Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Vineri, 27 aprilie 2007
Stirile TVA aici
  • La Expo Arad - Patru zile de incantare pentru ochi si suflet

Ieri si-a deschis portile Targul "Gardenia"Ieri si-a deschis portile cea mai frumoasa expozitie care are loc in cadrul targurilor organizate de catre Camera de Comert, Industrie si Agricultura Arad.
Targul poarta denumirea de Gardenia si a reunit firme atat din tara cat si din strainatate.
La festivitatea de deschidere au participat oficialitati ale judetului Arad,  precum si oaspeti din strainatate.
Deschiderea a fost marcata de spectacolul unui grup de copii.
Micutii au cantat in multe limbi  o melodie a prieteniei, fluturand stegulete.
Iubitorii de plante nu trebuie sa piarda aceasta expozitie deoarece aici gasesc tot ce au nevoie pentru a decora camerele, balcoanele sau curtile.
Pe langa acest targ vizitatorii au ocazia sa studieze si gama variata de oferte de turism, deoarece paralel are loc si targul de turism si petrecere a timpului liber numit  Estival. 
Cei care nu s-au hotarat unde sa isi petreaca concediul, iar  timpul nu le permite sa viziteze agentiile de turism din Arad nu trebuie sa piarda acest targ, deoarece aici sunt reunite zeci de firme de profil.
"Am venit la targ inca din prima zi deoarece vreau sa plec in luna iulie in concediu si doresc sa studiez toate ofertele", declara Ioana. 
Cele doua targuri au reunit 85 de firme din domeniu, dintre care 80% din Arad , celelalte fiind din mai multe orase ale tarii: Baia-Mare, Bistrita, Bucuresti, Timisoara, Cluj, Oradea, Sinaia, Targu Jiu, precum si firme din Ungaria si Austria expun in cele doua pavilioane A si B pe o suprafata expozitionala de 1200 mp interior si 300 mp exterior. 
Vizitatorii targului pot sa isi aleaga diverse  trasee turistice Expozitia cuprinde de toate de la  flori naturale in ghivece, rasaduri,  arbori si arbusti ornamentali pentru exterior, flori pentru amenajat balcoanele, terasele, interiorul de la blocuri pana la unelte si utilaje, sere sisteme de umbrire/irigare, climatizare si  ingrasaminte.
Preturile sunt pentru toate buzunarele.
Insa cei care doresc sa isi impodobeasca casa si gradina cu  flori in ghiveci si cu pomisori trebuie sa scoata din buzunar cateva milioane de lei vechi. 
Si la acest targ surprizele se tin lant, vizitatorii putand castiga excursii in Grecia, Malta si Italia. 
De asemenea oferta de excursii externe nu se termina aici, firmele de turism ofera  o lista variata de preturi in Euro pentru un concediu in Palma de Mallorca, Malta, Egipt, Tunisia, Turcia, Spania, Croatia si Creta si Creta.
Costul biletului difera in functie de numarul de zile si de stelele hotelului ales. 
Dar totusi atractia vizitatorilor sunt zecile de  soiuri de flori.
De la muscate si pana la orhidee, toate sunt de mare cautare.
"Am venit pentru a cumpara plante de exterior. In fiecare an vin si improspatez colectia.  Am luat 10 ghivece de muscate. Sunt florile preferate ale sotului meu si nu sunt greu de intretinut", declara Aneta Pop.
Nici obiectele ceramice nu au lipsit de la targ.
Vizitatorii pot achizitiona vase de lut si obiecte de ceramica.
Pretul lor incepe de la 10 lei.   Si cei mici au ce vizita pentru ei in Pavilionul B este o expozitie de pesti si iepuri. 
Asa ca cei care iubesc natura nu trebuie sa piarda acest targ, care dupa parerea tuturor este cel mai frumos, deoarece totul este inconjurat de viata. 
Targul este deschis pana duminica la ora 16.00.

