Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Marti, 20 februarie 2007
Stirile TVA aici
  • Scandal la Parchet

Spectacol dat de "pirande" la ProcuraturaMembrii unui clan de etnie rroma au facut circ ieri dimineata, protestand intrun stil deja consacrat pentru retinerea unui hot prins in flagrant.
Scandal in toata regula in fata Parchetului, ieri dimineata.
Mai multi rromi s-au adunat in fata institutiei pentru a protesta impotriva arestarii unui membru al clanului.
Scandalul s-a lasat cu injurii si cuvinte grele la adresa procurorilor si politistilor.
Rromii, in special femeile din clanul respectiv, au strigat in gura mare ca oamenii legii sunt mituiti si ca se leaga doar de persoanele de etnie rroma, acuzandu-i de discriminare.
Toata povestea a pornit de la prinderea in flagrant a unui rrom, prezentat ieri Parchetului.
Individul a furat din peseta unei aradence un telefon mobil.
Politistii de la Departamentul Judiciar din cadrul IPJ Arad l-au retinut pe Ioan C, de 45 de ani, dupa ce o femeie a fost talharita in plina zi.
Incidentul s-a petrecut duminica, la orele pranzului, in timp ce femeia iesea din Piata Obor.
Aceasta a simtit ca este buzunarita si a inceput sa strige dupa ajutor.
Hotul a incercat sa se faca nevazut, dar, din fericire, in zona se aflau politisti imbracati in civil, care au pornit-o pe urma hotului, arestandu-l.
Barbatul a fost retinut peste noapte in subsolurile Inspectoratului de Politie, fiind prezentat ieri dimineata Parchetului, pentru obtinerea mandatului de arestare preventiva pentru 29 de zile, in perioada cercetarilor.
La Parchet a ajuns si familia arestatului, recunoscuta de catre politisti ca fiind un clan de hoti de buzunare, extrem de priceputi.
Femeile din clan au inceput scandalul in doar cateva clipe si au tot tinut-o asa timp de zeci de minute.
Procurorii si politistii au fost injurati in repetate randuri in stilul caracteristic femeilor de etnie rroma, iar tensiunea a disparut abia dupa ce judecatorul a semnat mandatul de arestare al suspectului.
"Relatia" dintre politistii aradeni si clanul respectiv este mult mai veche, acestia din urma avand un intreg "portofoliu" de aventuri inregistrat la politie.
Cetatenii de etnie rroma au facut scandal pentru sustinerea hotuluiCu toate acestea, arestarea lor este incurcata de lipsa simtului civic al "patitilor", care prefera sa nu depuna plangeri de teama unor repercusiuni din partea rromilor.
"Probele necesate pentru arestarea membrilor clanului nu exista, deoarece aradenii care au fost buzunariti prefera sa declare politistilor ca nu au vazut absolut nimic", a declarat inspector de politie Camelia Tuduce, purtator de cuvant la IPJ Arad.
Mai mult, se pare ca hotii sunt extrem de priceputi si bine organizati, prada fiind distribuita in timp record si vanduta, pierzandu-i-se urma in doar cateva ore.
Doar in ultimele doua saptamani au fost sesizate trei furturi de acest gen.
Saptamana trecuta, o aradeanca a simtit ca este buzunarita in tramvai, in zona UTA.
Aceasta a inceput sa strige dupa ajutor, dar, inspirata, a format 112 la telefonul mobil, alertand politia.
Chiar daca hotul a reusit sa coboare in statia UTA si sa o ia la goana, acesta a fost reperat de politisti in scurt timp.
Scandalal "pirandelor" s-a repetat si la incidental respectiv, joia trecuta, in holul inspectoratului Judetean al Politiei Arad, deoarece hotul facea parte din acelasi clan.
Si de aceasta data, scandalul s-a lasat cu urlete si injurii adresate politistilor.
Politistii le recomanda aradenilor sa reclame astfel de furturi, astfel in cat arestarea membrilor clanului respectiv sa fie posibila la un moment dat, in viitorul cel mai apropiat.

