Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Sambata, 23 iunie 2007
Stirile TVA aici
  • Saloanele de infrumusetare din Arad - luate cu asalt de catre aradence

In saloanele de coafura clientele trebuie sa se programeze din timpSaloanele de coafura, cosmetica, pedichiura, manichiura precum si cele care au solar sunt luate cu asalt in aceasta perioada de catre aradeni. 
Este adevarat femeile predomina la aceste servicii, insa sunt saloane la care merg si barbatii, pentru un tuns, o sedinta de solar sau de ce nu, o manichiura.
Vremea frumoasa de afara, tinutele de vara le fac pe aradence sa treaca pragul saloanelor in functie de bugetul pe care il au. 
"Vin la salon saptamanal. O femeie trebuie sa fie tot timpul ingrijita asa ca eu nu neglijez acest lucru. De exemplu acum am venit pentru un intins de par. Ma duc cu sotul la o aniversare", declara Emilia Palcau. 
Nici tinerele nu se lasa mai prejos si fac economi pentru a trece pe la un salon de manichiura, pentru ca doar e moda unchilor cu gel.  
"De cateva luni mi-am aplicat pe unghi gel si acum vin lunar pentru a le intretine. Sunt studenta dar din bursa pe care o am imi pot permite sa vin o data pe luna la manichiura, iar cand este cazul  la pensat sau coafat", afirma Alina.  
Dar saloanele de infrumusetare din Arad nu sunt luate cu asalt doar de aradencele care doresc sa fie aranjate pe termen scurt, sunt multe persoane care aleg tatuajul la sprancene sau permanentul de gene. 
Nu mai vorbim de tatuajele facute pe corp sau impachetarile pentru slabit. 
Asa ca cine vrea sa arate bine si vrea sa treaca pragul saloanelor de infrumusetare trebuie sa aiba timp, deoarece de cele mai multe ori sunt pline si trebuie programare. 
Dupa cum toata lumea stie saloanele de pe centrul orasului sunt tot timpul pline, si toate clientele au programari. 
Pentru a evita caldura de la soare uneori se foloseste solarul artificial Pentru a sta de vorba cu specialistii in infrumusetare ne-am deplasat la cateva saloane de infrumusetare din oras, insa am ales cele din cartiere, sa vedem daca sunt la fel de pline ca cele de pe centru. Surpriza a fost ca da. 
De exemplu la un salon de  coafura din Vlaicu, la orele amiezii nu mai aveai cum sa intri la infrumusetare fara programare. 
De exemplu Diana, experta in coafuri ne-a afirmat ca in aceasta vara aradencele aleg blonduri speciale, blond rose, violet precum si vopsirea parului in mai multe culori. 
Preturile pentru vopsiri si aranjari difera in functie de ceea ce doreste clienta. Acestea incep de la 20 lei pana la 200 lei.  
Ina spune ca in ceea ce priveste manichiura la femei, acestea prefera  unghiile cu gel. Costul unghiilor cu gel este de 60 lei. 
In ceea ce priveste cosmetica, Eleonora declara ca  doamnele prefera tatuaje la sprancene sau buze, iar permanentul de gene este si el in acest an la moda.
Cine vrea sa aiba genele frumoase trebuie sa scoata din buzunar 30 de lei.  
Odata intrata in salon specialistele in domeniu te fac sa arati alt om. 
Asa ca nici un  efort financiare nu este prea mare pentru a ne infrumuseta si a calca cat mai des pe la saloanele din Arad.

Claudia Untaru - Informatia Aradului

  • Prima sesiune de bacalaureat

De luni incep probele pentru examenul de bacalaureatDuminica se trag la sorti comisiilor din centrele de testare si centrele zonale de evaluare
Peste patru mii de absolventi de liceu incep luni bacalaureatul. 
Ei vor  sustine examenele in 14 de centre de testare  (10 in municipiu si 4 in judet), iar lucrarile scrise vor fi corectate in cele 4 centre zonale de evaluare.
Calenadrul sesiunii iunie-iulie a examenului de bacalaureat se prezinta astfel:
• 25-26 iunie 2007 - limba si literatura romana - proba orala; 
• 26-27 iunie 2007 - limba si literatura materna - proba orala; 
• 27-28 iunie 2007 - limba si literatura moderna - proba orala; 
• 29 iunie 2007 - limba si literatura romana – proba a) - proba scrisa; 
• 2 iulie 2007 - limba si literatura materna - proba c) - proba scrisa; 
• 3 iulie 2007 - proba obligatorie a profilului - proba d) - proba scrisa;
• 4 iulie 2007 - o proba la alegere din aria curriculara corespunzatoare specializarii - proba e) - proba scrisa sau practica; 
• 5 iulie 2007 - o proba la alegere dintre disciplinele din celelalte arii curriculare - proba f) - proba scrisa sau practica;
• 7 iulie 2007 - afisarea rezultatelor (pana la ora 16) si depunerea contestatiilor (orele 16 - 20); 8-9 iulie 2007 - rezolvarea contestatiilor; 
• 10 iulie 2007 - afisarea rezultatelor finale.

