Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Joi, 29 noiembrie 2007
Stirile TVA aici
  • Falca a iesit ieri public sa critice rechizitoriul pe baza caruia a fost trimis in judecata

Primarul Gheorghe Falca a organizat o conferinta de presaPrimarul Gheorghe Falca a organizat ieri o conferinta de presa pentru a incerca sa explice legalitatea tranzactiei cu terenul de la Fabrica de Zahar. 
A oferit unele explicatii referitoare si la acuzatiile de luare de mita si abuz in serviciu, pentru care a fost trimis in judecata de DNA. 
A fost prima explicatie publica a primarului, pe acest subiect, din momentul in care procurorii anticoruptie au inaintat dosarul sau instantei. 
De ce tocmai ieri au fost facute aceste precizari? Explicatia este confuza. 
Cert e ca a decis sa rupa tacerea si sa prezinte versiunea sa asupra evenimentelor care i-au provocat trimiterea in judecata.
Gheorghe Falca, asa cum ii place, a pregatit o tabla pentru a oferi explicatii audientei, mai precis jurnalistilor invitati sa participe la conferinta de presa de ieri.
Pe tabla a lipit cu hartiute de diferite culori diverse preturi ale unor terenuri vandute de primarie, in mai multe zone ale orasului, preturi de la 4 euro metrul patrat la peste 35 de euro. 
Cu asta primarul a incercat sa demonstreze ca vanzarea suprafetei de 5,5 hectare catre amicii sai a fost facuta la un pret mediu, nicidecum subevaluat, asa cum se afirma.
"As fi iesit mai demult cu aceste explicatii, dar am asteptat sa treaca alegerile europarlamentare", a precizat primarul, ceea ce este oarecum suprinzator, fiindca daca aceste precizari ale sale au fost facute pentru a-l disculpa, nu aveau ce deservicii sa ii aduca in campania electorala pentru scrutinul de duminica.
Spicuind din rechizitoriul realizat de procurorii anticoruptie, Gheorghe Falca a incercat sa motiveze gesturile sale care au dus, in cele din urma, la anchetarea si trimiterea sa in judecata. 
"Printr-un referat, directorul tehnic al primariei, Razvan Popa, si viceprimarul Tiberiu Dekany mi-au propus la un moment dat sa vindem 15 terenuri, catre diverse societati. Am emis dispozitia necesara, iar cand am aflat ca Elecon este una dintre ele, am emis doua imputerniciri pentru viceprimarul Dekany, l-am mandatat sa conduca dansul negocierile in locul meu." 
Primarul continua sa sustina ca nu s-a produs nicio ilegalitate cu terenul de la Fabrica de Zahar, ca totul este o speculatie si ca exista explicatie pentru fiecare etapa a tranzactiei. 
Numai ca procurorii nu cred la fel. 
In rechizitoriul lor se atrage atentia asupra faptului ca terenul respectiv a fost vandut de catre Consiliul Local chiar daca in Cartea Funciara figureaza ca proprietate a statului. 
Mai mult decat atat, dupa parerea lor terenul a fost vandut abuziv, fiindca nu s-a organizat o licitatie ci o atribuire directa.
