Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Joi, 25 octombrie 2007
Stirile TVA aici
  • Un mare castig pentru aradeni

Noul sediu al Oficiului de Cadastru incanta privirileOficiul de Cadastru si Publicitate Arad, situat pe Splaiul General Magheru este o bijuterie. 
Cine a vazut noul sediul al Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara din Arad (OCPI), situat pe malul Muresului, in spate la Billa, si daca a mai si intrat, cu treaba, acolo, poate sa spuna ca s-a facut o treaba buna.
Pentru aradeni.
In exterior, spatiu verde, curatenie, gazon tuns englezeste.
In interior, mobilier si aparatura moderna, incepand cu infochioscurile (monitoarele) care ofera informatii utile cetatenilor si terminand cu fotocopiatoarele sau scanerele performante.
Bani cheltuiti cu folos
Cladirea a fost construita cu fonduri repartizate de Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara, din bugetul propriu, si a costat 3.223.108 lei (peste 32 de miliarde in lei vechi).
Terenul a fost dat in folosinta gratuita de catre CLM pe toata durata functionarii OCPI Arad, cu motivatia ca este vorba de o institutie de interes public.
Aparatura moderna a fost achizitionata cu bani de la Banca Mondiala.
Trebuie sa spunem ca, dincolo de preocuparea imediata pentru a-l servi pe cetatean prompt, eficient, civilizat, noul sediu mai are un rost: acela de a dezvolta si imbunatati sistemul unic de evidenta a proprietatilor imobiliare din Romania (si) prin dezvoltarea de infrastructuri.
Servicii, din cele mai diverse
La OCPI Arad isi fac drum, zilnic, circa 500 de persoane.
"Oamenii vin la noi, ne spunea doamna director Maria Elena Boros, atunci cand solicita intabulari, notari, informatii despre proprietatea personala, extras de informare (C.F.) sau extras de autentificare - acesta se elibereaza pentru notari, in scopul intocmirii de acte cu date autentice".
Şi pentru ca am amintit de notari, trebuie sa spunem ca OCPI Arad presteaza si servicii in domeniul cadastrului atat pentru persoanele fizice cat si pentru cele juridice.
Apoi, la biroul de relatii cu publicul exista o lista cu specialisti autorizati in domeniul cadastrului (cu adresa si numar de telefon) pentru ca fiecare cetatean interesat sa faca o lucrare tehnica (de intabulare etc.) sa poata apela la acestia.
Nu in ultimul rand, e de precizat ca specialistii autorizati beneficiaza din partea OCPI de planuri cadastrale, de coordonatele geodezice necesare pentru masuratori in teren si ca pe noua cladire este amplasata o statie permanenta GPS, cu care se fac masuratori in teren si care ofera coordonatele de control.
Servicii civilizate la Oficiul de Cadastru In fine, OCPI contribuie la aplicarea legilor proprietatii aplicate in teritoriu de consiliile locale.
Aici vin procesele verbale de punere in posesie, planul parcelelor, care este verificat, dupa care se scrie titlul de proprietate.
Timp "pierdut" - 15 minute!
Credem ca nu exista aradean care sa nu se fi ingrozit cand o necesitate sau alta il obliga sa mearga la "Cartea funciara", dupa un extras ori cu alte treburi.
"Ingrozit", pentru ca stia ce-l asteapta acolo: pe langa faptul ca trebuia sa plece de-acasa cu noaptea-n cap, ca sa ajunga sa se inscrie pe lista, avea parte de nervi, inghesuiala, de o zi intreaga pierduta.
Cum e acum?
"Sa ma contrazica cineva ca sta la noi mai mult de un sfert de ora! - ne spunea, cu fermitate in glas, doamna director Boros. La sediul vechi nu se puteau inscrie pe lista, intr-o zi, mai mult de 100 de persoane. Ei bine, nu mai sunt liste, nu mai e inghesuiala, oamenii nu mai au de ce sa se scoale cu noaptea in cap. Oficiul se deschide la 8.30, fiecare cetatean isi ia un numar de ordine si asteapta sa-i vina randul, la unul din cele sapte ghisee (de fapt, sunt opt ghisee, dar ne lipseste inca un om). Pe monitor vor aparea numarul de ordine al fiecaruia si numarul ghiseului la care este asteptat. Repet, nimeni nu «pierde» aici mai mult de 15 minute", conchide doamna director.
De asemenea, a disparut si imbulzeala care se crea la eliberarea actelor solicitate; intre orele 14 si 16 acestea se elibereaza continuu.
Şi, atentie, acum se fac circa 500 de inscrieri pe zi!
Putem sa afirmam, asadar, ca acest nou sediu al OCPI, cu structura si organizarea sa este un mare castig pentru fiecare cetatean al Aradului, pentru care muncesc 71 de angajati si inca 83 de posturi noi urmeaza a fi ocupate.
Plus ca OCPI lucreaza acum pentru public si vinerea.
Termene si tarife
a) Un extras de informatii (C.F.) consta 20 de lei si se elibereaza a treia zi de la inregistrarea cererii. Se poate elibera si in aceeasi zi, cu o taxa de urgenta in valoare de 100 lei.
b) Extrasul de autentificare cerut de notar, necesar tranzactiilor, costa 40 de lei si se elibereaza a doua zi. Pentru o taxa de urgenta de 200 lei, se poate elibera si in ziua inregistrarii cererii.
c) Intabularea unui titlu este gratuita. In schimb, pe cumparator il va costa 120 de lei, daca termenul de inregistrare este cel uzual, adica de 21 de zile, sau 480 de lei pentru o inregistrare de urgenta (la sapte zile).
d) Notarea unei constructii noi in C.F. costa in functie de valoarea imobilului (0,05% din valoarea acestuia).

