Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Joi, 18 ianuarie 2007
Stirile TVA aici
  • Muresul scade, dar e apa suficienta si pentru export

Apa din Mures va fi folosita pentru irigatii si industrie in UngariaVremea prea calda a scazut debitele raurilor in intreaga tara. 
Muresul, de exemplu, curge cu pana la 1400 metri cubi pe secunda, debitul fiind la jumatatea celui normal pentru aceasta perioada. 
Debitul se mentine constant foarte mic, inca din luna august, anul trecut.
Spiridon Ursu, directorul Societatii Apele Romane, spune ca nu s-a mai confruntat cu o astfel de situatie: "Din 1971 lucrez aici si este cel mai mic debit inregistrat de atunci, pe un termen atat de lung, in luna ianuarie". 
Cu tot debitul mic al Muresului, Apele Romane exporta anual milioane de metri cubi de apa din Mures in Ungaria, pentru irigatii. 
Fiecare 1000 de metri cubi se vinde cu 10 dolari, la care se adauga costul de transport. 
Spiridon Ursu sustine ca anul trecut s-au exportat in Ungaria 2,7 milioane metri cubi de apa din Mures.
Directorul ANIF Arad, Gheorghe Pele, sustine: "Chiar daca Muresul are debit mic, nu am fost in imposibilitatea de a livra apa catre tara vecina. Anul trccut, cantitatea exportata a fost insa mai mica, pentru ca anul a fost ploios, si comanda primita din Ungaria a fost, in consecinta, mai mica".
Exportul de apa se realizeaza prin canalele colectoare ale Muresului, in special prin Tiganca.
Consiliul Local al orasului Battonya (jud. Bckes/ Ungaria) este principalul beneficiar, dar toate localitatile din jurul frontierei primesc apa din Mures, dinspre zonele Iratosu si Pecica.
Specialistii in ape din Ungaria doresc sa scrie acum un proiect de finantare, impreuna cu cei de la Arad, pentru dezvoltarea retelei de canale si decolmatarea acestora, in vederea cresterii debitului de apa.
Administratia locala din Battonya are nevoie, de asemenea, de mult mai multa apa, fiindca in oras e posibil sa se deschida o distilerie, ca urmare a unei investitii din Suedia. 
Oficialii ANIF si ai Apelor Romane ar fi trebuit sa se intalneasca cu omologii din Ungaria in data de 11 ianuarie, dar intalnirea pentru clarificarca datelor colaborarii pe anul in curs a fost amanata. 
Ungurii au precizat insa ca pentru ei importul de apa si reglementarea alimentarii cu apa a zonelor secetoase din estul tarii reprezinta problema de prioritate nationala.
Efectul colateral - se compromite recolta 
In judetul Arad, ca urmare a temperaturilor neobisnuite, miristile au inverzit iar ciresii-timpurii au deja muguri. 
Un leandru din satul Mandruloc a inflorit. 
Directia Agricola avertizeaza insa ca zilele calde au un dublu efect negativ - lipsa apei din sol si aparitia de boli si daunatori la culturi. 
In ceea ce priveste livezile si viile, care au apucat sa inmugureasca un anuntat ger, fara zapada, va compromite recolta de anul acesta.

