Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Marti, 23 ianuarie 2007
Stirile TVA aici
  • Fatadele pestrite uratesc cladirile - monument istoric ale Aradului

Hotelul Ardealul - cea mai batrana cladire de patrimoniu - Virtual Arad News (c)2007Potrivit Listei monumentelor istorice, intocmita de Ministerul Culturii si Cultelor din Romania, in municipiul Arad sunt foarte multe cladiri de patrimoniu, acestea avand un regim special de intretinere si exploatare.
Dintre sutele de cladiri clasate ca fiind monumente istorice, din municipiul Arad, numai pe Bulevardul Revolutiei sunt 24. 
Unele dintre ele au fost - si sunt si astazi - case dc locuit, in timp ce altele sunt foste palate in care au functionat institutii de interes public sau au fost resedinte private. 
Din consultarea lisiei monumentelor istorice a Ministerului Culturii si Cultelor,- reiese faptul ca cea mai "batrana" cladire de patrimoniu de pe Bulevardul Revolutiei este Hotelul "Ardealul", ridicat in anul 1841. 
El este urmat de Palatul Administratiei Financiare (Trezoreria), datat intre 1850 si 1900 si situat pe Bulevardul Revolutiei nr. 77, si de o casa (cu farmacie la parter) de la numarul 23, datata tot in acceasi perioada.
Marea "durere" a celor care iubesc cladirile vechi si importante ale orasului nostru consta in faptul ca multe dintre fatadele lor au fost distruse, atat de cei care locuiesi in imobilele respective, cat si de agentii comerciali care isi desfasoara activitatea la parterul lor. 
Palatul Cenad - cladire emblematica a Aradului - Virtual Arad News (c)2007 O simpla plimbare pe Bulevardul Revolutiei arata celui care are ochi sa priveasca felul in care fatadele au fost uratite. 
Daca, imobilele in care functioneaza institutii ale statului au fost renovate corespunzator, avand acum fatade frumoase si - mai ales - unitare, cele la parterul carora functioneaza diferiti agenti economici sunt, in foarte multe cazuri, pestrite si urate. 
In prima categorie se inscriu, spre exemplu, Palatul Cenad (ridicat la sfarsitul secolului al XlX-lea), Palatul Andrenyi - azi Palatul Copiilor (cca. 1880 -1890), Hotelul "Ardealul", Teatrul - Clasic "Ioan Slavici" (.1874). 
Din pacate, in cea de a doua categorie se inscriu mai multe cladiri de patrimoniu din inima orasului, iar un prim exemplu este cel al Palatului Herman Gyula.
Construit intre 1850 si 1900, acest palat este situat pe Bulevardul Revolutiei, la numarul 96, in apropiere de Catedrala Minoritilor. 
Impozant si de o frumusete aparte, acest palat pare impartit in trei parti distincte.
La parterul sau functioneaza doi agenti economici, in timp ce la etajele superioare sunt locuinte. 
Cele doua firme de la parterul palatului, o data cu amenajarea spatiului interior, au intervenit si la fatada, numai ca... fiecare cum a putut. 
Palatul Andrenyi actualmente Palatul Copiilor - Virtual Arad News (c)2007 Rezultatul - o parte a parterului este vopsita intr-o culoare puternica, galbena, cealalta parte - in culori mai discrete, in timp ce etajele au ramas zugravite in... culorile trecerii timpului. 
Imaginea acestui vechi si frumos palat este, in aceste conditii, deplorabila: fatada este total stricata dc interventiile de culoare facute la parterul ei.
In acceasi situatie se afla mai multc cladiri de pe Bulevardul Revolutiei. 
Putin mai incolo de Palatal Herman, pe Bulevardul Revolutiei nr. 90, intalnim cam aceeasi situatie: agentul economic de la parter a vopsit fatada intr-un verde tipator, in timp ce restul cladirii a ramas neatins. Iar exemplele pot continua.
Orice societate comerciala care intentioneaza sa renoveze spatiul in care isi desfasoara activitatea trebuie sa obtina, de la Primaria municipiului Arad, o autorizatie de constructie. 
In aceasta autorizatie se fac si precizari legate de fatade. 
In cazul cladirilor de patrimoniu, agentii economici au obligatia - conform aceleiasi autorizatii - sa ihtervina la toata fatada, tocmai pentru a se pastra identitatea cladirii respective. 
Multe dintre cladirile de pe Bulevard prezinta fatade urate - Virtual Arad News (c)2007 Numai ca, in practica, nu se intampla asa, majoritatea firmelor de la parterul unor astfel de imobile renovand doar partea de fatada care le revine. 
Urmarea: serviciul specializat al Primariei aplica amenzi, intocmeste procese-verbale, firmele sunt obligate sa aplice prevederile autorizatiei si... cam aici se opreste totul. 
Altfel spus, desi exista reglementari speciale, ele nu sunt respectate. 
Pe de alta parte, nici agentilor economici nu le convine sa faca interventii la intreaga fatada, deoarece cheltuielile sunt foarte mari, iar banii nu ii pot recupera de la proprietarii celorlalte spatii din imobilele cu pricina, decat foarte greu.
Cert este ca vechile si frumoasele cladiri din centrul Aradului nu se bucura de imaginea pe care ar trebui sa o aiba. 
Un consilier local, care ne-a rugat ca, deocamdata, sa nu ii dam numele, are intentia ca in urmatoarea sedinta a Consiliului Local Municipal Arad sa le prezinte colegilor sai din forul legislativ local o situatie cat mai exacta a acestor cladiri "mutilate" de zugraveli dintre cele mai diferite. 
Demersul sau poate ii va sensibiliza pe toti consilierii locali si se va adopta o noua hotarare in acest sens, care sa fie benefica atat pentru cei care isi desfasoara activitatea in imobilele clasate ca monumente istorice, dar si pentru cladirile in sine.

