Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Miercuri, 17 octombrie 2007
Stirile TVA aici
  • "Caldura din aceasta iarna ne va costa o avere!"

Incalzirea apartamentelor din aceasta iarna ii ingrozeste pe aradeniZilele acestea s-au facut primele incercari de furnizare a caldurii in locuinte, de catre CET. In acest context, iata care a fost intrebarea pe care le-am adresat-o aradenilor in sondajul nostru de astazi:
"Cat credeti ca ne va costa caldura in aceasta iarna?" 
Chiches Stefan, pensionar: "Nu as sti sa va zic cu precizie cat o sa ne coste. Foarte mult, oricum. Iarna este cea mai grea etapa din an, cele mai mari cheltuieli. Si daca pensiile raman tot la fel, nu prea cred ca o sa ne descurcam foarte bine. Nici nu stiu sincer daca ma incadrez in limita aceea de venit, pentru ajutor la caldura."
Iulian Presura, pensionar: "In mod sigur o sa depasim cateva milioane in fiecare luna. Mai mult, eu nici macar nu o sa beneficiez de ajutor din partea statului caci am pensia de 700 de lei pe luna, si am inteles ca cei care au un venit de peste 600 de lei, nu vor primi nimic. Foarte greu…"
Zdranca Floarea, pensionara: "Am depus deja o serie de cereri si hartii pentru lemne, caci eu stau la tara. Din Horia sunt. Nu stiu cat o sa ma coste caldura, pe putin zece milioane de lei vechi. Cam atat costa un camion de lemne. Imi ajung pentru o iarna, insa pe langa acesti bani mai trebuie sa platesc si cativa oameni care sa-mi taie lemnele, sa mi le care…"
Paul Marginean, pensionar: "In fiecare iarna a fost tare scumpa caldura, in acest an cred ca o sa depasim limitele posibilului. Eu mi-am montat si repartitoare dar cred ca am facut cea mai mare greseala din viata mea. Am impresia ca o sa platesc mult mai mult…"
Nemeti Eva, pensionara: "Sunt sigura ca in aceasta iarna caldura o sa fie mult mai scumpa. Ma incalzesc pe lemne si vreau sa va spun ca o vara intreaga strang bani pentru incalzirea pe timpul iernii si tot nu-mi ajung pentru un camion de lemne care va fi cel putin zece milioane de lei vechi. La noi pensionarii stiti cum e, ca mai bine nu mancam dar preferam sa avem caldura, caci nu rezistam prea mult la frig."
Bodea Elisabeta, electromecanic: "Ma doare capul cand ma gandesc cat o sa platesc pentru caldura. Trebuie sa ma interesez daca beneficiez de ajutor din partea statului, anul trecut am primit reducere, dar sa stiti ca nu s-a simtit nu stiu cat. Oricum am lua lucrurile, tot greu ne este.

A. S. - Informatia Aradului

  • Ardealul ameninta Capitala

Si Aradul face parte din noul pol al dezvoltarii economiceIntr-un top realizat de revista Capital privind ritmul dezvoltarii economice din acest an in 15 orase principale din tara, Bucurestiul este urmat de Cluj-Napoca si Sibiu.
Ardealul devine astfel noul pol al dezvoltarii economice, amenintand Capitala, subliniaza autorul materialului, Razvan Amariei.
In clasament urmeaza Arad, Constanta si Brasov, iar pe ultimul loc se afla Oradea, o pozitie surprinzatoare avand in vedere performantele anterioare.
Mai multe, in materialul "Cele mai dinamice orase din Romania", din editia de joi a revistei Capital.

Evenimentul Zilei - (Editia de Vest)

