Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Vineri, 26 ianuarie 2007
Stirile TVA aici
  • Aradul e in alerta din cauza gripei aviare din Ungaria

Alerta de gripa aviara sosita in UngariaInspectorii sanitar-veterinari din Arad au inceput ieri monitorizarea a 12 ferme din judet, totalizand 5000 de pasari, dupa ce micrcuri, la 60 de kilometri distanta, cateva mii de gaste au fost sacrificate, in Ungaria, din cauza gripei aviare.
De ieri dimineata, medicii veterinari au verificat toate fermele de pasari din judet, pentru a controla respectarea normelor de securitate.
Viorel Agud, directorul Directici Sanitar-Veterinare Arad, ne-a declarat:
"Avem 12 localitati tinta, unde exista si luciu de apa. Daca vor fi gasite pasari moarte, le vom face teste rapide."
Prefectul Gavril Popescu a convocat un comitet de criza, pentru a preveni o catastrofa similara. la Arad.
"Am aflat ca, la Szentes, in Ungaria, intr-o ferma de gaste s-a declansat gripa aviara, din cauza ratelor salbatice.
Szentesul este acum izolat, s-a eliminat focarul. Am luat si noi, la Arad, decizia ca toti cei care au gaini si ferme de pui sau palmipede sa treaca la sistemul de avarie: pasarile sa fie inchise, iar proprietarii au fost somati sa ia toate masurile sanitar-veterinare obligatorii, in astfel de conditii. La Arad, deocamdata, luam masuri de prevenire nu altceva. Astazi am dispus verificari in judet si am solicitat un raport, pe maine, sa vedem daca toate fermele respecta conditiile de functionare."
Patronii fermelor din Arad au restrictionat accesul persoanelor straine in incinta.
Angajatii trec si ei prin mai multe filtre dc dezinfectie.
Ovidiu Gavriluta, proprietarul unei ferme de pasari din judet, subliniaza:
"Interesul nostru este sa ne luam masuri de siguranta: avem toate circuitele de biosecuritate, iar in ferma se intra doar cu echipamente de protectie".
Deocamdata, in vamile din judet nu s-a trecut la masuri de dezinfectie.
Prezenta virusului H5N1 in Ungaria ii determina pe patronii fermelor de pasari din Arad sa ia in considerare posibilitatea de a incepe exportul de pui in tara vecina.
Din cauza gripei aviare, anul trecut, a fost inchisa crescatoria de fazani de la Adea (jud. Arad), si mii de fazani au fost sacrificati de catre Dircctia Silvica, in ciuda faptului ca in judet nu s-au constatat cazuri de gripa aviara.

Andrei Ando - Observator

  • Nu sunt probleme

Zapada cazuta nu a creat problemeZapada cazuta in primele ore ale diminetii nu a pus probleme soferilor. 
Pe toate drumurile din judetul Arad se circula normal. 
Daca va continua sa ninga echipele de interventie sunt pregatite sa actioneze in orice moment. 
Autoritatile recomanda soferilor sa nu plece la drum fara sa echipeze masinile corespunzator. 
Fiecare conducator auto trebuie sa detina in portbagajul masinii, lanturi antiderapante, cel putin un saculet cu nisip si o lopatica. 
Prefectul Gavril Popescu le mai recomanda soferilor care pleaca la drum sa se asigure ca au suficient combustibil in rezervor. 
Si in  municipiu societatea care trebuie sa intervina pe timpul iernii este pregatita sa actioneze cu materiale antiderapande daca stratul de zapada va afecta traficul rutier.

Vasile Blidar -Televiziunea Arad

  • Gheorghe Flutur: "Avem o guvernare de tip Bahmutean"