V.F. - Adevarul

  • "Modelul elvetian", de crestere a animalelor, la Curtici

Curticeni prefera cresterea traditionala a animalelorAutoritatile locale din Curtici nu vor cere localnicilor sa renunte la modul de viata traditional si la cresterea animalelor in batatura. 
In acest sens, spune primarul Nicolae Aanitei, se va adopta "modelul elvetian". 
"Am vazut in Elvetia un oras cu 130.000 de locuitori, unde cand erau scoase vacile la pasune, pe strazile pe care treceau acestea Politia bloca circulatia.  Suna o sirena, iar toata lumea iesea la poarta casei cu o lopata si strangea balega de pe sosea. Seara, cand se intorceau vacile de la pasune, se intampla la fel. Balega stransa era pusa in niste containere speciale, de unde era ridicata dupa trecerea vacilor si folosita ca ingrasamant natural" - a declarat Aanitei. 
Acesta spune ca va implementa modelul elvetian si la Curtici, unde exista in evidenta Primariei aproximativ 180 de vaci, aflate in proprietatea localnicilor. 
"Vrem sa imbinam traditia cu modernismul. Cat mai avem o bruma de viata traditionala, trebuie sa avem grija de ea si sa o conservam. O balega de vaca o iei cu lopata si o pui la pomul din fata casei in loc sa-i pui ingrasamant chimic" - a conchis Aanitei. 
Masura este pe placul localnicilor, carora le-a fost teama ca odata cu intrarea in UE nu vor mai avea voie sa creasca animale in gospodarii. 

A. P. - Observator 

  • Svabii din Santana, la Augsburg

Svabii din Santana au vizitat GermaniaO delegatie a Primariei din Santana, condusa de primarul Viorel Enache, care a fost insotit de consilierii locali Ioan Gabor si Gheorghe Hoza, a participat, week-end-ul trecut, la intalnirea svabilor santaneni emigrati in Germania.
Autoritatile locale din Santana au incercat sa-si promoveze localitatea si au prezentat mai multe materiale informative cu privire la ultimele noutati din viata orasului. 
Oficialii din Santana nu s-au dus cu mana goala. 
Un grup de copii, de la scoala germana din Santana, a prezentat un program cu traditii locale, specifice comunitatii germane.

Alex Negru - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Aradul muzical – Muzica si istorie la Minoriti

