Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Vineri, 1 februarie 2008
Stirile TVA aici
  • Aradul, nominalizat de Europa

Aradul a fost nominalizat de Comisia EuropeanaComisia Europeana a nominalizat Aradul la Premiul Saptamanii Mobilitatii Europene.
Comisia Europeana, Directoratul General pentru Mediu, a comunicat pe 28 ianuarie Primariei Arad faptul ca orasul a fost nominalizat pentru acordarea "Premiului Saptamana Mobilitatii Europene", alaturi de Frankurt (Germania) si Ponferrada (Spania). 
Aradul a fost ales dintre cele peste 100 de orase europene care au participat la acest proiect.
"Municipiul Arad este astfel recunoscut printre primele 3 orase europene pentru iniativele si masurile administratiei in managementul mobilitatii, promovate de campania Saptamana Mobilitatii Europene", se arata in comunicatul Primariei.
Principalele criterii de evaluare pentru premiul Comisiei Europene au fost calitatea activitatilor derulate pe tema principala a Saptamanii Mobilitatii Europene 2007- "Strazi pentru oameni", precum si masurile permanente privind mobilitatea urbana.
Au intrat in calculul premiului, potrivit Primariei, "campaniile de constientizare a populatiei si educatie ecologica in scoli, realizate in colaborare cu Agentia de Protectia Mediului", dar si "restrictionarea accesului traficului greu in oras (...), programul Reabilitare Transport Urban, reabilitarea parcurilor si aleilor de pe Faleza Muresului, realocarea spatiului stradal pentru pietoni prin modernizarea Aleii Borsec din Micalaca" etc.
Desemnarea castigatorului va avea loc la Bruxelles in 13 februarie, in cadrul unei ceremonii la sediul Comisiei Europene, la care au fost invitati sa participe reprezentantii celor trei orase nominalizate.

Adriana Barbu - Adevarul

  • Donatii pentru Spitalul Judetean

Spitalul Judetean a primit ajutoare din GermaniaDonatii din Germania pentru sectia de chirurgie a spitalului judetean Arad! 
Aparatura si paturile sunt aduse de la una dintre cele mai mari clinici private din Europa, cea din localitatea Furth.   
Fundatia Concordia si-a propus ca obiectiv principal al evenimentului caritabil, "Balul de cristal" 2007 sprijinirea Sectiei de Chirurgie a Spitalului Judetean Arad. 
In acest sens, fundatia a inceput o colaborare cu Clinica privata Euromed din localitatea Furth (Nürnberg - Germania), cea mai mare clinica privata din Europa. 
In urma acestei colaborari au ajuns primele obiecte de tehnica medicala, care sunt imperios necesare dezvoltarii activitatii in Sectia de chirurgie, respectiv :  9 paturi de spital cu comanda electrica,   instrumente chirurgicale,  insuflator laparoscopic, aspirator medical, sursa de lumina pentru endoscop,  2 camere endoscopice, laparoflator electronic, aparat de coordonare MedLive, EndoLive, 2 Videorecorder medicale SONY,  3 Videorecorder medicale Panasonic, sterilizator cu aburi, aparat de antrenament pentru chirurgia minimal invaziva. 
De asemenea, aceasta clinica va mai trimite un pat de spital cu comanda electrica, instrumente chirurgicale mici cat si alte doua paturi speciale, care sunt dotate cu o saltea speciala prin care circula aerul, favorizand astfel imobilizarea persoanelor grav bolnave (arsi, intubati etc.), costul celor doua ultime paturi ridicandu-se la 34.000 euro. 
Transportul obiectelor de la Clinica a fost asigurat de catre Fundatia Concordia cu ajutorul unui membru al acesteia.  
Costul total al produselor aduse deja la Sectia de chirurgie este de peste 50.000 euro.

