Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Marti, 27 noiembrie 2007
Stirile TVA aici
  • Poprire pe banii Primariei

Conturile curente ale Primariei au fost blocateIlie Lupan, avocatii si executorul au pus poprire pe conturile Primariei.
Conturile curente ale Primariei, prin care aceasta efectueaza platile zilnice, au fost blocate ieri, din nou, ca urmare a popririi aplicate de executorul judecatoresc Marius Carciumaru.
Suma care se vrea recuperata prin punerea popririi pe conturile Primariei Arad este de 45 de miliarde de lei vechi, bani care reprezinta despagubirea pe care Ilie Lupan ar fi trebuit sa o obtina pentru terenul din vecinatatea centralei electrice de termoficare, pe care l-a revendicat in instanta. 
Aradeanul a castigat in instanta (prin hotarare definitiva si irevocabila) dreptul de a primi despagubiri pentru acest teren, insa suma, peste un milion de euro, nu i-a fost remisa de Primaria Arad.
Avocatii aradeanului au depus instantei cerere de punere de poprire pe conturile Primariei, cerere care a fost atacata de institutie.
Tribunalul Arad a dat castig de cauza aradeanului in detrimentul Primariei, iar recursul formulat de institutie la decizia Tribunalului a fost si el respins.
Executata silit
"Acum cateva zile, executorul judecatoresc Marius Carciumaru mi-a spus ca are toate elementele necesare pentru a pune poprire pe conturi.
Era normal sa punem poprire pe conturi pana la recuperarea celor peste 40 de miliarde de lei vechi, suma care reprezinta despagubirea pentru terenul care nu a putut fi primit in natura. Noi am vrut sa ne intelegem pe cale amiabila, fara sa facem scandal si taraboi, dar nu s-a putut, Primaria folosindu-se de o serie de tertipuri"
, ne-a declarat avocatul bucurestean al aradeanului Ilie Lupan, Gratiela Barla.
Un Craciun fericit
Avocatul este de parere, de asemenea, ca pana la finele acestui an, dosarul CET va fi incheiat, adica ca cel pe care il reprezinta va intra in posesia tuturor celor 45 de miliarde de lei vechi, bani popriti din contul Primariei Arad. 
"Sper sa putem sa-i facem un cadou extrem de fericit de Craciun, pentru ca a asteptat destul 7 ani sa i se recunoasca drepturile", a punctat Gratiela Barla.
Reprezentantul legal a lui Ilie Lupan sustine ca terenul valoreaza acum dublu fata de suma pe care aradeanul a primit-o ca despagubire, dar ca sunt fericiti oricum ca dosarul este aproape de final si ca banii vor fi recuperati, chiar daca prin blocarea conturilor Primariei, in temeiul hotararilor judecatoresti definitive si irevocabile.
Plangere penala
"Am folosit singura varianta care ne-a ramas: poprirea conturilor si executarea juridica a Primariei. Dupa ce vom inchide dosarul, vom cere Primariei sa se indrepte impotriva celor care au tergiversat acordarea despagubirilor", a punctat Gratiela Barla.
Aceasta a adaugat, ca de final, ca a "facut plangere penala impotriva primarului Gheorghe Falca pentru abuz in serviciu si fals in declaratii".

Adriana Barbu - Adevarul

  • Vizita documentara la Bekescsaba

Intalnire romano-maghiara de afaceriIn perioada 22 - 23 noiembrie 2007 a avut loc la Bekescsaba prima vizita de documentare organizata in cadrul proiectului "Strategie si proiecte comune pentru un mediu de afaceri dinamic la standarde europene" finantat din fonduri PHARE CBC 2004 Romania - Ungaria.
Delegatia romana formata din cinci specialisti ARBEK si doi membri ai echipei de proiect a vizitat la inceputul primei zile sediul Agentiei de Proiecte Crisul.
In decursul aceleasi zile a fost vizitat si Centrul pentru Studii Regionale al Academiei de Stiinte (RKK), unde a fost sustinuta o prezentare a misiunii Centrului, a organizarii resurselor umane, a partenerilor strategici si a principalelor activitati cu dimensiune nationala si internationala, dar in special transfrontaliera ale centrului.
Fundatia Publica pentru Promovarea Intreprinderilor din Judetul Bekes a fost urmatoarea institutie vizitata de catre delegatia romana. 
Totodata au fost discutate si posibile viitoare colaborri si parteneriate in cadrul unor proiecte transfrontaliere.
In cea de a doua zi a vizitei de documentare au fost trecute in revista alte doua institutii: Camera de Comert si Industrie a judetului Bekes si Camera Agricola a judetului Bekes. 

