Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Miercuri, 25 iulie 2007
Stirile TVA aici
  • In aceasta vara... Canicula ucide!

Zile de caniculaCanicula care a lovit in ultimele zile Aradul a facut deja primele victime. 
Pe langa zecile de apeluri la 112 care anunta tot genul de probleme datorate temperaturilor extrem de ridicate, precum caderi de calciu, probleme cardiace sau de tensiune arteriala, lesinuri … la nivelul judetului s-au inregistrat primele doua decese survenite pe fondul caldurii: un barbat de aproximativ 60 de ani si o batrana de 87 de ani. 
Aerul este inespirabil atat afara cat si in locuinte, birouri, sali de asteptare in gari si autogari, saloanele spitalelor cu exceptia spatiilor in care functioneaza sisteme de aer conditionat. 
Strandurile si terasele sunt pline, aradenii incercand sa se racoreasca cu ceva cat mai rece…
Comparativ cu perioada similara a anului trecut, autoritatile au dispus masuri mai serioase privind asigurarea unor conditii de acordare a apei potabile, respectiv a unor puncte de acordare a primului ajutor. 
La nivelul  municipiului s-au deschis trei asemenea puncte, in timp ce in judet s-a dispus deschiderea a alte patru puncte la Gurahont, Santana, Ineu si Sebis. 
Multe, putine…. Intotdeauna e nevoie de mai mult. Asta cu siguranta!
De asemenea, Prefectura a pus la dispozitia cetatenilor doua numere de telefon: 0257/285.150 si 0257/ 254923, la care acestia pot suna pentru a anunta diverse probleme legate de canicula, persoanele varstnice, fara posibilitati de deplasare putand suna aici pentru a cere sa li se aduca, contra cost, cele necesare supravietuirii.
Tot pentru asigurarea unui climat mai acceptabil pentru aradeni, reprezentantii Episcopiei sustin ca oamenii se pot adaposti de caldura insuportabila si in lacasele de cult, deschise zilnic intre orele 7.30 si 20.00-21.00.
Autoritatea de Sanatate Publica a dat publicitatii o lista cu recomandari ale specialistilor, astfel ca populatia sa aiba cat mai putin de suferit de pe marginea caniculei. 
Dintre sfaturile specialistilor amintim: evitarea, pe cat posibil, a iesirii din casa intre orele 11 – 18; Daca trebuie sa va deplasati in afara locuintei, este de preferat sa o faceti fie dimineata devreme sau seara; deplasati-va pe la umbra si evitati pe cat posibil expunerea in plin soare; 
Este recomandata consultarea medicului curant, mai ales daca ultima consultatie a fost cu cateva luni in urma; 
Nu se introduce nici un medicament nou in schema de tratament, chiar daca acesta poate fi procurat fara reteta. 
Pe canicula un dus rece si toplessul e binevenit Daca aveti aer conditionat, reglati aparatul astfel incat temperatura sa fie cu 5 grade mai mica decat temperatura ambientala; 
Ventilatoarele nu trebuie folosite daca temperatura aerului depaseste 32 grade Celsius; 
Daca nu aveti aer conditionat in locuinta, petreceti 2-3 ore zilnic in spatii care beneficiaza de aer conditionat (cinematografe spatii publice, magazine);
Purtati palarii de soare, haine lejere si ample, din fibre naturale, de culori deschise; pe parcursul zilei faceti dusuri caldute, fara a va sterge de apa; beti zilnic intre 1,5 – 2 litri de lichide, fara a astepta sa apara senzatia de sete. 
In perioadele de canicula se recomanda consumul unui pahar de apa (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute; nu consumati alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizeaza deshidratarea si diminueaza capacitatea de lupta a organismului impotriva caldurii;  evitati bauturile cu continut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahar (sucuri racoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice; consumati fructe si legume proaspete (pepene galben, rosu, prune, castraveti, rosii) deoarece acestea contin o mare cantitate de apa; o doza de iaurt produce aceeasi hidratare ca si un pahar de apa; evitati activitatile in exterior care necesita un consum mare de energie (sport, gradinarit, etc).
Pentru copii si familiile lor, medicii sustin: Dati copilului sa consume, in mod regulat, lichide proaspete, chiar daca acesta nu vi le cere, si ajutati-l sa le bea; 
Nu lasati niciodata copilul singur, chiar pentru perioade scurte de timp, in masini sau in incaperi prost ventilate. 
Luati cu dumneavoastra cantitati suficiente de apa in cazul unei deplasari cu un autovehicul. 
Evitati sa scoateti copilul din casa, pe perioada de canicula, mai ales daca este bebelus (0-12 luni) ; 
In cazul in care iesiti cu copilul, imbracati-l lejer, chiar daca are pana la 9 luni. 
Nu uitati sa-i protejati capul cu o palarie de soare; 
Nu ezitati sa lasati copilul dezvelit atunci cand doarme; 
Nu este recomandat scaldatul in apa rece.
Recomandarile colective sunt: Aveti grija de persoanele dependente de voi (copii, varstnici, persoane cu dizabilitati) oferindu-le, in mod regulat lichide, chiar daca nu vi le solicita; 
Pastrati contactul permanent cu vecini, rude, cunostinte care sunt in varsta sau cu dizabilitati, interesandu-va de starea lor de sanatate.
Conducerea Autoritatii de Sanatate Publica  sustine ca expunerea corpului la temperaturi ridicate reprezinta o agresiune/stress asupra organismului nostru. 
Fiecare are metode proprii pentru a scapa de canicula"Daca organismul nu reuseste sa-si mentina temperatura in jur de 37 grade Celsius sau pierderile de apa si saruri nu sunt inlocuite in mod adecvat pot aparea:  crampele de caldura, insolatia, epuizarea, socul hipertermic. Crampele de caldura apar la nivelul abdomenului, bratelor, membrelor inferioare, mai ales atunci cand transpiram abundent in timpul unor activitati fizice solicitante. In acest caz se recomanda incetarea activitatii fizice si repaos in locuri racoroase. Activitatile fizice intense se reiau dupa mai multe ore. Trebuie consumate sucuri de fructe naturale sau  bauturi energizante diluate cu apa. Daca aceste crampe dureaza mai mult de o ora este necesar consultul medical", afirma dr. Gabriela Tarle, director executiv al ASP.
In privinta insolatiei medicii spun ca este data de expunerea directa si prelungita a capului la soare. 
Se manifesta prin: dureri de cap violente, somnolenta, greata si eventual pierderea cunostintei, febra si uneori arsuri ale pielii.
Riscul de a face insolatie este mult mai ridicat la copii.
In acest caz persona este dusa la umbra si se efectueaza manevre de scadere a temperaturii (se face cat mai multa ventilatie, se uda corpul cu apa si i se dau sa bea lichide).
In cazul socului hipertermic este o urgenta medicala care apare ca urmare a incapacitatii organismului de a-si mentine temperatura normala, aceasta crescand repede, ajungand/depasind 40 grade Celsius.  
Simptome: pielea este foarte calda, rosie si uscata, dureri de cap violente, dezorienatare si pierderea cunostintei (lesin), eventual convulsii.
Masuri de luat: Se solicita serviciul de urgente medicale (Salvarea). 
In asteptare, persoana este dusa la umbra si este udata cu apa rece, asigurandu-se o buna ventilatie. 
Daca este posibil, persoanei i se face un dus rece. 
ATENTIE: fara acordarea rapida a ingrijirilor medicale, socul hipertermic poate fi fatal
Autoritatea de Sanatate Publica Arad atrage atentia ca temperaturile caniculare vor persista si in urmatoarele zile. 
In acest sens, recomanda insistent tuturor persoanelor, in special celor varstnice, copiilor si celor cu afectiuni cronice preexistente sa respecte intocmai recomandarile medicilor pentru atenuarea efectelor negative ale caniculei.
Atentionam ca temperaturile foarte crescute pot duce la agravarea sau decompensarea unor afectiuni preexistente.

