Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Nasterea Mantuitorului sa ne reaprinda in suflet lumina credintei, a iubirii si dorinta de a face mai mult bine!

Luni, 24 decembrie 2007

Stirile TVA aici
  • Sarbatoare in lucrare

La Episcopie, Pastorala de Caciunul 2007Fragment din Pastorala la Nasterea Domnului ce va fi citita la Sfanta Liturghie din prima zi de Craciun.
Sarbatorim pentru a saptea oara in veacul si mileniul nostru Nasterea Domnului. 
Chiar daca uneori calculul difera cu privire la inceputul noului veac, calendarul acestui an inscrie pe cel de- al saptelea, cu alte cuvinte pe al unei saptamani de ani. 
Asadar, Crciunul se bucura de o mai aleasa semnificatie daca socotim ca la cei vechi cate o saptamana de ani se incununa cu unul de repaus sau odihna, ca rasplatire pentru un bilant al lucrului bun pentru toti si promitator pentru desavarsire. 
Se stie ca saptamana, mai ales sub aspect religios e o masura a timpului nu mai putin importanta ca altele; mai mult inca prin nume se leaga de numar. 
Desigur ca numarul sapte se foloseste in chip similar si in referirea la luni sau ani. 
Este o cifra aparte, exprimand totalitatea sau plinatatea, cea a timpului si spatiului, materiei si spiritului universului in miscare, icoana realitatii in elementele componente, adevarate minunatii, asemenea celor sapte tonuri muzicale sau culori ale curcubeului, a unei etape incheiate pentru a face loc reinnoirii pozitive.
Atunci cand am intrat in veacul de acum in sensul trecerii pragului mileniului al treilea in cuvantul pastoral s- a aratat indeobste modul in care s- a ajuns la socotirea anilor de la Hristos; acum amintind si de data sarbatorii propriu- zise, a carei tinere fata de altele a fost in urma, o vreme praznuindu- se odata cu Botezul Domnului, dar apoi aparte. 
Meritul in aceasta privinta il are intre altii Sfantul Ioan Gura de Aur, anul cel incheiem fiind comemorativ pentru cele saisprezece veacuri de la savarsirea sa, pentru care pricina talcuirile principalelor texte biblice, aproape in totalitate ii vor fi tributare. 
Trebuie spus si aceea ca el aduce lauda sarbatorii in latura practica, prin lucrarea ce o recomanda fiecarui crestin intru cinstirea acesteia.
Din toate acestea putem cunoaste ca Dumnezeu nu si- a intrerupt niciodata lucrarea sa, ci o continua permanent prin intretinerea vietii, purtarea de grija si innoirea lumii. 
Sfantul Apostol Pavel precizeaza ca: "Lucrarile Sale sunt felurite, dar e Acelasi Dumnezeu care lucreaza toate in toti. Lucrarea puterii Lui a implinit- o Dumnezeu Cel ce toate le lucreaza potrivit sfatului voii Sale - Spre iconomia plinirii vremurilor, ca toate sa fie iarasi unite in Hristos, cele din ceruri si cele de pe pamant - toate intru El". Intre multele lucrari este si aceea a credintei lucratoare prin iubire. Dumnezeu Tatal isi duce la indeplinire planul si lucrarile Lui prin Fiul Sau. 
La sfarsitul activitatii Sale, Mantuitorul spune in rugaciunea arhiereasca: "Tata, Eu Te- am preamarit pe Tine pe pamant; lucrul pe care Mi l- ai dat sa- l fac l- am savarsit".
Exprimand tuturor felicitarile de praznic sa aducem lui Dumnezeu multumire pentru intreaga lucrare implinita pana acum si impreuna ruga pentru sporul ei pe mai departe cu ajutorul Sfintei Treimi, a Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh. Amin.

Timotei - Episcop al Aradului

  • Colindele - cantece de leagan duse Pruncului Iisus

Colindatorii sunt prezenti in institutiile si casele aradenilorDe douazeci de veacuri simfonia divina a cetelor ingeresti ce au vestit Nasterea Domnului, insotita de cantarea pastorilor, se reactualizeaza in fiecare an de catre colindatorii de toate varstele, care in linistea noptii din ajunul Craciunului merg din casa in casa, vestind Nasterea Domnului nostru Iisus Hristos.
Datina colindatului se prezinta sub cele mai diferite forme la unul si acelasi popor, istorisirea evenimentelor de la Nasterea Domnului fiind miezul acestor colinde.
In acest sens Nasterea Mantuitorului, prezisa de profetii Vechiului Testament, se infiripa in versuri simple, dar cu profunde semnificatii dogmatice: Fiul lui Dumnezeu, Cel dinainte de veci, S- a intrupat "la plinirea vremii" si S- a facut om din Fecioara Maria, Nascatoare de Dumnezeu, iar prin intrupare firea dumnezeiasca s- a unit cu cea omeneasca in Persoana lui Iisus Hristos. 
Asadar, Fiul lui Dumnezeu devine Fiu al Omului, ca omul sa se reintoarca la maretia de fiu al lui Dumnezeu.
Colindatul inseamna a merge din loc in loc, a cauta ceva, a cutreiera, iar colindatorii sunt acei oameni care se transforma in crainici ai bucuriei venirii lui Hristos in lume, ai impreunarii noastre cu Dumnezeu. 
Colinda nu- i altceva decat o Evanghelie populara, o Biblie nescrisa a nasterii Domnului. 
Readucerea Nasterii Domnului in fiecare an ne arata ca sarbatoarea Craciunului nu mai este o sarbatoare abstracta, ci este prezenta permanenta a lui Hristos intre noi.