Mihaela Cerna - Observator

  • Fara tigari in discoteci

In mai multe discoteci fumatul a fost interzisLegea ii obliga pe patroni sa amenajeze spatii pentru fumatori sau sa interzica fumatul.
Fumatul incepe sa dea batai de cap proprietarilor de baruri, restaurante si discoteci. 
Incepand cu 1 ianuarie 2007 acestia au de ales intre a-si delimita localul in vederea asigurarii unor spatii destinate fumatorilor si a interzice fumatul in spatiile pe care le detin.
"Conform Legii 349/2002, actualizata la data de 1 ianuarie 2007, privind prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun, in cazul barurilor, restaurantelor, discotecilor, dar si a altor spatii publice, trebuie sa se faca delimitarea spatiilor destinate fumatorilor, sa se asigure ventilarea artificiala a spatiilor respective, astfel incat aerul poluat sa nu patrunda in zona destinata nefumatorilor", a declarat Gheorghe Sechel, directorul executiv al Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului (OJPC) Arad.
"Aceasta obligativitate legala nu se aplica localurilor al caror proprietar sau manager decide afisarea unui avertisment prin care fumatul in unitate este interzis", a tinut sa precizeze Ioan Harlau, purtatorul de cuvant al OJPC.
Suspendarea activitatii
Intr-o prima faza, inspectorii de la Protectia Consumatorului vor efectua o prima verificare, pentru a constata eventualele incalcari ale legii, dar si pentru a informa agentii economici cu privire la noile reglementari. 
"Dupa o luna ii vom controla pe cei la care au fost constatate abateri, pentru a vedea modul in care s-au conformat cerintelor legii", a precizat Sechel.
De mentionat ca agentii economici care nu vor amenaja incaperi pentru fumatori sau nu vor interzice fumatul risca sa se trezeasca cu amenzi cuprinse intre 10 si 50 de milioane si, ca sanctiune complementara, inspectorii OJPC pot decide suspendarea temporara a activitatii localului.
Pe de alta parte trebuie spus ca, tigarile produse sau importate dupa 1 ianuarie trebuie sa fie ambalate in pachete care sa contina avertismente impotriva fumatului. 
"Pe fata pachetului, avertismentul va ocupa 30% din suprafata, iar pe verso 40%. Dar, in paralel va putea fi pusa in vanzare si marfa ramasa pe stoc, care nu indeplineste aceste cerinte", spune Sechel.

