Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Joi, 28 iunie 2007
Stirile TVA aici
  • Noul stadion aradean… intre primarie si prefectura

Disputa in problema stadionului intre prefectul Popescu si primarul FalcaDe ce nu se doreste un nou stadion in Arad si cine nu doreste construirea lui sunt intrebari care s-au pus de multe ori, nu doar de iubitorii sportului. 
Iar degetul era (si inca este) indreptat spre primarul Aradului, Gheorghe Falca, considerat inamicul numarul unu al proiectului.
Deranjat de aceste acuze, edilul sef al Aradului a organizat ieri o conferinta de presa in care si-a prezentat punctul de vedere in legatura cu acest controversat subiect.
"Vad ca s-a ajuns la o adevarata campanie impotriva mea pe tema stadionului, totul capatand deja o tenta politica si culminand cu declaratia domnului prefect Gavril Popescu trimisa ziarelor aradene. Culmea e ca demararea proiectului intarzie tocmai din cauza prefecturii."
Gheorghe Faca a prezentat cronologic "povestea stadionului", totul plecand de la negocierile dintre primarie si "Casarom", negocieri care s-au incheiat prin intoarcerea in patrimoniul primariei a 26 de hectare de teren in zona Subcetate. Teren destinat construirii viitorului stadion, cu o capacitate de aproximativ 20.000 de locuri.
Au avut loc intalniri cu doua firme, una italiana, cealalta din Ungaria, ambele interesate de proiect. Intre timp au venit si alte firme cu oferte. Din pacate toate discutiile s-au blocat in momentul in care prefectura ataca in contencios administrativ actul prin care cele 26 de hectare se intorceau in proprietatea municipalitatii.
"Am pierdut cateva luni bune si probabil vom mai pierde si altele, pana cand instanta se va pronunta definitiv. Trebuie inteles faptul ca din momentul in care avem terenul, firma interesata de construirea stadionului va face un studiu tehnic. Fiind nevoie in prealabil de o hotarare de consiliu, care sa stipuleze ce va intra in proprietatea primariei, in speta stadionul, hotelul si doua terenuri de antrenament adiacente, pe restul suprafetei firma care va face acest lucru urmand sa construiasca alte obiective (centre comerciale, etc). Este clar ca e nevoie de un plan urbanistic de dezvoltare, avize, ceea ce inseamna alte cateva luni. Iar construirea stadionului va dura si ea minimum doi ani. Important este ca proiectul sa demareze, dar decizia prefecturii, o repet, ne tine cu mainile legate."
Fiind clarificata problema noului stadion, au fost abordate si alte subiecte, printre care si cel al Stadionului UTA, care va suferi si el ample lucrari de modernizare.
"La UTA se vor monta scaune si in peluze, regulamentul obligandu-ne sa avem sapte mii de locuri de acest gen pentru a primi licenta in noul sezon. Pana in luna mai va fi instalata si nocturna. Am demarat deja licitatia pentru noua tabela, urmand ca anul viitor sa incepem lucrarile de modernizare a peluzelor. Care vor fi aduse pana in spatele portilor si marite substantial. Avem un calendar de lucrari la stadion, dar lucrurile merg mai incet, pentru ca asa se lucreaza in administratia din Romania. La inaugurarea nocturnei, stadionului i se va atribui noul nume, "Francisc von Neumann", asa cum este stipulat in protocolul incheiat cu urmasii creatorului echipei UTA. Protocol in care este stipulat si faptul ca primaria pierde stadionul daca el este vandut sau i se schimba destinatia. Asta ca sa ii linistesc pe cei care vin cu tot felul de variante de daramare sau instrainare a arenei." a precizat primarul Aradului Gheorghe Falca.

