Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Vineri, 19 ianuarie 2007
Stirile TVA aici
  • "Bugetul va arata altfel"- Interviu cu primarul Aradului, Gheorghe Falca, pe tema bugetului si investitiilor din 2007

Interviul cu primarul Aradului Gheorghe Falca pe tema bugetuluiCarte de vizita:
Gheorghe Falca
Nascut 22 ianuarie 1967, la Brad
Stare civila: casatorit
Profesia: inginer constructor
Studii: absolvent Institutul Politehnic „Traian Vuia”, Timisoara, Facultatea de Constructii, licentiat in drumuri in 1994; doctorand in cadrul Universitatii Tehnice Timisoara
Activitate: 1994-1999 inginer la EDICT si DIPENDA, 1999-2000 director la EDICT, 2000-2004 vicepresedinte CJA, din 2004 primar al Municipiului Arad
Adevarul – Unul dintre cele mai importante momente in debutul anului, pentru Primarie si Consiliul Local, il reprezinta votarea bugetului Aradului. Cum va arata bugetul anului 2007?
Gheorghe Falca - Va pot spune ca cel mai important moment inainte de votarea bugetului a fost votarea taxelor si impozitelor locale, care genereaza apoi veniturile si posibilitatea Primariei de a face bugetul pe anul 2007. Exista o scadere a cuantumului acestor taxe, generata de vointa politica, dar si de faptul ca foarte multi opozanti au spus ca, datorita imprumuturilor pe care le-a luat Primaria, vor creste impozitele. Nu s-a intamplat asa. Revenind la intrebare dvs., va pot spune ca bugetul anului 2007 este exact la nivelul anului 2006, dar cu fondurile atrase. Pentru ca, asa cum stiti, in 2006, noi am atras foarte multe fonduri de la Bucuresti. Bugetul va arata altfel in final. Va fi o diferenta intre anul 2007, luna ianuarie, si anului 2007, luna decembrie, la fel cum a fost o mare diferenta intre bugetul anului 2006 luna ianuraie si cel din luna decembrie, care a ajuns la 2.590 miliarde lei vechi.
Adevarul: Anul trecut la capitolul investitii, suma scoasa la bataie de Primarie a fost undeva pe la 1.400 de miliarde. Cati din banii prevazuti a fi cheltuiti au ramas nefolositi?
Gheorghe Falca: Noi am reusit sa atragem foarte multi bani de la Bucuresti si, de aceea, suma a crescut impresionant. Astfel ca, in anul 2006, am avut la investitii peste 1.300 de miliarde, exact cat a avut Aradul in anii 2000, 2001, 2002, 2003 si 2004 la un loc. De aceea va pot spune ca firmele nu au reusit sa finalizeze un numar de investitii si, astfel, fondul de rulment pentru anul 2007 va fi de 300 de miliarde de lei.
Adevarul: Nu ne dati niste exemple de investitii nefinalizate?
Gheorghe Falca: Modernizarea punctului termic V 1 din zona Predeal.
Adevarul: Doua dintre proiectele extrem de importante pentru Arad, cele legate de canalizare si de reabilitarea liniilor de tramvai, ar fi trebuit sa inceapa anul trecut. Cand credeti ca vor fi demarate lucrarile?
Gheorghe Falca: Va pot spune ca noi am estimat sa inceapa anul trecut in special proiectul cu BERD. Cel cu Banca Mondiala nu avea cum sa inceapa anul trecut, pentru ca, ati vazut, de abea saptamana trecuta, Guvernul a votat imprumutul. Contractul cu BERD putea sa inceapa, potrivit estimarile noastre, anul trecut, in octombrie, noiembrie. Acest lucru nu s-a intamplat: caietele de sarcini pentru etapa a doua au fost intarziate la nivelul expertilor BERD. Astfel ca in 15 februarie vom deschide plicurile pentru cei cinci participanti pentru lucrarea de 24 de milioane euro, care va schimba foarte mult fata municipiului. La nivel de canalizare, Banca Mondiala ne-a dat voie sa pregatim caietele de sarcini si sa incepem procedurile pentru licitatie. Avem pregatit caietul de sarcini pentru consultant. Noi estimam ca in primavara, vara acestui an sa avem constructorii care vor incepe cele trei cartiere, Gai, Bujac si Sanciolau, o investie de 50 de milioane de euro.
Adevarul: Ce proiecte are Municipalitatea pentru care spera sa obtina in acest an surse de finantare din Capitala?
Gheorghe Falca: In primul rand modernizarea strazilor din municipiul Arad. In al doilea rand, proiectele pentru infrastructura in domeniul scolar. Daca va uitati in buget, am alocat din nou foarte multi bani pentru studii si proiecte tehnice, exact ca noi sa inaintam aceste proiecte spre Ministerul Educatiei pentru finantare.
