Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Vineri, 22 iunie 2007
Stirile TVA aici
  • Primarul a ascultat problemele aradenilor din Bujac

Primarul a avut o intalnire cu cetatenii din BujacPeste 100 de aradeni au participat la cea de-a treia intalnire cetateneasca organizata de Primaria Arad. 
In cadrul acestor intruniri, edilul sef Gheorghe Falca impreuna cu executivul primariei, consilierii democrati si directorii institutiilor din subordinea Primariei se deplaseaza in cartierele din municipiu, expunandu-le localnicilor atat proiectele finalizate pana acum cat si cele in curs de realizare.
Reamintim ca intalniri de acest fel au avut loc si anul trecut. In acest an, actiunile de acest gen au inceput saptamana aceasta. 
Primele doua cartiere vizitate de reprezentantii primariei au fost Sanicolaul Mic si Gai, miercuri seara urmand Bujacul.
Proiecte realizate pentru cartier
Ajuns in Bujac in jurul orelor 19,00 Gheorghe Falca a inceput prin a prezenta, pe scurt, proiectele care au fost realizate pana acum in municipiu, insistand in final atat pe investitiile finalizate in cartierul Bujac si cat pe cele care urmeaza a fi incepute. 
Astfel, in anul 2005 au fost efectuate lucrari de intretinere pe mai multe strazi, in seta, plombari si reparatii trotuare pe Dambovitei, covor bituminos pe Ghioceilor. 
In anul 2007, alte strazi au intrat in programul de reparatii. 
Astfel lucrari de intretinere de reprofilare/pietruire au fost executate pe strada Ioan Fluieras, Zanelor, Iosif Nadejde, Magurei, intersectia strazilor Solomon si Orfeu. Tot in 2007, au fost refacute strazile Oborului si Lunga cu covor bituminos. 
La ora actuala se lucreaza la reprofilarea si pietruirea strazilor Lacramioarelor, Spatarul Preda, Ilarion Felea.
In materie de canalizare, pana in prezent au fost efectuate investitii in valoare de 12 miliarde de lei pentru curatarea gurilor de scurgere, decolmatare camine de vizitare si retele de canalizare pluviala.
Investitii de peste 660 de miliarde de lei anul acesta
Primarul a mai informat ca anul acesta se vor efectua lucrari in valoare de peste 660 de miliarde de lei numai pentru cartierul Bujac. 
Cu aceasta suma se vor efectua lucrari la canalizarea menajera, pluviala si reabilitarea drumurilor. 
Astfel se vor executa: 40,2 kilometri de canalizare menajera, 39,1 kilometri de canalizare pluviala si se vor reabilita 35,3 kilometri de drumuri. 
Dupa finalizarea acestora, infrastructura cartierului va fi completa. Intreg proiectul va fi finantat de Banca Mondiala.
Primaria vrea sa mute centrul HIV din BujacUna dintre investitiile importante ce se vor realiza pentru cartierul Bujac anul acesta este reteaua de apa potabila. 
Cu o lungime de 1,45 kilometri acesta se va extinde pe strazile Gheorghe Groza, Campeni si Brancoveanu. 
Valoarea investitiei se ridica la 689 de milioane de lei. Lucrarile sunt in curs de finalizare si receptie. 
Primarul Gheorghe Falca a declarat ca odata cu terminarea acestor lucrari, cartierul Bujac nu va mai avea probleme din acest punct de vedere, apa potabila ajungand pe toate strazile.
Printre proiectele in curs de elaborare se afla si un PUZ pentru extinderea cartierului Bujac pe o suprafata de 300 de hectare. 
Aici se va amenaja o zona de locuinte, prestari servicii si industrie nepoluanta.
Primarie urmareste mutarea Centrului HIV
Dupa prezentarea proiectelor facuta de edilul sef. Localnicii Bujacului prezenti si-au spus si ei nemultumirile. 
Primul care a luat cuvantul a fost Jurca Ioan de pe strada Paltinis: "Pe strada pe care locuiesc exista o movila de gunoaie. Fiecare arunca resturi de materiale de constructii. Am sesizat primarie in anul 2004 si ni s-a raspuns ca nu exista fonduri pentru curatarea strazii. Si pana in ziua de azi nu s-a luat nici o masura. Daca nu se poate asfalta strada, macar sa vina cineva sa o curete", a spus barbatul. 
Un alt locuitor al cartierului a spus: "In urma cu doi ani, au fost instalate cosuri de gunoi pe fiecare stalp si ne-am bucurat. Insa mai apoi am regretat pentru ca acestea au fost doar montate,  dar nu a mai venit nimeni sa le si goleasca. Doar anul trecut de Sfanta Marie a venit un muncitor de la Primarie cu un sac de plastic si le-a golit. Dar de atunci nu s-a mai facut nimic... Firma abilitata trece pe aici si niciodata nu ridica gunoiul din aceste recipiente", a spus domnul Ardeu de pe strada Independentei. Tot el a mai spus si ca in jurul Centrului HIV balariile sunt la ele acasa: "La Centrul HIV e serparie. Iarba a fost tunsa doar pana la coltul scolii, iar in spatele centrului e dezastru. Asa arata o unitate in care curatenia ar trebuie sa fie un exemplu."
Au mai fost ridicate si alte probleme ca de exemplu gropile ramase pe strazi in urma lucrarilor efectuate la reteaua de apa potabila sau trotuarele deteriorate.
Primarul Gheorghe Falca a discutat cu fiecare localnic in parte, incercand sa raspunda la toate intrebarile. 
Una dintre informatiile de maxima importanta pe care a dat-o a fost faptul ca Primaria doreste mutarea Centrului HIV in zona centrala a municipiului, mai precis in apropierea Spitalului Judetean, urmand ca in locul Centrului HIV sa fie amenajata o gradinita.

