Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Joi, 22 februarie 2007
Stirile TVA aici
  • Patru luni de intarziere!

Primarul Falca si-a manifestat interesul pentru vama de interiorNoul imobil, ridicat acum in proportie de peste 80%, in Zona Industriala Vest, trebuia sa fie finalizat, conform declaratiilor sefului institutiei, Emil Batalan, la finele anului trecut.
Intarzierile datorate constructorului si schimbarilor petrecute in cadrul Vamii au facut ca investitia sa nu fie finalizata nici acum.
Estimarile de ieri vorbeau de faptul ca lucrarile ar urma sa se finalizeze in luna aprilie sau mai, dar chiar si asa se vorbeste... tot la nivel de sperante.
Primarul Gheorghe Falca si-a manifestat, in repetate randuri, interesul pentru stadiul acestei investitii, iar ieri a decis sa descinda la fata locului, pentru a vedea cum evolueaza lucrarea.
"Pentru noi este extrem de importanta aceasta investitie si am fi dorit sa fie finalizata de mult. Am inteles ca, din motive obiective, lucrarile au intarziat. Ce va pot spune este ca atunci cand va fi gata, traficul greu din Arad va fi reglementat in proportie de 80% si vom scapa de problemele pe care le avem pe strada Poetului si pe Campul Linistii", a punctat edilul local.
De cinci ori mai putin
Investitia facuta pe banii Ministerului Finantelor, apartine Directiei Regionale Vamale si e destinata Biroului Vamal Arad (cunoscut altfel sub numele de Vama de Interior), doar terenul fiind atribuit de Primarie in urma cu ani buni.
Lucrarea se intinde, conform spuselor lui Emil Batalan, pe 2 hectare iar valoarea acesteia se ridica la 65 de miliarde de lei vechi.
Investitia, care va fi finalizata cel mai probabil la inceputul verii, vine intr-un moment nu neaparat bun pentru institutia care urmeaza sa se mute in noul imobil.
Daca inainte de 1 ianuarie 2007 la sediul Biroului Vamal soseau 150 de camioane pe zi, in aceste zile media este de 20, cel mult 30 de TIR-uri pe zi.
Aceasta, in conditiile in care acum pe la Biroul Vamal Arad nu mai trec decat camioanele din tari care nu sunt in Uniunea Europeana.
Pentru Primarie, finalizarea investitiei inseamna totusi scoaterea acestor TIR-uri dintr-o zona relativ centrala a Aradului.

A.B. - Adevarul

  • Forta de munca din Ungaria

Fabricile italiene de la Turnu vor aduce muncitori si din UngariaDoua fabrici italiene din judetul Arad cauta forta de munca in Ungaria.
Investitorii straini din zona industriala Turnu, care apartine orasului Pecica sunt nevoiti sa aduca muncitori din cea mai apropiata localitate maghiara.
Ei doresc sa angajeze  pentru inceput 1.000 de muncitori calificati, urmand ca pana la sfarsitul anului sa ajunga la  peste 3.000.
Fabricile italiene vor produce ornamente pentru masini si rezistente electrice.
Patronii au cautat initial muncitori calificati in zona orasului Pecica.
Numai ca majoritatea localnicilor lucreaza in Arad.
Investitorii straini au fost nevoiti sa recruteze forta de munca din localitatea Batania, infratita cu orasul Pecica.
Muncitorii maghiari prefera sa lucreze in Romania pentru ca in Ungaria gasesc mai greu de lucru.
In tara vecina rata somajului depaseste 20 %.
Salariile muncitorilor maghiari lor vor fi cuprinse intre 300 si 500 de Euro.

