Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Vineri, 26 octombrie 2007
Stirile TVA aici
  • 25 Octombrie - Ziua Armatei Romane

Ziua Armatei - eveniment important si pentru aradeniZiua de "25 Octombrie", zi cand sarbatorim armata romana, aduna in ea un fior de emotie, mai ales daca esti prezent la manifestarile organizate in cinstea celor care slujesc tara sub tricolor. 
La fel ca in fiecare an, la "Monumentul Eroilor" din Piata Avram Iancu, s-au adunat sute de aradeni, care au urmarit ceremonialul religios si militar, depunerile de coroane, totul culminand cu defilarea militarilor Batalionului 191 Infanterie "Colonel Radu Golescu"
Au fost prezente oficialitatile locale, reprezentanti ai institutiilor publice, dar, poate lucrul cel mai important, multi copii. 
Insotiti de parinti, invatatori sau profesori, acestia au trait fiecare moment al manifestarii, aplaudand la defilare sau chiar salutand cu candoare trecerea drapelului.
Cea mai simpla si frumoasa lectie de patriotism, un cuvant care inseamna mult si care, din pacate, in tara in care traim si-a pierdut mult din semnificatie.
Tot copiii au fost principalii vizitatori ai Cetatii Aradului, acolo unde s-a desfasurat "Ziua Portilor Deschise", manifestare care a cuprins prezentarea cetatii, vizitarea salii cu traditiile de arme ale batalionului, a expozitiei de armament si tehnica militara dar si exercitii demonstrative (miscari de front si exercitii fizice).
Timizi la inceput, "cei mici" au inteles ca au voie sa puna mana pe "o pusca adevarata" si sa urce pe "tanc" (n.r. transportor amfibiu blindat), "cei mari" si in uniforma fiind obligati sa se "inarmeze" de aceasta data mai ales cu multa rabdare. 
Pentru ca nu e usor sa "mentii pacea" cand cinci persoane, entuziaste si pline de energie, cu varsta intre 8 si 12 ani, vor sa priveasca in acelasi moment prin aparatul de ochire al "AG"-ului sau sa stea pe scaunul conductorului transportorului amfibiu. 
Care, cu toata bunavointa, are un singur loc.
Dar micile obstacole de acest gen au fost depasite cu diplomatie si intelegere parinteasca, "taberele" ajungand la compromisuri de genul "daca il lasi pe el primul, ca e mai mic, iti dau sa te joci si cu pistolul", ceea ce a dezamorsat "conflictele" din fasa.
"Pentru noi a fost o zi deosebita, am avut multi vizitatori, asta dovedind  inca o data ca oamenii sunt interesati de ceea ce face armata romana. Au fost foarte multi copii, le-a placut ceea ce am pregatit, i-a atras. Nici vremea rece nu s-a dovedit un obstacol, le multumim tuturor celor care au venit in cetate si ii asteptam si la alte manifestari de acest gen." ne-a declarat Marcel Ianchis, ofiter relatii cu publicul al batalionului.