Nadia Bodran - Informatia Aradului

  • Spitale sanctionate

Spitalul Judetean risca sa fie sanctionatAutoritatea de Sanatate Publica Arad a efectuat, timp de trei saptamani, controale la mai multe unitati spitalicesti din judet.
Potrivit directorului ASP, dr. Gabriela Tarle, in cele mai multe spitale s-au gasit probleme legate de curatenie, igienizari sumare sau lipsa unor produse de curatenie, sunt doar cateva dintre motivele pentru care spitalele au fost amendate. 
Printre spitalele sanctionate, se afla si Spitalul Clinic Judetean, cea mai mare unitate din judet. 
Alte nereguli tin de asigurarea rezervelor de apa conform ultimelor normative si lipsa unor grupuri electrogene proprii, pentru sectiile de chirurgie.  
Dintre cele 13 spitale verificate, noua au fost sanctionate.

Alex Negru - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Osemintele lui Slavici, mormant anost in cimitirul din Panciu vs. Manastirea Feredeu din Siria natala!

Sirienii doresc ca osemintele lui Ioan Slavici sa se intoarca acasaAducerea osemintelor marelui clasic din Siria a constituit si constituie o prioritate a Consiliului Local, a Primariei, dar mai ales a cetatenilor comunei. 
Nu este posibil ca de peste 80 de ani, ramasitele scriitorului sa ramana intr-un loc strain. 
In anul electoral 2004 s-a facut mare valva cu acest subiect, presa a contribuit din plin in favoarea intoarcerii
"acasa" a lui Slavici, s-au strans mii de semnaturi, s-au facut interventii in Parlament... 
Situatia a ramas neschimbata, dar flacara aducerii lui Slavici pe pamantul Siriei natale, nu s-a stins!
In urma cu cativa ani, comuna Siria fierbea de dorinta de a-si aduce fiul acasa, marele Slavici. 
Discutiile printre localnici au fost diverse; cei mai multi si-au dorit, efectiv, ca scriitorul sa revina pe locurile natale, asa cum e firesc; altii pufneau neincrezatori, spunand ca totul e o "toana" electorala de moment, in timp ce o alta categorie de oameni ridicau indiferenti din umeri: "asta a fost demult cu Slavici! Daca a raposat asa departe de sat, atunci sa i se odihneasca oasele acolo! Cati oameni mari s-au nascut intr-un loc si au murit intr-altul, departe de locul natal, in alte tari sau in alt colt de lume!" 
Opinia tuturor, insa, convergea inspre faptul ca, daca tot s-a pornit o astfel de actiune, atunci trebuia mers puternic pana la capat, trebuia initiat un proiect in parlament cu semnaturile locuitorilor din Siria, etc. 
In fond, s-ar fi infaptuit o reparatie culturala de mult asteptata. 
Campania electorala 2004 a trecut, lucrurile s-au asezat incet-incet, astfel ca, pana la urma, subiectul "Slavici" a reintrat in conul de umbra in care a zacut atata amar de ani....
Siria vs. Slavici
Un reportaj realizat de catre un coleg in urma cu un an a evidentiat sugestiv atmosfera reala a satului lui Slavici – ajuns in mileniul III... segmente de viata cotidiana din care autorul a avut ca tinta "urma" pe care scriitorul a lasat-o generatiilor viitoare. 
Daca cei batrani au facut un efort considerabil in a-si aduce aminte cate ceva despre scriitorul lor, casa in care s-a nascut, strada – tanara (de)generatie nu (prea) a auzit de Ioan Slavici. 
Copiii au dat raspunsuri dezastruoase dupa care au zbughit-o la fuga, razand pe infundate. 