Vasile Obsitos - Televiziunea Arad

  • Cauza mortii baiatului de 12 ani – anchetata de autoritati

Cauza copilului decedat va fi anchetata de autoritatiDecesul baiatului de 12 ani, survenit in urma unei interventii chirurgicale la apendicita, efectuata dupa ce initial pacientul a fost diagnosticat cu enterocolita a adus inca o data o pata asupra imaginii tagmei medicale aradene, parintii copilului acuzand medicii care l-au consultat pe copil de neprofesionalism.
Atat conducerea spitalului Clinic Judetean Arad cat si Colegiul Judetean al Medicilor au demarat o ancheta privind elucidarea cauzei producerii acestei tragedii.
Va reamintim ca baiatul a ajuns la spital cu febra, dureri si diaree, medicii care l-au consultat osciland in punerea unui diagnostic precis, dr. Cristian Geanta afirmand ca boala a avut un debut nespecific.
Abia a doua zi de la internare, copilul a fost supus unei interventii chirurgicale de apendicita, iar dupa alte cateva ore stare lui s-a agravat, acesta decedand.
 Acest caz a lansat tot felul de discutii chiar in politica aradeana, voci ale Partidului Social Democrat sustinand ca la Arad, "sistemul sanitar, condus pe criterii politice si pe baza unor relatii de rudenie, a facut o noua victima. La aproximativ o luna de cand sotia primarului nastea intr-un spital din Ungaria, un copil a murit dupa o banala operatie de apendicita.
Pentru aceeasi interventie, in urma cu cativa ani, Gheorghe Falca a beneficiat de servicii de lux la Spitalul Judetean. Anul trecut, nasul sau, presedintele Traian Basescu, a fost operat la Viena, iar apoi premierul Tariceanu a optat la randul sau pentru o clinica din afara tarii.  Trei persoane puternice politic si financiar- presedintele, premierul, primarul Aradului- au demonstrat clar ca nu au incredere in sistemul sanitar romanesc. E de inteles, doar ei sunt reprezentantii celor care l-au adus in halul in care este astazi !In contrapartida, patru copii au murit in ultima perioada la Arad din cauza conditiilor dezastruoase din spitale.
Singurul lucru care pare sa conteze pentru liderii politici ai Aliantei este faptul ca, pe langa ca nu dau doi bani pe sistemul sanitar, scot profituri uriase din investitiile si achizitiile instrumentate in totala discordanta cu interesele publice".

Presedintele Colegiului Judetean al Medicilor, dr. Titus Ududec sustine ca initial acest for s-a autosesizat cu privire la cazul copilului de 12 ani decedat in urma unei operatii de apendicita, intre timp insa acestia primind si o sesizare scrisa din partea parintilor micutului.
"In prima faza ne-am autosesizat, iar  ulterior, parintii copilului au depus la noi o sesizare. Am solicitat medicilor implicati in acest caz sa ne prezinte cate o declaratie cu ceea ce au de spus, dupa care vom inainta cazul comisiei de disciplina."
In ceea ce priveste acuzatiile care se aduc sistemului sanitar si mai ales medicilor aradeni prin vocea partidului politic amintit, dr. Ududec afirma:
"E adevarat ca in ultima perioada am avut trei cazuri de deces la copii. Nu putem insa generaliza situatia pentru ca ea nu reflecta un fenomen. Fiecare caz are particularitatea lui, spre exemplu in ultimul caz se pare ca pacientul nu a fost diagnosticat la timp. Referitor la faptul ca unii dintre aradeni si nu numai prefera sa mearga la medici peste hotare, ce pot sa spun. Pe de o parte nu sunt de acord, deoarece avem medici buni, competenti. Se prea poate ca infrastructura, cladirile si aparatura sa nu fie din cele mai bune insa repet, avem medici competenti. Pe de alta parte nu poti interzice unei persoane sa isi caute medicul pe care si-l doreste chiar daca acesta este in afara granitelor tarii. Bineinteles ca e o chestiune legata de bani, asta pentru ca nu toata lumea isi permite sa mearga la spitale in strainatate, insa dupa cum am spus, nimeni nu ii poate opri."
Dupa cum v-am informat si in numarul de ieri al ziarului nostru, parintii copilului au depus o plangere penala la Parchetul de pe langa Tribunalul Arad impotriva medicilor  care l-au consultat pe baiat printre care se numara dr. Carmen Lucan, dr. Cristian Geanta, dr. Zeno Moldovan, respectiv dr. Henry Orakwe.
Parintii disperati nu vor despagubiri financiare, ei vrand doar ca cei pe care ii considera vinovati pentru moartea lui Daniel, fiul lor, sa plateasca pentru greseala lor.
Surprinzator sau nu este faptul ca la nivelul judetului nu a fost inregistrat nici un caz de malpraxis.
Comisia de malpraxis,  infiintata abia la finele anului 2006 are in componenta sa reprezentanti ai mai multor institutii printre care Colegiul Medicilor, Autoritatea de Sanatate Publica, Consiliul Local Municipal, insa, dupa cum spuneam, nici un medic nu a fost sanctionat de malpraxis, nici unui medic nu i s-a retras dreptul de a profesa pentru o culpa medicala.
Cu siguranta nu suntem in masura si nici nu ne permitem sa aducem acuze nefondate vreunui cadru medical insa nici nu putem sa nu ne gandim la zicala ca intotdeauna "mortul e vinovat".