Gheorghe Falca considera acuzatiile DNA ca fiind nejustificate"Nu inteleg de unde aceasta parere a procurorilor. Este adevarat ca in CF figureaza ca terenul era al statului, dar AVAS sustine ca nu este treaba sa ce se intampla cu terenul respectiv, si mai mult decat atat, statul roman este reprezentat in teritoriu de autoritatile locale, deci aveam dreptul sa vindem", a spus primarul.
Gheorghe Falca se plange ca procurorii nu au vrut sa ii accepte cativa martori in aparare si ca nu au realizat o expertiza a casei sale, primita de la firma careia i s-a vandut terenul de sub Fabrica de Zahar. 
In rechizitoriu se afirma ca apartamentul de bloc al primarului, pe care l-a dat in schimbul casei, ar valora 70 de mii de euro, iar casa primita, pe strada Caragiale, 230 de mii de euro. 
"Cu drag as vrea sa primesc pe casa mea valoarea pe care au trecut-o domnii de la DNA. Daca imi dau astazi banii astia pe ea, sunt fericit. Ei insa nu au realizat o expertiza, ci au facut doar un calcul pentru estimarea valorii casei, calcul pe care l-au gresit. Au spus ca metru patrat de teren costa 850 de euro, dar nu au tinut cont ca doua treimi din suprafata nu este construita, deci au facut un calcul gresit" – a spus Falca.
Acuzatiile DNA impotriva primarului:
- Terenul de la Fabrica de Zahar nu se putea vinde decat prin licitatie, nicidecum prin negociere directa, asa cum s-a intamplat
- Consiliul Local nu avea dreptul sa vanda terenul, care era proprietatea statului
- Primarul a creat o comisie a carei presedinte s-a autonumit, special pentru a putea vinde acest teren
- Pretul terenului a fost drastic subevaluat, creandu-se un prejudiciu de peste 2 milioane de euro
- Motivul subevaluarii il reprezinta schimbul de casa dintre primar si cumparatorul terenului de la Fabrica de Zahar
- Intre apartamentul dat de primarul Falca si casa primita la schimb de acesta este o diferenta de peste 100 de mii de euro
- Procurorii neaga ca primarul ar fi platit diferenta de 20 000 de euro pentru casa de pe strada Caragiale, asa cum sustine Gheorghe Falca
- O parte dintre utilitatile casei nu au fost puse pe numele primarului decat dupa sesizarea cazului in presa, deci se poate presupune ca acestea nici nu au fost platite de el.
Ce spune Falca despre DNA:
- Au intocmit un rechizitor "hazliu"
- Nu au acceptat cativa martori propusi de aparatorul lui Falca
- Ignora faptul ca terenul de sub Fabrica de Zahar trebuia vandut prin negociere directa, potrivit HG 577
- Nu au realizat o expertiza a casei sale (care in opinia lor reprezinta obiectul mitei) inainte de a-i stabili valoarea
- Nu iau in considerare si celelalte terenuri vandute in municipiul Arad, inclusiv de administratiile anterioare, la preturi chiar mai mici
- Nu au consultat institutia care supravegheaza legalitatea actelor si deciziilor Consiliului Local: Prefectura
- Au calculat gresit valoarea casei sale, fiindca nu au tratat separat terenul si suprafata construita.

