Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Joi, 21 iunie 2007
Stirile TVA aici
  • Aradul - sub "asediul" caniculei

Pentru zilele cu canicula municipalitatea a pus la dispozitia aradenilor apa plataCaldura a transformat municipiul parca intr-un cuptor. Inca de la orele 9,00 ale diminetii, temperaturile incep sa creasca devenind aproape insuportabile. Cel mai tare se resimt batranii care abia mai pot sa iasa din case, din pricina temperaturilor ridicate care le pot provoca lesinuri sau chiar mai rau le pot agrava afectiunile cardio-respiratorii. "E foarte cald afara. Iti vine sa te dezbraci si sa te arunci in cel mai apropiat bazin cu apa rece. Parca nici la umbra nu mai poti sa stai, e sufocant", s-a plans batran cu care am stat de vorba pe strada.
Batranii – cei mai afectati de canicula
Cu toate ca temperaturile erau sufocante, ieri la orele amiezii centrul municipiului era invadat de aradeni, care se plimbau de ici acolo, cu treburi prin oras. 
Si batranii erau nelipsiti de pe strada, insa majoritatea tineau seama de recomandarile facute de medicii specialisti, avand sticle de apa in mana si o parte dintre acestia chiar si palarii pe cap. 
"Abia mai putem suporta caldura asta. Dar ce sa facem daca avem treburi prin oras. Si inca am iesit mai de dimineata, dar nu am terminat inca. Speram sa ajungem cu bine acasa, ca si asa ne simtim destul de rau. Sunt greu de suportat temperaturile astea asa de mari. Nu a mai fost asa de cald de cativa ani…", ne-a spus un batranel, Gheorghe Vasiliu, in varsta de 68 de ani, care se misca destul de greu si, din cand in cand mai poposea la putina umbra facuta de copacii aflati pe marginea strazii.
"Insa nu au existat cazuri deosebite la ambulanta"
Canicula inca nu a dat de furca medicilor din cadrul Serviciului Judetean de Ambulanta. 
Cel putin din declaratiile directorului serviciului Roberto Schill, inca nu s-a inregistrat o crestere a apelurilor la ambulanta datorita caldurii. 
"Cazurile care s-au inregistrat se incadreaza in patologia normala. Nu putem sa punem pe seama caldurii apelurile pe care le-am primit in aceste zile", a spus Roberto Schill.
Ce sa facem si ce sa nu facem pe timp de canicula
Majoritatea recomandarilor medicilor pentru contracararea efectelor caniculei sunt, in general, la indemana oricui. 
"Consumul de lichide in aceasta perioada trebuie sa fie mult mai mare, de peste doi litri zilnic", ne-a spus directorul Serviciului Judetean de Ambulanta Arad.
In categoria lichidelor care trebuie consumate intra, in primul rand, apa, minerala sau plata, ceaiurile din plante si sucuri din fructe. 
Este bine sa se evite sucurile acidulate artificiale, pentru ca pe caldura exista o sensibilitate mai mare la alergii la diferite componente din aceste produse.
Unii folosesc metode originale pentru a scapa de caniculaMedicii mai recomanda evitarea plimbarilor, a efortului sportiv si a expunerii la soare la plaja intre orele 12.00-16.00, cand soarele este puternic, iar in caz de necesitate capul sa fie acoperit cu o palarie. 
"Ar fi bine sa se evite deplasarile in intervalul orar 11,00 – 16,00 si mai mult sa se evite expunerea prelungita la soare", a mai subliniat Roberto Schill.
 In ce priveste vestimentatia, medicii spun ca este bine ca aceasta sa fie din bumbac, in culori deschise si cat mai comoda. 
Cea mai restrictiva recomandare este insa la capitolul alcool. 
Daca berea mai poate fi consumata spre seara, bauturile tari trebuie evitate cu strictete in zilele caniculare. 
Si aceasta deoarece, pe fondul consumului de alcool, riscurile de producere a unui edem cerebral sau a unui accident vascular cerebral, chiar si la persoane mai tinere, este foarte ridicat. 
In ce priveste copiii, medicii pediatri recomanda evitarea expunerii lor la soare, deoarece sistemul imunitar al acestora este in dezvoltare.
Instalatiile de aer conditionat pot provoca afectiuni respiratorii
Daca pentru unele persoane aparatele de aer conditionat sunt o modalitate de a face fata confortabil temperaturilor ridicate, pentru altele insa acestea pot constitui o cauza de imbolnavire. 
Specialistii spun ca trecerea intr-un timp scurt de la foarte cald la foarte rece, sau invers, duce, in cazul unor persoane, la afectiuni la nivelul mucoaselor ORL, la perturbari circulatorii si la aparitia infectiilor pulmonare.
Aerul conditionat nu este recomandat pentru persoanele sensibile, cu sinuzite cronice sau boli respiratorii cronice, care isi pot acutiza afectiunea prin schimbarile bruste de temperatura. 
Acestea sunt nevoite sa evite si curentii de aer provocati prin deschiderea usilor si ferestrelor pentru a racori spatiile inchise.
Canicula si in zilele urmatoare
In zilele urmatoare, temperaturile vor ramane la fel de ridicate. 
Abia de duminica se va mai "racori", si meteorologii prognozeaza ca am putea avea parte de ploi. 
Astazi temperaturile vor fi 31 de grade Celsius ziua, si 18 grade Celsius noaptea, poate chiar putin mai ridicate. 
Joi, cu toate ca cerul ar putea fi partial noros, temperaturile vor creste la 33 de grade Celsius ziua si 19 grade Celsius noaptea. 
Vineri pe zi maximele vor ajunge la 34 de grade Celsius sau chiar peste, iar noaptea se vor inregistra 20 de grade Celsius. 
Sambata temperaturile vor fi si mai ridicate, ajungand pana la 35 de grade Celsius ziua, iar noaptea la 21 de grade Celsius. 
Doar duminica sunt prognozate ploi, insa temperaturile nu vor scadea nici atunci sub 30 de grade, inregistrandu-se 33 de grade Celsius ziua si 19 grade Celsius noaptea.