L.S. - Adevarul

  • "Piatra" de pe inima soferilor…

Subcomisarul Adrian Lile raspunde intrebarilor ziaristilor aradeniInterviu cu dl. subcomisar ADRIAN LILE, seful serviciului Politiei Rutiere Arad
- Domnule subcomisar, dupa ultima noastra discutie mai multi cititori ne-au rugat sa detaliem unele aspecte ale noului Cod Rutier. Si primul ar fi cel legat de asa-numitele tamponari usoare care contrar Codului Rutier se pare ca tot la dv. se rezolva…
- Intr-adevar, dat fiind faptul ca societatile de asigurari au reclamat ca nu sunt deocamdata pregatite sa faca fata la asa-ceva s-a convenit ca pentru o perioada de timp de aceste tamponari sa se ocupe tot Politia Rutiera. Deci pentru orice fel de tamponare, fie ea cat de usoara cei in cauza trebuie sa se prezinte la Politia Rutiera si asta in cel mult 48 de ore.
- Ce inseamna tamponare usoara?
- Inseamna orice tamponare de pe urma careia nu au rezultat victime sau persoane accidentate. Mai exact, orice avarie a autovehiculului, fie si daca la iesirea din garaj masina a fost lovita usor de una dintre portile garajului si in aceasta situatie conducatorul auto fiind obligat sa se prezinte la Politie pentru a relata ceea ce s-a intamplat si pentru a primi dovada necesara pentru repararea masinii. De ce aceasta prevedere pentru unii poate cam exagerata, dar care insa nu este exagerata deloc? Pentru faptul ca nu odata asemenea tamponari usoare au ascuns si ascund lucruri grave, precum un accident soldat cu victime si cu parasirea locului accidentului. De aceea orice avariere a masinii trebuie comunicata in maximum 48 de ore sectiei de Politie sau unitatii de Politie pe raza careia s-a petrecut accidentul care va intocmi un proces-verbal de constatare a accidentului si va elibera dovada de reparatie a autovehiculului.
- Cat timp este valabila dovada de reparatie a masinii?
- 30 de zile, perioada dupa care daca soferul este gasit masina fara a o fi reparat acestuia i se va suspenda permisul de conducere pe 30 de zile.
- Este bine de stiut!
- Da, si inca ceva: daca soferul masinii care a suferit o avarie usoara – cum spuneam, chiar si o simpla lovire la iesirea din garaj – nu se prezinta in 48 de ore la Politie si este gasit circuland astfel pe drumurile publice va fi sanctionat cu suspendarea permisului de conducere pe timp de 30 de zile.
- Speram ca s-a retinut. Altceva, domnule Lile: s-a tot vorbit si continua sa se vorbeasca – cam cu groaza…- de cele 15 puncte fatidice de penalizare la capatul carora te trezesti cu permisul de conducere… zburat! Spuneti-ne, cati au patit-o pana acum?
- Nici un sofer! Cel putin nu din judetul nostru, ceea ce dovedeste un anume grad de responsabilitate al conducatorilor auto aradeni. Pe de o parte. Pe de alta, masura punctelor de penalizare fiind una graduala ori ca sofer cand a acumulat 4,8 sau 10 puncte de penalizare va lua aminte si va conduce cat mai prudent spre a nu se trezi cu cele 15 puncte de penalizare care atrag automat dupa sine suspendarea permisului de conducere pe timp de 30 de zile.
- Bine ca am ajuns aici pentru ca vrem sa lamurim ceva foarte important. Si anume: ai acumulat 15 puncte de penalizare si conform noilor norme urmeaza suspendarea permisului de conducere. Pe cat timp?
- Pe 30 de zile. Cel mai frecvent caz. Pe 60 de zile daca cel in cauza cumuleaza din nou cel putin 15 puncte de penalizare in urmatoarele 12 luni de la data expirarii ultimei suspendari a permisului de conducere.
- Este limpede. Si, acum intrebarea de 100 de puncte: pentru suspendarea permisului datorita cumularii a 15 puncte de penalizare se da sau nu se da test pentru reprimirea permisului de conducere?
– Nu, nu se da test.
- Este vorba de testul acela cu 15 intrebari din care trebuie sa raspunzi exact la 13…
- Da, de acel test este vorba.
- Si, in acest caz cum se reprimeste permisul de conducere?
- Simplu: la trecerea celor 30 (sau 60) de zile conducatorul auto se prezinta la Politie pentru a-si ridica permisul de conducere.
- Fara nimic altceva?
- Fara!