Se pune un accent pe lucrarile de canalizare din cartiereAdevarul: In bugetul anului trecut, peste un milion de euro au fost alocati pentru achizitionarea a doua imobile care, in cele din urma, nu au mai fost cumparate. Vor fi prevazuti in acest an bani pentru achizitionarea de imobile sau sediul Directiei Fiscale va ramane pe Bulevardul Revolutiei?
Gheorghe Falca: Nu am reusit sa cumparam un imobil pentru Directia Fiscala in 2006 si am si spus ca aceasta este o nerealizarea a noastra. Nici in acest an nu avem, in acest moment, cel putin, o solutie. In bugetul pe 2007 nu avem prevazuti bani pentru a cumpara un sediu, dar vom incerca sa gasim o solutie, in momentul in care se vor finaliza procedurile de privatizare a societatilor din subordinea CLM, sa preluam spatiile de la una din acele societati.
Adevarul: V-ati propus sa privatizati toate societatile Primariei in acest an?
Gheorghe Falca: Aici au inceput procedurile. Suntem la nivel de evaluare si apoi intram in ceea ce inseamna sistem de privatizare. In acest moment nu va pot spune care este sistemul de privatizare pentru ca nu este finalizata procedura de evaluare la nici una dintre societati, asa ca un plan cu date exacte nu se poate face.
Adevarul: Ce proiecte sunt pregatite de Primarie pentru atragerea fondurilor structurale?
Gheorghe Falca: Din anul 2005, am inceput studiul de fezabilitate pentru zona istorica a Aradului. Acel studiu de fezabiliatate a primit punctajul la fondurile Phare 2004-2006 Zona istorica si astfel noi am putut sa-l mutam pe fonduri structurale. Luni am avut o discutie cu domna ministru Anca Boagiu si am fixat data de finalizare a proiectului tehnic pe 27 ianuarie. Noi estimam ca in vara, spre toamna vom avea constructorul.
Avem inca un proiect la nivel de 43 de strazi din municipiu, dar noi ne-am apucat sa facem in acest an cinci strazi mari. Vom vedea cum vom aborda acest proiect, daca vom intra pe parteneriat in realizarea lui sau il vom pune pe fonduri structurale. Mai avem un al treilea proiect mare, legat de faptul ca in cartierele Subcetate, Micalaca si Gradiste am realizat canalizarea in 2006. Acum noi pregatim un proiect de realizare a drumurilor si canalizarii pluviale in aceste trei cartiere, pe strazile unde s-a realizat canalizarea. Acest proiect trebuie sa fie gata in primavara lui 2007 si o sa-l introducem ori pe linia fondurilor structurale, ori vom gasi alt proiect pentru finantarea lui. In fapt, acestea sunt principalele proiecte.
Declaratie: „Avem programate 240 de miliarde pentru ceea ce inseamna intretinerea drumurilor”.
Fact Box
Principalele directii de investitii pentru acest an:
- 240 de miliarde alocate pentru intretinerea drumurilor.
- 40 de miliarde pentru spatii verzi
- 922 de miliarde, bani care merg spre invatamant (unde sunt incluse si cheltuielile de personal)
- 206 miliarde de lei, pentru cultura (sustinerea Teatrului, Filarmonicii, Marionetelor si Casei de Cultura)
- 10 miliarde pentru Spitalul Municipal
- 166 de miliarde pentru asistenta sociala
Caseta
Ce spune Gheorghe Falca despre:
- Un nou stadion municipal: Sunt un om realist. Ştiu ce inseamna un studiu de fezabilitate, oportunitatea de a face acest studiu de fezabilitate si ce inseamna sa ai un proiect tehnic. Aceste lucruri dureaza cel putin doi ani si jumatate. Cine crede ca in mandatul meu se poate construi un stadion, se inseala. Ce va pot spune este faptul ca, in 2006, Municipalitatea a modernizat stadionul, iar Federatia de fotbal ne va cere pentru sezonul 2007-2008 sa avem nocturna la stadion. De aceea, prioritatea noastra pentru 2007, pe langa alte investitii in sport, va fi crearea unui nocturne pe UTA.
- Parcari: Eu realizez ca sistemul nu este unul agresiv, nu se compara cu Parktronic. Este un sistem care incet, incet se imbunatateste. Noi chiar vom intra in CLM cu cateva modificari la regulament, modificari care le-am constatat in urma functionarii sistemului.
- Pietele: In acest an va incepe constructia unei piete noi in zona Fortuna. Tot in acest an, prin noul regulament, vom avea piete mobile: una in Alfa, alta in Gradiste si astfel ca ne ramane sa modernizam cele doua piete din centru: Mihai Viteazul si Catedralei. Cele doua piete, insa, nu pot fi modernizate in acest an.