Andrei Ando - Observator

  • CJA si-a stabilit prioritatile

Conducerea CJA isi prezinta proiectele SamtidConducerea Consiliului Judetean, in frunte cu presedintele CJA, a prezentat in prima conferinta de presa din acest an proiectele cele mai importante ale judetului la care se va lucra in acest an si care vor primi sume fabuloase.
Primul proiect de pe lista CJA este Samtid-ul, program care, potrivit lui Iosif Matula, a demarat in 2006, se va finaliza in acest an si pentru care au mai ramas de executat lucrari de 25 milioane RON. 
Pe proiectul de modernizare a sistemelor de alimentare cu apa din Curtici, Lipova, Nadlac, Pancota, Pecica si Santana s-au consumat peste doua milioane euro (adica 23% din suma totala scoasa la bataie). 
Un al doilea proiect prezentat ieri, care a demarat in 2006 si se va finaliza tot in acest an, este cel de dezvoltare a statiunii Moneasa. 
Aici au mai ramas de executat lucrari in valoare de 11 milioane RON si au fost consumati pana acum 821 de mii de euro.
Continuarea si finalizarea lucrarilor la podul peste Mures din localitatea Savarsin sunt programate tot in acest an, aici urmand a fi executate lucrari de 1,6 milioane RON. 
Presedintele CJA a punctat faptul ca, datorita conditiilor meteo extrem de bune, in prezent se lucreaza la acest obiectiv.
Investitii noi
Unul dintre cele mai importante proiecte care vor fi demarate in acest an vizeaza realizarea unui nou pod peste Mures, la Bocsig. 
"Acolo sunt probleme grave, pentru ca deja au fost introduse restrictiile de tonaj si de viteza. In 2005 a aparut intentia de a ridica un nou pod, iar in 2006 am analizat solutiile propuse. Tot anul trecut am aprobat un studiu de fezabilitate cu o solutie extrem de buna: noul pod va fi amplasat langa vechiul pod, fapt care va face ca circulatia sa nu fie intrerupta in zona. Acum se liciteaza proiectul tehnic, urmand ca in martie, aprilie sa se finalizeze studiul, iar in vara sa avem licitatia si sa inceapa constructia", a punctat Iosif Matula. 
In acest an, pentru obiectivul de mai sus CJA va aloca doua milioane RON.
Se face legatura
Poate cel mai important proiect din cele prezentate ieri de conducerea judetului si care va demara in acest an este modernizarea tronsonului Julita-Madrigesti, valoarea totala a investitiei fiind de peste 7 milioane euro. 
"Ministerul Integrarii Europene a preluat sarcina proiectarii, care este in curs de finalizare. Va fi vorba, in acest caz, de unul dintre primele proiecte accesate pe fonduri structurale. Pentru a putea sustine acest proiect pe fonduri europene am alocat fonduri importante aici", a punctat Matula. 
Investitia care va demara in semestrul II va dura 20 de luni, iar CJA va suporta 2% din valoarea lucrarilor.
Ultimele doua proiecte mari prezentate de conducerea CJA se refera la reabilitarea drumului judetean DJ 572 de la limita judetului Tmis pana la Lipova si amenajarea noului sediu al CJA , acolo unde a fost demarata deja licitatia de achizitie publica pentru lucrari. 
La acest obiectiv, CJA e in faza obtinerii autorizatiilor de constructie. 
Pentru toate proiectele de mai sus, CJA va aloca in acest an 65 de milioane de lei.