Nadia Bodran - Informatia Aradului

  • Falca sustine Timisoara!

La intalnirea regionala primarul Falca a sustinut TimisoaraEdilul Aradului sustine ideea unui aeroport, sprijinit de regiunea de vest, la Timisoara.
Primarul Aradului, Gheorghe Falca, a declarat, miercuri, potrivit agentiei Mediafax, la intrunirea regionala ADR Vest de la Timisoara, faptul ca Aeroportul International Timisoara trebuie modernizat si ca, daca va fi administrat la nivel de regiune, sansele sa fie gasite mai multe surse de finantare sunt mai mari.
Primarul a spus ca Aeroportul International Timisoara are nevoie de investitii mari pentru modernizare, iar beneficiile vor fi resimtite ulterior de toate judetele din Regiunea Vest. 
"Aeroportul International Timisoara este, in acest moment, al doilea ca importanta din tara. Pentru Regiunea Vest este un pol de atractie de investitori si de dezvoltare. Pana acolo insa, aeroportul trebui modernizat, marit, iar sursele financiare trebuie gasite pe toate caile. Un rol important aici il are regiunea, care poate concepe proiecte cu sanse reale de finantare din fondurile structurale", a declarat, potrivit Mediafax, Gheorghe Falca. Edilul a adaugat ca sustine trecerea Aeroportului International Timisoara in administrarea autoritatilor din regiune.
"Local, nu poate fi sustinuta dezvoltarea, de asemenea, nici la nivel de judet nu se poate realiza asta, dar nici autoritatile nationale nu pot da atentie doar acestui aeroport. Solutia cea mai buna, pentru dezvoltarea aeroportului, este transferul unor atributii catre autoritatile din regiune, iar eu am sustinut si voi sustine in continuare aceasta idee", a declarat, potrivit Mediafax, Gheorghe Falca.
Autoritatile din Timis si-au reafirmat, de curand, interesul pentru transferul aeroportului Timisoara de la Ministerul Transporturilor in subordine regionala, fapt incercat si in urma cu aproape un an. 
Initiativa a fost insa blocata, atunci, la minister.
Fara sustinere
Declaratiile primarului de Arad sunt surprinzatoare daca ar fi sa ne amintim doar faptul ca Aeroportul din Arad se lupta sa faca fata concurentei timisorene si sa atraga curse in oras, atat de pasageri, cat si de cargo. 
Adica sa faca cat de cat profitabila baza aradeana, care a avut mai tot timpul probleme.
In plus, aeroportul din Arad nu a beneficiat de sustinere de nicaieri, de ani de zile, iar proiectele sale, legate, de pilda, de prelungirea pistei de aterizare, nu au avut nicicand trecere la Bucuresti. 
Sustinerea de catre autoritatile aradene a aeroportului din Timisoara poate fi privita, ca atare, ca o lovitura administrata bazei aviatice aradene.
Un concept complex
Gheorghe Falca si-a sustinut si ieri declaratiile de la intrunirea din Timisoara, dar a tinut sa precizeze faptul ca a fost o discutie despre regiune si nu despre judete separate.
"A fost vorba despre un aeroport regional in care si aeroportul din Arad este parte. Daca proiectul se concretizeaza si vom intra si noi, vom avea si noi parte de finantare europeana. E un concept mai complex in care intra toate cele patru aeroporturi si ar fi benefic pentru toate”, a mai adaugat Falca.
Declaratie.  „Eu am sustinut si voi sustine in continuare aceasta idee",
Gheorghe Falca.

