Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Joi, 19 aprilie 2007
Stirile TVA aici
  • "Am oferit burse de studii Universitatii de Vest «Vasile Goldis»"

Interviu cu Ram Mohan - ambasadorul Indiei la BucurestiInterviu cu excelenta sa Ram Mohan, ambasadorul Indiei la Bucuresti, oaspetele UVVG Arad
Profesor univ. dr. Aurel Ardelean, rector al Universitatii de Vest "Vasile Goldis" a primit ieri vizita excelentei sale Ram Mohan, ambasadorul Indiei la Bucuresti. 
Cu aceasta ocazie s-au pus bazele unei colaborari intre spatiul academic privat aradean si India in domeniul medicinei, IT si managementului bancar.
Prof. univ. dr. Aurel Ardelean i-a acordat d-lui ambasador Ram Mohan, in numele Senatului Universitatii, diploma de onoare a Universitatii de Vest "Vasile Goldis".
Excelenta sa Ram Mohan a avut amabilitatea sa ne raspunda si catorva intrebari pentru cititorii nostri.    
- Vizita d-voastra la Arad onoreaza intreaga comunitate locala. In context dorim sa va intrebam daca tinerii din India sunt interesati sa studieze in aceasta parte a tarii?
- Am facut cateva cercetari la Ministerul Educatiei din India si Ministerul Educatiei din Romania si am aflat ca pana acum cinci ani am avut 700 de studenti din India, dintre care foarte multi in Timisoara, Oradea si Arad. In acest moment sunt 302 studenti din India in Romania, dar din pacate numarul lor va scade si poate va ajunge chiar la zero. Recent domnul presedinte al Romaniei, Traian Basescu, a fost in India, si am semnat un acord de intelegere pentru un schimb de studenti, profesori si tehnologie intre cele doua tari. Chiar maine voi avea o intalnire cu noul ministru de externe al Romaniei si voi fi foarte cinstit cu dansul pentru a relua relatiile cu India. Avem legaturi istorice de aproape doua mii de ani, dar ne bazam si pe experienta domnului rector Aurel Ardelean si pe accesul dumnealui in parlament pentru a ajuta India. Peste cinci ani s-ar putea ca India sa fie a doua putere mondiala a lumii. De aceea, China este un mare prieten al nostru, iar din punct de vedere politic, l-am rugat pe dl. Aurel Ardelean sa sustina, in fata colegilor si ministrilor, relatia de colaborare cu India.
Ambasadorul Indiei a vizitat UVVG- Vizita d-voastra la UVVG Arad este un argument al interesului pe care il aveti pentru spatiul academic privat romanesc. Care sunt oportunitatile de colaborare cu spatiul academic indian si in ce masura va propuneti sa sprijiniti acest demers?
- Avem o organizatie care se numeste "Organizatia Culturala Indiana", care este baza tuturor colaborarilor culturale internationale. Organizatia doreste sa colaboreze direct in domeniul IT, educatiei si cultural cu Universitatea de Vest "Vasile Goldis". Ar avea de castigat ambele tari, iar prin cresterea colaborarii nu exista nici o sansa sa pierdem ceva. Domeniul educatiei este unul nobil si orice colaborare este spre interesul si binele celor doua popoare. In cadrul intalnirii cu rectorul Aurel Ardelean am oferit doua tipuri de burse tehnice pentru studentii Universitatii de Vest "Vasile Goldis", care dureaza intre sase si opt saptamani. Ambasadorul Indiei are privilegiul ca, in spiritul relatiilor bilaterale, sa ofere burse. Astfel, am ales sa ofer burse Universitatii de Vest "Vasile Goldis".
- Cum vedeti relatiile economice dintre Arad si India?
- Pe langa educatie am vorbit cu dl. rector Aurel Ardelean si despre relatiile economice. Aradul poate fi o poarta de intrare in Romania si Ungaria. Trebuie insa ca ambasada Romaniei din India sa promoveze o deschidere fata investitorii indieni in Arad.
- Speram ca aceasta vizita in Arad este doar un inceput. Astfel, va rugam sa transmiteti un mesaj de salut comunitatii academice ale Universitatii de Vest „Vasile Goldis” si mediului aradean.
- Este un oras frumos, iar educatia universitara ocupa un loc important in viata aradenilor. Ma bucur nespus ca relatiile dintre Universitatea "Vasile Goldis" si cele din India reusesc sa-si extinda colaborarea. Sper ca, pe langa studentii de la medicina, care vor veni cat de curand in India pentru un schimb de experienta, sa vina si alti studenti ai Universitatii "Vasile Goldis".