Claudia Untaru - Informatia Aradului

  • Au parasit sedinta CLM

In urma "solutiei Borza", primarul si consilierii PD au parasit sedintaPrimarul, consilierii PD si parte din executiv au parasit sedinta, suparati pe "solutia Borza"
Sedinta CLM a fost una fara probleme, pana la punctul "Diverse", cand interventia consilierului Rodica Borza i-a suparat atat de tare pe primar si pe consilierii PD, incat acestia au parasit sedinta. 
Alaturi de ei, a parasit Sala 70, inainte de finalul sedintei, si parte din executiv, situatie care a fost catalogata de cativa dintre consilierii ramasi jignitoare, intrucat interpelariile facute pentru executiv de consilieri erau vazute drept fara sens.
Proiectele supuse votului alesilor au trecut cu toate in formula prezentata de executiv (cu exceptia unuia singur, scos de pe ordinea de zi tot de executiv), singurele dezbateri avand loc la proiectul referitor la interzicerea gararii masinilor mari in municipiu. 
Mircea Purcaru, reprezentantul transportatorilor, a cerut modificarea singurului articol cu probleme din hotarare, modificare prin care firma sa nu fie pedepsita pentru ca angajatul a garat TIR-ul in Arad, decat daca in termen de 15 zile de la intocmirea procesului verbal de contraventie nu comunica numele celui care a condus masina. 
Desi amendamentul a fost insusit de Rodica Borza, care si-a motivat decizia prin faptul ca doar cel care a savarsit contraventii poate fi amendat, propunerea transportatorilor nu a fost votata de consilieri. 
Doina Paul, Valentin Paul Neamt si Florin Manta au adus argumente in sprijinul propunerii initiale a Primariei (prin care amenda urma sa se aplice firmei care apoi ar fi putut sa aleaga sa se indrepte in justitie impotriva angajatului), au mentionat ca masinile apartin firmelor si au indicat faptul ca, in caz contrar, procedura propusa devine greoaie. 
Cu 17 voturi "pentru", proiectul a trecut in forma initiala de consilieri, spre supararea firmelor de transport.
Amenintati cu sechestrul
Celelalte proiecte au trecut fara probleme si fara prea multe comentarii. 
Solutia data de consilierul Rodica Borza a suparat alesii Puterii Totul, pana la punctul "Diverse", cand interventia consilierului Rodica Borza i-a scandalizat pe alesii Puterii, in frunte cu primarul. 
Consilierul a facut referire la procesul "Elecon", pierdut de Primarie si la gravitatea situatiei. 
"Noi, CLM, ne aflam in situatia de a avea un prejudiciu de 2,5 milioane euro. Trebuie sau sa recuperam prejudiciul, sau sa avem terenul acum in proprietate si nu il avem. Dobandirea terenului e o solutie foarte grea. Solutia simpla e recuperarea diferentei de pret",a punctat Borza, care a declarat ca are si o solutie pentru alesi. 
"Va propun o solutie sa iesim din aceasta problema, caci daca va faceti impresia ca nu va raspunde nimeni, va inselati. Problema e ca CLM va fi chemat sa raspunda in solidar. Va propun ca CLM sa intervina in cazul procesului penal (pentru ca DNA a declansat procesul si se afla, din cate am inteles, in situatia trimiterii in judecata), sa ne interpunem ca persoana civila si sa solicitam recuperarea prejudiciului. Trebuie sa cerem infiintarea de sechestru judiciar pe bunurile celor care se fac vinovati de fapte penale. Altfel vom fi chemati si noi in garantie".
Nu vor amenintari
Propunerea consilierului nu a fost nici pe departe pe gustul alesilor PD. 
Primarul nu a ascultat intreaga propunere, ci a parasit sala de sedinta, suparat pe acuze. 
Dupa interventia lui Ovidiu Marian (care a sustinut ca s-a saturat ca alesii sa fie amenintati, la fiecare sedinta, de Rodica Borza), ceilalti colegi PD au parasit si ei sedinta CLM. Parte din executivul local s-a evaporat, asa ca ultimele interpelari ale consilierilor (destul de multe si importante) si le-au adresat colegii de consiliu intre ei, spre supararea Opozitiei, care a catalogat gestul drept penibil. 
Cateva probleme legate de regulamentele votate de alesi, pe care fie Primaria, fie aradenii le incalca fara probleme, modul suspect de sponsorizare a operei Nabucco si programul cultural gandit de Primarie fara cei de la cultura (fie consilieri, fie functionari, inclusiv viceprimar) si-au facut loc in discutiile dintre consilieri.