Andrei Ando - Observator

  • Accident mortal pe D.N. 69

Accident mortal pe DN 69Un grav accident de circulatie a avut loc marti dupa-masa pe Drumul National 69, cel care leaga Aradul de Timisoara.
Soferul unui Mercedes a incercat sa efectueze o depasire neregulamentara si s-a izbit frontal de o autobasculanta de mare tonaj care circula din sens opus.
Soferul autobasculantei a vrut sa evite Mercedes-ul si a virat lovind un stalp de inalta tensiune, ceea ce a lasat localitatea Sagu fara curent electric.
Stalpul rupt a cazut peste cabina soferului. 
In urma impactului deosebit de puternic, soferul Mercedesului a decedat pe loc.
Drumul national 69, pe care s-a produs accidentul a ramas, ca atare, blocat peste doua ore, cozile de masini intinzandu-se pe mai bine de cinci kilometri.
"Circulatia a fost redirijata inspre localitatea Zadareni", ne spune Camelia Tuduce, purtatorul de cuvant al Inspectoratului de Politie al Judetului Arad.
La fata locului s-au deplasat atat echipajul descarcerarii, cat si salvarea, politia si o echipa de la Enel pentru a reface racordarea localitatii la energia electrica.

M.S. - Adevarul

  • Daciana Sarbu, interesata de mediu

Europarlamentara Daciana Sarbu este preocupata de mediuEuroparlamentarul PSD Daciana Sarbu, membru al Comisiei pentru Mediu, Sanatate Publica si Siguranta Alimentara a Parlamentului European, a adresat miercuri un apel public, catre conducerile celor doua Camere ale Parlamentului Romaniei, pentru reducerea cheltuielilor cladirii Parlamentului roman prin inregistrarea acestei institutii in sistemul EMAS.
Sistemul European de Management de Mediu si Audit (EMAS) este un instrument european prin care companiiie si alte organizatii evalueaza, raporteaza si imbunatatesc efectul pe care activitatile lor il au asupra mediului inconjurator. 
Prin acest pas, volumul cheltuielilor legate...de intretinerea activitatii Parlamentului s-ar diminua semnificativ, iar impactul poluant asupra mediului ar scadea.
"Parlamentul Romaniei trebuie sa isi asume responsabilitatea reducerii impactului direct si indirect al functionarii sale asupra mediului, prin minimizarea consumului de energie, promovarea reciclarii (a hartiei, a echipamentelor IT, etc), o mai buna gestionare a problemelor generate local (zgomot, mirosuri, praf) si a transportului (bunuri, servicii si angajati)", a declarat Daciana Sarbu.
In anul 2006, potrivit datelor publice, Parlamentul Romaniei a inregistrat cheltuieli in valoare de aproximativ 47 milioane RON, reprezentand cheltuieli pentru incalzire si iluminat, apa, canalizare si salubritate, transport, telecomunicatii, publicatii si materiale documentare. 
O buna parte a acestor cheltuieli s-ar putea reduce considerabil prin inregistrarea in sistemul EMAS, care ar preveni atat irosirea unor sume importante de la bugetul de stat, cat si degradarea accentuata a mediului inconjurator. 
Nu in ultimul rand, aceasta initiativa ar demonstra o implicare autentica a Parlamentului in domeniul dezvoltarii durabile si protectiei mediului inconjurator.
Presedintele Parlamentului European, Hans Gert Pottering, si Secretarul General Harald Romer au semnat miercuri adeziunea la politica de mediu EMAS, prin care cladirile Parlamentului European vor intra in sistemul EMAS.

Daniel Albu - Informatia Aradului

  • Teren sintetic pentru copii

Pentru echipa de copii a clublui de fotbal UTA se va construi un teren sinteticAutoritatile locale construiesc un teren sintetic pentru echipele de copii si juniori de la UTA.
Primaria si firma constructoare au semnat contractul de executie a lucrarilor de amenajare a terenului sintetic pentru antrenament a Stadionului Sega.
Potrivit Primariei, beneficiarii sunt echipele de copii si juniori din cadrul Centrului de pregatire a clubului UTA, care se vor putea pregati acum fara probleme inclusiv pe timp de iarna.
Valoarea investitiei depaseste 1.200.000 lei, iar terenul ar trebui sa fie gata in doua luni de la data obtinerii autorizatiei de constructie.
Proiectul Primariei prevede refacerea suprafetei de joc, de la infrastructura pana la acoperirea cu gazon sintetic, precum si a bancilor tehnice si alte amenajari specifice.

Alex Negru - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • 11 irakieni pe fasie

Alti transfugi irakieni au fost prinsi pe fasiePolitistii de frontiera au capturat un grup de persoane care doreau sa treaca ilegal frontiera.
In urma unei informatii, politistii de frontiera aradeni, in cooperare cu politia din Seitin si Oficiul Roman pentru Imigrari, au declansat o actiune de urmarire.
Autoritatile au prins astfel, pe zona de fasie, 11 persoane care se indreptau dinspre localitatea Nadlac, spre frontiera.
Dupa mai multe verificari, politistii de frontiera au stabilit ca persoanele sunt cetateni irakieni, avand varste cuprinse intre 15 si 37 de ani.
La munca Lucratorii Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera au aflat de la irakieni ca ei doreau sa ajunga in Germania, unde sperau sa isi gaseasca locuri de munca.
Politistii de frontiera au intocmit acte premergatoare inceperii urmaririi penale sub aspectul savarsirii infractiunii de tentativa de trecere ilegala a frontierei de stat, urmand sa stabileasca modul in care acestia au ajuns in zona de frontiera.
La finalizarea cercetarilor urmeaza a fi prezentati procurorului, in vederea luarii masurilor legale ce se impun.

Margareta Szego - Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]