  • Statie de sortare a deseurilor

Prima statie de sortare a deseurilor din vestul tarii s-a deschis la AradPrima statie de sortare a deseurilor din vestul tarii s-a deschis la Arad. 
In fiecare luna, aici vor fi prelucrate peste 9000 de tone de deseuri, colectate de la populatie. 
Statia de sortare este cea mai mare investitie in domeniul mediului din Arad din acest an si corespunde celor mai exigente standarde europene.
Materialele recuperate sunt trimise mai apoi spre firme specializate pentru a fi reciclate. 
Toate deseurile colectate de la populatie sunt aduse de firma Polaris M Holding in statia de sortare. 
Aici, pe o banda speciala sunt sortate: plasticul, hartia, pet-urile si fierul, iar ceea ce mai ramane este transportat la deponeul ecologic. 
Investitia este de 2,5 milioane de euro, se intinde pe o suprafata de 2 hectare de teren si ofera 25 de noi locuri de munca. 
Statia  de sortare este a 3-a de acest gen din Romania si raspunde cerintelor impuse de Uniunea Europeana.  
Deschiderea statiei de sortare de la Arad aduce beneficii atit mediului cat si bugetului local. 
Si asta pentru ca, dupa selectarea materialelor reciclabile, cantitatea depusa la deponeul ecologic este mult mai mica iar sumele de la bugetul local se reduc serios. 
Potrivit oficialitatilor, aceasta statie este cea mai mare investitie in domeniul mediului, realizata in judetul Arad in ultima perioada. 
Statia de sortare se va extinde in perioada urmatoare. 
Chiar acum, este in lucru o noua hala in care vor putea fi selectate si depozitate materialele reciclabile recuperate din gunoiul menajer.

Vasile Blidar - Televiziunea Arad

  • Un muschetar al picturii aradene

Pictorul Mihai Takacs imortalizeaza pe panza AradulArtistul plastic aradean Mihai Takacs a deschis o expozitie de pictura citadina "Calendar Arad 2008"
Mihai Takacs e un artist cu nostalgii decadente de sfarsit de secol XIX si inceput de secol XX. 
El s-a fixat intr-o epoca pe care o exploreaza cu un vehicol magic, invitandu-ne sa colindam orasul vechi, purtandu-ne in lumina filtrata de cerul impresionistilor, pe strazile dosnice, obscure ale poetilor decadenti dar si pe marile bulevarde ale elitei si aplendorii, pe cheiurile Senei, intr-o calatorie aproape initiatica. 
Inainte de a picta forfota si viata Parisului, pictorul a deprins meseria de artist, fascinat de peisajele citadine ale Aradului, Lipovei, Sibiului, Sighisoarei. 
A deprins stiinta si arta sugerarii volumelor si a cioplirii imaginii de la profesorul Emil Vitroel. 
Nu stim in ce masura a tinut seama de sfaturile criticilor de arta care l-au remarcat pentru tinuta sa moderna, izvorata mai degraba din privirea artistilor de la Barbizon decat din experimentele ultimelor decenii. 
Peisajele citadine pe care le prezinta la Casa Jelen emana in egala masura poezie simbolista, crepusculara si muzica vivaldiana. 
Artistul ar putea sta linistit in atelier si sa picteze, asemeni unui Utrillo, dupa carti postale. Dar nu face acest lucru. 
Un colt aradean reprezentat de pictorul TakacsPrin felul sau de a atinge panza si de a o incarca de culoare, de a manui spaclul si cutitul cu miscarile agile si imprevizibile, Mihai Takacs se dovedeste un muschetar al picturii aradene care aboleste multe din cliseele picturii turistice, fotografice si comerciale. 
Nelinistea creatoare il impinge mereu in strada pentru a capta alte energii pe care el le traduce intr-o prospetime vizibla. 
Daca anul trecut ne-a oferit perspectiva orasului vazut de sus, din balcoane si de pe acoperisuri, acum el se aseaza in capatul unei strazi, incercand sa-i prinda pitorescul si viata care palpita. 
Se vede si aici ca Takacs este un artist activ, intreprinzator care indruma tineri si ii invata pe detinuti ca exista o libertate si intre zidurile inchisorii ; libertatea de a picta. 
El insusi e un artist liber si a fost dintotdeauna un cautator al esentelor rare, al parfumurilor exotice si al culorilor psihedelice. 
Pictura lui are totusi echilibru si energie si poate ca are si un efect purificator. 
In fata peisajelor sale, a culorilor intinse cu spaclu pe panza, a volumelor ingramadite, te linistesti ca in fata unei implozii controlate. 
Sau ca pe canapeaua psihanalistului. 
Singurii care s-ar stresa ar putea fi colectionarii sau maniacii care nu se pot stapani sa-i achizitioneze lucrarile. 
Cred ca Mihai Takacs e pe val si detine secretul succesului. 
Dar nu-si tradeaza crezul si nu-si vinde sufletul. Ramane un om viu, magnetic, usor excentric, un barbat puternic si optimist. O forta in pictura de azi. 

