Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Miercuri, 18 aprilie 2007
Stirile TVA aici
  • Cel mai bun fizician din tara

Alin Ratiu este castigatorul olimpiadei de fizicaAlin Ratiu, cl. a XII- a la "Moise Nicoara", a obtinut premiul I la olimpiada nationala de fizica.
Adevarul: Saptamana trecuta ai obtinut un succes extraordinar, premiul I la faza nationala de fizica desfasurata la Hunedoara. Cum a fost finala ?
Alin Ratiu: A fost greu ca orice concurs la nivel national. Imi amintesc ca, acum doi ani, unul din membrii comisiei a spus, intr-un discurs la festivitatea de deschidere, ca elevii trebuie sa se ridice la nivelul subiectelor si nu invers. Cam asa a fost la fiecare nationala, iar anul acesta eu am avut sansa sa am o zi buna, si chiar sa obtin o performanta mai buna decat ma asteptam.
Adevarul: Cand ai avut primele rezultate notabile in concursuri ? Care sunt cele mai importante de pana acum ?
Alin Ratiu: Primele rezultate notabile le-am avut in clasa a VII-a, cand am participat prima data la olimpiada nationala de fizica, atunci am luat mentiune. Apoi am continuat in liceu cu mentiuni pe clasa a IX-a si a X-a, dupa care am reusit sa iau pentru prima data un premiu, si anume premiul II pe clasa a XI-a. Ma bucur ca am reusit sa obtin rezultate tot mai bune an de an.
Adevarul: De ce fizica ?
Alin Ratiu: De mic am fost interesat sa imi explic fenomene fizice din jurul meu. Dar ce m-a atras in primul rand la fizica e faptul ca nu e doar teorie, ci are si foarte multe aplicatii. Acum traim intr-o societate in care tehnologia e peste tot. Nu in ultimul rand m-am simtit atras de aceasta disciplina datorita doamnei profesor Simona Arsenov. Are un merit deosebit, pentru ca reuseste de ani buni sa atraga multi elevi spre aceste olimpiade, si, totodata, sa ii pregateasca foarte bine.
Adevarul: Tu cum te pregatesti ?
Alin Ratiu: De fiecare data cand am timp si chef incerc sa rezolv cateva probleme. Aceasta pregatire, insa, se intensifica pe masura ce olimpiada se apropie, si are loc sub indrumarea doamnei profesoare. Ea ma ajuta sa rezolv problemele mai dificile.
Adevarul: Ce iti place mai mult : teoria sau practica ?
Alin Ratiu: Imi place teoria in masura in care e utila pentru practica. Gasesc insa mai interesanta partea practica si chiar aplicarea fizicii in alte domenii.
Adevarul: Esti in clasa a XII –a la Colegiul Nasional „Moise Nicoara” si, ca elev, a fost ultima ta olimpiada. Va ramane fizica o obtiune in studiile universitare pe care le vei urma ?
Alin Ratiu: Cu siguranta va ramane o optiune de perspectiva. Intensionez sa urmez o specializare in fizica si apoi in cercetare sau aplicatii in inginerie, unde cunostintele de fizica imi vor fi foarte utile. Dar, totodata, raman deschis mai multor optiuni.

V.F. - Adevarul

  • O zi cu primarul editia a III-a

Primarul a fost insotit timp de o zi de Sorin Victor RomanCampania " O zi cu primarul aradului la Primarie"... continua! 
Demarata in urma  cu o luna, campania prin care in fiecare zi de miercuri un aradean are posibilitatea sa il insoteasca pe primar la serviciu se va incheia saptamana viitoare. 
Ultimii 2 aradeni au fost alesi, astazi, dintr-un numar de 52 care au participat la tragerea la sorti. 
Cel care va petrece o zi cu primarul in aceasa miercuri este Sorin Victor Roman, iar miercurea viitoare Florin Livius Vartaci.   

