Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Luni, 18 iunie 2007
Stirile TVA aici
  • La varful justitiei europene

Juristul Cristian Alunaru la Congresul European al Juristilor de la VienaConf. univ. dr. Cristian Alunaru de la Universitatea de Vest "Vasile Goldis" Arad, despre Congresul European al Juristilor.
Adevarul:
D-le Alunaru, de ce vorbiti despre Congresul European al Juristilor de la Viena, ca fiind o intalnire "la varf"?
Cristian Alunaru: Intr-adevar, luna trecuta, la Palatul Imperial din Viena, au participat peste 2.000 de specialisti in domeniul dreptului din toata Europa, Asia si America. Este suficienta citarea catorva nume dintre personalitatile de prim rang ale lumii juridice europene: presedintele Austriei, Heinz Fischer; cunoscutul Comisar european pentru justitie Franco Frattini; Vassilios Skouris, presedintele Curtii de Justitie a Comunitatilor Europene; Maria Berger, Ministrul justitiei din Austria; doamna Brigitte Zypries, Ministrul justitiei din Germania; Günter Hirsch, presedintele Curtii Federale de Justitie din Germania; Nikolaus Michalek, presedintele Uniunii Juristilor din Austria, Martin Henssler, presedintele Uniunii Juristilor din Germania; profesori de la universitati celebre din Anglia, Franta, Italia, Germania, Olanda, Austria, Spania.
Adevarul: Cum se desfasoara un asemenea congres european? Ce hotarari adopta?
Cristian Alunaru: Congresul european al juristilor este transpunerea in planul dreptului comunitar a congreselor nationale desfasurate in tari cu puternice organizatii ale juristilor. Diferenta este ca la congresele nationale se adopta hotarari obligatorii, iar la congresul european dezbaterile nu se pot finaliza cu hotarari, acestea neputand fi obligatorii pentru tarile care au trimis participanti la congres. Concluziile lor sunt insa menite sa evidentieze tendintele din dreptul european actual si sa stabileasca principii care sa guverneze activitatea de legiferare a Parlamentului European.
Congresul European al Juristilor de la VienaAdevarul: Ce teme de interes general s-au dezbatut?
Cristian Alunaru: Temele sectiunilor de Drept civil si Drept penal au fost: "Dreptul european al contractelor" si "Pe drumul spre un drept penal european". Sectiunea a 3-a a dezbatut tema "Migratia in si in spre Europa". Concluziile sunt interesante. In prima sectiune s-a conchis ca nu se impune uniformizarea dreptului european al contractelor ci doar armonizarea. Deci mai e mult pana la un eventual "cod civil unic european". Si la sectiunea de Drept penal s-a exclus varianta uniformizarii acestui drept in Europa. Deocamdata se pune doar problema recunoasterii reciproce intre statele membre a masurilor luate pe baza dreptului national. In ce priveste migratia, acest fenomen este clar ca nu poate fi nici ignorat nici stopat. Deci se impune incurajarea prin masuri concrete a migratiei legale si combaterea ferma a celei ilegale. Concluzia congresului: se doreste un drept european, dar nu uniformizarea cu orice pret a legislatiei, asa cum se interpreteaza la noi.
Adevarul: Care este eficienta participarii dv.?
Cristian Alunaru: De informatiile stiintifice de ultima ora obtinute la acest congres vor profita atat studentii, dar mai ales masteranzii de la Universitatea de Vest "Vasile Goldis". Apoi, am procurat o bibliografie de mare valoare de la expozitia de carte organizata de cele mai cunoscute edituri juridice din Europa. De subliniat sunt si contactele cu personalitati ale vietii academice de prim rang din toata lumea. Urmarea directa s-a produs deja: vizita la Zilele academice aradene a academicianului Michael Metzeltin, editorul Enciclopediei Romaniei editata la Viena, la care sunt si eu coautor. In perioada urmatoare vor veni la Arad alti profesori de drept de la Universitatea din Viena, se vor realiza proiecte importante cu oamenii de stiinta austrieci. Am stabilit contacte cu presedintii Uniunii Avocatilor din Germania (Dr. Bernhard Dombeck), din Austria (Dr. Gerhard Benn-Ibler), Ungaria (Dr. Bánáti János).
***
Cristian Alunaru - Carte de vizita
Nascut in 1951, in Arad
Avocat, consilier al Uniunii Nationale a Barourilor din Romania
Conferentiar universitar la UVVG, Facultatea de Drept
Membru al Uniunii Juristilor din Germania si din Austria

