Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Joi, 25 ianuarie 2007
Stirile TVA aici
  • Primele mandate europene

Intalnire procurori romani si franceziUn grup infractional a fost anihilat in urma colaborarii dintre autoritatile romane si cele franceze.
La Parchetul de pe langa Judecatoria Arad a avut loc, ieri, o conferinta de presa sustinuta de procurorii DIICOT, impreuna cu doi reprezentanti ai Politiei si Jandarmeriei franceze.
Motivul intalnirii a constat in prezentarea unui caz rezolvat prin colaborarea autoritatilor din Romania si Franta.
Este vorba despre solutionarea unui caz de furt, in care a fost implicat un grup infractional organizat format din cetateni romani de etnie rroma, care isi desfasurau activitatea pe teritoriul Frantei.
Peste 200 de mii de euro
Grupul de infractori era constituit dintr-un numar de sapte persoane de cetatenie romana, care au sustras aproximativ 30 de tone de cabluri metalice de la o firma franceza, prejudiciul adus fiind de peste 200 de mii de euro.
Rromii, organizati pe filiere, au sustras in mod repetat cablu in perioada august-septembrie 2006.
Doua dintre persoanele implicate au fost retinute de autoritatile franceze in urma activitatilor intreprinse, restul de cinci reusind sa scape, fugind pe teritoriul Romaniei.
"Pe numele faptuitorilor au fost emise primele mandate de arestare europene, iar noi impreuna cu agentii de politie francezi si echipa de interventie DPIR din cadrul IPJ, am organizat o actiune de prindere a acestora. In cursul zilei de marti am organizat o actiune in forta pe raza localitatii Şepreus, locul in care se aflau urmaritii vizati de noi, unde am efectuat nu mai putin de sapte perchezitii domiciliare. In urma acestor actiuni am reusit sa retinem patru din cele cinci persoane cautate, potrivit informatiilor noastre, una dintre acestea reusind sa se intoarca in Franta, in urma cu cateva zile. Pentru fapta lor, indivizii risca 10 ani de inchisoare precum si cate o amenda de 100 de mii de euro fiecare, conform legislatiei franceze", ne-a declarat Miron Codrin, procuror in cadrul DIICOT.
Colaborare fructuoasa
Dan Ilarie, seful Biroului Teritorial al DIICOT a dorit sa mai faca o serie de precizari:
"Doresc sa precizez ca partea «spectaculoasa» a acestei operatiuni a constat in colaborarea care a existat intre autoritatile romane si cele franceze. In urma aderarii, institutiile romanesti prezinta o mai mare credibilitate, potrivit discutiilor pe care le-am purtat cu reprezentantii francezi".

R.B. - Adevarul

  • Sute de aradeni – la manifestarile organizate de Ziua Unirii Principatelor

Manifestare de Ziua Unirii PrincipatelorSute de aradeni au fost prezenti ieri, dupa masa, in fata Palatului Administrativ pentru a urmari manifestarile organizate de Primaria Arad cu ocazia a 148 de ani de la Unirea Principatelor.
Cantecele, dansurile moderne si populare, precum si momentele artistice au cateva dintre elementele care au intregit evenimentul.
In deschiderea spectacolului au evoluat formatii de dans modern din cadrul Palatului Copiilor.
Cativa dintre copii si-au demonstrat si talentul vocal interpretand o cantece ale unor cunoscuti solisti de muzica usoara.
A urmat apoi, trupa de teatru a Şcolii Populare de Arte care a incantat publicul printr-un moment artistic impresionant.
Nici momentele folclorice nu au lipsit.
Ansamblul folclorice al comunei Olari, al grupului Scolar CFR, al casei de Cultura a Municipiului precum si "Cununita" din Santana au prezentat o serie de cantece si dansuri populare care au fost pe placul aradenilor stransi intr-un numar destul de mare in fata primariei in ciuda vremii, care a devenit, pe la mijlocul manifestarilor, ploioasa.
Şi Rapsozii Zarandului, la fel care de obicei, au sustinut un recital fulminant de aproximativ o jumatate de ora, care a strans si mai mult public in fata scenei.
Spectacolele s-au incheiat cu doi cunoscuti solisti de muzica populara, Liliana Laichici si Adrian Stanca, artistii reusind aa incinga atmosfera.

