Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Vineri, 29 iunie 2007
Stirile TVA aici
  • Atmosfera "incinsa" la sedinta CLM

Sedinta ordinara a CLM AradTaxele si impozitele aradenilor pe 2008 au fost aprobate
Replici taioase, proiecte mult comentate, pe buna dreptate sau nu, atmosfera "incinsa", in sedinta ordinara de consiliu municipal desfasurata ieri.
Proiecte deosebit de importante pentru aradeni au fost aprobate in cadrul sedintei de consiliu municipal de ieri. 
Cu toate ca unii consilieri si executivul si-au aruncat cuvinte grele, toate proiectele au trecut la vot, mai putin unul.
Taxele si impozitele pe anul 2008 nu au crescut, insa…
Un proiect care ii afecteaza in mod direct pe aradeni, pus in discutie, a fost cel referitor la stabilirea taxelor si impozitelor pe anul 2008. 
Cu toate ca edilul sef, Gheorghe Falca spunea ca taxele si impozitele nu vor creste anul viitor, unii dintre consilieri nu au fost de aceeasi parere. 
De fapt, primarul avea dreptate, taxele in sine nu au crescut deloc, insa, dupa cum au declarat unii dintre consilierii independenti la luarile de cuvant, printre care si Rodica Borza: "Foarte multe dintre cladiri, mai ales cele vechi sunt luate in evidenta fiscala ca fiind construite dupa anul 2000. Si atunci, pentru cladirile noi taxele si impozitele sunt mai mari."
La acest punct a raspuns Pavel Neamtiu – director executiv la Directia de Venituri din cadrul Primariei: "Este foarte fals ca a fost modificat anul de constructie. Asa s-a preluat la evidenta fiscala inca din anul 2000. Si Legea data in acest sens in 2007 spune ca anul constructiei luat in calcul este cel in care s-au facut ultimele autorizari de constructii la aceste imobile."
Rodica Borza a si propus un amendament cu referire la aceste impozite: "In cazul impozitelor pe cladiri, primarie sa identifice toate cladirile de acest gen si sa aduca la zi evidenta cladirilor din punct de vedere al anului constructiei."  
Insa, cum era de asteptat, acesta a cazut cu brio.
Alte amendamente au venit din partea Comisiei de buget finante si au fost prezentate de consilierul PNL, Ovidiu Mosneag. 
In speta, incasarile la taxa de salubritate sa fie luate de primarie direct de la locatari si nu de la administratori. 
Insa, dupa interventia viceprimarului Tiberiu Dekany care i-a explicat consilierului ca se voteaza stabilirea taxelor si nu modul in care se achita acestea, Mosneag a fost de acord ca amendamentul sa faca obiectul unei solicitari intr-o viitoare sedinta de consiliu.
Terenuri de sport in cartierele municipiului
Un alt punct de pe ordinea de zi pe marginea caruia a existat discutii furtunoase a fost cel referitor la aprobarea studiului de fezabilitate al obiectivului de investitie "Amenajare terenuri de sport in Municipiul Arad"
Pe scurt studiul de fezabilitate era pentru amenajarea a 30 de terenuri de sport in 30 de locatii prin cartierele municipiului. 
Din nou, consilierul Rodica Borza a luat cuvantul cerand sa se specifice in proiect locatiile in care vor fi amplasate acele terenuri. 
"Scrie in studiu ca terenurile vor fi amplasate pe 17.000 de metri patrati in totala, dar locatiile in care se vor amenaja unde sunt?" 
La CLM consilierii au adoptat aproape toate hotararile La aceasta intrebare i-a raspuns directorul Directiei Tehnice din cadrul Primariei – Razvan Popa: "Toate aceste terenuri sunt pe raza municipiului Arad. Au fost alese 30 de locatii, Am lista daca doriti sa o vedeti. Nu am prevazut un plan de sistematizare pentru ca trebuie sa mai verificam ce conducte trec pe sub aceste terenuri. Trasarea terenurilor se va face impreuna cu reprezentantii institutiilor de utilitati, ca sa nu construim peste tevi de gaz, apa sau alte utilitati."