Adevarul

  • Primarul Morostes promite gradinita cu program prelungit, drumuri mai bune, retea de apa, platou pentru discoteca si... mai putine accidente!

Primarul Simandului - Constantin Morostes are planuri importante pentru dezvoltarea comuneiPrimarul comunei Simand, Constantin Morostes nu face parte din categoria celor care stau cu mana-n san si asteapta ca problemele sa se rezolve de la sine sau ca ajutorul sa cada din cer! 
Este un primar in continua miscare, cu multe idei, mereu informat, cu respect pentru cele sfinte (veti vedea si de ce) si plin de initiative. 
Foarte important, isi cunoaste comuna, si, mai ales, pulsul celor ale caror destine le conduce de peste trei ani!
Nu e o simpla constatare cand spunem ca, odata ce ai intrat pe pamantul Simandului, dupa acea crestineasca urare postata la intrarea in comuna parca te simti calcand pe un spatiu ocrotit. 
E un fel de caldura, de pace raspandita in aer, liant din ce in ce mai rar care aduna si leaga destinele unei comunitati. 
Morostes a dorit, inainte de toate sa imprime acest sentiment de "buna si crestineasca purtare" intre oameni, sigur fiind ca, odata ce cunosti frica de Dumnezeu, te comporti ca atare.
In biroul sobru, troneaza cateva simboluri la care primarul tine mult, icoane si daruri primite cu ocazia diferitelor evenimente. 
Inainte de orice discutie, ne-am delectat cu micul parc zoo, ideea lui Morostes. 
"Vreau ca animalele care vor vietui aici sa se inteleaga toate intre ele, chiar daca sunt de rase diferite. E o experienta utila, pentru ca in toate exista o pilda, intelegeti ce vreau sa spun!" 
Cine nu se bucura privind capritele Gigi, Gina, micul mistret, Goguta, gainusele cu pene alb-negru sau cei doi iepurasi?! 
In curand, aici vor sosi alte si alte animale, spre bucuria copiilor si nu numai a lor...
"Ziua comunei e in fiecare zi!"
Ati tinut zilele comunei? – a fost prima noastra intrebare, iar raspunsul primarului ne-a incantat, un raspuns care obliga! 
"Zilele Simandului sunt in fiecare zi! Asa am gandit sa gopodaresc comuna din prima mea zi de mandat si Dumnezeu mi-a ajutat sa-mi indeplinesc acest deziderat. Daca e vorba de distractii, atunci putem aminti concursul international de calarie aflat la a 3-a editie (realizat doar din sponsorizari!) si, de ce nu, pot sa ma si laud: personal, am castigat la proba de obstacole locul I cu calul meu, Derbedeu! Totodata, inca din 2005 ne ocupam ca in fiecare Pasti sa aducem in comuna formatii de muzica populara si sa ne bucuram de un spectacol artistic de exceptie, sa mancam mici, oua rosii si sa ne simtim cu adevarat la noi acasa! Alte sarbatori la care tinem sunt Ziua Copilului, sarbatoarea inchiderii anului scolar. In acest an am sfintit hramul Bisericii Ortodoxe „Sf. Ioan Botezatorul”, sfant lacas ridicat in 1759. Pentru mine, pentru noi de fapt, biserica reprezinta unul dintre reperele cele mai importante ale vietuirii si continuitatii unei comunitati, tocmai de aceea am alocat si in acest an suma de 500 milioane de lei pentru evenimentul deosebit al sfintirii hramului bisericii care a avut loc pe data de 8 iulie. N-am uitat, firesc, nici de celelalte culte pe care le consideram tot atat de importante, Biserica Romano-Catolica, de pilda, unde am alocat suma de 120 de milioane lei (2006). Pe aceasta cale multumesc ajutorului acordat de formatiunea politica din care fac parte, in special senatorului Nicoae Iotcu”. Nu putem parasi acest subiect fara sa adaugam ca Episcopia Aradului, respectiv IPS Timotei Seviciu a acordat primarului Morostes o Diploma de Merit pentru sargul crestinesc de care a dat dovada in gospodarirea si lucrarea bisericeasca in parohia Simand, in timp ce Scoala Generala l-a rasplatit cu „Diploma pentru cel mai ambitios primar"!