A.B. - Adevarul

  • "Strategia noastra a fost si a ramas o strategie care reuneste liniile de forta ale invatamantului romanesc, Universitatea de traditie, cu raportari evidente la elementele de noutate propuse de invatamantul superior european"

Interviu cu Lizica Mihut - rectorul UAV AradInterviu cu prof. univ. dr. Lizica Mihut, rectorul Universitatii "Aurel Vlaicu"
- Doamna rector, cu ce oferta ii abordeaza Universitatea "Aurel Vlaicu" pe absolventii de liceu din anul acesta? Veti avea sectii noi, cum vor evolua facultatile deja functionale?
- Universitatea "Aurel Vlaicu" s-a dezvoltat, as indrazni sa spun, enorm. A fost o dezvoltare mai mult pe orizontala, in sensul ca avem, iata, 33 de specializari, 8 facultati, noua departamente, am ajuns la un total de 13 550 de studenti. A fost o strategie evidenta de raportare a institutiei noastre de invatamant superior la mediul economic, insa o strategie care se raporteaza la standardele UE si care nu face rabat calitatii. Aceasta dezvoltare evidenta pe plan orizontal va trebui urmata in mod sigur de o abordare in sensul de a propune o strategie in principal de calitate, o strategie competitiva cu institutiile de invatamant superior european si nu numai.
- Sunt acreditate facultatile si specializarile universitatii?
- Universitatea noastra este o Universitate de stat, ea nu poate functiona in afara rigorilor impuse de Ministerul Educatiei si Cercetarii, asa incat nu se pune problema sa functionam in afara acreditarilor si autorizarilor necesare. Este chiar o utopie sa abordam aceasta problema, din perspectiva invatamantului superior de stat.
- Sigur ca toti parintii, toti viitorii studenti cauta sa primeasca raspuns la o intrebare foarte concreta, atunci cand opteaza pentru universitatea la care se vor inrola: « De ce sa ma orientez spre Universitatea "Aurel Vlaicu" si nu altundeva »?
- Universitatea "Aurel Vlaicu" reprezinta o institutie de invatamant superior de prestigiu, care a reusit sa se impuna in conclavul academic romanesc si nu numai, o institutie de invatamant superior care a demonstrat ca stie sa faca activitate didcatica si de cercetare stiintifica, si pentru care standardele europene ale invatamantului superior reprezinta directii de urmat si aspiratii de viitor.
- Universitatea "Aurel Vlaicu" ramane cantonata in Arad, sau luati in calcul si posibilitatea deschiderii unor filiale in judet sau chiar in alte judete?
- Am spus-o in mai multe randuri si reiterez ideea ca suntem impotriva unui invatamant superior care sa se rispiseasca in orasele si orase din afara spatiului strict al universitatii noastre, pentru ca Universitatea inseamna biblioteca, inseamna cursuri, seminarii, o relatie directa cu mentorul tau, oricare ar fi acesta. Asa incat o Universitate itineranta este o Universitate, din punctul nostru de vedere, indoielnica in planul calitatii actului academic.
- Universitatea de stat din Arad s-a dezvoltat exploziv in ultimii ani. Ati ajuns la un numar de peste 13 500 de studenti, ceea ce inseamna ca dintr-o institutie locala de invatamant superior, Universitatea "Aurel Vlaicu" tinde sa devina una regionala. La ce se pot astepta de la UAV studentii care vin din alte judete?
- Vreau sa fac precizarea ca si atunci cand nu aveam acest numar de studenti, Universitatea noastra nu era locala, cum nu este nici acum regionala. Noi consideram ca este vorba despre o Universitate care se poate impune, si daca se impune numai pe plan local ea este locala, daca reuseste sa se impuna pe plan regional ea are aceasta calitate, dar ambitia unei institutii de invatamant superior este sa isi depaseasca zona, impunandu-se prin strategia europeana dar in acelasi timp printr-un demers de cercetare stiintifica care sa o plaseze pe primele locuri in ierarhia invatamantului romanesc.
- Se pune foarte mare accent pe formarea internationala a studentilor, pe schimburile de experienta cu universitati din Uniunea Europeana. Universitatea "Aurel Vlaicu" ce programe ofera studentilor sai, in acest domeniu?
La Targul educational UAV, rectorul le vorbeste posibililor candidati- Universitatea noastra are relatii cu universitati europene, in cadrul programului Erasmus, fiind printre universitatile care au si certificatul Erasmus al UE, dar avem si relatii bilaterale de cercetare stiintifica, proiecte finantate de Guvernaul Flandrei (Universitatea Gent), de catre guvernul italian (Universitatea Udine), de catre Germania (Universitatea din Saarbrucken), de catre Portugalia (Universitatea din Lisabona), proiecte cu finantare guvernamentala dubla, pe termen lung, care inseamna, dicolo de fondurile care vin pe linie de cercetare stiintifica, mult mai mult. Inseamna, de fapt, demersul stiintific al colegilor nostri, realizat de la egal la egal, in Europa, alaturi de mari universitati. De curand, cinci studenti ai universitatii noastre au fost invitati la Congresul tinerilor, in Germania, unde au participat tineri din Germania, Franta, Turcia si Romania, un congres despre prezentul si viitorul Uniunii Europene , desfasurat chiar la Sala Congreselor din Saarbrucken, sub patronajul Comisiei Europene. Studentii nostri au lucrat 12-13 ore pe zi la materialele congresului, iar unul dintre documentele oficiale a fost rostit in plen chiar de unul dintre studentii nostri de la specializarea de Administratie Publica. Impresia lasata de studentii nostri acolo a fost cu totul remarcabila.