Florin Coita - Informatia Aradului

  • Relevanta elementului militar in societatea romaneasca

Interviu cu Principele Radu de HohenzolernIn exclusivitate pentru ziarul Adevarul, Principele Radu de Hohenzollern-Veringen.
Relatia dintre civili si militari este, probabil, unul din cele mai importante subiecte ce pot preocupa o tara membra N.A.T.O., situata la confluenta istorica, geografica si culturala a mai multor lumi, integrata de curand in Uniunea Europeana.
Ca ofiter activ si ca persoana publica sunt direct interesat de aceasta tema, pentru caracterul profund si divers al intelesurilor pe care lumea militara si societatea civila le pot avea. 
Dar si in plan practic, raportul celor doua segmente ale societatii este relevant pentru lumea transatlantica.
Militarii sunt interesati mai ales de aspectele practice ale relatiilor civili-militari, cum pot fi de folos mediului civil cand este vorba de lichidarea urmarilor dezastrelor, suferintelor, instalarea pacii si a armoniei in zonele fierbinti sau inghetate de pe glob.
Dar relatia dintre mediul civil si cel militar este mai complexa si merge dincolo de aspectele concrete, cele din teatrele de operatii sau din misiunile de management al crizelor ori de mentinere a pacii.
Lumea militara si elementul civil sunt in profunda legatura oriunde in lumea libera si complexitatea acestei relatii are de-a face cu extraordinara, cateodata surprinzatoarea si dureroasa transformare pe care intregul glob o sufera, in prezent. 
Europa de Est este folositoare lumii transatlantice, pentru ca in aceasta parte a lumii oamenii nu ezita a va spune ca viseaza la ceva; energia creatoare, idealismul, adaptabilitatea resursei umane nu deranjeaza cu nimic democratia romana, dimpotriva, aportul nostru european poate fi considerat o valoare adaugata.
Este bine sa acceptam realitatea asa cum este ea, formata din romantism si pragmatism, din biserici si computere, din institutii solide si oameni vizionari, care pot impinge inainte institutiile si mecanismele. 
Motivul pentru care alatur ideea de institutie a credintei cu institutia apararii este pentru ca amandoua sunt organisme structurate intr-un mod complementar democratiei, dar fiind in armonie cu ea.
Dupa cum spuneam, lumea civila nu mai este ce a fost inainte. 
De exemplu, astazi puteti avea un ziarist entuziast ori un carismatic politician care, doar fiindca asa crede el, poate face populare idei care nu sunt fructul unei cunoasteri perfecte a subiectului discutat. 
Asadar, in prezent, civilii au o mult mai mare putere decat aveau, nu numai politic, dar si cultural si mediatic sau economic.
Pe de alta parte, corpul ofiteresc si militarii, sistemul apararii, in general, au o mai mare relevanta decat inainte. 
Vedem cu totii cum merg lucrurile in lume, cat de necesare sunt alte capabilitati pentru a face fata noilor riscuri, observam cum fortele armate traditionale nu mai sunt relevante. 
Democratia se dezvolta din ce in ce mai mult si, dezvoltandu-se, incepe sa-si arate si slabiciuni care pot fi vindecate prin institutii de esente diferite. 
Colonelul Radu de Hohenzolern a vizitat Muzeul militar din Arad Buna guvernare si domnia legii, ca si alegerile libere sunt de neinlocuit. Dar ele nu sunt de ajuns pentru a impinge inainte lumea transatlantica si sistemul nostru de valori.
Cred ca deasupra acestora trebuie sa avem viziune, patriotism si responsabilitate, ingrediente care sunt dezvoltate intrinsec de viata militara din democratiile lumii. Existenta Colegiului National de Aparare este un castig. 
El pune impreuna "doua lumi", militara si civila. 
Schimbul de experienta civili-militari este o realitate oriunde in lumea transatlantica (l-am intalnit si la Colegiul George C. Marshall la Garmisch-Partenkirschen, dar si la Kennedy School of Government, la Harvard).
Doar cateva cuvinte despre importanta schimbarilor fortelor armate, determinate de schimbarea lumii insasi, despre aceasta surprinzatoare transformare petrecuta in familia militara, care nu este altceva decat o parte din familia mai mare a societatii, ca intreg: fiecare parte componenta s-a miscat catre cealalta.
Ceea ce familia militara este la nivel micro este si societatea romaneasca la nivel macro. 
Este surprinzator cat de "civila" a devenit, in ultimele doua decenii, lumea militara, in sensul dezvoltarilor la care este supusa si cat de mult intreaga societate are nevoie de elementele vietii militare, de virtutea pe care viata militara se bazeaza.
Tot asa, lumea civila este astazi supusa unor presiuni care nu existau inainte. 
Democratizarea economiei, a culturii, a invatamantului si a politicii este insotita si de democratizarea informatiei si de cea a razboiului. 
Astazi, un om poate declara razboi unei natiuni, iar intreaga societate a acelei tari trebuie sa raspunda felului acesta nemaiintalnit de provocare.
Un anume tip de vulnerabilitate si o anume paleta de riscuri deriva din modelul global al lumii de astazi. 
Iar oamenii care compun societatea mileniului III sunt pusi in fata unor realitati care apasa cu forta asupra fiecarui destin, luat in parte. 
Nu numai securitatea individuala este o realitate a mediului international de astazi, ci si riscurile care urmaresc viata individului liber. 
Astfel, cetateanul secolului XXI este "condamnat" sa traiasca mai responsabil, fiindca lumea in care traieste il obliga la comunicare si la responsabilitate.
Societatea civila poate imbogati lumea militara prin varietatea demersurilor ei, prin creativitate, spontaneitate si vitalitate, prin originalitate si talent. 
Institutia militara poate aduce, in societate, un anumit simt al responsabilitatii, al ordinii, altruismului si idealismului. 
Pentru ca, in general, oamenii pregatiti sa mearga sa moara pentru o cauza nationala sau internationala sunt oameni romantici.

Radu, Principe de Hohenzollern-Veringen Colonel in Armata Romaniei

  • Pe ultima suta de metri

Modernizarile la reteaua de termoficare se apropie de finalLucarile de modernizare a retelelor termice din Arad sunt pe ultima suta de metri. 
Acum se fac ultimele interventii la instalatiile din centrul orasului, instalatii ce vor fi pornite cel mai probabil in aceasta seara.  
Pentru pornirea instalatiilor de incalzire in centrul orasului, Amarad a scos pe teren zeci de muncitori. 
Cea mai mare lucrare este la intersectia Bulevardulkui Revolutiei cu strazile Ecaterina Varga si 30 decembrie. 
Aici, toate conductele vechi au fost schimbare cu alte noi. 
Conducerea CET Arad da sigurari ca locuitorii din centrul orasului vor avea caldura in cel mai scurt timp. 
Şi asta pentru ca, toate conductele introduse o o izilatie speciala si reduc pierderile din retea. 
Lucrari de modernizare sunt in plina desfasurare si la intersectia Pietei Avram Iancu si strada Nicolae Balcescu. 
Toate trebuie se se incheie in aceste zile, astfel incat, sa nu mai fie intrerupta caldura.