Vicepresedintele PLD Gheorghe Flutur comenteaza guvernareaVicepresedintele PLD, Gheorghe Flutur, a declarat ieri la Arad ca, impacarile si divorturile politice din ultimul timp seamana cu un fel de guvernare de tip Bahmutean.
"Criza si distantarea dintre PNL si PD a inceput sa se contureze mai demult. Acum, dupa congresul PNL, se prevesteste un divort de PD, deoarece nu se inteleg. Avem o guvernare de tip Bahmutean. Azi ne impacam, maine divortam, nu este o solutie pentru Romania".       
Gheorghe Flutur nu a scapat ocazia sa-i ceara demisia lui Calin Popescu Tariceanu atat din functia de presedinte al PNL, cat si din cea de prim ministru.
Tariceanu a fost acuzat ca este principalul vinovat de actuala criza politica din Romania, iar PNL a devenit un fel de aripa politica a unei grupari economice din Romania.
"Exista oligarhi care doresc sa controleze politicul si sa dea ora exacta mereu in politica romaneasca. Aici este pericolul, pentru ca vointa populatiei este alta. Apare acest bruiaj al gruparilor economice care au dus-o foarte bine in tranzitie, iar acum regreta intrarea Romaniei in UE", a precizat Flutur.
In ceea ce priveste razboiul biletelelor, Gheorghe Fluture a subliniat ca totul se invarte in jurul relatiei economice cu politicul.
"Legatura dintre politic si economic este scrisa pe un biletel. Daca unii au inteles ca programul post aderare inseamna biletele trimise pentru a apara unele cercuri economice, PLD respinge astfel de comportament".
Vicepresedintele PLD a precizat ca trebuie discutata urgent reforma parlamentara.
"Avem doua camere care au suprapunere de atributii. Romania nu este o tara federativa, nu are landuri pentru ca una din camere sa se ocupe de legatura cu landurile, ci este o tara care poate fi condusa de un parlament unicameral, cu intarirea rolului parlamentarului. Nu in ultimul rand, avem in vedere o prevedere destul de clara in ceea ce priveste obligativitatea candidarii partidelor politice cu postul de prim ministru anuntat, care sa fie nominalizat de partid pentru ca oamenii sa stie pe cine voteaza".
In ceea ce priveste suspendarea presedintelui Traian Basescu, Flutur considera ca "acest demers este o coalitie monstruoasa al triunghiului complicitatii PNL – PC – PSD, care nu face altceva decat sa fie o voce a unora carora le este frica de lupta impotriva oligarhiei din Romania".
Gheorghe Flutur a dorit sa precizeze ca PLD nu este satelitul lui Basescu si nici partidul care doreste sa fuzioneze cu PD, ci este un partid liberal modern, dar PLD nu va sustine demiterea presedintelui Traian Basescu.

Daniel Albu - Informatia Aradului

  • Strazile din Cartierul Verde vor purta numele unor aradeni ilustri

Strazile noului Cartier Verde vor fi botezateSapte nume de celebritati aradene (doi fotbalisii, un scriitor, un erou al Revolutiei din 1989, un primar, un dirijor si o inalta fata bisericeasca) vor fi imprimate pe placutele celui mai nou cartier aradean
Mcmbrii Comisici pentru Cultura, Sport si Invatamant de pe langa Consiliulul Local Municipal au propus, in urma unei consultari ce a dus la concluzii cvasiunanime, ca strazile noi ce s-au conturat deja in Cartierul Verde, de vizavi de comuna Livada, sa poarte numele unor aradeni ce si-au dedicat activitatea si chiar viata gloriei Aradului.
Secretarul respectivului for, consilierul Ionel Costin, ne-a dezvaluit ieri, in premiera, ca intr-o sedinta recenta de CLM (asta dupa ce propunerea va fi avizata de organismul omolog judetean) se va supune la vot ca sapte strazi sa fie botezate dupa cum urmeaza: Zoltan Farmati (jucator de baza al echipei ITA, in perioada 1946-1955, unul dintre cei mai iubiti fotbalisti ai clubului-fanion al Aradului, Ladislau Brosovszky (fotbalistul-etalon al ultimei echipe care a castigat Campionalul National de Folbal, in 1970), Florin Banescu (doctor si scriitor, reputat critic literar, "varful de lance" al criticilor aradeni din ultimii 40 de ani).
Nicolae Boboc (primul director al Filarmonicii dc Stat Arad, respectat compozitor), Geza Gruber (erou; primul cazut sub gloantele trase de cei ce au vrut sa inabuse flacara Revolutiei din 1989), Dr.Ioan Robu (considerat cel mai bun primar al Aradului, pe care l-a pastorit in perioada 1919-1926) si Dr. Teodor Botis (primul rector al Facultatii dc Teologic Ortodoxa din Arad).
"Nume greu de contestatsau de inlocuit cu altele, dupa cum vedefi, asa incat cred ca votul consilierilor va fi o formalitate" a spus Ionel Costin.
De asemenea, noul nume al Pietei Spitalului, din zona Intim, se doreste a fi modificat in Piata "Tudor Arghezi".
"Faptul acesta nu va afecta negativ pe nimeni. Pe adreasa Pietei Spitalului nu exista vreun domiciliu ce sa figureze pe vre-un buletin asa incat actul de identitate sa trebuiasca schimbat... De asemenea, familiile care s-au mutat deja in Cartierul Verde si cele care se vor muta vor trebui sa aiba o adresa... umana, nu ca si pana acum, cand adresa exacta suna... DN 79, Km 7, Ferma 9 Ap. ..."-a argumentat consilierul local.