Un amendament propus de comisia patru a fost suplimentarea numarului de terenuri de la 30 la 40, amendament care a si fost aprobat de catre consilieri in unanimitate.
Modernizarea strandului
Un alt proiect adoptat in sedinta de ieri a fost cel privind aprobarea documentatiei tehnico-economice "Studiul de fezabilitate amenajare Strand Neptun Arad"
In contextul valorificarii si reabilitarii potentialului de agrement al Strandului Neptun, precum si necesitatea stabilirii conditiilor si masurilor urbanistice de amenajare complexa a acestuia, primaria are in plan investitii majore la locul de agrement. 
Un prim pas pentru reabilitarea este realizarea documentatiei tehnico-economice a studiului de fezabilitate.
Lucrarile constau in reabilitarea corpurilor de cladire existente, reabilitarea zonei de agrement, construirea a mai multe grupuri sanitare. 
Si chioscurile de vanzare a biletelor de la intrarile la strand vor fi inlocuite cu altele noi.
Primaria mai are in plan instalarea unor statii de tratare-recirculare-incalzire apa in bazinele pentru adulti si pentru copii si totodata construirea unei statii de pompare a apei uzate menajere. 
De asemenea vor mai fi amenajate si rampe pentrui persoanele cu handicap. 
Se vor mai efectua reabilitari si ale retelelor de iluminat stradal si ornamental. 
Mai mult si reteaua de gaze naturale va fi extinsa. 
Valoarea totala a investitiei se ridica la 81.988.710,41 lei.
Elaborarea documentatiei tehnice pentru reabilitarile care urmeaza a fi efectuate la Strandul Neptun, a fost facuta de catre S.C. "DARA" IMPORT-EXPORT S.R.L. Cluj Napoca, in calitate de proiectant autorizat si contractant al serviciilor de proiectare prestate.
Unui dintre amendamentele propuse si aprobate la acest punct de pe ordinea de zi s-a referit la cabinele din incinta locului de agrement. 
Asadar, consilierul PNL – Gheorghe Schill a propus: "Cabinele sa nu fie desfiintate. Sa ramana in aceeasi forma, numai sa fie modernizate." 
In alta ordine de idei, consilierul independent Edeleni Coloman a fost de parere ca suma de 500 de mii de euro alocata pentru acest proiect este mult prea mare: "Valoarea investitiei mi se pare enorma. Facem foarte multe proiecte pe hartie, dar foarte putine dintre acestea se materializeaza. Cu acest proiect s-ar fi putut astepta pana in toamna pentru ca exista fonduri structurale care s-ar putea accesa, ca sa nu mai cheltuim din buget."
Primarul Gheorghe Falca a raspuns ca doar o mica parte din investitiile care trebuie realizate la strand se vor realiza lunile acestea: "Acum vom investi doar in strictul necesar, iar mai apoi ne-am gandit si noi la varianta accesarii fondurilor structurale."
Dupa alte serii de dezbateri si contraziceri intre consilieri si primar, in cele din urma proiectul a fost adoptat.
Modificare a statutului de functii la Filarmonica cazut la vot
Un singur proiect a cazut la vot in sedinta de ieri si anume modificarea statutului de functii a Filarmonicii Arad. 
Acesta cuprindea in mare suplimentarea organigramei si a statului de functii a Filarmonicii de Stat Arad cu o  functie de director general si totodata transformarea functiei actuale de director in director artistic, in subordinea directa a directorului general. 
Conducerea interimara a institutiei sa fie asigurata de Frandes Dorin, director artistic, pana la ocuparea prin concurs a functiei vacante de director general.
Proiectul a cazut la vot dupa discursul tinut de consilierul Rodica Borza care sustinea faptul ca, de fapt, se urmareste instalarea unui nou director la aceasta institutie, iar apoi concedierea lui Dorin Frandes.