- Sigur ca atunci cand discutam despre calitatea unei institutii de invatamant superior, discutam in primul rand despre calitatea cadrelor didactice, universitare, care dau coloana sa vertebrala. Din acest punct de vedere, cum sta universitatea aradeana, raportata la cele din judetele limitrofe?
- Cunoastem foarte putin ce se intampla in universitatile din jur, cu atat mai putin ce se intampla in celelalte universitati. Dar noi nu trebuie sa ne raportam la ele, ci raportarea noastra este strict la standardele europene. Asta nu inseamna ca ne plasam in afara sistemului romanesc de invatamant, ci dimpotriva suntem printre cei care au studiat toate strategiile aflate pe internet ale colegilor nostri, rectori ai universitatilor din Romania. Strategia noastra a fost si a ramas o strategie care reuneste liniile de forta ale invatamantului romanesc Universitatea de traditie, cu raportari evidente la elementele de noutate propuse de invatamantul superior european.
- Baza materiala este si ea foarte importanta. Complexul M din Micalaca, noua sala de sport, caminul studentesc sunt cateva dintre punctele Dumneavoastra forte. Pe viitor cum va evolua situatia bazei materiale a Universitatii "Aurel Vlaicu", ce proiecte aveti, legate de aceasta?
-In primul rand, am inceput o supraetajare la Complexul Universitar M, daca urmariti cu atentie ea se poate vedea deja. Asta inseamna 2900 de metri patrati de invatamant in plus fata de cei 13 000 care deja existau. Vreau sa subliniez ca asta inseamna o investitie de 85 de miliarde de lei, adica peste 2 milioane de euro, la care se adauga o sala de conferinte de 350 de locuri, probabil unica in zona, cu toate facilitatile si dotarile de ultima generatie. Numai sala va presupune o investitie de peste 1 milion de euro. Sa nu uitam ca Universitatea noastra a castigat, prin concurs direct, un numar
de 12 laboratoare, pentru studii de licenta (pana si Facultatea de Stiinte Umaniste, Jurnalismul, Stiintele Educatiei, Teologia, la care se adauga si cele de stiinta) au castigat prin concurs, repet, laboratoare in valoare de peste 600 de mii de euro. Investitiile la caminul si cantina studenteasca au fost in valoare de 57 de miliarde de lei, din fonduri guvernamentale, asa incat ambele si-au schimbat in totalitate "fata", fiind de nerecunoscut.
- Care va fi dinamica taxelor de scolarizare, in anul universitar care urmeaza?
- Taxele din anul acesta sunt exact cele de anul trecut si nu vor mai creste in viitor. Trebuie sa subliniem si faptul ca Universitatea noastra nu percepe taxe de absente, de repetare de examene, de reexaminari, si nici chiar de examene. De asemenea, nu percepem nici taxe pentru eliberare de acte. Studentii care reusesc sa fie admisi pe locuri cu taxe, au dreptul la burse: de studii, de merit, sau sociale. Cuantumul burselor este de peste 9 miliarde de lei pe an, la universitatea noastra.
- Se discuta mereu despre faptul ca Universitatea "Aurel Vlaicu" isi propune sa fie un motor al dezvoltarii regionale, un mecanism care calibreaza angrenajul economic aradean. Cum resimte studentul aceasta ambitie a rectorului, a corpului profesoral?
- In discutia cu rectorul de la Saarbrucken, am regasit exact acelasi demers exprimat de noi, si anume ca Universitatea este un lider al zonei, sau – in caz contrar – nu exista deloc. Studentul resimte profund aceasta atitudine manageriala, pentru ca este profund implicat in zona economica, iar trecerea spre angajare dupa absolvirea facultatii se desfasoara im mod firesc.
- Desi este perioada inscrierilor pentru "boboci", sigur ca nu putem omite nici cursurile de masterat si doctorat organizate de Universitatea "Aurel Vlaicu". Dupa Conventia de la Bologna, facultatile au durata de trei ani, dar trebuie urmate obligatoriu de un master de doi ani, si optional un doctorat de trei ani. Este pregatita Universitatea "Aurel Vlaicu" pentru a face fata acestei situatii?
- Universitatea "Aurel Vlaicu" este pregatita sa mearga pe sistemul Bologna. Noi ne-am dezvoltat temeinic, de la an la an, dar fara salturi spectaculoase, ci cu acumulari de calitate, asa incat Universitatea "Aurel Vlaicu" nu numai ca este pregatita, dar demonstreaza ca este o Universitate de prestigiu, care are prezent, dar si viitor.