Adriana Barbu- Adevarul

  • Amenzi la circulatie

Au fost aplicate numeroase amenzi pentru incalcarea regulilor de circulatieChiar daca in aceasta perioada a anului evenimentele rutiere nedorite ar trebui sa fie legate de zapada si gheata de pe carosabil, conditiile meteo ne-au ferit de pericolele traficului de iarna.
Asta nu inesamna insa ca evenimentele ca soferii aradeni au devenit mai disciplinati sau ca evenimentele rutiere au lipsit.
La sfarsit de saptamana agentii de politie rutiera au controlat un numar de 3100 autovehicule, au aplicat 343 sanctiuni contraventionale pentru incalcarea regulilor de circulatie, in valoare de 22.612,5 Ron, din care 81 pentru depasirea vitezei legale, au aplicat un numar de 534 puncte de penalizare, au retras 9 certificate de inmatriculare si au retinut 9 permise auto.
Agentii de politie rutiera le-au retinut permisul de conducere in vederea suspendarii la 20 de soferi gasiti la volan dupa ce au consumat alcool si le-au aplicat o sanctiune contraventionala conform legislatiei in vigoare.
Agentii de siguranta publica au aplicat un numar de 31 sanctiuni contraventionale in valoare de 12.100 Ron , au aplanat 6 conflicte, au controlat un numar de 20 sisteme de paza si au fost efectuate 8 controale.
Zilele trecute a fost depistat si retinut in trafic B. Alexandru de 23 de ani din Sanmartin.
Tanarul conducea un autoturism marca Opel Omega, iar din verificarile efectuate de catre politisti s-a stabilit ca autoturismul este neinmatriculat si avea numere false.
Politistii i-au intocmit lui B. Alexandru un dosar de cercetare penala sub aspectul savarsirii infractiunii de punere in circulatie pe drumurile publice a unui autovehicul neinmatriculat si avand numere false.

Adrian Moldovan - Televiziunea Arad

  • Termen 25 ianuarie - Impozitul se achita la unitatile de trezorerie, prin virament sau foaie de varsamant