A.B. - Adevarul

  • Linii de tramvai noi din Austria, pentru strada Kogalniceanu

Pe strada Kogalniceanu se vor instala linii de tramvai din AustriaProiectul amplu de investitii "Modernizarea arterei de circulatie Padurii-Condurasilor-Kogalniceanu" este unul dintre obiectivele foarte importante ale municipiului pentru care se vor cheltui 5 milioane de euro. 
Proiectul prevede realizarea de drumuri noi, carosabil, trotuare, intersectii, statii de tramvai, indicatoare si marcaje. 
Vor mai fi inlocuite liniile de tramvai cu o cale noua de rulare, schimbatoare de cale dubla, retea de contact. 
Zilele trecute, au sosit si liniile de tramvai din Austria, care vor fi montate pe strada Kogalniceanu. 
Vor mai fi modernizate retelele de apa rece potabila, retelele de distributie, racordurile si bransamentele. 
Investitia mai prevede modernizarea retelei de canalizare menajera, a retelei de canalizare pluviala, a retelelor electrice de 0,4 KV, a retelei de gaze naturale si a retelei de telefonie. 
Executivul local spera ca aceasta investitie sa se finalizeze in luna septembrie a anului 2008, conform proiectului tehnic

A. P. - Observator

  • Pensii pentru cadrele didactice

Senatorul Aurel Ardelean a sustinut in Parlament cadrele didacticePensionarea cadrelor didactice atat  din invatamantul universitar cat si preuniversitar cu 80 % din salariul ultimului an de activitate este in atentia senatorului PRM de Arad.
Initiativa a  primit, deja, acordul favorabil al  Comisiei de Invatamant din Senatul Romaniei.            
Senatorul Aurel Ardelean a sustinut initiativa in cadrul Comisiei de Invatamant, insa aceasta trebuie sa primeasca, in plen si girul senatorilor.
Senatorul aradean considera intiativa una inteleapta si spera sa fie pusa in practica cat mai rapid.
Pe langa faptul ca pensiile sunt foarte mici cadrele didactice intampina o serie de probleme din cauza lipsei de explicatii despre conditiile in care cei din invatamant se pot pensiona.

Izabela Vekas - Televiziunea Arad

  • De-a mama si de-a tata

Medicii de la spitalul aradean sustin alimentarea naturala a sugarilorMedicii aradeni au demarat o ampla campanie pentru a convinge tinerele mame sa-si alapteze nou-nascutii la san si nu cu lapte praf.
Pentru a le ajuta pe tinerele mame sa faca fata statutului de mamica, medicii de la spitalul de Obstretica si Ginecologie "Salvator Vuia", din Arad, au pus la punct, nici mai mult nici mai putin, decat o scoala speciala pentru parinti.
Directorul medical al spitalului matern, dr. Bujorel Cornea, spune ca astfel de cursuri sunt necesare.
"Avem un cabinet de promovare a alaptarii, in care militam pentru alaptarea la san. Este bine venita aceasta scoala a parintilor si educatia mamelor, mai ales a tinerelor mame, in vederea alaptarii la san a bebelusului", a aratat Cornea.
Orele de la scoala pentru parinti sunt interactive, iar exemplele teoretice sunt insotite de inregistrari video si demonstratii practice.
Scoala este gratuita
Orele de "parinti buni" se tin o data pe saptamana, de regula vinerea dupa-masa. Directorul Spitalului Matern din Arad, dr. Adrian Popa, a precizat ca "scoala este gratuita si urmareste informarea viitorilor parinti in ceea ce priveste sarcina, nasterea si ingrijirea nou-nascutilor".
Pana acum, zece familii de viitori parinti s-au inscris, deja, la cursurile de parinti buni.
Inscrierile se fac fie direct la Spitalul Matern, fie la telefon 0257-255.052, interior 102.
Asemenea cursuri au mai avut loc si in trecut, dar, la un moment dat au fost inchise.
Acum medicii spun ca vor sa faca o traditie cu scoala parintilor.
La Spitalul Matern din Arad au avut loc 3.700 de nasteri.
Dintre acestea, 29 la suta s-au facut prin operatie cezariana.

Alex Negru - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]