A.B. - Adevarul

  • Mona Musca s-a intalnit cu PLD-istii aradeni

Mona Musca s-a intalnit cu conducera PLD AradLa invitatia Biroului Executiv Judetean Provizoriu al PLD Arad, Mona Musca s-a aflat ieri intr-o scurta vizita in orasul nostru.
Aceasta a  declarat ca scopul venirii sale a fost in primul rand acela de a incuraja si felicita comitetul aradean de initiativa pentru rezultatele bune obtinute la nivelul aradului, in mod special pe Sever Jurca.
"Vizita mea la Arad a constituit un bun prilej de a cunoaste noii nostri colegi" a mai subliniat aceasta, adaugand ca in urma discutiilor purtate cu acestia au fost stabilite inca o serie de actiuni cu implicare de la nivel central. 
Este vorba despre o vizita care va fi efectuata in localitatile din judet cel mai probabil la inceputul lunii martie de catre liderii PLD, dar si despre organizarea unor dezbateri publice in Arad atat pe teme politice si doctrinare dar si pe probleme economice si de integrare.
"Lumea trebuie sa stie ceea ce noi ne propunem si dorim sa facem, pentru ca in final ne dorim un partid care trebuie sa lucreze pentru oameni" a mai declarat Mona Musca.
Aceasta a mai prezentat o serie de initiative si planuri de viitor pe care PLD le are si si-a exprimat increderea in capacitatea "primului partid nascut european".
Intrebata fiind despre opinia sa cu privire la povestea biletelului lansata de Elena Udrea, Mona Musca a precizat ca nu este interesata daca acesta exista sau nu, dar a tinut sa rememoreze succesiunea de intamplari si acuze derulate in perioada arestarii lui Patriciu, inclusiv celebra intalnire orchestrata de Tariceanu intre acesta si ministrul justitiei, Monica Macovei.
Mona Musca si-a mai exprimat increderea in buna colaborare dintre PD si PLD, dat fiind faptul ca sustinatorii Aliantei se afla in principal printre PLD-isti si a exclus orice intrare a noului partid la guvernare, atata vreme cat Tariceanu este premier. 
In acest sens, Mona Musca si-a exprimat si speranta unei intalniri cu reprezentantii locali ai PD, precizand insa ca acest lucru depinde de timpul pe care il are la dispozitie.
In ceea ce priveste noua conducere a PNL si Congresul proaspat incheiat, Mona Musca a declarat ca Tariceanu a tinut neaparat sa-si reconfirme pozitia in partid. 
Aceasta a mai admis ca s-au mai purtat discutii cu unii dintre liderii liberali, atat inainte de congres cat si dupa, dar a precizat ca ea nu are cunostinta ca Radu Stroe sa se afle printre aceste persoane.

Claudia Adjudeanu - Informatia Aradului

  • Comemorare Teodor Ceontea

Omul de cultura Teodor Ceontea a fost omagiat de aradeniAradul este un oras care nu-si uita locuitorii care au scris pagini in istoria Romaniei. Este si cazul marelui om de cultura Teodor Ceontea, decedat in 1906.
Zilele trecute a avut loc o slujba de pomenire la care au lua parte rudele profesorului Ceontea, elevi si studenti.
Teodor Ceontea a fost profesor savant in disciplinele matematica, fizica, geografie si istorie universala la Preparandia din Arad, pe care a slujit-o cu tot devotamentul intre anii 1876-1903.
"Dascalul dascalilor" cum a fost el denumit de catre fostii sai elevi si-a legat numele de lucrarea cea sfanta a apararii si afirmarii culturii si scolii romanesti confesionale.
Teodor Ceontea a fost unul dintre primii promotori ai marelui act istoric ce avea sa fie Unirea Transilvaniei cu Romania pe 1 decembrie 1918.
Dascalul s-a impus ca un veritabil model de carturar patriot, stapanit zi de zi de idealul suprem al neamului sau - apararea si afirmarea Evangheliei Mantuitorului, a scolii sale, a mosiei si a limbii romane.
Profesorul a fost coleg de facultate cu marele Eminescu si totodata primul care a publicat o poezie la moartea marelui poet.
Teodor Ceontea s-a stins din viata la varsta de 59 de ani.