Poate ca la o intalnire cu gasca au povestit, apoi, patania cu "un nene" care i-a intrebat daca stiu cine e Ioan Slavici, iar ei au raspuns ca nu cunosc toata Siria sau ca n-au invatat la scoala!...
Tristetea reportajului aduce cu sine o alta nedreptate adusa memoriei marelui clasic, faptul ca strada pe care s-a nascut nici macar nu-i poarta numele, denumita anost "Regimentul de infanterie"...
Si totusi exista un muzeu, o scoala, o dorinta pornita din mandria oricarui localnic de a se fi nascut pe aceleasi plaiuri cu autorul Marei sau a Morii cu Noroc...
Doar macheta casei lui Ioan Slavici aminteste de locul nasterii scriitoruluiDe ce il vrem pe Slavici acasa la Siria?
Este o intrebare pe care o punem actualului primar al comunei, Valentin Bot. 
"Simplu, pentru ca e al nostru! E fiul satului! E exponentul satului nostru, al unei istorii locale, al unui pamant! Locul natal incepe o viata si o incheie! Intr-adevar - s-a batut multa moneda pe aducerea osemintelor lui Slavici, dar nu s-a insistat destul. Noi consideram o datorie de onoare aducerea fiului satului pe pamantul natal. Se poate odihni langa muzeu sau la frumoasa manastire Feredeu! Noi, locuitorii comunei Siria vom depune toate eforturile pentu a-l readuce pe Slavici acasa! Cei din Panciu, respectiv primaria orasului nu vor sa ni-l dea – presupun, mai mult din considerente comerciale, turistice. Da bine, daca, pe langa renumita podgorie – turistii pot vizita mormantul marelui scriitor! Cred ca asta e motivul; in plus, l-au stramutat din schitul Brazi in cimitir, in urma cutremurului din 1940! I-am gasit mormantul neingrijit, l-au refacut ai nostri! In Siria avem un potential turistic de valoare, cu atat mai mult l-ar ridica prezenta lui Slavici pe pamantul sau natal! Pana si timisorenii s-au zbatut, la un moment dat - sa-l ia pe Slavici din Panciu!..."
"Slavici nu pleaca de la Panciu!"
Foarte scurt, viceprimarul orasului Panciu, Nicolae Petrisor declara imperturbabil: "asta cu plecarea osemintelor lui Slavici la Siria e un subiect vechi care tine de vreo 4-5 ani! Nici nu se pune problema, e o hotarare de Consiliu Local, e dorinta localnicilor la care se adauga insasi dorinta scriitorului de a fi inmormantat la manastirea Brazi din Panciu. Mai traieste o ruda indepartata a lui Slavici care ar detine niste documente referitoare la acest lucru! Cu alte cuvinte, Slavici nu va pleca din Panciu!"
* * *
E trist si de neiertat faptul ca Ioan Slavici isi doarme somnul de veci in locuri atat de indepartate de satul sau natal, evocat in atatea lucrari valoroase ramase in istoria literaturii romane. 
Poate daca Siria ar fi fost mult mai mult interesata de venirea scriitorului Acasa, iar comuna i-ar fi pastrat altfel memoria - denumire de strada, chiar schimbarea numelui comunei, reconditionarea casei parintesti (uitata cu totul!) concursuri "Ioan Slavici" etc. astazi, in mod sigur, ne-am fi mandrit sa-l avem pastrat intru vecie in pamantul Aradului, pana incontestabila in siragul de perle a literaturii romane, imbold si exemplu pentru toate generatiile. 
Cu voia lui Dumnezeu si a implinirii unor planuri ce depasesc "atractia turistica" si orgoliile – Ioan Slavici se va intoarce, candva, Acasa!