Marius Tarce - Informatia Aradului

  • Palatul Cenad, una dintre cele mai impozante cladiri ale Aradului

Palatul Cenad una din principalele cladiri de patrimoniu ale Aradului de la sfarsitul secolului XIXPotrivit Listei monumentelor istorice, intocmita de Ministerul Culturii si Cultelor din Romania, in municipiul Arad sunt foarte multe cladiri de patrimoniu, care au un regim special de intretinere si exploatare. 
Dintre sutele de cladiri clasate ca fiind monumente istorice in municipiul Arad, numai pe Bulevardul Revolutiei sunt 24. Unele dintre ele au fost - si sunt si astazi - case de locuit, in timp ce altele sunt foste palate in care au functionat institutii de interes public, sau au fost resedinte private.
Jumatatea secolului al XIX-lea marcheaza, alaturi de construirea caii ferate, si amenajarea bulevardului central si a celorlalte artere, unde in perioada 1867-1914 se construiesc Primaria, Palatul Cenad, Palatul Cultural, Tribunalul, Teatrul. 
O explicatie a acestui boom economic o reprezinta si dezvoltarea fara precedent a breslelor. 
Palatul Cenad (Bulevardul Revolutiei nr.73), unul dintre imobilele cele mai impunatoare ale municipiului, a fost construit de societatea de cale ferata Arad-Cenad, dupa planurile arhitectului Jivaszek, la sfarsitul secolului al XIX-lea. 
Cladirea face parte din ansamblul urbanistic al pietei Primariei si este reprezentativa pentru arhitectura eclectica, bogat ornamentata in stil clasic si renascentist.
Palatul Cenad a fost initial sediul Societatii de cale ferata Arad - Cenad, dat in folosinta in anul 1887, remarcandu-se prin acoperisul prevazut cu interesante turnuri a caror ornamentatie oglindeste specificul arhitecturii aradene de la sfarsitul secolului al XIX-lea. 
Cladirea prezinta elemente decorative care ii tradeaza menirea ca functionalitate, este vorba in special despre Mercur, zeul comertului, a carui figura este reprezentata pe frontispiciul cladirii.
Monument istoric si de arhitectura, astazi adapostind locuinte si birouri, este si el afectat de trecerea anilor, ca intreg centrul istoric al Aradului.
Dupa Revolutie, mare parte dintre spatiile de la parterul Palatului Cenad au fost acordate partidelor, parlamentarilor si asociatiilor, ca sedii. 
In 1994 a trecut, impreuna cu vecinul sau de piata, Palatul Administrativ, in proprietatea statului roman si in administrarea Prefecturii. 
Prefectura nu putea, nici legal, nici financiar sa administreze cele doua palate. 
Statutul juridic al palatului a creat, de-a lungul timpului, mari probleme. 
Prefectura a solicitat la un moment dat evacuarea chiriasilor 
Dupa emiterea unei Hotarari Guvernamentale, se pare ca aceste spatii au trecut in administrarea Regiei Protocolului de stat. 
In momentul de fata, Primaria detine si ea spatii in Palatul Cenad, aici oficiindu-se casatoriile civile.
De multe ori observam in centrul orasului magazine respingatoare, din cauza faptului ca nu se armonizeaza cu arhitectura monumentelor istorice. 
Agentii economici si proprietarii trebuie sa inceteze in a mai interveni cu lucrari de constructii asupra cladirilor, doar daca acestea sunt in concordanta cu stilul arhitectonic.
Strainii care trec prin Arad sunt impresionati si acum de frumusetea Aradului istoric. 
Centrul orasului Arad, cu o identitate proprie, reprezinta un bun al orasului si al tarii, de aceea trebuie luptat pentru a-l tine viu si neatins de vremuri.