Nadia Bodran - Informatia Aradului

  • A ajuns sub tramvai

Accident de tramvai in plin centruDin cauza neatentiei o femeie de 67 de ani a fost accidentata miercuri dimineata de o garnitura.
O femeie de 67 de ani, din Arad, a fost accidentata de un tramvai miercuri dimineata in centru.
Se pare ca femeia nu s-a asigurat cand a traversat, moment in care a fost lovita de tramvai si bagata sub acesta. Martorii de la fata locului spun ca garnitura avea verde la semafor si ca femeia a trecut brusc in fata acestuia.
De asemenea acestia sustin ca femeia s-a oprit in loc, a intors capul si ar fi discutat cu o alta persoana moment in care a fost lovita de mijlocul de transport in comun. Din fericire, victima, Iuliana C., nu a fost accidentata grav.
Victima e vinovata
Femeia s-a ales cu doua coaste fracturate si cu cateva contuzii. Aceasta a ramas internata la sectia neurochirurgie a Spitalului Clinic Judetean Arad pentru supraveghere.
"Din primele cercetari se pare ca femeia a traversat pe culoarea rosie a semaforului, a fost surprinsa de tramvai si accidentata", a declarat agentul sef Marinel Maris, de la Politia Rutiera Arad.

I.C. - Adevarul

  • Tabara in cimitir

Cimitirul eroilor sovietici va gazdui o tabara studenteascaMai multi studenti isi vor petrece tabara intr-un cimitir.
Nu e vorba insa de orice cimitir, ci de cel al eroilor sovietici. 
Potrivit subprefectului de Arad, Horvath Levente, "in perioada 13-19 august, la Lipova, judetul Arad, se va organiza o tabara studenteasca, in cadrul careia se va pune accentul pe munca de voluntariat, in vederea executarii unor lucrari de amenajare pe raza cimitirului. La proiect vor participa studenti din toata tara".
De asemenea, exista posibilitatea ridicarii in localitatea Radna a unei troite, prin care sa se cinsteasca amintirea elevilor din Detasamentul de la Paulis, cazuti la datorie. 
Ideea reamenajarii cimitirului a aparut dupa ce subprefectul s-a intalnit cu un consilier al prim-ministrului, din cadrul Oficiului National pentru Cultul Eroilor, Virgil Manea.

Alex Negru - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Un vanator aradean a vanat intr-un safari african cea mai mare antilopa din lume!

Un vanator aradean a vanat cea mai mare antilopa la un safariMircea Ienciu din Arad face parte din rara categorie a vanatorilor adevarati, inteligenti si ultradotati. 
A vanat... cam tot ce era de vanat in tara, animale de ses, deal, munte si... delta. 
Pasiunea pentru vanatoare pleaca din copilarie cand era simplu... gonas. 
Contrar poetului adolescent marcat de "moartea caprioarei", Ienciu traieste cu pasiune preludiul actului de vanatoare, nicidecum moartea animalului. 
"Ma pregatesc indelung pentru intalnirea cu animalul. Sunt de conceptie ca vanatorul daca nu este pasionat, ucide si atat. Eu imi aleg cu grija arma, alicele, costumul, studiez fiecare animal in parte, timpul de iesire la vanat, sezonul, ora, chiar. Sunt multe elemente extrem de importante care fac o vanatoare frumoasa si reusita, altfel, asa cum am spus – actul vanatoresc este banal si morbid, lasandu-ti, chiar prin moartea animalalului o senzatie grea de neimplinire".
Ienciu a strabatut tara in lung si-n lat, cucerind trofee pretioase si rare. 
Expozitia de acasa este un veritabil muzeu al trofeelor splendid impaiate in care se intalnesc cele mai frumoase si rare specii de pasari si animale. 
"Aproape ca am epuizat – aici in tara - cam tot ceea ce mi-am dorit sa vanez ca trofeu; de aceea am visat sa vanez in savanele africane, cele mai frumoase si gratioase exemplare de animale din lume, antilopele!".
Vanatorul aradean a realizat in urma cu doi ani prima sa expeditie africana de vanatoare in Namibia, iar acum, de-abia intors de doua zile din Africa de Sud, zona Zululand - a adus cu sine mandria si onoarea de a fi vanat cea mai mare antilopa din lume, alaturi de celelalte piese superbe de vanatoare. 

F.R.Gh. - Observator

  • Pe Internet

Primarul comunei Buteni vorbeste despre ultimele realizariPrimarul comune Buteni Radu Blaga spune ca in anul 2004 a ajutat 150 de agricultori sa urmeze cursuri gratuite de specializare, primaria a fost dotata cu tehnica de calcul moderna iar spatiile de joaca pentru copii au fost modernizate in totalitate.
La Buteni au fost investiti bani si in infrastructura.
Mai bine spus au fost pietruite aproximativ 30% din strazile existente iar vaile localitatii au fost reabilitate.
Tot la Buteni se afla si unul dintre cele mai mari muzee de arta si traditie din judetul Arad si un camin cultural care sa respunda cerintelor culturale din zona.
De curand, Buteniul este si pe Internet iar stirile despre comuna pot fi altate in orice colt al lumii.
Astfel este promovat si festivalul international de fanfare, care se defasuara si in acest an la sfarsitul lunii iulie.
Cu toate acestea, primarul spune ca mai sunt multe lucruri de facut in comuna.
Primaria din Buteni mai trebuie sa finalizeze si problemele legate de retrocedari dar si sa mai atraga fonduri europene pentru diverse investitii.

Vasile Blidar - Televiziunea Arad


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]