Nadia Bodran - Informatia Aradului

  • "Recuperarea sanatatii presupune reintoarcerea la Dumnezeu"

Interviu cu dr. Coralia CotoraciDiscutie cu Conf. Dr. Coralia Cotoraci, sefa Sectiei Hematologie din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Arad
- Distinsa colega, suntem convinsi ca nu toti cititorii cunosc aria de activitate a specialitatii dvs. Va rugam sa o precizati!
- Hematologia clinica este stiinta care studiaza bolile sangelui, modificari aparute la nivelul sangelui periferic si maduvei osoase,cu o parte non-oncologica (anemii, modificari aparute la nivelul leucocitelor si formulei leucocitare, tulburari trombocitare si de coagulare) si o parte oncologice (leucemii, limfoame, mieloame,etc). Este o stiinta in continua schimbare si dezvoltare, avand avantajul de a se situa permanent in aria de interes major a cercetarii fundamentale, cercetarile clinico-experimentale efectuate in ultimii ani ducand la descoperirea unor tratamente noi deosebit de eficiente in patologia maligna, cu multiple conexiuni interdisciplinare. Cele mai multe dintre tehnicile moderne de investigare a mecanismelor de boala isi gasesc o larga aplicatie in hematologie iar tehnici moleculare de mare acuratete au deschis frontiere de explorare inaccesibile metodelor conventionale.
- Aveti una dintre cele mai moderne sectii (daca nu cumva cea mai moderna) din lumea medicala aradeana. Cum ati reusit sa atingeti aceste standarde europene?
- Avand in vedere cazuistica in crestere a patologiei onco-hematologice, am gasit intelegere la Comitetul Director al Spitalului Judetean care a preluat initiativa si prin hotararea Consiliului de Administratie si cu aprobarea Consiliului Judetean Arad ni s-a atribuit un spatiu al spitalului dezafectat de sapte ani. Amenajarea acestui spatiu s-a facut conform standardelor europene tinand cont si iminenta intrare in Uniunea Europeana si pentru a oferi acestei categorii speciale de pacienti posibilitatea de a primi profesionist si civilizat terapiile necesare intr-un spatiu adecvat si acreditat in UE.
- Daca ne puteti prezenta colaboratorii din sectia pe care o conduceti.
-Staff-ul medical al sectiei mai cuprinde un hematolog si un oncolog. D-na dr.Muntoiu Voichita este medic primar oncolog, formata la Institutul Oncologic "Ioan Chiricuta" Cluj, sub indrumarea prof.Ghilezan si raspunde de Compartimentul de Oncologie al Sectiei si dl.dr.Laza Damian, medic specialist hematolog care raspunde de partea de ambulator de specialitate a sectiei; Subemnata si dr. Laza am fost formati la Timisoara de regretatul profesor Dancau si de d-na prof.dr. Ionita, cu care avem in continuare o deosebita relatie de colaborare si sprijin reciproc, personalitati care ne-au marcat evolutia si catre care privim cu multa recunostinta si respect!
Echipa de asistenti medicali si infirmiere este condusa de d-na asistenta sefa Varga Ana. Prin cadrele sale, sectia asigura spitalizare, conducerea unui pachet de investigatii complementare necesare stabilirii statusului biologic al pacientului, in vederea stadializarii cat mai corecte a bolii si luarii deciziei terapeutice. Internarea pacientilor la nivelul sectiei se face atat pentru cei cu diagnosticul deja stabilit cat si pentru cei cu suspiciune clinico-biologica de boala, in special pentru cazurile maligne; exista insa si pacienti care ni se adreseaza prin serviciul de urgenta, datorita in special complicatiilor bolii de baza (hemoragii, anemii severe, imunodepresii, etc). Asiguram consulturile hematologice si oncologice la nivelul spitalului si nu numai, fiind singura structura clinica cu specific hematologic din judet, efectuam punctii sternale, microscopie in colaborare cu medicii de laborator si alte manevre specifice profilului sectiei. Exista circuite formate pentru pacienti si relatii de interdisciplinaritate profesionale cu toate sectiile spitalului, precum si cu colegii din celelalte spitale din Arad, cu care de asemenea avem o foarte buna colaborare!
Credem ca pacientii nostri merita orice efort si acest lucru incerc sa le transmit si studentilor nostri, care vor construi mai departe…
- Ce rol are spiritul de echipa in performanta profesionala?
-Este esential!! Nu se poate concepe un management performant fara o echipa constienta si informata de acuratetea actului medical depus; impreuna cu colegii mei prin cursuri de pregatire in specificul sectiei am incercat si cred ca am si reusit sa formam o echipa cu care prin munca sustinuta, daruire si profesionalism, sa alinam suferinta celor care ne calca pragul .
- Care sunt principalele trei mesaje pe care le transmiteti constant studentilor dvs.?
-
In calitate de medic si cadru didactic,consider ca meseria noastra necesita un studiu permanent care incepe de pe bancile facultatii si nu se termina niciodata.Impreuna cu colegii mei de la Facultatea de Medicina Generala a UniverSitatii de Vest "Vasile Goldis", consider ca obiectivul nostru principal este asigurarea calitatii procesului de invatamant in conformitate cu curricula universitara si cu prevederile Procesului de la Bologna, formarea medicala continua si respectarea eticii medicale. Oricare tanar care porneste pe calea grea a stiintei medicale, pe langa curiozitatea initiala, consider ca are nevoie de pasiune,de dragoste pentru aceasta meserie, care sa il motiveze in cel mai frumos sens al cuvantului si care sa se reflecte asupra intregii sale activitati viitoare.
- Lucrati intr-o sectie in care drama se imbina cu speranta. In acest context,am dori sa va intrebam daca simtiti prezenta Divinitatii alaturi de dvs.?