Madiana Mican - Informatia Aradului

  • De 1 si 8 Martie, orasul va fi, din nou, invadat de tarabe

In martie Aradul va fi invadat de tarabeInainte de orice sarbatoare, orasul nostru este de-a dreptul invadat de tarabe pe care micii comcrcianti vand tot felul de produse ce au (mai mult sau mai putin) legatura cu evenimenhil sarbatorit.
Cea mai recenta invazie de acest fel de care am avut parte a fost cea de Ziua Indragostitilor, cand tarabele au fost sufocate de kitschuri de tot felul.
In curand vom mai avea parte de o astfel de experienta, intrucat se apropie alte doua sarbatori: 1 Martie si 8 Martie.
Ca in fiecare an, si de aceasta data comerciantii vor avea voie sa isi expuna spre vanzare produsele specifice, iar pentru locurile scoase de municipalitate spre inchiriere a fost o concurenta destul de mare.
De la Primaria municipiului Arad am aflat ca pe perioada Martisorului si a Zilei Femeii au fost oferite spre inchiriere spatii pe domeniul public, in numar de 125.
La registratura Primarici au fost inregistrate, insa cu 40 de cereri mai multe decat oferta primariei, astfel incat, dupa analizarea dosarelor, 40 de comercianti au ramas pe dinafara.
Martisoarele si cadourile de Ziua Femeii sunt pregatite cu mult timp inainte de comercianti si de artizani.
In special pentru ziua de 1 Martie, multi tineri - elevi la Liceul de Arta sau studenti la Arte - confectioneaza martisoare, multe dintre ele fiind mici bijuterii, pline de bun gust.
Dar, din pacate, acestea sunt cazurile fericite, cei mai multi comcrcianti oferind si cu aceasta ocazie adevarate kitschuri.
Inghesuiala din centrul orasului, unde sunt de obicei amplasate tarabele, deranjeaza pe multa lume, dar lucrurile par a nu se schimba.
Desi unii spun ca ar fi bine ca toate aceste "tarabe tematice", sa fie lasate sa isi expuna marfurile intr-un loc special (cum ar fi spre exemplu, Piata Avram Iancu), autoritatile locale spun ca accst lucru nu se poate.
Primarul municipiuiui, Gheorghe Falca, spunc ca "in aceste locuri s-au creat adevarate vaduri comerciale, iar aradenii sunt obisnuiti sa gaseasca aici produse cu ocazii speciale.
Daca le-am muta, ar fi ca si cum am schimba, de exemplu, locul Pietei Auto.
Si lumea ar fi nemultumita.

M.C. - Observator

  • Respiro, la Sofronea

Centrul "Respiro" de la Sofronea este inca prea putin folositDaca tinem cont de numarul beneficiarilor Centrului Respiro de la Sofronea, am putea spune ca este aproape nefolosit.
Tinerii si adultii cu handicap neuromotor nu se prea inghesuie sa vina aici.
Situatia este destul de delicata.
S-ar putea spune ca e vorba de o deficienta de comunicare intre Asociatia Handicapatilor Neuromotor (AHNR) - cea care a infiintat centrul (prin Fundatia Alexandru) si din randurile careia vin potentialii beneficiari - si Directia de Asistenta Sociala si Protectia Copilului - institutia care administreaza Centrul.
Vulnerabili si neincrezatori
"Acum nu avem beneficiari la Centrul de la Sofronea, dar in scurt timp o sa-l deschidem. Nu putem forta pe nimeni sa vina aici, trebuie sa respectam opinia, dorinta fiecaruia. Cred ca disparitia doamnei Antoci, care era un mediator intre persoanele cu handicap si Directie, explica neincrederea potentialilor beneficiari. Ei sunt vulnerabili, iar noi trebuie sa le dovedim ca meritam increderea lor. Chiar daca numai o singura persoana cu handicap va dori sa vina la Sofronea, noi vom deschide Centrul si-i vom aduce si pe altii sa vada ce oferim aici. Pentru a dezvolta servicii destinate persoanelor cu handicap, avem nevoie de parerea lor, ca sa stabilim care le sunt nevoile" - spune Editha Juhasz, director al Directiei de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Arad
Dorinte respectate
"Casa Alexandru" (asa a fost denumit initial Centrul) a fost gandita ca o casa de odihna pentru persoanele cu handicap neuromotor.
"Oferta noastra presupune acelasi regim ca acasa, dar la standarde mai ridicate. Adica ingrijire, masa, terapie ocupationala, asistenta medicala si psihologica, muzica, iesiri in aer liber... De toate acestea se ocupa personalul specializat pe care il avem la dispozitie" - precizeaza Gabriel Vladu, coordonatorul Centrului.
"Dorinta beneficiarilor este ca atunci cand ajung aici, sa faca ceea ce vor ei, nu ceea ce vrem noi. Noi le-am propus sa stea trei saptamani, ei au stabilit doar zece zile..." - completeaza Editha Juhasz.
Dorintele beneficiarilor sunt, asadar, respectate.
Ce ar trebui sa faca o persoana cu handicap pentru a deveni beneficiar al Centrului Respiro de la Sofronea?
Sa inainteze o cerere, fie direct la Centru, fie la Directie.
Capacitatea "Casei Alexandru" este de sase locuri.

D.D. - Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]