Lucian Valeriu - Observator

  • Comportament suburban pe tramvaie

Controalele din tramvaie creaza controverseUnii din angajatii de la o societate care face control pe tramvaie nesocotesc bunul simt.
Mare parte din populatia Aradului circula cu tramvaiul sau cu alte mijloace de transport public, acestea apartinand CTP Arad (Compania de Transport Public Arad).
Nu de putine ori, calatorii ne-au sesizat in legatura cu comportamentul controlorilor.
De fiecare data cand am primit reclamatii am luat legatura cu Pavel Piros, patronul Agentiei Detectiv P&P - aceasta fiind, de zece ani, cea care se ocupa de control - pentru a-i cere lamuriri cu privire la anumite comportamente "suburbane" ale unor angajati de-ai sai, in relatiile cu calatorii.
Iata ce ne-a spus deunazi: "Sigur ca sunt reclamatii. Va dati seama ce munca fac acesti oameni, angajati ai mei, si cum sunt ei. N-avem cum sa angajam altii pentru ca, va spun eu, nu vor sa vina. Exista, intr-adevar, elemente care sar calul, dar nu putem generaliza. Firma noastra face acest gen de activitate in mai multe orase, cum ar fi, pe langa Arad, Targu Mures, Timisoara, Oradea, Iernut etc. Chiar deunazi, avand in vedere cele peste 30 de reclamatii la adresa sa, l-am dat afara pe un controlor, unul Muresan, la Oradea".
Contract confidential
In schimb, despre contractul pe care Agentia Detectiv P&P il are cu Compania de Transport Public, domnul Piros nu ne-a spus aproape nimic.
"E un contract confidential. Am castigat licitatii in fiecare an. Si la Arad, si in alte orase. Si anul acesta. Insa, un lucru vreau sa va spun: nu CTP-ul ne da noua bani, ci noi le dam bani - procente din incasarile provenite din amenzi. Iar in cazul amenzilor care nu sunt platite pe loc, va pot spune ca nu luam nici un ban, nici noi, nici CTP-ul, toti banii intrand la bugetul local", a conchis Pavel Piros.
Cu privire la contractul confidential pe care-l semneaza, in fiecare an, Compania de Transport Public, cu Agentia Detectiv P&P, am discutat cu Mariana Birau, directorul de exploatare a CTP.
Aceasta ne-a spus ca aproximativ 7% din incasarile firmei de control revin CTP-ului, dar ca, mai multe, nu ne poate spune.
Din aceleasi cauze: de confidentialitate.
"In ceea ce priveste abaterile de comportament ale angajatilor acestei firme, acestea trebuie dovedite. Trebuie facute plangeri, reclamatii, la organele abilitate si atunci, daca se verifica, eventual pot fi luate masuri. Cazuri izolate au mai existat, insa nu pot fi generalizate".
Oficialitatile tac
Iosif Matula, presedintele CJA si primarul Aradului, Gheorghe Falca, liderii celor doua institutii care detin majoritatea in societatea comerciala CTP, n-au dorit sa faca referiri la aspectul sesizat de noi.
Ambii au preferat un simplu: "Contractul e confidential, asa incat nu putem discuta cu privire la el".

Alin Olteanu - Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]