Camelia Catean  - Observator

  • Sediul CJA inghite miliarde

Noul sediu CJA inghite miliardeConsiliul Judetean este nevoit sa investeasca din greu pentru a se muta in noul sediu.
Consiliul judetean a primit evaluarea lucrarilor la viitorul sediu al institutiei, evaluare ce va ajunge pe masa consilierilor in viitoarea sedinta CJA. Desi in trecut se vorbea de sume imense pentru a finaliza constructia de langa Padurice (cladirea care a apartinut Bancii Agricole), mai intai de zece milioane de euro, apoi de cinci milioane de euro, de aceasta data cifrele sunt mult mai normale. Cu toate ca e doar o evaluare preliminara sau orientativa (suma finala urmand a fi stabilita dupa licitatie), putem spune ca fondurile ce urmeaza a fi alocate se cifreaza sub trei milioane de euro, adica la mai putin de o treime fata de valoarea initiala.
Finalizarea - in 2008
"Este o evaluare preliminara, o suma orientativa, noi speram sa fie mult mai mica in urma licitatiei. Speram sa coboram valoarea cat mai mult", spune presedintele CJA, Iosif Matula.
Acesta sustine ca din banii alocati de CJA nu se va finaliza doar cladirea existenta, ci va fi construit si un nou corp-anexa.
"Suprafata utila este destul de mica la ora actuala, iar noi nu facem aceasta cladire pentru un an-doi, deci trebuie sa facem o lucrare serioasa", mai spune Matula.
In viitoarea sedinta CJA va fi prezentata noua evaluare, urmand ca in maxim doua luni sa aiba loc licitatia.
"Cel tarziu in vara vrem sa incepem lucrul. Proiectul e gata, fonduri avem, poate chiar pentru toata suma, daca s-ar finaliza intr-un timp record, si dorim ca cel tarziu in 2008 sa ne mutam", a adaugat presedintele CJA.

Cosmin Mihuta - Adevarul

  • Din neglijenta autoritatilor - Acciza la alcool - sursa de ingrijorare pentru moti