-Da, la fiecare pas! Recuperare sanatatii presupune , inainte de toate, reintoarcerea la Dumnezeu, reconsiderarea valorilor morale care guverneaza fiinta umana, viata fiind un dar al lui Dumnezeu si o particica din forta sa vitala.
- Care sunt principalele valori care stau la baza existentei dvs.din punct de vedere profesional si uman?
- Pregatirea continua pentru tratarea specifica fiecarui bolnav , identificarea cailor prin care se pot gasi solutii adecvate fiecarui caz in parte, apropierea de sufletul celor in suferinta, incurajarea permanenta si insuflarea sperantei, increderii si dragostei pentru Viata.
- Vorbiti-ne despre cercetarea stiintifica pe care o desfasurati in sectia dvs.
Sectia de Hematologie este inzestrata la nivel occidental-Proiectele de cercetare la care particip in cadrul Universitatii de Vest,,Vasile Goldis” au avut la baza patologia specifica sectiei, delimitarea zonala a patologiei oncologice si imbunatatirea starii de sanatate a acestor pacienti. Dorinta noastra este ca prin fondurile aduse din cercetare sa dezvoltam dotarea sectiei iar pe viitor sa extindem ariile de cercetare si poate, de ce nu, sa punem bazele unui centru de transplant medular…
- Este grea descendenta dintr-o familie de reputati oameni de stiinta?
- Da! Am crescut intr-o atmosfera de studiu, stiintifica, in care performantele profesionale au un loc primordial si ne stam alaturi la ficare incercare de acest fel.
- Pentru ca suntem inca la inceput de an,va rugam sa ne prezentati obiectivele dvs. pentru 2007!
- Pentru 2007, mi-am propus continuarea amenajarii cladirii in care ne desfasuram activitatea, dotarea cu un laborator propriu conform reglementarilor in vigoare si situatiei existente la nivelul celorlalte sectii din tara, organizarea unui nou simpozion pe teme de onco-hematologie pentru medici si asistenti medicali (care speram sa devina traditie), participarea la viata stiintifica aradeana, nationala si internationala.
- In incheiere, distinsa colega, va oferim posibilitatea de a va adresa cititorilor nostri!
- Cititorilor dvs. as dori sa le transmit faptul ca lumea medicala aradeana este recunoscuta atat pe plan national cat si international prin profesionisti de renume, iar mediul universitar a crescut competitivitatea si excelenta actului medical deci se pot adresa cu incredere medicilor aradeni! Nu in ultimul rand, doresc sa inchei prin a va multumi pentru intrebarile adresate si sa va transmit numai ganduri bune pentru 2007!
Date Personale
Cotoraci Coralia Adina, nascuta in Arad actualmente sunt medic primar hematolog, sef Sectie Hematologie din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta din Arad si conferentiar universitar la Facultatea de Medicina Generala a Universitatii de Vest "Vasile Goldis" din Arad.
Sunt absolventa Facultatii de Medicina Generala din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie din Timisoara.
Dupa perioada de stagiatura in cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie din Timisoara, am efectuat rezidentiatul in hematologie, concomitent cu activitatea de cadru didactic (preparator, apoi asistent) la disciplina de Hematologie a Universitatii de Medicina si Farmacie Timisoara.
In anul 2001 am ocupat prin concurs postul vacant de medic specialist hematolog, Compartimentul de Hematologie al Spitalului Judetean Arad, dupa sustinerea specialitatii la U.M.F. Timisoara.
In anul 2002 am fost plecata in USA cu bursa de studii, pe tema Sindroamelor mielodisplazice, care a constituit tema tezei de doctorat.
In anul 2003 la aceeasi Universitate mi-am sustinut doctoratul, teza cu titlul "Aspecte clinico-morfologice si evolutive in sindroamele mielodisplazice".
Activitatea didactica mi-am inceput-o in anul 1994, cand am devenit preparator universitar pentru Disciplina de Semiologie din cadrul Facultatii de Medicina al Universitatii de Vest "Vasile Goldis"; in perioada dintre 1995-2001 am fost preparator, apoi asistent universitar disciplina de Hematologie clinica din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie din Timisoara.
Am publicat mai multe cursuri, carti si lucrari in extenso.
Ca si activitate in cercetarea medicala trebuie sa va spun faptul ca pe langa functia pe care o ocup in cadrul Spitalului Judetean, mai sunt si seful Departamentului de Biologie Celulara si Moleculara, Citogenetica si Hematologie experimentala din cadrul Centrului de cercetari in Biologie experimentala si aplicativa al UniverSitatii de Vest "Vasile Goldis".
Prin activitatea mea stiintifica am primit finantare pentru mai multe granturi CEEX si anume: Obtinerea unor nanocompozite - dezvoltare nanocristale cu aplicatii in biotehnologie, agricultura, alimentatie, sanatate, protectia mediului si Platforma inovativa de cercetare multinodala a potentialului mutagen in cazul patologiei hematologice a populatiei din judetele Arad si Timis (director de proiect).
Domeniile mele de competenta sunt hematologia clinica, semiologia medicala si bioetica medicala.
Sunt membra a Societatii Nationale de Hematologie Clinica din anul 1997 si a Societatii Nationale de Biologie Celulara din anul 2001, Societatii Nationale de Genetica Umana din anul 2001, a Asociatiei Europene de Hematologie din anul 2000 si a Societatii Europene de Genetica Umana din anul 2001.
Sunt autor si co-autor al mai multor cursuri si monografii.
Am organizat doua mari simpozioane cu participare internationala si anume: Simpozionul de Onco-hematologie din luna mai 2004 si Simpozionul de Onco-hematologie, din luna noiembrie 2006.