Purtatorul de cuvant al Finantelor Aradene - Calin Arusti explica modul de depunere a declaratiilorPana la 25 ianuarie persoanele fizice vor depune la administratia finantelor publice de domiciliu formularul 226 "Declaratie privind impozitul datorat pe castigul din transferul titlurilor de valoare, altele decat titlurile de participare la fondurile deschise de investitii si partile sociale", pentru operatiunile derulate in anul 2006.
Cine depune
Declaratia se completeaza si se depune de catre persoanele fizice care realizeaz castiguri din transferul dreptului de proprietate asupra titlurilor de valoare, altele decat titlurile de participare la fondurile deschise de investitii si partile sociale, care au fost dobandite si instrainate intr-o perioada mai mica de 365 de zile si care au obligatia stabilirii, declararii si virarii impozitului, reprezentand plata anticipata in contul impozitului pe castigul anual din astfel de tranzactii.
Declaratia nu se completeaza de catre persoanele care realizeaza venituri din tranzactionarea titlurilor dobandite gratuit in cadrul Programului de privatizare in masa si nici pentru veniturile realizate din instrainarea valorilor mobiliare in cazul societatilor inchise.
"Contribuabilii care apartin de Administratia finantelor publice a municipiului Arad depun declaratia, insotita de Fisa de portofoliu de la societatea de servicii de investitii financiare la camera 6 din cladirea AFP municipiul Arad. Contravaloarea impozitului datorat se achita la unitatile de trezorerie din cadrul administratiilor finantelor publice, prin virament sau foaie de varsamant, pana la data de 25 ianuarie 2007”, spune Calin Arusti, purtatorul de cuvant al Finantelor aradene.

Gerlinde Knap - Adevarul

  • Inca sase fabrici la Sebis

La Sebis se vor finaliza lucrarile la casa de cultura - Virtual Arad News (c)2007Mai multi investitori straini au anuntat deja ca, in anul 2007, vor sa isi dezvolte investitiile din judetul Arad sau sa inceapa altele noi.
De asemenea, reprezentantii administratiilor locale sustin ca vor pune in aplicare planuri de dezvoltare a comunitatilor pe care le reprezinta.
Astfel, Gheoghe Feies, primarul orasului Sebis, a sustinut ca in acest an doreste sa continue proiectele incepute in 2006, respectiv extinderea retelei de canalizare, modernizarea strazilor si, ceeace e mai important, sa finalizeze lucrarile de constructie a Casei de Cultura, care va adaposti si o biblioteca.
Totodata, edilul a spus ca mai multi investitori straini si-au anuntat intentia de a investi in oras, in anul 2007.
"In acest an, va incepe constructia a inca sase fabrici, intr-o noua zona industriala. Se vor realiza, astfel, doua lucruri importante, va fi dezafectata o vasta rampa de gunoi neautorizata, in locul careia vor fi construite fabricile. Pe de alta parte, va fi valorificat un teren pretabil numai pentru activitati de acest gen si se vor crea inca 2.000 de locuri de munca", a declarat Gheorghe Feies.
Noua zona industriala a orasului Sebis se va tntindc pe o suprafata de 30 de hectare, la iesirea spre localitatea Beliu.
Prima fabrica din aceasta zona noua va fi "Cotta International", specializata in productia de mobilier. 

A. P. - Observator

  • Lipova - revendicata de Timisoara?!