Gerlinde Knap - Adevarul

  • Aradenii sunt de acord sa fie montate camere video pe soseaua Arad - Deva

Soseaua Arad-Deva ar putea fi supravegheata prin montarea de camere video - Virtual Arad News (c)2007Toate consiliile locale din judetul Arad care au legatura cu drumul national Arad-Deva au fost de acord in privinta montarii de camere de luat vederi pe acest tronson, cunoscut si sub denumirea de "soseaua mortii".
In urma cu aproape un an, conducerea Consiliului Judetean a inceput negocierile cu o firma specializata pentru montarea camerelor video.
In cele din urma, s-a decis consultarea tuturor consiliilor locale din localitatile care au legatura cu DN 7 pentru semnarea contractului cu firma, in conditiile in care parte din veniturile din amenzile aplicate pe acest tronson de drum s-ar imparti intre cei implicati in proiect.
Toate administratiile publice locale s-au pus de acord in privinta montarii camerelor, prin adoptarea de hotarari de consilii locale asa ca, cel putin din partea aradenilor, proiectul poate demara oricand.
Singurul lucru pe care autoritatile aradene il mai asteapta este o schimbare a legislatiei.
"Se asteapta schimbarea legislatiei pentru ca amenzile date pe raza localitatii sa mearga la bugetele locale", spune subprefectul Levente Horvath.

A. P. - Observator

  • Aradul breveteaza "parcurile – santier"

In "Parcul Copiilor" modernizarea se face prea lentVara, caldura torida si o varianta de a scapa de soarele arzator.
Racoarea parcului, o "oaza de liniste si verdeata", cum suna expresia tocita de atata folosinta.
La noi in Arad, deh, oras cosmopolit, se incearca implementarea unui nou gen de parc, care se poate numi "parcul – santier".
Exemplul perfect, "Parcul Copiilor" (apropo isi mai aduce cineva aminte de "Noris Banatoris") intrat intr-un „amplu proces de modernizare".
Se munceste in draci, poate cu exceptia diminetii de ieri, vineri 15 iunie, cand nu se misca absolut nimic.
Intr-un cuvant, era "liniste"!
E drept ca am remarcat vreo trei mesteri, asa mai "macho", dezbracati pana la brau, care intre doua fluieraturi dupa domnisoarele "trecatoare" prin zona, desfasurau "oaresceva" activitate pe langa tobogan.
In rest nisip, dale, alei dalate deja (bravo, deci se poate) si monstruozitatea metalica reprezentand un labirint cu scena.
Sau o scena cu labirint.
Plus coltul natural (ca termen scolar) de vis-a-vis, reprezentand o minimlastina cu tot ceea ce presupune ea: mal, apa si insecte.
La tasnitoarea unde ne potolim setea, neavand alta varianta.
Trecem rapid pe langa intrarea la muzeu, remarcam mazgalelile cretine de pe zidul Palatului Cultural si constatam cu satisfactie ca se munceste la monumentul care e amplasat in zona. Chiar, oare cui i-o fi dedicat?
Trecem in parcul vecin, oficial "Mihai Eminescu", neoficial si popular "al batranilor".
Nici tasnitoarea "geamana" nu se prezinta prea grozav, iar cateva portiuni din aleile apropiate arata ca si cum aici ar fi avut loc parada buldozerelor.
Ţineti minte mica fantana cu leul din gura caruia tasnea apa. Era ceva deosebit. Pe vremuri.
Acum leul e pe "sec", iar mica fantana pe post de tomberon.
Apropo de tomberoane, am mai remarcat unul, asezat "discret", aproape in mijlocul uneia din aleile principale.
Estetic, ce mai! A, sa nu uitam si de panoul din apropiere pe care scrie "gentia a drog rol ezerv dependenti" instalat (presupunem)  gratie unui "Proiect al Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Arad" cum scrie, clar de data asta, pe acelasi panou.
Care ne baga-n ceata, ca mesaj, fara sa ne fi atins nici macar de "iarba".
Ne oprim aici, cam asta am vazut, intr-un periplu de vreo cincisprezece minute intr-o zona, surprinzator de aproape de cladirea unde-si desfasoara activitatea alesii nostrii, care ar trebui sa aduca bile albe Aradului.
Normal, zona nu alesii.
Deocamdata, se pare ca e departe de acest lucru…