Daniel Albu - Informatia Aradului

  • S-a oprit caldura

De luni noaptea s-a sistat caldura in apartamenteCET Arad a sistat caldura luni noaptea.
Decizia a fost luata dupa ce s-a constatat ca timp de mai multe zile, temperaturile exterioare depasesc 10 grade Celsius si dupa consultarea cu asociatiile de locatari.
Decizia CET este apreciata de majoritatea aradenilor, care in acest fel vor avea facturi mai mici la intretinere.
Pe de alta parte, chiar daca iarna abia a trecut, CET Arad a inceput primele pregatiri pentru sezonul rece care urmeaza.
Pana in luna noiembrie, in depozitele centralei electrotermice trebuie sa ajunga cateva mii de tone de carbune si pacura.

Vasile Blidar - Televiziunea Arad

  • Hotul de la BRD a vrut sa jefuiasca banca peritru ca era dator la... cinci banci!

Talharul care a incercat jefuirea bancii a fost prinsTalharul care a incercat sa dea un tun la filiala bancii BRD, din Piata Spitalului, a fost descoperit marti noaptea, la aproape doua saptamani de la incident.
Accsta se numeste Dan Florin Murar, are 27 de ani si este din Arad.
Motivul pentru care a incercat sa sparga banca este, conform declaratiilor sale, imposibilitatea de a achita alte cinci credite obtinute de la alte banci.
Politistii aradeni l-au descoperit, noaptea tarziu, la o sala unde acesta facea sport.
Identificarea lui a fost posibila, spun politistii, datorita imaginilor filmate de camerele de supraveghere din incinta bancii.
Anchetatorii au informat ca paznicul a reusit sa-l tina pe talhar, in timpul negocierilor, in raza de actiune a camerelor de supraveghere.
Dupa ce a iesit din banca, talharul a amenintat cu arma o taximetrista, care l-a transportat o bucata de vreme, pana ce acesta a renuntat din cauza aglomeratiei si s-a facut nevazut.
In momentul arestarii, politistii au descoperit si arma care a fost folosita in seara zilei de 5 aprilie.
In schimb, acesta a aruncat in Mures, in aceeasi seara, hainele cu care se mascase, o haina cu gulerul inalt, o pereche de ochelari si o sapca inchisa la culoare.
Dan Florin Murar este student la Universitatea de Vest "Vasile Goldis" si fusese angajat la mai multe societati comerciale din Arad.
In acest moment, talharul este arestat pentru o perioada de 29 de zile si este acuzat de talharie si nerespectarea regimului armelor si munitiilor.
Pentru talharie, risca intre 7 si 20 dc ani de inchisoare, iar pentru cel de-al doilea cap de acuzare, intre 2 si 8 ani.
In seara zilei de 5 aprilie, Dan Florin Murar, de 27 de ani, din Arad, a intrat in filiala BRD din Piata Spitalului si i-a amenintat cu arma pe angajatii care se pregateau sa inchida banca.
Tanarul, mascat cu ochelari, sapca si gulerul hainei ridicat peste fata, a scos un pistol si a cerut banii din banca.
Paznicul bancii a ripostat si a reusit sa-l indeparteze pe talhar spre usa, chiar in raza de actiune a camerelor de supraveghere.