- Mare piatra a-ti luat de pe inima soferilor, domnule subcomisar pentru ca multi credeau – sau asa au inteles – ca si in cazul pierderii permisului de conducere pentru cumularea a 15 puncte de penalizare la reprimirea permisului de conducere se da acel test al groazei.
- Nu, nu se da.
- Pentru lamurirea pana la capat a problemei v-am ruga atunci sa aratati in care situatie reprimirea permisului de conducere se face doar dupa trecerea unui test de cunostinte din legislatia rutiera in vigoare?
- Situatia sau situatiile sunt acelea in care savarsirea unei abateri atrage dupa sine – odata cu constatarea faptei – si retinerea permisului de conducere.
- Ca de exemplu…
Testele pentru recapatarea permisului de conducere au fost sistate- Notati, va rog. Suspendarea permisului de conducere pe 30 de zile: (pentru) depasirea coloanelor de vehicule oprite la culoarea rosie a semaforului sau la trecerile la nivel cu calea ferata; neacordarea prioritatii de trecere pietonilor pe locurile special marcate in acest sens; nerespectarea culorii rosii a semaforului; nerespectarea regulilor privind depasirea s. A. Pentru 60 de zile: nerespectarea interdictiei temporare de circulatie instituite pe un anumit segment de drum public, circulatia pe sens opus etc. Pentru 90 de zile: conducerea sub influenta bauturilor alcoolice, daca fapta nu constituie infractiune, conducerea vehiculului cu defectiuni grave la sistemul de franare sau la mecanismul de directie, depasirea cu mai mult de 50 de km la ora a vitezei maxime admise pe un anume sector de drum etc.
- Apropo de viteza, doua intrebari. Prima: ce se intampla daca esti "prins" conducand masina cu o viteza de 5,7 sau 9 km la ora peste viteza legala admisa?
- Pana la 10 km la ora peste viteza legala admisa pe un anumit segment de drum nu se aplica nici o sanctiune, prevedere care insa, atentie, este valabila doar in localitati, in afara lor depasirea vitezei legale fie si cu un km la ora este si va fi sanctionata.
- Deci, daca in Arad, de pilda, poti circula cu 55 sau chiar cu 59 de km la ora fara a incalca legea, cum ai iesit din Arad daca esti "gasit" conducand cu… 81 de km la ora esti bun de plata!
- Asta cam asa e, de aceea este bine sa respectam cu sfintenie si tot timpul regulile de circulatie.
- Le respectam, dar stiti cum e, mai greseste omul… Ca veni vorba de greseli: cand veneam spre dv., jos la ofiterul de serviciu cineva se interesa unde si cand se organizeaza examene, sau ma rog, teste pentru reprimirea permisului de conducere…
- Da, este vorba despre cei care – cum spuneam – au savarsit abateri care atrag automat suspendarea permisului de conducere, numarul acestora fiind de ordinul catorva zeci – 50 sau chiar 60 – zilnic care se prezinta la test.
- Cam cati au "calcat pe bec" de la intrarea in vigoare a noului Cod Rutier?
- Cam 500 de soferi, abaterile cele mai frecvente fiind conducerea sub influenta bauturilor alcoolice, neacordarea de prioritate, depasirile neregulamentare, trecere pe culoare rosie a semaforului si altele asemenea.
- Deci acesti 500 de soferi vor trebui sa se prezinte obligatoriu la test…
- Obligatoriu! Daca vor sa circule din nou cu masina, daca nu, nu este nici o problema.
- Pentru test se plateste ceva?
- Nu.
- Alte intrebari puse de cititori: ce este un drum expres? (pe care drum, conform Codului Rutier, esti obligat sa folosesti luminile de intalnire si ziua, indiferent de starea vremii)
- Drumul expres este un drum de tip autostrada care trece prin localitate.
- Ba doua intrebare: ce este obligatoriu sa ai in dotarea masinii?
- Pentru autoturisme: triunghiuri reflectorizante, trusa medicala si extinctor. Pentru autovehiculele de la 3,5 tone in sus se mai adauga si vesta reflectorizanta, iar pe timp de iarna lanturile antiderapante si o lopata. Atentie insa: in strainatate vesta reflectorizanta este obligatorie!
- Deci aviz amatorilor! Unii insa vorbesc si de obligativitatea unui set de becuri de rezerva…
- Nu, in nici un caz. Cel putin, nu la noi.
- Probabil ca zvonul a pornit de la unii comercianti care vor neaparat sa-si vanda marfa si care ce si-or fi zis: daca tine, tine, daca nu, nu! Domnule subcomisar, va multumim pentru precizarile extrem de utile facute!