Florin Coita - Informatia Aradului

  • Salubritatea a sucombat

Salubritatea Arad va intra in lichidare voluntara - Virtual Arad News (c)2007Dupa cea de a doua licitatie ratata, societatea Primariei va intra in lichidare voluntara.
Primaria Arad va inchide definitiv portile Salubritatii. 
Solutia de lichidare voluntara a societatii a fost data de firma care a intocmit proiectul privind modalitatile de privatizare, varianta fiind cea de a treia si ultima prevazuta pentru unitate.
Celelalte doua solutii - vanzarea Salubritatii prin licitatie deschisa si negocierea cu firmele interesate nu au dat roade. 
Ieri a avut loc cea de a doua licitatie (negocierea cu firmele interesate). Cu toate ca in urma cu o saptamana erau deja cumparate patru caiete de sarcini, la licitatia de marti nu s-a prezentat nimeni.
"In atare conditii, ne vedem nevoiti, din pacate, sa recurgem la ultima solutie: lichidarea din proprie initiativa", ne-a declarat Ovidiu Mosneag, membru in AGA la Salubritate si unul dintre consilierii care s-au zbatut de peste un an sa privatizeze societatea pentru a nu intra in faliment.
Din pacate pentru societate si pentru angajatii acesteia, nici macar firma Polaris, a carei descindere la Arad a contribuit la falimentarea Salubritatii nu s-a aratat interesata sa cumpere ce a mai ramas de cumparat din societate, cu toate ca are acelasi obiect de activitate.
Ramane de vazut ce se va intampla cu angajatii societatii in perioada urmatoare, cand acesta isi va inchide portile.

A.B. - Adevarul

  • Hacker judecat acasa

Vina hackerului aradean va fi stabilita de Tribunalul AradProcurorii DIICOT Bucuresti l-au trimis in judecata pe hackerul Victor Faur, de 22 de ani, care a spart codurile computerelor NASA, pentru savarsirea in forma continuata si concurenta, a mai multor infractiuni prevazute de Legea 161/2003, in legatura cu accesarea neautorizata a unui sistem informational.
Potrivit procurorilor DIICOT, in perioada noiembrie 2005-septembrie 2006, tanarul a accesat fara drept, in mod repetat, incalcand masurile de securitate, sistemele informatice apartinand mai multor agentii americane printre care NASA, US Departament of Navy si US Departament of Energy. 
Procurorii spun ca Victor Faur a folosit numele de utilizator si parolele apartinand personalului autorizat ori legaturile securizate ale acestor servere in retea.
In 11 octombrie 2006, anchetatorii i-au interzis lui Victor Faur sa paraseasca tara, masura care a fost prelungita pana in 8 iulie 2007. 
Asupra vinovatiei tanarului se va pronunta Judecatoria Arad, iar termenul de judecata va fi stabilit saptamana viitoare.

Alex Negru - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • O saptamana plina de evenimente, dedicata "Zilelor Sebisului"