Norocul a facut ca un lucrator al unei societati de paza sa ajunga in zona pentru a ridica valorile, asa cum impune procedura.
Tanarul a intrat in panica si a incercat sa fuga.
Cel care a venit dupa bani a scos arma din dotare si a tras un foc pentru a-l imobiliza pe fugar, fara insa a-l nimeri.
Intre timp, pentru a scapa de urmaritori, Dan Murar s-a ascuns dupa un tufis si a continuat sa traga cu arma sa cu bile spre paznicii care il urmareau.
Acesta, profitand de aglomeratia de masini din zona, a reusit sa urce intr-un taximetru condus de o soferita, careia i-a pus pistolul la tampla si a amenintat-o cu moartea daca nu pleaca in viteza.
Tot din cauza circulatiei, talharul a renuntat la un moment dat la masina si s-a facut nevazut.
Astfel, taximetrista nevinovata s-a ales doar cu o sperietura sora cu moartea.
Din acea clipa, talharul de la BRD parca a intrat in pamant, timp de doua saptamani, pana a fost identificat si arestat de politistii aradeni, marti noaptea.
Anchetatorii spun ca au obinut date despre fizionomia barbatului din inregistrarile camerelor de supraveghere din incinta bancii.
"Inregistrarile camerelor de supraveghere au fost extrem de benefice, mai ales ca paznicul a respectat procedura interna in astfel de situatii si l-a retinut pe talhar in zona de actiune a camerelor. Este de apreciat curajul paznicului", a declarat Adrian Simon, seful Serviciului de Investigatii Criminale.
Dan Florin Murar a fost descoperit la o sala sportiva, unde obisnuia sa-si petreaca timpul.
"Talharul a fost arestat si audiat ore in sir, pentru a explica cum si de ce a incercat sa sparga banca. El a explicat politistilor ca este ingropat in datorii si ca nu mai avea posibilitatea sa le achite. Dan Murar a imprumutat in ultimii ani mii de euro, in cinci credite obtinute de la diferite banci din Arad. Cum nu mai lucra, singura sa ocupatie fiind cea de student la Universitatea de Vest "Vasile Goldis", la facultatea cu profil economic, acesta nu a mai putut acoperi ratele prea mari pentru veniturile sale si a recurs la acesta metoda".
Tanarul a mai dat explicatii si despre provenienta armei de care s-a folosit pentru intimidarea angajatilor unitatii bancare.
Arma fusese achizitionata de mai bine de doi ani de zile si nu era declarata, chiar daca legea dispune acest lucru.
Tocmai de aceea, este acuzat si de nerespectarea regimului armelor si munitiilor.
Talharul a declarat ca si-a aruncat hainele in Mures, tocmai pentru a nu fi descoperit, dar pistolul l-a pastrat.
Dan Florin Murar a fost arestat pentru o perioada de 29 de zile, timp in care vor continua cercetarile.
Daca instanfa il va considera vinovat, tanarul risca sa petreca ani buni in inchisoare.
Politistii aradeni spun ca pana in prezent nu au mai avut de-a face cu o tentativa de spargere a unei unitati bancare in Arad.