Adrian Moldovan - Televiziunea Arad

  • Aradul muzical – Gala Strauss

Compozitiile lui Strauss au rasunat pe scena Filarmonicii din AradDupa un lung turneu prin Italia, unul dintre leaganele europene ale muzicii culte, orchestra Filarmonicii aradene, in frunte cu dirijorul bacauan Ovidiu Balan, a revenit la matca.
Concertul sustinut in sala mare a Palatului Cultural a atras un mare numar de melomani, desi nu demult am mai consemnat un concert avand un program cu un continut asemanator.
Acum e vorba de un flux de muzica de divertisment semnata de membri ai familiei Strauss, cu precadere Johann Strauss-fiul.
Aradul, care inca din veacul al XIX-lea era un important centru cultural, a fost una dintre portile de intrare a muzicii culte apusene, prin turneele unor mari muzicieni ai timpului.
Erau vremuri cand notabilitatile orasului, care aveau un rol in aceste contacte, se recrutau dintre randurile persoanelor bine educate, cu o temeinica instructie, receptive la cultura.
Dupa concertele de mare rasunet ale lui Franz Liszt din 1846, aradenii au avut ocazia sa admire muzica lui Johann Strauss, venit cu orchestra sa intr-un turneu prin Banat, Ardeal si Tarile Romane. Asta se intampla in noiembrie 1847.
Concertul saptamanii trecute s-a deschis cu Uvertura operetei "Liliacul", totdeauna bine primita de public, datorita avantului ei stralucitor.
Ca in toate concertele sustinute la inceput de an, traditie instaurata in mirificul centru muzical care este Viena, valsul a fost in centrul atentiei.
"Trandafirii din Sud "op. 388, realizat din cele mai inspirate melodii ale operetei "Dantela Reginei", mai putin cunoscuta, a incantat si de aceasta data pe iubitorii de muzica din Arad.
Nu mai putin atragatoare a fost interpretarea Valsului op. 410, "Voci de primavara", cunoscut si intr-o varianta vocala, care de fapt fusese forma initiala.
"Valsul imperial" op. 437 a cucerit auditorii datorita sublinierii contrastului dintre motivele lirice si cele avantate, realizate cu inteligenta si bun gust.
Celebrul vals "Dunarea albastra", pe care unii il considera al doilea imn al Austriei, a acaparat si acum pe cei prezenti prin exuberanta sa.
Ne-am amintit de momentul emotionant din cadrul concertului vienez de Anul Nou, cand dirijorul Zubin Mehta a preludiat acest vals cu un salut in limbile bulgara si romana adresat celor doua tari dunarene intrate recent in UE.
Concertul care a vrut sa fie si un spectacol antrenant, in care dirijorul Ovidiu Balan a facut scurte prezentari, atragand si publicul la coparticipare, creand astfel o atmosfera intima, familiara, stimuland totodata receptivitatea, a continut si insufletite polci. !!!!
Cunoscuta "Annen Polka" , semnata Johann si Josef Strauss si mai putin vehiculata Polca rapida op. 332 "Traiasca maghiarul", dedicata in 1869 "nobilei natiuni maghiare" cu ocazia a doua concerte de caritate pestane, au deschis o seria nelipsitelor piese de acest gen.
Cu "Pizzicato Polka", semnata Johann si Josef Strauss, dirijorul si formatia aradeana au facut demonstratii de virtuozitate orchestrala
"Tunete si fulgere" op. 324 a fost si de asta data antrenant, pentru ca "Tritsch Tratsch Polka" sa aiba prospetimea si picanteria prescrisa de autor.
Vivacitatea din "Micul flecar" op. 245, cu impulsurile sale percutante si comicul redat de oboi, a captivat asistenta.
"Polca sampaniei" – Gluma muzicala, a prilejuit dirijorului o interventie sugubeata la adresata autoritatilor locale pentru necesara sustinere financiara a actelor de cultura majore, cum ar fi concertele Filarmonicii, prin invitarea pe scena a primarului, la un pahar simbolic de sampanie, personaj absent de la manifestare.
Cu ocazia interpretarii "Galopului suspinelor" op.9 al lui Johann Strauss-tatal, dirijorul a incercat un comic joc al suspinelor cu publicul si interpretii, relatie conceputa de insusi autorul lucrarii.
Tot din creatia seniorului Strauss a fost si "Marsul lui Radetzki" op. 228, care incheie de obicei asemenea programe, inflacarand inimile multimii prezente la acest concert, ce poate fi de bun augur pentru anul muzical 2007.

Hugo Hauptmann – Virtual Arad

Concertul dedicat aderarii la UE din 18 ianuarie 2007
Dirijat de Ulrich Backofen (Germania)
Marc Antoine Charpantier – Introducere la Te Deum
Ludwig van Beethoven – Fragment din Simfonia a IX-a
Richard Wagner – Uvertura operei Meistersinger
George Enescu – Rapsodia a II-a
Franz Liszt – Concertul nr. 1 pentru pian si orchestra
Solist, Sorin Dogariu
Maurice Ravel - Bolero


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]