Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Miercuri, 27 iunie 2007
Stirile TVA aici
  • Si la Arad, canicula face victime

Si la Arad din cauza caniculei s-a ajuns la serviciile de urgentaCaldura sufocanta din ultimele zile a facut victime si in Arad. 
De exemplu luni la orele amiezii un barbat din Lipova de 59 de ani a decedat in urma unui stop cardiac, iar zeci de persoane au solicitate serviciul de ambulanta.
Pentru a afla care sunt principalele afectiuni care apar pe asemenea calduri ne-am deplasat la serviciul de ambulanta unde am stat de vorba cu dr. Teodora Pancotan - director medical care ne-a prezentat situatia cazurilor care au sunat la salvare de luni dimineata de la. ora 7.00 pana marti dimineata la dra 7.00. 
"In cele 24 de ore am avut un numar de 3 hipotermii doua internate la Spitalul Municipal, patologil cardiace agravate de canicula, 5 hipertensiuni decompensate una s-a internat restul s-au rezolvat la domiciliu, 2 insuficiente cardiace necompensate, pacientii fiind internati la Spitalul Judetean, si 2 crize de tefanie internate la Spitalul Municipal. Am avut din pacate un deces la Lipova, un barbat de 59 ani care aflandu-se la volan presupunem ca ar fi suferit un infarct miocardic acut, un stop cardiac care nu s-a mai putut resuscita. In urma patologiei sale se pare ca a avut loc un accident rutier usor fara sa rezulte si alte victime. De asemenea pana la ora 17,45 s-au mai inregistrat 4 hipotimii, 2 internandu-se la Spitalul Municipal, 3 hipertensiuni decompensate una internandu-se la judejean, si 3 crize de tefanie. Pe perioada noptii s-au inregistrat 3 hipotimii toate internate si o insuficienta cardiaca decompensata rezolvata la domiciliu", declara dr. Teodora Pancotan. 
De asemenea doctorii recomanda tuturor persoanelor indiferent de varsta sa tina cont de sfaturile lor si sa ia masurile necesare, sa evite caldura, sa aiba in permanenta la ei apa si sa umble prin locuri racoroase, iar pacientilor care au deja o patologie cunoscuta sa urmeze in primul rand tratamentul prescris si sa evite iesirile si expunerile la soare. 
Pana la ora actuala la serviciul de ambulanta nu au fost probleme, numarul masinilor au fost suficiente. 
Rezolvare inedita in zilele cu canicula Pe timp de zi in municipiu sunt 9 ambulante, iar in judet 2. 
Pentru ca se anunta o vara caniculara, oamenii trebuie sa fie precauti si sa evite pe cat posibil expunerile la soare.
Cum infruntam canicula
Datorita temperaturilor inalte se produce o crestere corespunzatoare a transpiratiei, care are rol de regulator termic si care impiedica supraincalzirea corpului. 
Odata cu apa, organismul mai pierde si saruri minerale si vitamine (mai ales pe cele solubile), antrenand multe consecinte negative in desfasurarea proceselor fiziologice. 
Astfel, poate aparea astenia fizica precum si perturbari ale proceselor metabolice sau o crestere a simptomatologiei in cazul unor boli cronice (hipertensiunea arteriala), care se traduc, in cel mai bun caz, printr-o stare de disconfort. 
Pentru evitarea unor asemenea neplaceri se impun masuri de inlocuirea pierderilor provocate de transpiratie, a pierderilor de apa, saruri minerale si vitamine, pentru refacerea conditiilor normale de functionare ale organismului. 
Acest lucru poate fi realizat prin consumarea in medie a doi litri de lichide pe zi, care nu vor fi baute prea reci. 
In afara de lichidele propriu-zise, se vor consuma cat mai multe fructe si legume. 
Alimentatia trebuie sa fie variata si judicios intocmita, in sensul valorii calorice a alimentelor, in ideea de a se consuma numai acele produse cu valoare calorica mica, in plus, trebuie luate masuri de protectie impotriva soarelui (se va merge pe la umbra, cu capul acoperit, circulatia va fi limitata in intervalul orar 12-15). 
In acest interval nu se vor face expuneri la soare (plaja), se vor alege in mod judicios hainele, care trebuie sa aiba o culoare deschisa, sa fie subtiri si aerate.