Scoala reprezinta o prioritate pentru Primaria SimandScoala are prioritate!
Scolile comunei reprezinta o prioritate pentru primaria Simand.
"In primul rand, acum, la inceperea anului scolar am cumparat rechizite de un milion de lei, eu si familia mea, pentru copiii cu probleme sociale in familie. Daca in 2004 am alocat pentru modernizarea unitatilor de invatamant suma de 500 milioane de lei!, in 2005 am dat peste un miliard, anul trecut s-au alocat aproape doua miliarde de lei, iar in acest an suma s-a ridicat la aproape 4 miliarde de lei! Nici gradinitele nu au fost uitate, cu atat mai mult cu cat avem in vedere construirea unei gradinite noi, moderne in Simand. Totodata, am adus mobilier nou in toate clasele si corpuri de iluminat. In doua scoli functioneaza deja gazul, urmand, ca in scurt timp sa aiba si celelalte parte de caldura. Ne mandrim cu Gradinita din Simandul de Sus –asa cum se spune pe aici – unde sunt educati 42 de copii. Avem grup sanitar modern, s-a zugravit, vopsit, am adus doua televizoare, s-a pus mocheta noua, s-a facut izolarea termica a cladirii si nu in ultimul rand exista si un calculator. Mai urmeaza schimbarea pardoselii de pe coridoare." – adauga primarul comunei.
Legat de cultura, Caminul Cultural din Simand, o cladire spatioasa si luminoasa este in renovare totala. 
Se zugraveste modern, se reface tavanul, acoperisul si se pun termopane. 
"Zugravitul, de fapt, reconditionatul salii mari costa 900 de milioane de lei pe care i-am alocat pentru ca toti cetatenii Simandului si nu numai ei sa se bucure de un spatiu civilizat unde se pot distra si simti bine. Au mai fost achizitionate 55 de seturi de mese, se vor cumpara scaune si se va reabilita spatiul verde din fata caminului. Pentru anul viitor, Caminul Cultural va intra in renovare exterioara".
Proiecte care bat la usa
Morostes lucreaza in ritm alert, ii place sa gaseasca toate documentele in ordine, in general, sa stie in orice clipa unde se afla un act sau altul. 
"Ne ocupam de drumuri, le pietruim de fiecare data cand este nevoie, si, mai ales avem in plan realizarea unei piste pentru biciclisti (17 km lungime). Pentru piata din comuna am castigat un proiect in colaborare cu invatatorul Doru Ghent, un om plin de idei valoroase. Totodata, vom amenaja cu un foisor parcul Tineretului unde vom face un platou betonat, pentru a se putea tine discoteca in aer liber. Am primit deja o transa de 100 milioane de lei de la guvern pentru realizarea unei gradinite cu program prelungit. Avem in vedere investitii importante pentru comuna, asa cum este proiectul de canalizare pe Ordonanta 7, castigand deja un proiect privind extinderea retelei de apa. Vom largi soseaua si vom realiza acele mici blocaje in asfalt, avand rolul de a incetini viteza autovehiculelor, pentru ca, din pacate, comuna Simand este in topul accidentelor! Deocamdata, pe sosea nu mai circula nici o caruta, iar din 1.01.2008 nu vor mai circula nici tractoarele." 
Simand face parte din grupa Orastie-Arad-Nadlac-Simand, fiind considerat zona cu puncte negre datorita traficului extrem de ridicat. 
In anul 2005 s-au inregistrat 56 de persoane decedate in urma accidentelor din zona Simand.
Comuna Simand este pe cale de a se infrati cu mai multe localitati din regiunea Padova. 
Pe langa schimbul de experienta dintre localitati, primarul Morostes spune ca "italienii sunt niste oameni minunati, ne ajuta, printre altele, la realizarea de proiecte privind dezvoltarea comunei".
Ce altceva poti spune decat ca, intr-adevar, se depun eforturi sustinute pentru ca aceasta comuna sa urmeze un traseu ascendent, european?!

Felicia R.Gheorghe - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]