Madiana Mican - Informatia Aradului

  • Muresul, sub cotele normale

Ape mici pe raul MuresIn aceasta perioada, Muresul a scazut foarte mult sub cotele normalitatii. 
Ieri, spre exemplu, debitul inregistrat era de 60 de metri cubi pe secunda, iar normalul variaza intre 80 si 100 de metri pe secunda.
Este media lunii iulie, din ultimii cinci ani. 
Cea mai scazuta cota a Muresului s-a inregistrat in 2003, de doar 27 metri cubi pe secunda.
Aspectul de tulbure al Muresului vine, pe de o parte, din sutele de specii de alge care exista in Mures, iar pe de alta parte, murdaria raului are si alte surse.
Angela Romvari, inginer sef al Sistemului de Gospodarire al Apelor Arad, ne-a spus: "Exista si un aport de apa din amonte, insa acesta este provenit din vai aproape de secare si din ape maloase cu multe materii organice, inclusiv evacuari de ape uzate mai mult sau mai putin epurate".
Ape mici, dar suficiente
Populatia Aradului, impreuna cu suburbiile  sale, aduna aproximativ 320.000 de locuitori.
Toti acestia necesita un debit de 600 de litri pe secunda. 
In Arad, posibilitatea de extragere a apei subterane este de 2100 litri pe secunda, iar in caz de nevoie, se poate asigura apa din subteran pana la 2700 de litri de secunda.