Dana Mirea - Observator

  • Norme europene

Porcii nu vor mai putea fi taiati dupa traditia romaneascaPorcii de Craciun nu vor mai putea fi sacrificati dupa traditia romaneasca.
Autoritatea Sanitar - Veterinara a decis ca trebuie respectate normele europene.
Inainte de taiere, animalele vor fi anesteziate total, cu un dispozitiv special, numit pistol cu glont captiv.
Pentru ca este un procedeu nou, autoritatile ii vor instrui pe medicii veterinari pana la sfarsitul acestei luni.
Cei care vor sa sacrifice porci trebuie sa ceara din timp anestezierea animalului.
Dupa sacrificare, medicul veterinar va face si analiza pentru trichineloza.
Cei care nu vor respecta noile norme de sacrificare, risca amenzi de pana la 600 de lei.

Televiziunea Arad

  • Aradul muzical – Ovatii la Filarmonica

Cvartetul de coarde "Ziridava" pe scena FilarmoniciiIn general, se considera ca atractia fata de muzica simfonica ar mai mare decat cea fata de de muzica de camera.
Numarul mai mare de specatori de la concertele simfonice fiind edificator in acest sens.
La concertul Cvartetului de coarde "Ziridava", ni s-a zdrunciat putin parerea expusa anterior, iar reactia celor prezenti la concertul despre care vorbim, a pulverizat-o, cel putin pentru moment.
Formatia, despre care aud personal pentru prima oara, avand componenta: Traian Roman si Florin Gherghel la vioara, Victor Varadi (viola), Cosmin Puican (contrabas), asadar, o formatie  mai putin obisnuita, avand in vedere inlocuirea violoncelului cu contrabasul, a surprins prin performanta de la prima iesire pe scena aradeana.
Programul de sala ne comunica aparitiile din strainatate ale prospetei formatii: Osnabrueck (nov. 2004), Muenchen (Silvesterkonzert - dec. 2005), Zurich - Elvetia (Rotary – iunie 2006), Salzburg, Hanovra, Hodmezovasarhely (mai-sept. 2007).
Programul sustinut de Cvartetul "Ziridava" la Arad a inceput cu "Toamna" lui Antonio Vivaldi, al treilea concert pentru vioara si orchestra din ciclul "Anotimpurile", care are succes cu orice ocazie (cand e bine interpreta, ca de asta data), urmata de Divertismentul in Re a lui W. A. Mozart, a carei prima miscare a debutat intr-un tempo nebun (cum imi spuneam in acele momente), tempo cat se poate de potrivit unei expresii vii, scaparatoare, asa cum au realizat-o interpretii serii, in spirit mozartian.
Pentru contrast, formatia a oferit miscarea lenta a Cvartetului American a lui Antonin Dvorak, discurs redat cu o ardenta ce a reverberat in sufletele auditorilor prezenti.
Virtuozitatea paganiniana din Moto perpetuo si Capriciul nr. 24 (concepute pentru vioara solo) a captat auditoriul, care a aplaudat plin de insufletire prestatia filarmonistilor.
Daca sonoritatile foarte cunoscutului "Liber tango" a argentinianului Astor Piazolla nu au parut convingatoare, cu "Oblivion" al aceluiasi compozitor, cvartetul aradean s-a plasat pe teren sigur, obtinand urgent adeziunea unanima a publicului si in acest gen de muzica ce castiga tot mai mult teren si la noi.
Un vals si un alt tango al aceluiasi Piazolla au accentuat fuziunea interpreti-public, pentru ca discursul variat si deschis al "Suitei din  Transilvania", a carei prima miscare lenta, cu atragatorul dialog viori- contrabas, urmat de melodii ca "Lioara", "Mocirita cu trifoi" s. a. sa ne transporte in lumea sonora a diverselor zone ardelene, reusind sa cucereasca total auditorii, care au cerut si au mai obtinut un paso doble "Espagna" si un entuziasmant aranjament din Rapsodia I de George Enescu, care i-a ridicat, pur si simplu, in picioare.

Hugo Hauptmann – Virtual Arad

***
Concertul urmator va fi sustinut de Filarmonica din Oradea
dirijata de Salvatore Percacciolo din Italia (cea aradeana fiind intr-un turneu olandez)
- Ludwig van Beethoven - Uvertura "Egmont" si Concertul nr. 4 pentru pian si orchestra in Sol major (solist: Henry Bonamy din Franta)
- Piotr Ilici Ceaikovski – Simfonia a V-a in mi minor


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]