Concert la Catedrala CatolicaSe pare ca multiplele actiuni de relevare a vietii muzicale banatene din trecut realizate de Franz Metz isi urmeaza cursul.
Lugojan de origine, cu studii de specialitate la Conservatorul bucurestean, organist si cantor la Timisoara si in Germania, initiator si dirijor al Corului "Schubert" din capitala Banatului si al unor orchestre din aceeasi  Germanie, cercetator muzicolog la "Institut fόr Deutsche Musik im Osten", autor al unor articole si prelegeri despre muzica religioasa si orgile din Banat (inte altele in 04.12.98 la Liceul „S.Dragoi”). Izvoditor al volumului "Te Deum Laudamus" – Contributii la istoria muzicii bisericesti din Banat, al altuia, "Eine Reise in den Orient", dedicat calatoriilor muzicale ale lui Johann Strauss si a formatiei sale in Tarile Romane, ingrijitorul unei selectii din "Compozitiile unui romantic intarziat din Banat (Lipova) – Peter Kleckner", neobositul muzicolog Frantz Metz este preocupat de redescoperirea unor creatii muzicale bisericesti realizate de muzicieni banateni, de-a lungul timpului.
Astfel, in anii trecuti, la Biserica romano-catolica din Pancota a fost cantata "Messa in F Dur" de H. Mair de catre corurile reunite ale bisericii locale, a celei din Micalaca-Arad, si cel din Recas, cu Robert Bajkai la orga.
A urmat apoi actiunea de la Domul din Timisoara cu "Missa brevis" op. 117 de Conrad Paul Wusching din Resita, cantata de corurile din Recas, Micalaca, si si cel de tineret al Domului timisorean, dirijate de Cosmin Pelics, Ghizela Chirilovici si respectiv R.Bajkai, acompaniate de o formatie instrumentala de la Facultatea de Muzica, cu acelasi Bajkai la orga.
Interesant de consemnat este faptul ca la Kirwai-ul pancotan de anul trecut, corul local, intarit cu enoriasii catolici din Galsa (instruiti de preotul paroh Ciuraru), cu corul din Recas, au intonat in timpul slujbei "Missa brevis" a lui Paul Wusching, sub directia lui C. Pelics, cu acompaniamenmtul de orga al lui Franz Metz.
Insemna ca munca celui din urma nu e zadarnica, atingandu-si telul initial, acela de imbogatire a repertoriului muzical bisericesc cu lucrari de valoare din patrimoniul regional.
Anul acesta lucrurile au evoluat spre si mai bine, caci actiunea a fost preluata de de formatiile Liceului de Arta "Sabin Dragoi", ea patrunzand in sfera mai larga a culturalului si in cea a istoriei locale.
La Biserica Minoritilor a avut loc miercurea trecuta reeditarea unui moment al festivitatilor prilejuite de acordarea titlului de ARAD, ORAS LIBER REGESC care sa-au desfasurat 17 – 28 august 1834. E vorba de acordarea unei autonomii locale, o reducere de taxe, care au dus la o dezvoltare accelerata a urbei ce numara atunci doar 17.000 de locuitori.
"Missa Solemnis" dedicata atunci Aradului de catre capelmaistrul Teatrului, Franz Hybl, care a aplicat vechiul text religios muzicii extrase din opera "Iosif si fratii sai" a compozitorului francez Etienne N. Mehul (era inca ceva obisnuit la vremea respective), a fost un semn de cinstire a urbei.
Lucrarea pregatita de Crina Brad cu corul "Eutherpe" si de Dan Boar cu orchestra Liceului "Sabin Dragoi" a fost dirijata in Biserica Minoritilor de Franz Metz, avandu-i ca solisti pe profesoarele Felicia Fleter, Radiana Barb, de asemenea pe Florin Hantig si Adrian Cotuna, fosti elevi ai Liceului.
Interpretii au redat starea de ruga din Kyrie, Credo si Benedictus, maretia in Gloria si Sanctus, speranta in mantuire si pace din Agnus Dei.
Multimea de aradeni prezenta in Biserica a aplaudat calduros si indelung prestatia tinerilor invatacei si a dascalilor lor.
Cu aceeasi ocazie, s-a cantat si "Laudate Dominum" a lui Leopold Hermann (1819-1897), dascal, cantor si organist din Aradul Nou, a carui Missa Solemnis a fost dirijata de el insusi in fata Imparatului Franz Josef I la Viena.
La talmacirea lucrarii "Laudate Dominum" au participat solistii amintiti carora li s-a adaugat Diana Bradean (cl. XII), acompaniati fiind de orchestra condusa de Franz Metz.
Prof. Radiana Barb, acompaniata de orcheatra a interpretat apoi "Ave Maria" de Karl Georg Wisner (Edler von Morgenstern), nascut la Arad in 1783 si mort la Zagreb in 1855, dupa ce fusese initiatorul muzicii nationale croate si unul dintre fondatorii Coservatorului de acolo.
Primii patru solisti si orchestra au talmacit si "Domine Deus" de Michael Haydn (1737-1806) - fratele celebrului Jpseph - care compusese o Liturghie solemna pentru inugurarea Domului din Timisoara si a activat o vreme la Oradea.
Asadar, sub impulsul impatimitului cercetator muzicolog care este Franz Metz, a avut loc o manifestare muzicala de mare importanta pentru Arad, cu implicatii istorice, totodata educative, iar noi, cu datele oferite de aceeasi multilaterala personalitate muzicala, am reusit sa consemnam cu satisfactie evenimentul.

Hugo Hauptmann – Virtual Arad


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]