D.M. - Adevarul

  • Multe nereguli

Protectia consumatorilor a facut controale pe StrandInspectorii de la Protectia Consumatorilor au demarat o serie de controale la cele 22 de stranduri din judet, depistand o multime de nereguli.
Au fost gasite la comercializare echipamente pentru baie, costume de baie pentru femei si slipi pentru barbati, fara ca aceasta sa fie insotite de elemente de identificare - caracterizare sau cu aceste elemente neredactate in limba romana.
Au fost gasiti la comercializare colaci de baie pentru copii neinscriptionati cu avertismente: "Atentie! A se folosi doar sub supravegherea adultilor" si cu precizarea "Aceste produse nu pot fi folosite ca mijloace de salvare!".
Inspectorii au mai constatat ca localurile nu pastreaza materiile prime pentru preparate culinare in conditiile recomandate de producator.
Alte probleme, la cantare, dupa ce s-au gasit mijloace de masurare neverificate metrologic in termenul legal.
Iar de aici pana la portii mai mici de mancare nu a fost decat un pas.
Asa ca inspectorii au gasit situatii de neinformare a consumatorilor cu privire la gramaj/portie.
In total, au fost aplicate patru amenzi contraventionale in valoare de 12.000 de lei, dar si 16 avertismente.

Alex Negru - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Conopul in sarbatoare

Conopul si-a sarbatorit ziua comunei - Virtual Arad News (c)2007Duminica, 22 iulie a.c., pe o vreme caniculara, sute de cetateni ai comunei Conop si ai vaii Muresului au preferat sa participe la spectacolul folcloric prilejuit de "Zilele Conopului", organizat in parcul din curtea scolii, decat sa aleaga malul Muresului.
Inainte ca artistii sa urce in scena primarul comunei, Petrica Moldovan, a rostit cateva cuvinte de bun venit invitand in scena pe senatorul PD Nicolae Iotcu, deputatul PD Constantin Igas si pe Luca Ciprian, reprezentantul Consiliului Judetean Arad, care au apreciat activitatea primarului din Conop si a Consiliului Local, neuitand sa puncteze si sprijinul personal care l-au acordat localitatii prin sustinerea unor proiecte de infrastructura.
Spectacolul propriu-zis a inceput in jurul orei 18.00 atunci cand prezentatorul programului artistic a dat startul celor opt formatii artistice din Conop, Alios-Fibis, Faget, Pischia (Timis), Zabrani, Nadas si Siria din judetul Arad, spectacol care a durat peste trei ore aducand in fata numerosului public frumusetea costumelor populare, coloritul acestora, virtuozitatea dansatorilor de la Sorocul banatean interpretat de ansamblul folcloric din Alios-Fibis, instructor Ion Olteanu si pana la Ardeleana, interpretat cu multa eleganta de ansamblul artistic "Cununa Nadasului", instructor Roman Dubestean, au fost tot atatea momente de bucurie atat pentru organizatori cat mai ales pentru numerosul public prezent care suntem siguri ca n-a regretat alegerea facuta.

Petru Gherman- Observator

  • "Tramvaiele ar trebui dotate cu aparate de aer conditionat!”

Aradenii cred ca tramvaiele ar trebui dotate cu aer conditionatIn conditiile in care caldura ne sufoca pur si simplu, calatoria cu mijloacele de transport in comun a devenit un adevarat cosmar. Intrebarea pe care le-am adresat-o aradenilor in sondajul nostru de astazi a fost urmatoarea: "Ar trebui modernizate mijloacele de transport in comun adica sa fie dotate cu instalatii climatice, ventilatoare?"
Sas Petre, pensionar: "Ar trebui sa se instaleze aparate de aer conditionat prin tramvaie. Este dezastru, foarte cald. La orele de varf ai senzatia de lesin, atat prin tramvaie, cat si prin autobuze. Tocmai din aceasta cauza eu evit pe cat posibil sa mai circul cu tramvaiul pe asa temperaturi."
Feier Corina, muncitoare: "Daca nu aparate de aer conditionat, macar ventilatoare in mai multe colturi. Murim de cald, mai ales daca sunt si aglomerate. Chiar e un cosmar sa circuli cu tramvaiul. Categoric ar trebui imbunatatite conditiile."
Ana Haziar, casnica: "Eu nu obisnuiesc sa circul cu tramvaiul decat dimineata, la primele ore, tocmai pentru a evita aglomeratia si caldura. Ar trebui sa se faca ceva. Conducerea CTP sa ia masuri, nu se mai poate in halul acesta. Daca iarna se intampla sa murim de frig in unele vagoane, pe timp de vara ne coacem pur si simplu ca intr-un cuptor."
Ciprian, sportiv: "Mi-ar place sa vad tramvaiele ca sunt dotate cu aer conditionat, dar ma indoiesc ca acest lucru va fi posibil vreodata. Sau macar pe timp de vara sa existe doar tramvaiele alea cu aerisire, fara geamuri. Cred ca la ora actuala nu exista decat unul in tot Aradul."
Maris Maria, curier: "Ar fi ideal sa avem tramvaie dotate cu aer conditionat ori ventilatoare. Dar, sigur s-ar gasi oameni care nu ar fi de acord cu aceste aparate caci nici nu sunt foarte sanatoase."
Chis Stefan, casnic: "Categoric ca ar trebui imbunatatite conditiile. Pretul la bilete si abonamente creste aproape de la o luna la alta, iar tramvaiele raman la fel de murdare si… calduroase. Ar trebui sa se faca ceva. Mijloacele de transport in comun sunt un cosmar."

A.M. Stoica; C. Untaru - Informatia Aradului


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]