Tristan Mihuta - Adevarul

  • Candidat la europarlamentare

Iosif Matula are sanse reale pentru postul de parlamentar europeanPresedintele Consliului Judetean Arad Iosif Matula are sanse sa devina parlamentar european.
Acesta a fost desemnat de Partidul Democrat pentru alegerile europene si ocupa locul 16 pe lista de alegeri.
Chiar ieri, Partidul Democrat si-a prezentat candidatii pentru alegerile euro-parlamentare, lansare la care a fost invitat si presedintele Romaniei Traian Basescu.
Democratii spun ca romanii ar trebui sa stie cat de importante sunt aceste alegeri pentru tara noastra, cand pentru prima data in istorie, trimit prin vot, reprezentanti la Parlamentul European.
Peste 6000 de membrii PD din toata tara au participat ieri la Sala Palatului din Bucuresti, la lansarea candidatilor pentru Parlamentul European.
Democratii sustin ca au cea mai buna echipa, care poate reprezenta Romania la cel mai inalt nivel.
Printre cei 35 de candidati ai Partidului Democrat pentru Parlamentul European se numara si presedintele Consiliului Judetean Iosif Matula.
Chiar daca ocupa locul 16 pe lista de vot, democratii spun ca are sanse reale de a fi ales ca euro-parlamentar. 
Democratii au si-au prezentat si pozitia fata de atacurile venite din partea fostilor colegi de coalitie.
Conducerea PD spune ca Partidul National Liberal ar trebui sa prezinte realizarile pe care le are si nu sa atace membrii partidului Democrat din Arad.
Mai mult, democratii spun ca si-ar dori ca PD si PNL sa se inteleaga la nivel local si nu sa duca atacuri unii impotriva celorlalti.