V.F. - Adevarul

  • Zece pentru Craciun

Zece detinuti din penitenciar isi vor petrece sarbatorile acasa cu familiileConducerea Penitenciarului de Maxima Siguranta a anuntat ca la propunerea unitatii si aprobarea Administratiei Nationala a Penitenciarelor, dintre detinutii care indeplinesc cumulativ conditiile legale, au fost selectionate 10 persoane private de libertate pentru a beneficia de permisiunea unei invoiri in familie, pe perioada sarbatorilor de iarna. 
Cei care raman in penitenciar vor beneficia de conditii ceva mai bune. 
In aceasta perioada, detinutii, care au intrerupt legaturile cu familia, vor primi pachete cu alimente, dulciuri si obiecte de igiena.

Alex Negru - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • La Scoala Speciala, Sufletele nevinovate imbracate in magia sarbatorilor

Serbare de Craciun la Scoala SpecialaVineri, copiii  de la Scoala Speciala de pe str. Capitan Ignat au primit cadouri de Craciun, in cadrul serbarii organizate in sala de sport a scolii.
Desi cu probleme psihice acestia au spus poezii si au colindat ca sa ii demonstreze Mosului ca merita darurile.
Fiecare copil a scris o scrisoare prin care  spunea ce cadou doreste.
Ema Daniel mi-a spus ca i-a scris Mosului sa ii aduca o masinuta, dulciuri dar si un telefon.
O marca anume pentru ca sunt cele mai bune telefoane, au aparat foto si o baterie buna, povesteste  un copil de 12 ani.
Acesti copii cu suflet nevinovat ar trebui sa fie un exemplu de bunatate pentru noi toti.
Desi nu inteleg prea bine viata, ei incearca sa se bucure de fiecare zi ca si cum ar fii ultima.
Incearca sa vada partea frumoasa a lucrurilor.
Ar trebui sa uitam si noi de grijile cotidiene, de tristeti, de lipsa banilor si sa ne bucuram de sarbatori, de familie, de sanatate, de cadoul atat de frumos primit de la viata: sanatatea

Corina Neagu - Glasul Aradului

  • Povestea unui campion: "Misa baci" nu mai are contracandidat in lume, la 86 de ani!