Claudia Untaru - Informatia Aradului

  • Ziua anti-drog

La Arad  "Ziua Mondiala Anti Drog" e privita cu seriozitateIti controleaza drogurile viata? Spune NU drogurilor! 
Acesta este sloganul  campaniei mondiale  care a inceput anul acesta si va dura pana in anul 2009! 
De "Ziua internationala de lupta impotriva drogurilor",  medici, dascali si elevi aradeni au participat la o ampla rotunda, au distribuit pliante informative, iar dupa-amiaza s-au intrecut intr-un campionat de streetball. 
Aradul se numara printre orasele care deruleaza o campanie finantata din fonduri europene impotriva consumului de droguri. 
Aceasta a inceput in luna februarie si va dura pana in octombrie. 
Datele statistice arata ca tinerii aradeni consuma mai ales hasis, iar in ultimii ani consumul de amfetamine si ecstasy s-a triplat ! 
Prevenirea consumului de droguri este in atentia mai multor institutii, asociatii, fundatii si directii aradene.

Izabela Vekas - Televiziunea Arad

  • Prietenie sub semnul creatiei

Castigatorii concursului "Culorile Muresului" au fost premiati de juriuCastigatorii concursului de arta plastica si fotografica "Culorile Muresului" au inceput vacanta cu dreptul. 
Ei au participat, zilele trecute, la tabara de creatie din Moneasa, judetul Arad. 
Cei 60 de elevi finalisti au provenit din Bulgaria, Ungaria, Slovacia iar din România, din judetele Satu Mare, Cluj, Olt, Constanta,Timis Botosani si Arad.
In cele sapte zile de tabara, copiii au avut activitati de creatie, au alcatuit lucrari de ceramica, au pictat, au desenat, au facut lucrari de arta fotografica, iar in timpul liber au mers la strand, la cariera de piatra, s-au jucat, au dansat si au participat la un carnaval.
In ultima seara, la focul de tabara, trupa de la Palatul Copiilor din Arad, a sustinut live un concert de muzica usoara. 
"Elevii s-au imprietenit si s-au simtit foarte bine, de aceea s-au despartit cu greu in ultima seara", ne-a spus Krista Haynalka, directoarea Palatului Copiilor.

D.M. - Adevarul

  • Satanistii au atacat si profanat cimitirele

La Arad satanistii au profanat mormintePolitistii aradeni au retinut, duminica, un tanar de 21 de ani, care este autorul profanarii unor morminte din cel mai mare cimitir din Arad, Eternitatea.
Altii patru tineri sunt acum cautati de Politie pentru participarea la profanarea mai multor morminte. 
Dupa ce au consumat cantitati importante de alcool, tinerii au gasit un mod macabru de distractie. 
S-au dus in cel mai mare cimitir din Arad si au distrus doua monumente funerare. 
Tinerii au facut ravagii la un mormant al unui taximetrist inmormantat in urma cu putin timp. 
Au distrus coroanele si candelele. Fiind surprinsi de paznicul cimitirului, tinerii au fugit. 
Unul dintre ei a fost insa prins si a fost audiat. In timpul audierilor, el si-a manifestat convingerile anti-crestine, cu mesaje de atac la adresa crestinilor. 
Tanarul a spus ca face parte dintr-o organizatie antisemita, xenofoba si anti-crestina.
Organizatie de extrema dreapta
Potrivit purtatorului de cuvant al Politiei Arad, Camelia Tuduce-Berar, este vorba de "H. George, in varsta de 21 de ani din Lipova. 
In urma cercetarilor efectuate de catre politisti si in baza declaratiilor facute de catre H. George s-a stabilit ca acesta si ceilalti tineri cu care s-a aflat in cimitir fac parte dintr-o organizatie de extrema dreapta intitulata «Gebeleizis», cu sediul la Sibiu“
.
Tanarul prins le-a spus politistilor ca nu are nici o ocupatie. 
El s-a ales cu dosar penal pentru profonare de morminte, insa e cercetat in stare de libertate pentru ca autoritatile au considerat ca nu reprezinta pericol public. 
Ceilalti patru tineri, printre care si o fata, sunt din municipiul Arad. 
Ei sunt cautati acum in tot judetul. 
Autoritatile au mai aflat de la tanarul audiat ca fata din grup a fost cu ideea consumarii unor cantitati mari de alcool.