Vasile Blidar - Televiziunea Arad

  • Aradul devine tot mai mult un santier

Multe strazi din Arad s-au transformat in santiereIn aceasta toamna, in orasul nostru au inceput ample lucrari de reamenajare, reabilitare si alte re-uri posibile.
S-au luat bani grei de la diferite banci mondiale sau mai putin mondiale, dar cu siguranta straine!, s-a facut apel la cetateni sa se inteleaga necesitatile si sa "treaca cu vederea" disconfortul la care vor fi supusi datorita diverselor lucrari, etc.
Asa ca s-a trecut la lucru. Numai ca oare a fost ales cel mai bun moment?
Cat a fost vara de lunga si caldura de mare, nimeni nu a miscat un deget, totul a fost asa cum stim.
A nu, pardon, s-au inceput lucrarile pe strada Kogalniceanu, dar in rest nimic.
Cum s-a apropiat bruma iar ploile de toamna si-au facut simtita din plin prezenta s-a trecut si la munca de… jos.
Adica la munca la adancime, pentru ca s-au excavat zeci de metri de sosea asfaltata si nu numai pentru inlocuirea conductelor de agent termic si apa calda.
Şi in Piata Avram Iancu, si la intersectia Bulevardului Revolutiei cu Andrei Muresanu.
Şi astfel, pe langa conditiile grele in care lucreaza oamenii, pe o asemenea vreme, sa nu mai punem la socoteala si disconfortul cetatenilor, mai ales al pietonilor, nevoiti sa faca slalom printre utilaje si noroaie s-au sa treaca santurile pe puntile metalice, cat si pentru automobilisti, circulatia fiind gatuita.
Pe langa aceste lucrari de inlocuire a conductelor continua si lucrarile de refacere a caii de rulare pe Bulevardul Revolutiei.
Sunt sparte bordurile, este spart asfaltul, astfel ca circulatia se desfasoara pe un sens si jumatate in destule zone.
S-au spart si bordurile si asfaltul pentru a se face pista pentru biciclisti, dar ritmul lucrarilor nu este unul care sa ne surprinda, adica am inceput lucrarea, vedem noi cand o terminam.

M. H. - Informatia Aradului

  • Aeromodelistii de la Palatul Copiilor au cucerit noi premii

Aeromodelismul aradean a cucerit noi premiiPalatul Copiilor din Arad este locul unde, pe langa faptul ca se simt bine si se distreaza, copiii si invata foarte multe lucruri noi, in baza carora reusesc sa cucereasca locuri fruntase in diferitele competitii la care participa.
Cel mai recent exemplu in acest sens il constituie premiile obtinute de echipajul de aeromodele, care a participat la traditionalul concurs de aeromodele "Cupa Harghita" ce s-a desfasurat, ca in fiecare an, la Homorod Bai.
Condusi si indrumati de profesorul Peter Alexa Tiberiu, copiii care fac parte din echipajul reprezentativ de aeromodele al Palatului Copiilor din Arad au participat la trei probe de concurs.
In urma desfasurarii concursului, aradenii nostri au obtinut locul I la categoria F 1 H, prin Leonard Olariu, locul al II-lea de la aceeasi categorie fiind castigat de aradeanul Cristian Boboi.
La randul sau, si Cristian Matica a cucerit locul II la categoria motoplanor RC.
Datorita premiilor castigate, echipajul Palatului Copiilor din Arad s-a clasat, in finalul "Cupei Harghita" la aeromodele, pe un onorant loc II.
In competitie au mai fost inscrie alte 14 echipe din tara.

Mihaela Cerna - Observator

  • Coada la iesirea prin Vama Nadlac

Cozi de TIR-uri la iesirea prin Vama NadlacSute de tiruri au asteptat, ieri, ore in sir sa iasa din tara pe la punctul de trecere a frontierei Nadlac.
Coada de TIR-uri s-a intins pe mai mult de cinci kilometri.
Din cauza sutelor de camioane care asteapta la frontiera, traficul pe DN7 in zona orasului Nadlac s-a desfasurat cu dificultate, auto-trenurile blocand o banda de mers.
Aglomeratia in punctul de trecere a frontierei Nadlac a fost cauzata de o interdictie de trafic pentru tiruri pe teritoriul Ungariei, interdictie impusa de comemorarea a 51 de ani de la revolutia anticomunista.
Potrivit purtatorului de cuvant al Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Arad, Alexandra Retegan, "In Ungaria nu este permisa circulatia camioanelor de mare tonaj la sfarsit de saptamana si in zilele de sarbatori nationale, asa cum a fost si sarbatoarea de marti".

Alex Negru - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]