Observator

  • Mii de aradeni au fost la patinoar

Patinoarul functioneaza nesperat de bineIncasari de aproximativ un miliard de lei
Patinoarul din municipiu functioneaza nesperat de bine.
Dupa ce timp de aproximativ o luna din decembrie, cand s-a deschis oficial, si pana in 13 ianuarie, mii de aradeni de aradeni au avut acces gratuit, luna aceasta numai din data de 13 un numar de aproximativ 5000 de iubitori ai patinajului au utilizat locul de agrement.
Astfel ca suma incasata in aceste zile se ridica la peste un miliard de lei vechi.
Purtatorul de cuvant al Primariei Arad – Valer Marginean ne-a declarat ca patinoarul functioneaza foarte bine: "Au existat doar doua zile in care nu s-a putut patina din cauza temperaturilor multe prea ridicate. Intr-o zi in care s-au inregistrat 15 grade la temperatura Solului, iar in alta in care a plouat. In rest patinoarul a functionat exact dupa orarul stabilit. Si in week-end-ul acesta foarte multi aradeni au fost la patinaj. Prin urmare totul functioneaza peste asteptari".
In cadrul conferintei de presa de ieri, primarul Gheorghe Falca s-a aratat incantat de felul in care functioneaza patinoarul: "Estimarile directiei tehnice a Primariei au fost depasite cu mult." 
Edilul sef a mai spus ca in urmatoarele zile, Primaria va intocmi un grafic cu ajutorul caruia se vor aprecia orele intre care vin mai mult aradenii la patinoar, pentru a fixa cat mai bine programul locului de agrement.

Nadia Bodran - Informatia Aradului

  • Bani pentru cultura

Filarmonica din Arad a primit o importanta subventieIn acest an, institutiile de cultura subordinate Primariei si Consiliului Local Municipal Arad vor primi, de la bugetul local, in total, peste 7.000 de mii lei.
Acesti bani reprezinta numai subventia acordata Teatrului Clasic "Ioan Slavici" Arad, Teatrului de Marionete, Filarmonicii de Stat si Casei de Cultura a Municipiului Arad, la aceste sume mai adaugandu-se si cele pe care cele patru institutii in cauza le au programate ca venituri proprii.
Astfel, Teatrul Clasic "Ioan Slavici" Arad se va alege, in acest an, cu o subventie de 2.485 mii de lei, bani care vor trebui gospodariti astfel incat sa ajunga pentru proiectele culturale programate.
Cei mai multi bani, dintre institutiile aradene de cultura, le va primi si in acest an Filarmonica de Stat Arad care, potrivit proiectului de buget, va primi o subventie de 2.987 mii de lei.
Pe locul II, in privinta subventiei acordate, se numara Teatrul de Marionete Arad (cu 1.136 mii de lei), urmat de Casa de Cultura a Municipiului Arad (cu 625 mii de lei).
Pe langa acestia bani acordati celor patru institutii subordonate, Primaria va mai suporta si cheltuielile legate de intretinerea spatiilor verzi, a bazelor sportive si de agreement din oras, dar si cele legate de activitatea cultelor.

Izabela Vekas - Televiziunea Arad


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]