Zvonuri privind orasul Lipova care este revendicat de Timis - Virtual Arad News (c)2007Locuitorii orasului Lipova au fost luati prin surprindere de stirea neoficiala care a cuprins orasul, si anume de trecerea Lipovei la judetul Timis.
Desi inca nu a fost facut public nimic, se pare ca oficialitatile din judetul Timis au pus la cale un plan de acaparare a orasului Lipova pentru constituirea vechiului Banat.
Teritoriul Banatului din Romania este impartit astazi intre judetul Timis, Caras - Severin, fara localitatile Bucova, Cornisoru, Boutarii de jos si Boutarii de sus si Preveciori, judetul Arad - doar partea de la sud de Mures, judetul Mehedinti - numai Baia Noua, Dubova, Eibenthal, Ieselnita, Orsova si Svinita.
Referitor la intentiile vecinilor nostri, i-am intrebat pe edilii din Lipova cum comenteaza o eventuala trecere a orasului la Timisoara. Iata ce ne-au declarat:   
Viorel Popina: "Nu ne avantajeaza"      
Viorel Popina, primar al orasului Lipova: "Dupa cum Timisoara a luat cam tot din Arad, se pare ca ne vom intoarce la capitala regiunii - Timisoara. Din Regiunea V Vest fac parte Caransebesul, Aradul, Hunedoara si Timisoara. Deocamdata stiu ca aceste regiuni fac parteneriate cu celelalte judete ale Ungariei pentru ecologizare si navigare pe Valea Muresului. De asemenea, se fac schimburi culturale si comerciale".
"In ceea ce priveste trecerea Lipovei la Timisoara, primarul Popina a declarat ca nu are cunostinta de acest lucru, dar distanta pana la Arad este 30 de km, iar pana la Timisoara de 60 km. Din acest punct de vedere nu ne avantajeaza. Organizarea teritoriala se face pe baza unor studii si proiecte. Avand in vedere ca aderarea si Uniunea Europeana va avea un cuvant de spus este greu de spus ca Lipova va trece peste noapte la Timisoara".  
Viceprimarul Toma Petre ne spune ca, daca s-ar lua dupa ajutorul primit de CJA, atunci ar trebui ca Lipova sa treaca la judetul Timis. 
Primarul Lipovei - Viorel Popina considera ca transferul nu ii avantajeazaRadu Scorobete: "Lipova este vitregita de soarta"
Radu Scorobete, presedinte al PNL Lipova, ne-a declarat ca, in urma cu mai multi ani, Lipova era in regiunea Banat si apartinea de Timisoara, iar Radna si Soimos erau in Ardeal.
"In ceea ce priveste revendicarile judetului Timis, Radu Scorobete a precizat ca, daca se va ajunge la vechile regiuni, atunci Lipova va apartine de Timisoara. Lipova este un pic vitregita de soarta pentru ca nu apartine nici de Arad si nici de Timisoara. De la Lipova la Timisoara sunt 57 de km, iar de la Lipova la Arad, in jur de 30 km. Daca se vor face regiuni, probabil ca, Banatul isi va lua regiunile, lucru care mi se pare normal.
In ultimul timp si functiile in partidele politice sunt tot pe regiuni. Daca se va face ceva bun pentru Lipova, eu voi fi de acord si cred ca in regiunea Banat va fi mai bine. Daca se unesc doua trei judete sunt mai puternice si dispare birocratia".

In ceea ce priveste parerile localnicilor, acestea sunt impartite. Dintre cei chestionati de noi, 65% doresc ca orasul Lipova sa treaca la judetul Timis si doar 35% mai sunt pentru Arad.
Cauza fiind lipsa unui loc de munca, investitii si infrastructura.
Lipovanii considera ca cei care conduc destinele judetului Arad nu sunt preocupati de soarta lor, iar banii care vin de la CJA nu sunt indeajuns.    
Factorii de decizie la nivelul judetului Arad nu cred intr-un astfel de demers si nu au auzit nimic despre acapararea Lipovei de catre judetul Timis 
Gavril Popescu, prefect al judetului Arad: "Nu am auzit despre asa ceva"
Iosif Matula, presedintele CJA: "La auzul acestei vesti am inceput sa rad, fiind consternat ca in anul 2007, anul in care am aderat la UE,  se pun astfel de probleme. Doar o minte nesanatoasa ar putea lansa un asemenea zvon, atata timp cat impartirea teritoriala a Romaniei e stabilita prin Constitutie. Astfel de practici nu sunt la dispozitia unui individ sau a unei institutii de la nivel local".
Nicolae Iotcu, senator PD: "Sunt lucruri mult mai importante in Romania decat sa mutam un oras dintr-un judet in altul. Consider ca este o gluma, ba chiar una proasta".
La randul sau, Constantin Ostaficiu, presedintele Consiliului Judetean Timis, ne-a declarat: "Noi nu am initiat nimic in acest sens".
Ne oprim aici cu declaratiile, dar nu inainte de a aminti faptul ca Timisoara au luat toate centrele de institutii din Arad si nu ar fi exclus ca intr-o zi sa avem surpriza ca Lipova apartine judetului Timis, iar Aradul sa ramana vitregit de un oras.

Daniel Albu - Informatia Aradului


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]