Vasile Blidar - Televiziunea Arad

  • Conform directorilor, la anul, vom avea tramvaie noi, piete moderne si investitii majore in mediu la CET

Directorul CTP - Radu Torsin anunta achizitionarea de autobuze moderneDesi bugetele pentru anul viitor ale institutiilor subordonate Consiliului Local Municipal nu sunt inca finalizate si aprobate, fiecare director in parte si-a programat anumite sume destinate investitiilor ce urmeaza a fi realizate in 2008. 
Conform declaratiilor, cele mai mari investitii ar urma sa aiba loc la Compania de Transport Public si la Centrala Electrica de Termoficare, toate din surse proprii.
Astfel, directorul CTP, Radu Torsin, ne-a informat ca pentru anul viitor se intentioneaza achizitionarea a inca 10-15 autobuze, din Franta si Germania, fiind necesare aproximativ 12-15 de miliarde lei vechi, iar din Insbruck se vrea cumpararea altor cateva tramvaie noi. 
"In prezent, parcul nostru numara 200 de vagoane de tramvai si 181 de autobuze. Anul viitor dorim sa investim si in calea de rulare pe ruta Arad-Ghioroc, fiind necesare cateva milioane de euro. Dar, pentru acest proiect vom incerca sa accesam fonduri structurale, in parteneriat cu Consiliul Judetean si Consiliul Local Municipal, principalii actionari de la CTP"
De asemenea, se mai doreste introducerea unui sistem modern de tiketing si management al traficului, cu o investitie de un milion de euro. 
Mai trebuie precizat faptul ca un vagon nou de tramvai valoreaza aproximativ doua milioane de euro, iar un autobuz nou 170.000 de euro. 
"Din surse proprii, vom mai cumpara utilaje specifice si echipamente moderne necesare, in valoare de 7-8 miliarde de lei vechi", a mai spus Radu Torsin.
Directorul CET - Lucian Barniciu anunta pentru viitor noi proiecte de mediu Directorul CET, Lucian Barniciu, ne-a declarat: "Sursa proprie a CET-ului pentru anul viitor este de 53 miliarde de lei vechi. Principalele investitii pe care le vom realiza in 2008 sunt cele legate de proiectele de mediu. Vom incerca sa ne axam pe realizarea acestor proiecte, care sunt obligatorii si care ne permit sa functionam in continuare".
Investitiile pe care Gospodarirea Comunala Arad le poate realiza depind in cea mai mare parte de ce i se aloca de la Consiliul Local Municipal. 
Totusi, conducerea de aici are surse proprii din care poate investi. 
Astfel, directorul GCA, Ioan Covaci ne-a informat: 
"Din bugetul propriu, la anul intentionam sa cumparam un incinerator de animale mici pentru adapostul de caini, care ne va costa aproximativ 3-4 miliarde lei vechi. De asemenea, mai dorim sa ne reimprospatam parcul logistic prin cumpararea a inca doua-trei masini, cu alte 2-3 miliarde lei vechi. Cam aceste lucruri le vom putea face din sursele proprii".
Directoarea de la Targuri, Oboare si Piete SA, Daniela Sabau spune ca, fiind o societate comerciala, pana la incheierea anului financiar in curs si depunerea bilantului, nu se stie suma exacta a profitului care va rezulta: "In functie de profitul societatii vom sti de ce bani vom dispune pentru a fi reinvestiti. Oricum, vom continua cu tot ceea ce inseamna modernizarea pietelor din municipiu".
Principalele investitii care sunt programte la Regia Autonoma de Drumuri Municipale se refera la achizitionarea de utilaje noi pentru repararea drumurilor: "Avem in calcul, pentru derularea in cele mai bune conditii a contractelor ce le avem in derulare, cumpararea de noi utilaje, in valoare aproximativa de doua miliarde lei vechi".
Cum Salubritatea se afla in proces de lichidare, aici nu poate fi vorba de posibilitatea realizarii de investitii in anul viitor.

Anca Pascutiu - Observator

  • Captura parfumata

Parfumuri capturate de vamesii de la NadlacPolitistii de la punctul de trecere a frontierei Nadlac au descoperit, marti seara, intr-un autoturism care iesea din tara, peste 2.500 de  parfumuri, posibil contrafacute.
Marfa se afla in masina a doi bulgari. 
Atentia politistilor de frontiera a fost atrasa de numeroasele bagaje pe care le aveau cu ei cei doi bulgari. 
Luati la intrebari, acestia au spus ca au parfumuri si au prezentat chiar si o factura in care erau trecute parfumurile, insa mult subevaluate. 
Cand au controlat prin bagaje si au terminat de numarat ceea ce au gasit, politistii de frontiera au confiscat peste 2.500 de parfumuri de diferite marci.
"Exista suspiciuni ca produsele  in cauza sunt contrafacute. Valoarea de comercializare a marfii se ridica la suma de 110.000 lei", a declarat Alexandra Retegan, purtatorul de cuvant al Politiei de Frontiera Arad. 

Alex Negru - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]