Felicia R.Gheorghe - Observator

  • Proba la matematica

Rezultatele Testelor Nationale vor fi afisateTestele Nationale au continuat cu proba la matematica. 
Peste 4 100 de absolventi ai claselor a 8-a s-au prezentat la examen. 
In judetul Arad sunt 23 de centre de examinare, dintre care 6 in muncipiul Arad. Majoritatea celor prezenti la examen au fost de parere ca dificultatea subiectelor a fost de nivel mediu. 
Astfel ca primii elevi au iesi din sala dupa numai o ora. 
Examenul s-a desfasurat fara nici un fel de incident, lucru confirmat si de reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean, care au vizitat fiecare centru de examinare. 
Joi, examenul continua cu proba la alegere, istorie sau geografie, iar rezultatele vor fi afisate in cursul zilei de duminica. 
Cei nemultumiti de notele obtinute, pot depune contestatii duminica intre orele 16.00 si 20.00.

Vasile Blidar - Televiziunea Arad

  • Muzica veche intra in cetate

Concert de muzica veche la Cetatea SoimosDeschiderea manifestarilor va avea loc sambata, 23 iunie, ora 10, in curtea Muzeului Lipova.
Complexul Muzeal Arad in colaborare cu Filamonica de Stat Arad, cu sprijinul Centrului Cultural Judetean Arad si a Directiei Judetene Pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National Arad organizeaza a IV-a editie a FESTIVALULUI DE MUZICA VECHE PRIN CETATILE ARADULUI in orasul Lipova si la cetatea Soimos in 23-24 iunie.
Cetatile Aradului Pe actualul teritoriu al judetului Arad, au functionat, intre secolele XI si XVIII, peste 30 de cetati. 
Cele mai vechi, sunt cele de pamant construite in jurul anului 1000 (Vladimirescu, Cladova, Zarand, Sebis, Groseni etc.).
Din secolul al XIII-lea, a inceput edificarea cetatilor de piatra. 
Primele edificate au fost turnurile-locuinta (donjoane), care au evoluat in diverse forme pe parcursul secolelor XIII-XV.
Pe tot parcursul evului mediu, cetatile au facut obiectul unor tranzactii imobiliare si conflicte armate care au implicat interesele regalitatii maghiare, ale unor nobili, voievozi etc.
La mijlocul secolului al XVI-lea, turcii au ocupat Campia Aradului pana in dreptul Lipovei si Ineului. 
Otomanii au refolosit vechile fortificatii, fara sa le aduca modificari majore in privinta sistemelor defensive.
La sfarsitul secolului al XVII-lea si inceputul celui urmator, intreaga zona a intrat sub stapanirea habsburgilor.
Pe parcursul secolului al XVIII-lea si chiar XIX, autoritatile habsburgice au abandonat vechile fortificatii, care nu mai raspundeau necesitatilor vremii, unele fiind chiar demolate, deoarece puteau oferii loc de refugiu si rezistenta pentru bandele de talhari.
Intre 1763 si 1783, austriecii au construit o noua cetate la Arad care astazi mai indeplineste rosturi militare.

Adelina Stoenescu - Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]