Izabela Vekas - Televiziunea Arad

  • A fost gasit pistolul disparut din sediul Politiei de Frontiera

Pistolul furat a fost gasitAutorul furtului – chiar un om al legii
Pistolul disparut in urma cu patru luni de zile din sediul Politiei de Frontiera Varsand  a fost gasit in cursul zilei de luni. 
Va reamintim ca in noaptea de 28 spre 29 ianuarie 2007, agentul de politie de frontiera, Tonta Victor Traian a anuntat disparitia unui pistol incarcat din sediul Politiei. 
Imediat dupa raportul politistului, s-a si dat startul unei anchete in vederea depistarii persoanei care a sustras munitia. 
De incident au fost anuntati atat Inspectoratul Judetean de Politie Arad, cat si Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, acestia incepand cercetarile. 
Dupa primele investigatii, in cercul suspectilor au aparut doua persoane, dintre care, surprinzator, si agentul de politie Tonta Victor Traian (chiar cel care a anuntat disparitia pistolului). 
Primele ipoteze au adus in calcul urmatoarea varianta: politistul de frontiera a fost in tura de noapte cu aproximativ doua, trei zile inainte de incident, moment in care a sustras pistolul din colectia de arme si munitii a intregului sediu de Politie. 
Ulterior, politistul a instrainat arma unui cetatean italian (cel de-al doilea suspect) cu domiciliul in Arad. 
Pistolul a fost gasit chiar in masina agentului Tonta Victor Traian in cursul zilei de luni, luandu-se astfel masura retinerii acestuia sub savarsirea infractiunii de furt. 
In cursul zilei de ieri, politistul de frontiera a fost prezentat Tribunalului Arad care a emis un mandat de arestare preventiva pentru 29 de zile.
Cunoscut ca fiind un baiat fara probleme
Ceilalti colegi de breasla al autorului spun despre politist ca ar fi un baiat bun, fara probleme. 
Tonta Victor Traian a intrat in aceasta meserie de putin timp, el neimplinind inca 23 de ani. 
A absolvit Scoala de Ofiteri de la Oradea, dupa care a fost repartizat la Timisoara. 
De aici, a ajuns sa lucreze in cadrul Inspectoratului Judetean de Politie de Frontiera Arad, respectiv la Punctul de Trecere Varsand. 
Nimeni nu ar fi banuit ca un baiat atat de tanar, proaspat agent de politie sa recurga la un asa gest. 
Pistolul pe care l-a furat apartine unui alt coleg de-al sau. 
Acum, tanarul agent declara ca a luat munitia din intamplare. 
Cu toate acestea, investigatiile spun ca in seara in care a disparut pistolul, a si fost predat cetateanului italian. 
Mai mult decat atat, pana sa fie gasita, arma s-a plimbat pe la mai multe persoane, si prin mai multe locatii, ipoteza insa care urmeaza sa fie verificata. 
Cert este ca pistolul a fost gasit in masina agentului de politie, ceea ce din pacate il invinovateste in totalitate.
Lipsesc doua cartuse…
Cu toate ca inca nu exista certitudinea ca pistolul ar fi fost folosit in toate aceste luni, din el lipsesc doua cartuse. 
Urmeaza ca polisistii si procurorii sa efectueze expertizele necesare, pentru a se stabili cu exactitate daca cele doua cartuse au fost folosite cu ajutorul pistolului in cauza. 
De asemenea, una dintre cele doua serii inscriptionate pe arma este pe jumatate stearsa, lucru care ar putea demonstra ca pistolul gasit nu este de fapt cel disparut in urma cu patru luni de zile. 
Dar, pentru ca toate aceste lucruri sa poate fi clarificate, oamenii legii continua investigatiile. 
Cetateanul italian implicat in disparitia armei, este si el cercetat dar in stare de libertate.
Sub influenta drogurilor
In momentul in care procurorii au gasit pistolul in masina politistului, acestuia i-au fost recoltate probe de sange. 
Analizele au scos la iveala faptul ca tanarul agent ar fi consumat o cantitate semnificativa de droguri, respectiv canabis. 
Dosarul insa nu este inca finalizat, urmand ca zilele viitoare sa se dea un verdict final acestui caz, atat de ciudat.