Zilele Orasului Sebis vor insemna un eveniment important pentru localniciIn de an, locuitorii si autoritatile locale cinstesc orasul Sebis, organizand manifestari dintre cele mai diverse, prin care toata populatia acestui oras aradean sa aiba parte de momente pline de veselie si de voie buna.
Orasul Sebis se afla in mare sarbatoare, intrucat autoritatile locale au organizat o serie de evenimente, dintre cele mai diverse, grupate sub genericul "Zilele Sebisului". 
Seria evenimentelor a inceput in prima zi a saptamanii in curs, iar punctele culminante vor fi atinse odata cu cea de a VIII-a editie a Festivalului de Muzica.
Primele actiuni au avut un caracter cultural si s-au desfasurat luni la Muzeul Tarii Zarandului. 
Acest muzeu a fost vizitat de numerosi localnici, dar si de alti oaspeti, fiind prezentat - alaturi si de alte date din istoria Sebisului - de Vitalie Munteanu. 
Cu aceasta ocazie, a avut loc si simpozionul "Mihai Beniuc - poet nascut in orasul Sebis".
Ieri, principalele unitati economice din acest oras si-au deschis portile, pentru a fi vizitate de toti cei care sunt interesati de dezvoltarea economica a intregii zone, iar dupa incheierea actiunii numite "Cu portile deschise", primarul orasului Sebis, Gheorghe Feies, le-a prezentat concitadinilor sai programul de dezvoltare economica a orasului – prezent si perspective.
Astazi, incepand cu ora 11,00, va avea loc inaugurarea si sfintirea unor obiective de interes local, foarte importante atat pentru oras, cat si pentru locuitorii lui. 
Este vorba despre Piata agroalimentara, Bulevardul Victoriei, Scoala Generala Sebis, Caminul de copii, Scoala Generala din Prunisor, Scoala Generala din Prajesti, Fabrica Societatii Gemi Cotta, retelele de canalizari ale orasului Sebis. 
Dupa amiaza zilei de azi va fi una cu totul si cu totul aparte, deoarece organizatorii vor oferi sebisenilor si invitatilor lor cateva momente speciale. 
Astfel, pe Stadionul "National" din localitate vor avea loc concursuri aviatice, parasutism, planorism si parapanta. 
Seara, Consiliul Local si Primaria Sebis vor oferi un dineu in cinstea invitatilor si colaboratorilor.
De joi, la Sebis va incepe una dintre cele mai indragite manifestari de peste an – Festivalul de Muzica, ce ajunge in acest an la editia a VIII-a. 
Prima zi din cadrul acestui festival va apartine mizicii populare si va fi inaugurata la ora 10,00 de o parada a portului popular. 
Demn de semnalat este faptul ca orasul Sebis are ca invitati speciali pentru acest eveniment reprezentanti din tara, dar si din strainatate – Ungaria, Italia, Franta, Bulgaria, Slovacia, Ucraina, parada desfasurandu-se pe traseul Bulevardul Victoriei – Piata Tineretului. 
La finele paradei, in Piata Tineretului va avea loc un concert cu muzica de fanfara, iar seara, de la ora 18,00, aceasta noua si moderna piata va fi locul in care se va desfasura un spectacol folcloric de anvergura. 
Pe scena amplasaata aici vor evolua Orchestra "Rapsozii Zarandului" – condusa de maestrul Petrica Pasca, Ansamblul folcloric Sarbesc din Arad, Ansamblul german al Cercului Cultural Banat – Ja, ansamblurile folclorice "Cununita" din Santana, din Dieci si Bocsig, precum si solistii vocali Rodica Ardelean, Cornelia Caprariu Roman, Malvina Nagy, Voichita Suba. 
Pe scena festivalului vor evolua si formatiile de muzica si dansatori venite din strainatate special pentru acest eveniment. 
Seara se va incheia cu un joc de artificii.
Vineri si sambata, Sebisul se va transforma intr-un oras al tinerilor si al muzicii tinere, deoarece pe scena Festivalului Muzicii vor urca unele dintre cele mai indragite formatii ale tinerei generatii. 
Astfel, invitatii organizatorilor – Primaria orasului Sebis, Televiziunea Romana si TVR Timisoara – vor urca formatiile "Directia V", "Animal X", "Class", "Impact", "Heaven", "Time Out", "Danger" si Anda Adam.
Asadar, cei care doresc sa petreaca cateva zile pline de distractie si voie buna nu trebuie sa ocoleasca, in aceasta saptamana, orasul Sebis, acolo unde, de joi si pana sambata, inclusiv, oaspeti de seama sunt muzica populara traditionala (din tara si din strainatate) si muzica rock si dance.