Alex Negru - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Ora exacta, anuntata la Nadlac de patru gornasi

La Nadlac, ora exacta se da de gornasi - Virtual Arad News (c)2007Este un obicei unic in tara, care dateaza din 1822
Anuntarea orei exacte se face in orasul Nadlac intr-un mod unic in tara, cu ajiuorul a patru gornasi, dupa un obicei care dateaza din anul 1822.
In Nadlac, toti locuitorii stiu cine da ora exacta.
Este vorba de patru gornasi care tin vie-o traditie din prima jumatate a secolului al XlX-lea.
Cei patru se foiosesc de doua goarne, una cu timbru mai subtire, care anunta ora din 15 in 15 minute, iar alta cu un timbru mai grav care anunta ora exacta la fiecare 60 de minute.
Pentru a se face auziti in tot orasul, gornistii se urca in turnul Bisericii evanghelice, cu o inaltime de 54 de metri.
Rotrivit primarului orasului Nadlac, Vasile Ciceac, anuntarea orei cu ajutorul goarnei a fost intrerupta in perioada comunismului.
"In anul 1822, a fost finalizata constructia turnului bisericii. De atunci, comunitatea slovaca impreuna cu Parohia Evanghelica au hotarat sa se anunte ora exacta cu o goarna. Decizia anuntarii orei cu goarna s-a luat pentru ca ceasul era considerat un obiect de lux si foarte putini oameni isi permiteau sa-si achizitioneze un orologiu. Cativa ani mai tarziu anuntarea orei exacte din turnul bisericii a fost o adevarata binecuvantare pentru navetisti, care stiau cand sa se duca la gara sau la statia de autobuz", a spus Vasile Ciceac.
"In anul 1970, persoana care anunta ora exacta a fost concediata, iar de atunci nu a mai fost angajat nimeni timp de mai multe decenii. Din anul 2004 insa, nadlacanii aud, din nou, zi de zi, de la ora 6 dimineata pana la ora 22 seara, goarnele care anunta ora exacta. Turnul bisericii este dotat cu televizor, un aparat de radio si mijloace de semnalizare acustica si luminoasa. Obiceiul este unic in tara. Pe vremuri, cei din turn aveau ca sarcina, pe langa anuntarea orei exacte, sa observe si sa anunte si izbucnirea incendiilor. dar si sa supravegheze fasia care desparte Romania de Ungaria. In trecut, gornasii erau dotati si cu un steag negru cu care semnalizau prezenta focului. Acum ei se folosesc de sirene moderne. Pentru a fi angajati, gornasii de la Nadlac au fost nevoiti sa treaca prin examene severe. In primul rand, candidatii au fost testati din punct dc vedere psihic si fizic. Proba de suflat in goarna au dat-o dupa ce au urcat si coborat cele 150 de trepte care duc in turnul bisericii. O alta proba a fost observarea unui cauciuc aprins si postat in diferite locuri din Nadlac. Cei care au dovedit capacitati fizice si spirit de observate au fost angajati. Pentru munca prestata, gornasii sunt platiti cu 500 de lei, lunar", a mai povestit primarul Ciceac. Unul dintre cei patru gornasi de la Nadlac a spus ca munca pe care o face nu e deloc usoara. "
Mihai Lavrinecz a afirmat ca sunt zile in care urca cele 150 de trepte si de cate cinci ori.
Cele doua goarne cu care se anunta acum ora exacta la Nadlac au fost fabricate, la comanda speciala a Primariei, intr-un atelier din Timisoara.
Goarnele vechi, pe care slovacii le numesc trube, sunt pastrate, la loc de cinste, intr-una dintre vitrinele bisericii.
Gornasii din Nadlac sunt reprezentati si pe stema orasului, fiind considerati un reper important atat in trecutul, cat si in prezentul localitatii.

Anca Pascutiu - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]