Florin Coita - Informatia Aradului

  • Un tanar s-a sinucis din cauza notelor

Un tanar din Tisa Noua s-a sinucis din cauza notelor - Virtual Arad News (c)2007Seria neagra a sinuciderilor in randul tinerilor din Romania continua. 
Raimond-Nicolae M. ar fi implinit luna aceasta 17 ani. 
Tanarul era din satul Tisa Noua, comuna Fantanele si era elev la Grupul scolar Industrial "Aurel Vlaicu" din Arad, la clasa de tehnician CAD.
La sfarsitul lunii urma sa intre in vacanta de vara, numai ca a decis sa-si puna capat vietii.
Tanarul a fost gasit, luni, spanzurat in gura podului de la casa chiar de bunica sa.
Degeaba aceasta a incercat sa taie repede funia si sa-l salveze.
O fire introvertita
Autoritatile din comuna spun, insa, ca din primele discutii cu parintii adolescentului, reiese ca acesta s-a sinucis din cauza situatiei scolare.
"Din discutia cu seful de post, am inteles ca parintii spun ca baiatul s-a sinucis din cauza ca ii era teama ca urma sa aiba doua restante la scoala", spune primarul din comuna, Emil Otlacan.
Profesorii isi amintesc ca tanarul era o fire mai introvertita.
In timpul clasei a IXa, Raimond-Nicolae M. s-a mutat de la Liceul Henri Coanda din Arad la Grupul Scolar Industrial "Aurel Vlaicu", spun profesorii, tot din cauza absentelor.
Restante la scoala
"Avea o problema si discutam cu mama lui tot la doua-trei saptamani, din cauza absentelor lui repetate de la scoala. El pleca de acasa, din Tisa Noua si nu ajungea la scoala. Practic el pleca de acasa, ajungea in Arad, dar nu dadea pe la scoala", a mai spus profesoara Lavinia Blaga.
In privinta situatiei scolare, profesoara Lavinia Blaga afirma ca i-a spus mamei copilului, chiar luni ca "la noi, scoala nu se incheie pe 15 iunie si ca mai urmeaza doua saptamani de practica, perioada in care ar fi putut sa mai fie ascultat".
La mai putin de doua ore dupa discutia dintre diriginta si mama copilului, adolescentul de aproape 17 ani a fost gasit spanzurat.

Alex Negru - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Sanicolaul Mic - Dupa canalizare se va realiza si o statie de autobuz moderna

In Sanicolaul Mic urmeaza sa demareze procesul de canalizareSuparati foarte locuitorii cartierului Sanicolaul Mic din cauza statiei de autobuz care exista.... prin inexistenta.
Despre acest subiect am mai scris in urma cu cateva luni, tot la sesizarea localnicilor.
Oamenii incearca pe toate caile posibile a se face auziti: "Calatorii de pe liniile 25, 26, 27 de pe ruta Zabrani-Lipova au ramas, de cativa ani de zile, fara statie de autobuz acoperita. Aceasta a disparut cu acoperis cu tot, bancile la fel, calatorii fiind obligati, de atunci, sa astepte miljloacele de transport in ploaie/soare, fie vara fie iarna. Oamenii stau resemnati si suparati, rezemati de gardul de la IMAIA".
Singurele statii de autobuz existente sunt cele din fata bisericii si de la capatul strazii Steagului.
Ni s-a spus ca au sesizat problema la primarie, dar raspunsul nu a mai venit, iar statia s-a degradat total.
Sesizam primaria, si, de data acesta, raspunsul a venit prin persoana purtatorului de cuvant, Valer Marginean.
"Intr-adevar, statia nu mai exista de vreo trei ani. In mai putin de o luna, insa, se va demara proiectul de canalizare a cartierelor Bujac, Gai si Sanicolaul-Mic, deci totul va fi un santier. Dupa ce se vor incheia lucrarile si se va termina asfaltarea strazilor, se vor face si statii de autobuz acolo unde se impune acest lucru. De fapt, exista deja un proiect referitor la standardizarea statiilor, urmand ca toate sa se utileze cu mobilier urban".
A fost mult si greu de asteptat, mai trebuie trecut un hop, asta e stimati cetateni!

Felicia R. Gheorghe - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]