Instalatie rudimentara de fiert tuica la taraDepresiunea Halmagiului, o zona pitoreasca aflata la confluenta a trei judete. Arad, Hunedoara si Alba, a reprezentat pentru locuitorii acestui habitat locul in care pe langa alte indeletniciri la loc de cinste a fost si inca mai este producerea tuicii.
Cultura pomilor fructiferi a avut la baza cultura marului, prunului, parului si a ciresului.
Se cuvine subliniat faptul ca niciodata in aceasta zona culturile nu au fost tratate cu produse chimice, s-a folosit doar ingrasamintele de natura organica pentru a imbunatati sau a creste productivitatea pomilor.
Fructele obtinute sunt garantat ecologice si drept urmare si produsele obtinute prin prelucrarea lor sunt ecologice.
Ţuica obtinuta din aceste fructe este "curata" cum obisnuiesc sa spuna localnicii si in mod cert cel ce o degusta simte aroma unica de fruct.
Aproape in fiecare localitate exista un cazan de tuica.
Pana la obtinerea tuicii ca produs finit, fructele trec prin mai multe faze de prelucrare.
Mai intai sunt culese si depozitate in cazi mari confectionate din lemn de stejar sau brad, in care vor sta mai multe saptamani la fermentat in functie de temperatura mediului.
Este o fermentare naturala, nestimulata!
Dupa ce fructele au fermentat vor ajunge la cazanul de tuica unde vor fi supuse procesului de distilare.
In unele cazuri pentru a se obtine o tuica de o calitate superioara urmeaza un proces de redistilare si se va obtine tuica de 50 grade.
Odata cu intrarea Romaniei in U.E. s-au emis o serie de legi ce-i defavorizeaza pe tarani.
Dintre acestea facem referire in cele ce urmeaza la legea privind accizarea bauturilor alcoolice, care ii vizeaza atat pe producatorii de tuica, cat si pe detinatorii cazanelor de tuica.
Din discutia purtata cu domnul Ionel Giurgelea, consilier judetean, om de afaceri care s-a ocupat o perioada mai lunga de timp de organizarea procesului de productie pentru prelucrarea tuicii si rachiului natural, in zona Halmagiu – Barsa, am aflat parerea dansului in ceea ce priveste accizarea tuicii si rachiului:
Si Helmuth Duckadam pregateste fructele pentru tuica de casa"parerea mea este ca tuica ar trebui sa ramana un produs traditional intrucat a fost una dintre indeletnicirile oamenilor din aceasta zona de-a lungul timpului. Este adevarat ca tuica a fost un produs care s-a accizat tot timpul la valori care au fost stabilite la vremea respectiva, dar intotdeauna s-a avut in vedere si a fost stabilit un drept de consum pe gospodarie de aproximativ 50 de litrii la taria de 50 de grade, lucru care ar trebui sa se intample si acum. Aceasta indeletnicire de producere a tuicii nu trebuie prevazuta ca o activitate cu caracter industrial. Materia prima folosita pentru producerea acestei bauturi traditionale se obtine cu costuri grele, cu foarte multa munca daca ne gandim ca un pom fructifer ajunge la gradul lui de maturitate abia dupa 15-20 de ani. In ceea ce priveste starea de igiena in producerea tuicii si rachiurilor naturale, sigur ca producatorii trebuie sa-si ia masuri de igiena sporite a locurilor unde se produc respectivele produse".
Domnului Nicolae Crainic din Varfurile, detinator al unui cazan de tuica ne evidentiaza importanta acestui produs "la botez, la nunta, la inmormantare tuica este prezenta pe mesele noastre. Accizarea ei ar fi catastrofala pentru sarmanii oameni" iar doamna Viorica Branetiu din satul Brusturi comuna Halmagiu ne-a subliniat faptul "ca daca tuica se va acciza, oamenii vor renunta la cultivarea pomilor, iar pe cei existenti ii vor lasa in paragina".
Concluzionand dorinta unanima a producatorilor de tuica si a detinatorilor de cazane este ca acciza la acest produs sa nu se aplice, iar propunerea pe care o fac guvernantii este ca tuica sa fie introdusa pe lista produselor traditionale romanesti, sa poata fi comercializata atat pe piata romaneasca precum si pe piata U.E. venind astfel in ajutorul locuitorilor zonei.

Voicu Sida - Informatia Aradului

  • Accident mortal

Cei apropiati deplang victima accidentului de la CurticiCURTICI - O tanara de 35 de ani si-a pierdut viata dupa ce a fost accidentata de un micorbuz.
Potrivit unui comunicat de presa dat de Inspectoratul Judetean de Politie Arad, accidentul a avut loc luni dimineata, in jurul orei 5, in localitatea Curtici. Gheorghe L., de 49 de ani, din Macea, se afla la volanul unui micorbuz marca Mercedes.
Autovehiculul a iesit de pe carosabil si a accidentat-o mortal pe Simona Z., de 35 de ani din Curtici.
"Din primele cercetari efectuate la fata locului s-a stabilit ca victima se deplasa in calitate de pieton pe partea dreapta a carosbilului. Conducatorul autovehiculului a parasit locul producerii incidentului rutier si s-a intors dupa aproximativ o ora, a declarat Camelia Tuduce, purtatorul de cuvant al Inspectoratului Judetean de Politie Arad.
Politistii continua cercetarile pentru a stabili cu exactitate imprejurarile in care s-a petrecut accidentul.