Mihaela Cerna - Observator

  • Aradul muzical – Seara de opera italiana

Muzica lui Verdi a rasunat pe scena filarmonicii din AradPenru finele stagiunii Filarmonicii aradene a fost invitat Petru Sbarcea, dirijor cu o bogata activitate in tara (Opera din Cluj, Filarmonica din Sibiu si ca invitat al altor centre muzicale), dar si in strainatate, pe o arie larga, intre Iran si Turcia pana in Franta, Belgia, Olanda etc.
Bun cunoscator al repertoriului scenei lirice, P. Sbarcea a oferit aradenilor un program cuprinzator din muzica scenica italiana.
Prima lucrare interpretata de orchestra aradeana a fost Uvertura melodramei "Forta destinului" compusa de Giuseppe Verdi in 1862 pe libretul doctorului Francesco Maria Piave, pentru scena Teatrului Imperial din Sankt Petersburg, prelucrata mai tarziu pentru "Scala" din Milano, cand autorul a inlocuit vechea introducere cu aceasta uvertura. 
Sub bagheta dirijorului clujean, au fost profilate contrastele tematice, relevandu-se dinamismul ritmico-melodic si orchestral, dandu-se discursului verdian forta si culoare.
Cea de-a doua parte a concertului a inceput cu Uvertura dramei giocoso "Italianca in Alger" (1813) de Gioachino Rossini, opera ce avusese la Venetia un succes deosebit.
Orchestra lui P. Sbarcea a subliniat gratia persiflanta a Andantelui, incisivitatea temei Allegro-ului, senzatia de forta irezisibila a discursului.
Daca mergem tot pe firul muzicii orchestrale, ajungem la final, cand formatia a interpretat atragatorul Intermezzo din "Cavalleria rusticana" de Pietro Mascagni, o muzica ce cucereste publicul prin frumusetea sa aparte, mai ales atunci cand talmacirea o realizeaza un specialist in muzica de scena.
Interventia corului care a completat armosfera de sarbatoare (actiunea se petrece in ziua de Pasti) cu "Regina coeli", reprezentand pe de o parte corul bisericii, pe de alta cu "Alleluia" cel al enoriasilor, insotit de imnul Invierii prin vocea Santuzzei (Florica Iacob-Burdulean), a captat auditorii.
Solista serii a fost tot o clujeanca, Carmen Gurban, al carui debut aradean, cu sala arhiplina, ne-a ramas in memorie. 
Abordand celebra Arie a Elvirei din actul I al operei "Ernani" de Giuseppe Verdi, solista, acompaniata de orchestra aradeana, a impresionat prin realizarea unei expresii vii a zbuciumului sufletesc al personajului caruia compozitorul i-a tesut o arie ce reprezinta o remarcabila sinteza a cantului ornamentat si a expresiei muzicale intense.
Cu "Ritorna vincitor", celebra arie a Aidei din actul I din opera ce poarta acest nume, Carmen Gurban a impresionat prim impletirea expresiei trairilor impulsive cu seninatatea deznadajduita, datorite situatiei extreme a personajului cand victoria iubitului ii va periclita patria si tatal.
Ramanand in lumea sonora verdiana, solista a abordat impresionanta arie a Ameliei din actul III al "Balului mascat" in care-si tagaduieste vinovatia, frumosul cantabile fiind acompaniat de violoncel.
Din sfera muzicii pucciniene, solista ne-a prezentat aria Toscai "Visi d-arte", in care eroina exprima durere profunda, rugaminte fierbinte, disperare. Tot din creatia lui Giacomo Puccini, Carmen Gurban a sugerat speranta, increderea, bucuria revederii in aria lui Cio Cio San, "Un bel di vedremo".
Revenind la corul Filarmonicii, trebuie sa subliniem ca a realizat un tur de forta, relevand momente specifice dintr-o serie de creatii verdiene cum ar fi "Macbeth", corul exilatilor scotieni "Patria, opressa" din actul al IV-lea, in care vibreaza sentimentul patriotic, apoi "Coro della processione" din opera "Lombarzii", in care pelerinii evoca Ierusalimul mult visat, pentru ca din "Otello", formatia sa redea bucuria triumfului asupra turcilor in "Fuoco di gioia".
Publicul a perceput sonoritatile rafinate ale Corului clopotelor din opera "Paiate" de Ruggiero Leoncavallo, nota ironica a Corului servitorilor din "Don Pasquale" a lui Gaetano Donizetti.
Din "Elixirul dragostei" al aceluiasi Donizeti, formatia corala preluata si cizelata de Petru Sbarcea a selectat doua coruri din actul I si stralucitorul toast in cinstea casatoriei Adinei, "Cantiamo, facciam brindisi".
Ramanand la creatia aceluisi compozitor, din "Lucia di Lammermoor", corul si nelipsita orchestra au redat exuberanta din ceremonialul de casatorie din actul al II-lea si tristetea celui din actul urmator, pentru ca apoi corul mut din "Madame Butterfly" de Puccini sa redea asteptarea rabdatoare plina de sperante.
Acest program complex a dat satisfactie publicului, care a aplaudat calduros dirijorul, solista si formatiile Filarmonicii.

Hugo Hauptmann – Virtual Arad


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]