Mircea Dorgosan - Informatia Aradului

  • UE spulbera "buticurile de cartier"

Buticurile de cartier isi traiesc ultimele zileIn tarile vechi ale Uniunii Europene, magazinele, barurile, farmaciile ori minimarket-urile situate la primul nivel al blocurilor de locuinte sunt la ordinea zilei - numai ca acest fenomen se datoreaza in special faptului ca, din start, nu ai dreptul sa construiesti un asemenea imobil fara ca parterul sa fie conceput ca atare.
Probabil ca primul roman care s-a gandit sa isi transforme spatiul de locuit de la parter in alimentara, butic sau cabinet medical a preluat si el, cum a stiut si cum a putut, ideea din occidentul... in care s-a dus sa faca bisnita. 
E o idee, insa, si ca, importata la mana a doua, pentru ca nici sa dai dovada de cele mai bune intentii ca si investitor si tot nu ai cum sa faci dintr-o sufragerie un cabinet de tratament si din dormitor o "alimentara la standarde" - din simplul motiv ca o locuinta de bloc nu a fost gandita sa se preteze la asa ceva!
Aradul "geme" de asemenea... investitii. 
Sunt cu sutele, iar accst fapt este imputabil nu atat (hai sa-i numim asa) patronilor, cat autoritatilor care, desi inca din 2005 au avut ia dispozitie un Ordin emis de Autoritatca Nationala Sanitar-Veterinara ce reglementa aceste activitati, nu l-au luat in seama... pentru ca nu avea nici norme clare de aplicare si nici masuri coercitive. 
"In ultimele luni, nu am mai eliberat autorizatii de functionare pentru magazine ali-mentare, patiserii fi nimic de acest tel, iar recentul ordin 301/2006 nici sa le retnnoim pe cele date deja nu ne permite" 
spune Viorel Agud, directorul Directiei Sanitar-Veterinare Arad. 

Lucian Valeriu - Observator

  • "Carte frumoasa, cinste cui te-a scris"

Bibliotecile sunt in scadere de cititori activiCarte frumoasa, cinste cui te-a scris" spune o vorba romaneasca.
Din pacate, in ziua de astazi tot mai putin oameni se apropie de universul lecturii.
Motivele sunt multiple: lipsa timpului, a banilor, a bibliotecilor sau pur si simplu ignoranta.
Cei interesati isi procura carti de la biblioteci, anticariate sau din librarii.
Insa nu toti cei ce intra intr-o librarie o fac de bunavoie.
Unii copii citesc la insistentele parintilor, iar elevii cauta cartile cerute in programa scolara.
Exista si oameni indragostiti de lectura. Din pacate insa, nu toti isi pot stinge pe deplin setea de cunoastere.
Aradenii sunt intersati de cele mai diferite carti. Totusi, literatura usor digerabila se vinde cel mai bine.
O modalitate ieftina de a gasi carti sunt bibliotecile. Dar si aici situatia nu mai este atat de buna precum cu 10 ani in urma.
In orasele si comunele din judet exista numeroase biblioteci, insa...lipsesc bibliotecarii.
10 localitati, Graniceri, Cermei, Barsa, Ignesti, Dieci, Petris, Zabrani, Dorgos, Olari si Fantanele au biblioteci care nu mai functioneaza ed ani intregi, datorita lipsi bibliotecarilor.
Cartile se prafuiesc in rafuri in spatele lacatelor, doar pentru ca nimeni nu mai este intersat de meseria de bibliotecar.
O alta problema cu care se confrunta bibliotecile din judet este lipsa cartilor publicate recent.
Achizitia de carte nu se mai face din fonduri de stat, ca pe vremuri, ci din banii alocati de consiliile locale ale fiecarei asezari in parte.

Adrian Moldovan - Televiziunea Arad


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]