Ana-Maria Stoica - Informatia Aradului

  • Programul "Rabla" debuteaza la sfarsitul saptamanii

Autoturismele Logan preferate prin programul RablelorVeste buna pentru cei care vor sa-si schimbe autoturismul vechi de 12 ani cu unul nou. 
Programul "Rabla" debuteaza la sfarsitul acestei saptamani, chiar mai devreme decat era preconizat. 
Administratia Fondului pentru Mediu (AFM) a facut publica lista producatorilor, importatorilor si distribuitorilor autorizati sa participe la Programul de Innoire a Parcului Auto. 
Spre deosebire de anul trecut, lista aproape ca s-a dublat si cuprinde 56 de societati, carora le-a fost repartizata o cota parte din fondul de 49,5 milioane de lei. 
Desi pe pagina de Internet a Ministerului Mediului nu se regasesc societati aradene incluse in program, va informam ca, de exemplu, amatorii de Dacia Logan vor avea la dispozitie, in prima faza, 50 de unitati la concesionarul Verbita. 
Aradenii dornici sa isi schimbe masinile vechi de 12 ani pot apela si la firme din Timisoara (SC Auto Cardo - Mazda, 46 bucati; SC Autoglobus 2000 SRL- Opel, Chevrolet, 169; SC Mega Group - Peugeot, 92), Oradea (SC Gazex Trade SRL - Lada, 7 bucati; Anvelo Center SRL - Opel, 68), Caransebes (SC Vadris Trading SRL - Ford, 3 bucati) sau Cluj-Napoca (SC RMB Inter Auto SRL - Mercedes, Chrysler, Ford, Jeep, Dodge - 12 bucati; SC Ecomax G.I. SRL - Opel, Chrysler - 169). 
In schimb, la Remat SA Arad se pot preda masinile vechi pentru casare. 

A. P. - Observator

  • Aradul muzical – Dansuri orchestrale

Dr. Dorin Frandes dirijand orchestra filarmonicii aradeneConcertul saptamanii trecute al orchestrei Filarmonicii a vrut sa fie o demonstratie a dorintei de a satisface toate gusturile publicului, prin abordarea unui program variat.
De data aceasta, dirijorul Dorin Frandes a ales diverse dansuri din opere, operete, balete sau piese independente ca cea cu care a inceput acel concert, "Invitatie la vals" de Carl Maria von Weber, lucrare pianistica transpusa orchestral de Hector Berlioz, forma sub care piesa are mereu succes de public.
A produs o satisfactie deosebita si "Dansul sabiilor" din baletul "Gayaneh" de Aram Haciaturian, atat de cunoscut si mereu captivant.
Intorcandu-ne din nou in veacul al XIX –lea, orchestra a oferit "Vals si Dans maghiar" (ceardas) din celebra "Coppelia" a lui Leo Delibes, cu bogatia sa melodica, ritmuri sugestive, eleganta si spectaculozitate, pe care dirijorul si orchestra le-au exploatat intru expresivitate transparenta. 
Din creatia lui Adolphe Adam - profesorul amintitului Leo Delibes – ni s-a oferit un alert "Galop" din baletul "Giselle".
Piotr Ilici Ceaikovski a fost prezent prin "Poloneza" din opera "Evghenie Oneghin", apoi cunoscutul vals din baletul "Lacul lebedelor", delicatul "Vals al florilor"si vigurosul "Trepak" din "Spargatorul de nuci", alt cunoscut balet al compozitorului rus.
Tot un "Vals" a fost decupat si din opera "Faust" de Charles Gounod, caruia orchestra i-a imprimat caracterul sarbatoresc al momentului.
Scaparatorul  "Can-can" din cea mai cunocuta lucrare scenica a lui Jaques Offenbach, "Orfeu in infern" a captat irezistibil publicul, pentru ca in "Dansul orelor" din opera "Gioconda" de Amilcare Ponchielli, orchestra lui Dorin Frandes sa cucereasca prin valorificarea varietatii limbajului muzical.
Drept lucrare concertanta, flautistul Constantin Talmaciu a interpretat "Carnavalul venetian" de Paul Agricola Genin, a carei parte orchestrala e semnata de compozitorul aradean Teodor Caciora. 
Variatiunile ce constituie corpul acestei lucrari, necesitand o tehnica aparte, au trezit admiratia publicului aradean.
Incheierea manifestarii s-a facut cu "Dansurile polovtiene" din opera "Cneazul Igor" de Alexandr Borodin (in orchestratia lui Rimski Korsakov si Liadov), in interpretarea corului (instruit de Dorin Chereji) si a orchestrei. 
Muzica exotica, plina de contraste, careia interpretii i-au dat viata, a entuziasmat pe cei prezenti, asa cum probabil se spera.