Camelia Catean - Observator

  • Italienii vor parcari subterane

Gara CFR - una din locatiile alese pentru construirea garajului subteranPrimaria vrea sa realizeze parcari supraterane si subterane in colaborare cu o firma italiana.
Planuri mari, dar aproape imposibil de realizat, la Primarie.
Firma de avocatura din Italia Pascucci, care a semnat un parteneriat cu Primaria pe tema Cetatii Aradului, vrea mai mult.
Adica vrea sa intre in asociere cu Primaria (un fel de parteneriat public-privat) pentru a realiza o serie de parcari supra si subterane in municipiu.
Italienii au facut chiar si un studiu cu privire la locatiile din Arad unde s-ar preta realizarea de astfel de parcari.
Miercuri, reprezentantii societatii Pascucci au fost prezenti la Primarie pentru a discuta care este strategia municipiului in domeniul parcarii, ce proiecte se vor obtinute pe fonduri europene in problema parcarii, care proiecte se vor realizate in asociatii cu diversi privati si pentru a stabili in linii mari cam ce studii de fezabilitate s-ar putea face aici.
10 milioane de euro
Potrivit executivului, in timp ce Primaria s-ar arata mai degraba interesata de parcari subterane, italienii de la Pascucci ar dori parcari supraterane.
Primaria pare sa stie una si buna: parte din proiectele de realizare de parcari in Arad ar urma sa fie depuse pe fonduri structurale, iar parte sa se faca in baza diferitelor asocieri.
De aici pana la realizarea lor e drum insa extrem de lung, in conditiile in care numai parcarea ce s-ar dori realizata sub platoul Garii Arad a fost estimata la 10 milioane de euro.
Si e vorba de una dintre cele mai mici pacari subterane.

A.B. - Adevarul

  • Hommo photograficus - Profiluri artistice aradene

Autoportret fotocaricatura a artistului Virgiliu JireghieArtistul fotograf Virgil Jireghie este un nume - blazon pentru aradeni.
Notorietatea acestui artist fotograf vine spre noi din anii primelor cinecluburi aradene de acum patru decenii, numarandu-se printre pionierii acestei arte in municipiul si judetul Arad.
De-a lungul anilor el a reusit sa polarizeze in jurul sau zeci de copii si de artisti amatori.
Am scris, intre anii 1972-1988, numeroase articole si insemnari despre cele sase premii I pe care le-a obtinut la festivalurile nationale ale Cinecluburilor si la Saloanele Nationale de Arta Fotografica, dar si despre numeroasele succese ale Fotoclubului Arad pe care l-a condus, in paralel cu postul de corespondent TVR, pana in 1999.
In 1990, Virgil Jireghie, dupa ce a infiintat, cu sprijinul oficialitatilor locale postul Radio Televiziunea Arad, a devenit "copilul" cel mai iubit al Revolutiei din decembrie 1989, reusind sa obtina o admiratie generala din partea aradenilor care isi puteau prezenta, pe micul ecran local, toate ofurile si bucuriile postrevolutionare!
Astazi, la 17 ani de la Revolutia din decembrie '89, Virgil Jireghie este cadru didactic la Universitatea "Vasile Goldis" din Arad la catedra Mass-media.
Alaturi de activitatea didactica pe care pe care o desfasoara cu studentii, dragostea pentru arta fotografica i-a ramas nealterata, chiar s-a amplificat.
In acest rastimp a publicat sapte Albume de arta fotografica, dupa ce in anul 2001, la Festivalul de satira si umor "Gura satului" de la Macea, a lansat, in premiera nationala, conceptul de foto-caricatura.
Celor sapte albume li se adauga un numar impresionant de 20 de expozitii de arta fotografica, vernisate in mai multe orase ale tarii, inclusiv in Capitala, si peste hotare.
Ultima expozitie, din aceasta primavara, de la sala "Clio" – intitulata Hommo photograficus – a etalat din nou o suita de 70 de fotografii artistice, realizate in anul 2006.
Creatiile artistice au fost impartite de autor pe trei sectiuni (foto-caricatura, fotografia clasica si fotografia cu mijloace tehnice moderne), ele fiind inspirate, in marea lor majoritate, din viata orasului si judetului Arad, din activitatea Universitatii "Vasile Goldis" si din calatoriile intreprinse in Ungaria, Franta si Italia.
Prin noua sa expozitie, vernisata in aceasta primavara, Virgil Jireghie si-a reafirmat, in planul artei fotografice, pozitia de nume-blazon alaturi de cei mai de seama artisti fotografi ai Aradului!

Emil Simandan - Informatia Aradului


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]