Aradeanul Mihai Botez multiplu campion la judo la varsta de 86 de aniFondatorul judoului romanesc si unul dintre simbolurile sportive ale Aradului, Mihai Botez, face in continuare senzatie: la varsta de 86 de ani nu mai are cu cine lupta, in cadrul "mondialelor" de judo rezervate veteranilor!
Plin de viata, vesel si simpatic, "Misa baci" a mai scris, intre timp si o carte, se pregateste sa urce din nou muntii si apoi sa participe, anul viitor, la o noua editie a Campionatelor Mondiale, cea din Belgia
In prag de sarbatori, ne-am gandit sa ii facem o vizita lui Mihai Botez, o adevarata legenda vie pentru sportul aradean.
Fondatorul judoului romanesc, maestru al sportului si antrenor emerit, 9 Dani, campion national absolut la gimnastica, sport pe care l-a practicat timp de 13 ani, Botez s-a bucurat nespus de mult cand ne-a vazut.
Ne-a intampinat inca de la usa cu un zambet cald, ne-a primit inauntru ca pe niste oaspeti de onoare, in spiritul artelor martiale si a inceput, in stilu-i caracacteristic, sa povesteasca.
Povestea unui campion, care poate fi un exemplu pentru orice tanar sportiv, indiferent de ce ramura a sportului vorbim.
"Ma simt foarte bine la 86 de ani, nu am niciun fel de probleme. Eu nici nu am auzit de pastile in viata mea. Sunt un om al muntelui, merg in munti de doua-trei ori pe an, cu un grup de prieteni. Imi place foarte mult sa calatoresc", ne-a spus Botez.
"Am vrut sa lupt cu cei de 70 de ani dar nu imi permite regulamentul!"
Cu o cariera impresionanta in spate, medaliile si trofeele fiind asezate pe mobilier, pe pereti sau chiar pe birou, "Misa baci" a inceput sa se destainuie: "La ultimul Campionat Mondial, cel de anul acesta, din luna iunie, care a avut loc in Brazilia, am luat medalia de aur. Am vrut sa lupt cu cei de 70 de ani, dar regulamentul nu permite asa ceva. Mai lupt cu prietenul meu din Japonia, Miyazaki Takao, care are 81 de ani, dar care acum a lipsit. Imi pare tare rau ca nu mai sunt sportivi de varsta mea, pentru ca mi-e dor sa lupt, sa fac miscare", ne-a marturisit Botez.
Intre timp, a scris si o a treia carte, intitulata "Exercitii de intretinere pentru familia ta", care este o simpla dar extrem de utila lectie de a-ti pastra vitalitatea si sanatatea: "Am scos 500 de exemplare si deja cartea se poate gasi si in librarii, costa 20 de lei. Este a treia carte pe care am scris-o. Un prieten m-a ajutat cu cele 70 de milioane de care am avut nevoie si cand am sa le vand pe toate o sa ii inapoiez banii. Deja am inteles ca s-au vandut 100 de exemplare, ma bucur ca le pot fi de folos oamenilor, pentru ca este o carte adresata tuturor familiilor."
Un maestru international a ingenuncheat in fata sa, acordandu-i diploma de excelenta!
Fara indoiala insa, cea mai emotionanta intamplare care i s-a putut intampla lui "Misa baci" a fost aceea de luna trecuta, cand la Bucuresti, in cadrul Galei Maestrilor "Qwen Ki Do", unul dintre cei mai mari maestri internationali, de origine asiatica, a ingenuncheat in fata sa, acordandu-i o diploma de excelenta, pentru promovarea artelor martiale in Romania si in lume.
Intre timp, a mai primit o sumedenie de diplome si trofee, care pur si simplu il...scot din casa.
Mihai Botez este si un pasionat artist fotograf Dar dupa spusele sale, cea mai mare bogatie a sa este sanatatea, care vine de la Dumnezeu si aceasta comoara formata din trofee, adunate de-a lungul carierei: "Nu imi doresc altceva, acum de sarbatori, decat multa sanatate si liniste, ceea ce le doresc la toata lumea. Am fost si sunt un om simplu, mi-ar placea sa acord si eu diplome de longevitate si altor sportivi."
Declarat de catre Federatia Internationala cel mai venerabil practicant de judo din lume, Mihai Botez nu vrea sa renunte si ar merge sa lupte, la "mondiale" chiar pana la varsta limita de participare, de 99 de ani!: "O sa merg si la editia viitoare, din Belgia, pentru ca este mai aproape. Dar daca nu o sa am nici atunci cu cine sa lupt, cred ca o sa ma retrag. Oricum, oriunde merg sunt recunoscut si mereu sunt premiat, pentru merite deosebite in acest sport."
Recunoscator lui Dekany, caruia ii dedica premiul obtinut la Gala Sportului AradeanPremiat si la Gala Sportului Aradean, pentru intreaga sa activitate, Botez tine sa ii multumeasca in mod deosebit viceprimarului Tiberiu Dekany: "Viceprimarul Dekany m-a ajutat de fiecare data cu bani, cand am avut nevoie. Este singurul care ma sprijina si ii multumesc foarte mult pentru asta, datorita lui am fost si nominalizat la gala de saptamana trecuta. Chiar ii dedic diploma si placheta primita din partea organizatorilor."
Un campion de o simplitate remarcabila, una care straluceste deasupra tuturor medaliilor obtinute de-a lungul carierei, "Misa baci" ne-a demonstrat ca banii nu inseamna totul in viata: "Nu am luat bani niciodata din sport, in intreaga mea cariera. Singurii bani pe care i-am primit pentru sport au fost anul trecut, la Balul de Cristal, cand mi s-au acordat 35 de milioane."
Alaturi de pasiunile sale, trebuie sa o asezam la loc de cinste pe aceea a fotografiei, deoarece este membru marcant in cadrul Foto Club Arad.
"La cea mai recenta expozitie de arta fotografica am fost onorat sa ii am ca invitati pe viceprimarul Dekany si pe presedintele Foto Club Arad, Nelu Scripciuc. Ii multumesc profesorului Stefan Muresan, care a sponsorizat expozitia", spune Botez.
Am plecat multumiti si linistiti din casa lui "Misa baci", de pe strada George Cosbuc numarul 15, acolo unde locuieste singur, impreuna cu amintirile sale.
Multumiti pentru ca am ascultat povestea unui campion plin de viata si linistiti pentru ca mai exista si oameni de la care chiar ai ce invata.

Sorin Haut - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]