Interviu realizat de Andrei Ando - Observator

  • Un nou album

Anastasia Lazariuc isi face primul videoclip dupa revenire la AradCunoscuta interpreta de muzica usoara Anastasia Lazariuc revine pe piata muzicala dupa o pauza de aproape 5 ani!
Iar videoclipul de promovare a noului sau album a fost filmat la Arad!
Albumul va fi lansat in aceasta vara si cuprinde piese lente, dar si ritmate, insa poarta marca inconfundabila a cantaretei.
O alura tinereasca, o energie debordanta si o voce calda - Anastasia Lazariuc revine in peisajul muzical romanesc.
Artista emerita a Republicii Moldova, solista a filarmonicii din Cernauti si a orchestrei radioteleviziunii din Chisinau, foarte cunoscuta peste Prut, interpreta a urcat rapid in topurile romanesti, imediat dupa ce s-a mutat in Romania, in urma cu 14 ani.
Publicul a fost fermecat de duetele cu Mihai Constantinescu, de piesele ei precum  "A trecuut aproape un an", "Bucurati-va", "Strigat soptit" care au incantat generatii intregi.
Insa in urma cu 5 ani interpreta a hotarat sa renunte la cariera sa.
Anul acesta, insa, a decis sa revina in viata muzicala cu un nou album.
Iar videoclipul de promovare a albumului a fost filmat in aceste zile la Arad, in locatii inedite precum castelul de la Siria sau balastiera de la Ghioroc.
Cel care semneaza regia este Milovan Simulov, care a mai lucrat cu nume celebre precum Laura Stoica sau formatia Laguna.
Anastasia Lazariuc isi va lansa noul album in aceasta vara  si intentioneaza sa  porneasca intr-un turneu de promovare a acestuia, in cadrul caruia un reper important va fi Aradul.

Izabela Vekas - Televiziunea Arad

  • Week-end cu distractie pe strand

Inainte de deschidere la strandul aradean au si aparut primii "curajosi" - Virtual Arad News (c)2007Pentru acest sfarsit de saptamana, autoritatile locale, tinand probabil cont si de mini vacanta de 1 Mai, au pregatit o serie de manifestari menite sa marcheze deschiderea oficiala a sezonului pe Strandul Neptun.
Astfel sambata, cu incepere de la ora 10,30 va avea loc deschiderea cu fanfara si majorete pe aleile strandului.
Cei mici vor putea viziona de la orele 11 spectacolul de marionete "Pinocchio in lumea circului", iar intre orele 13 -15 si 17-19 sunt programate o serie de competitii sportive, in intervalul orar 15-17, aradenii sunt asteptati la concursuri si jocuri distractive, iar intre 19-22 va fi organizata o discoteca in aer liber unde atmosfera va fi "incinsa" de DJ-ii Dusan, Nanook si Goodies.
Duminica, 29 aprilie programul de peste zi va fi la fel ca cel de sambata, iar seara doritorii vor putea asista la un program folcloric sustinut de ansamblurile Cununita din Santana, Zarandul si Siriana.
Invitat special al acestei sen va fi Vasile Conea.
Distractia va continua si luni, 30 aprilie, cu un spectacol folcloric de la ora 14, muzica usoara, dans modern, dans sportiv si aerobic, spectacole sustinute de grupele de la Palatul Copiilor.
Seara, aradenilor le sunt propuse concerte pop-rock - Hab-ar, Lira, Boeuf, Tide, Febo-six si Old Boys.
Programul stabilit pentru 1 Mai cuprinde din nou manifestari sportive si spectacolul sustinut de papusarii aradeni, iar seara se va incheia cu concerte sustinute de Rebel, Danger, Trident, Hara si Cargo.
Pe intreg parcursul acestor zile, inclusiv 1 Mai, intrarea in incinta Strandului Neptun va fi libera.

Claudia Adjudeanu - Informatia Aradului


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]