Credem in puterea dragostei

Filarmonica din Szolnok a concertat in mai multe orase din RomaniaIn seara urmatoare, aradenii au asistat la concertul de binefacere al Orchestrei Simfonice din Szolnok (Ungaria), dirijata de Jozsef Bali, care o conduce de patru decenii (1965), de cand a luat ea fiinta, orchestra ce s-a facut cunoscuta si pe scene din Austria, Italia, Germania, Franta, Finlanda
E interesant de stiut ca Szolnokul, care are 78.000 de locuitori, adica mult sub jumatatea populatiei Aradului, mai sustine pe langa orchestra aceasta, o orchestra de camera "Franz Liszt", un cor de camera "Bela Bartok" si Corul "Kodaly".
Orchestra Simfonica ne-a oferit un program Mozart – Mendelssohn.
Opera "Flautul fermecat", lucrare ce reflecta lupta mereu reinnoita a fortelor spiritului impotriva haosului si violentei, dupa cum scrie O. Varga in cartea dedicata creatiei lui Mozart, a fost prezenta, cum e firesc, prin celebra "Uvertura", careia interpretii maghiari i-au trasat desenul contrastant intre solemnitate si vioiciune (sectiunea fugata), dand apoi stralucire finalului.
Solista Fujii Aki (Japonia), acompaniata de orchestra maghiara a redat dramatismul partii I a "Concertului in re minor pentru pian si orchestra K 466" a clasicului vienez, imbinand fericit virtuozitatea cu expresia sugestiva, profiland apoi luminile si umbrele Romantei (partea a II-a), dinamizand Rondo-ul final, singurul rondo mozartian conceput in tonalitate minora.
Cum mai subliniam si alta data, e bine de reamintit ca Beethoven debutase la Viena cu acest concert, scriind si cadentele pentru partile extreme, cele originale fiind pierdute.
Orchestra lui J. Bali a incheiat programul cu "Simfonia a IV-a in La major op. 90" de Felix Mendelssohn Bartholdy. 
Interpretii au imprimat primei parti seninatate, vigoare si expresie scanteietoare, apoi alternanta de tonuri intunecate si lumini feerice din partea a II-a, o balada romantica, marcata de melancolie. 
Sobrietatea, dar si caldul sentiment al naturii din partea a III-a, de asemenea si insufletirea dansului apoteotic care este Finalul, a dat senzatia unei atmosfere sarabatoresti reusitei seri de muzica pe care ne-au oferit-o muzicienii din Szolnok.
Daca prezenta si la Arad (orchestra parcurge un turneu mai extins) a trezit sentimente de prietenie si admiratie fata de vecinii nostri, scopul principal al manifestarii - ajutorarea copiilor orfani din Deva – nu credem ca si-a atins scopul, datorita prezentei firave a aradenilor la acest concert. 
Vorba aceea: Cum sunt pastorii, asa si oitele.

Hugo Hauptmann  - Virtual Arad

***
Concertul din 19 aprilie va cuprinde:
F. Mendelssohn-Bartholdy – Uvertura "Hebridele" in si minor op. 26
Dmitri Sostakovici : Concertul nr. 1 pentru pian si orchestra de coarde in do minor op. 35
Johannes Brahms : Simfonia a IV-a in minor op. 98
Dirijor – Walter Hilgers (Austria) – solist Sorin Dogariu
***
Incepand cu 25 aprilie, Biserica Rosie va gazdui un FESTIVAL DE ORGA
Cinci seri consecutive, vor canta studenti organisti de la Timisoara si organisti experimentati din Ungaria, iar la Palatul Cultural se va organiza o expozitie de orgi contemporane.


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]