Diana Rotar - Adevarul

  • UTA: sarbul Stojanovic, ultima mutare a iernii

Stojanovic poate fi considerat deja fotbalistul echipei UTAUTA trebuie sa astepte pana astazi, pentru a-si finaliza campania de achizitii a iernii.
Sarbul de 28 de ani, Boban Stojanovic este aproape de un transfer la UTA, negocierile fiind extrem de avansate.
Adus vineri dupa-amiaza la Arad si testat sambata, in amicalul cu FCM Resita (scor 1-0), in care a si marcat, atacantul sarb a ajuns, ieri, la un acord cu oficialii gruparii aradene, pentru un contract valabil in urmatorii trei ani.
Negocierile s-au purtat prin intermediul unui impresar acreditat de clubul Steaua Rosie Belgrad, de care apartine fotbalistul, imprumutat insa din vara anului trecut gruparii Hajduk Kula.
Ramane doar ca Steaua Rosie Belgrad sa-si dea acordul final, in discutie fiind doua variante: un imprumut pana in vara cu prima optiune pentru UTA la un transfer definitiv sau un transfer pe trei ani de acum.
"Stojanovic nu a semnat inca, dar poate fi considerat fotbalistul clubului UTA. La mijlocul saptamanii trecute a aparut posibilitatea de a-l evalua, Marius Lacatus a fost de acord si pana la urma s-a nascut si acest transfer. Speram sa se integreze rapid in echipa si sa aduca un plus de calitate. Din fisa sa reies multe lucruri pozitive, insa ne dorim sa le si vedem transpuse pe teren si in rezultate", a declarat ieri, pentru Observator aradean, Nicolae Bara, presedintele clubului UTA.
Considerandu-l rezolvat pe Boban Stojanovic, a carui evolutie in amicalul cu FCM Resita n-a fost nici impresionanta, dar nici sub nivelul celorlalti atacanti ai UTA-ei, "Batrana Doamna" si-a fixat la 13 numarul fotbalistilor noi, adusi in pauza de iarna: un portar (Hutan), doi fundasi (Mihut si Pascovici), opt mijlocasi (Andrade, Melinte, Varga, Cr. Todea, Djokovic, Thiago, L. Todea, Simao) si doi atacanti (Edson si Stojanovic).
"Avem o echipa mai buna decat cea de anul trecut. Am investit in fotbalisti si conditii de pregatire si suntem multumiti, dar adevaratele examene abia acum incep. Partea a doua a sezonului va fi crancena. Practic, etapa de etapa, in orice moment, se poate intampla ceva. Nu e cazul sa devenim optimisti si nici sa ignoram realitatea. Obiectivul nostru este evitarea retrogradarii. Si vom lupta pentru indeplinirea lui din aceasta saptamana, de la meciul cu Steaua, in care nu-mi doresc sa fim victime. Oricum, ne vom lua cu ei de gat", a declarat presedintele FCM UTA, Nicolae Bara.
Aradenii au 400 de bilete gratuite la meciul cu Steaua
Exista sanse ca alte 2000 de tichete sa fie puse in vanzare la Arad
Oficialii clubului UTA vor primi, pentru galerii si suporterii fideli, 400 de bilete la meciul de duminica, din partea gruparii Steaua.
In baza unei reciprocitati, stelistii vor oferi biletele celor de la UTA, tichetele urmand sa fie distribuite la Arad, spre finalul acestei saptamani.
De asemenea, exista posibilitatea ca alti 2000 de aradeni sa reuseasca sa-si cumpere bilete la meciul cu Steaua, chiar din Arad.
Daca oradenii isi vor tine promisiunea, tichetele vor ajunge cel tarziu sambata la Arad.
Steaua - UTA, duminica de la ora 14, in direct la National TV
Liga Profesionista de Fotbal si televiziunile care au dreptul sa transmita meciuri din primul esalon au stabilit sambata programul primelor cinci etape din acest an. UTA va reveni in Liga I, duminica, de la ora 14, cand a fost programat meciul cu Steaua.
Confruntarea se va disputa la Oradea, terenul Stelei, gazda meciului, fiind suspendat.
Transmisiunea directa a partidei va apartine postului National TV.

Sebastian Siclovan - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]