Izabela Vekas - Televiziunea Arad

  • Parcarea cu plata: un rau si nimic mai mult

Parcarea cu plata este un rau necesarAm facut zilele trecute o paralela intre administratia locala din Arad si cea din Brasov, pe tema constructiilor de locuinte sociale. 
Aratam ca in orasul de la poalele Tampei exista un program prin care familiile evacuate vor beneficia de casa, pentru ca primaria a negociat cu dezvoltatorii unor proiecte private ca, in schimbul unor facilitati la cumpararea terenului de constructie, sa cedeze in fiecare bloc cateva apartamente in scopuri sociale.
Asa ceva la Arad nu se intampla. 
In primul rand fiindca familiile evacuate nu reprezinta o prioritate a administratiei, desi la numarul lor reprezinta un fenomen social, nu o problema de masa. 
In al doilea rand fiindca la noi primaria manifesta un apetit deosebit pentru vanzarea de terenuri in conditii dezavantajoase comunitatii. 
Exemplele se cunosc si sunt urmarite penal...
Voi zabovi acum asupra unui alt subiect neplacut si, in egala masura, incomod pentru comunitatea noastra: parcarile. 
Fiindca sistemul dupa care sunt gestionate in acest moment parcarile Aradului este ineficient si deranjant.
Pretextul pentru care administratia locala ne-a impovarat cu plata parcarii in oras a fost fluidizarea traficului. 
Spun "pretext", fiindca s-a vazut inca din primele minute ale implementarii acestui sistem pagubos pentru buzunarele noastre, ca taxarea parcarii nu rezolva nimic, chiar nimic din problema aglomeratiei de pe bulevardul central si strazile adiacente. 
Disciplina in trafic e zero, locurile de parcare sunt putine si scumpe, masinile sunt lasate cand paralel cu bordura, cand perpendicular pe ea, in curbe, pe treceri de pieton. 
Parcometrele, acele automate care elibereaza chitante, sunt putine si functioneaza greoi: am vazut zilele trecute un cuplu care se chinuia sa descifreze pentru intaia oara taina scoaterii unui tichet, si apasa pe toate butoanele colorate, chiar daca dupa-masa fiind parcarea nu se mai taxa... 
Sigur ca aceste aspecte nu deranjeaza atata timp cat nu apar amenzile – in ultima perioada primaria a inceput insa sa amendeze insistent soferii, cu niste sute de mii de lei pe care oricine dintre noi ii simte, daca e sa ii dea la fisc, in loc sa ii cheltuiasca pentru el. 
Necazul este ca aceste amenzi nu rezolva nimic din haosul din oras. 
De cativa ani de zile, de cand platim parcarea (sau sanctiuni legate de neplata ei...), din banii incasati de municipalitate nu s-a facut nimic pentru soferii aradeni. Dar nimic, nimic! 
Nu ai un loc central, in Aradul acesta, gestionat de municipalitate sau de vreun partener al ei, unde sa iti poti lasa masina linistit, pazita, acoperita, fara sa te gandesti ca o gasesti zgariata sau lovita. 
Nu exista o parcare inchisa, securizata, care sa iti ofere certitudinea ca banii care iti sunt perceputi ca taxa de parcare au fost folositi intr-un scop bun. 
Vin cu exemplul acesta afland ca la Szeged s-a realizat un obiectiv similar, din cotizatiile percepute soferilor, iar parcarea masinilor costa aici jumatate din pretul din centrul orasului; la Hodmezővásárhely – idem. 
Oamenii de acolo au macar satisfactia ca nu fac o cheltuiala inutila, atunci cand achita tichetul de parcare, pe cand la noi platesti de ani de zile si nu vezi nicio ameliorare in Arad. 
Avem un sistem imperfect, care ne creeaza multa suparare, mult deranj. 
Si nimic mai mult. Este adevarat ceea ce ne spune primaria – in orice oras civilizat in Europa exista un sistem similar; e firesc sa platesti daca iti lasi masina in centru. 
Pe de alta parte insa, in orice oras civilizat din Europa banii incasati din taxa aceasta se intorc, tot firesc, in perfectionarea serviciului de parcare: nu numai in trasarea locurilor, nu numai in utilaje de ridicat masinile oamenilor. 
Parcarea cu plata este acolo un rau necesar – la noi e numai rau. Atat..

Andrei Ando - Observator

  • Vaccinare antigripala

Vaccinul antigripal previne riscul de imbolnavire2.000 de doze de vaccin antigripal mai sunt inca disponibile in depozitul Autoritatii de Sanatate Publica.  
Acestea urmeaza sa fie distribuite medicilor de familie, suplimentar celor aproximativ 13.000 de doze repartizate doctorilor inca de la inceputul lunii decembrie 2007 pentru vaccinarea populatiei cu risc de imbolnavire. 
Conducerea Autoritatii de Sanatate Publica a solicitat medicilor de familie sa utilizeze toate dozele vaccin pana la sfarsitul acestei luni, deoarece eficienta vaccinarii antigripale este cunoscuta si verificata pe plan mondial. 
La nivelul judetului Arad, numarul cazurilor de imbolnavire prin infectii acute ale cailor respiratorii (viroze, pneumonii/bronhopneumonii si gripa) a avut, pana acum, valori sub nivelul minim asteptat. 
Specialistii apreciaza ca maximul asteptat ar putea fi atins peste o saptamana sau doua.

Comunicat

  • Sicula - Apa pentru 1.000 de locuitori

Reteaua de apa din Sicula se apropie de finalizare - ne informeaza primarul Aurel RaditaSatul Gurba, apartinator comunei Sicula are in intregime retea de apa. 
Nu mai putin de 110 familii s-au bransat intr-o prima faza, restul - pana la 477 de familii, poate face acelasi lucru in perioada urmatoare.
Proiectul a fost finalizat in cursul anului trecut si a presupus 14,5 kilometri de retea stradala, statie de pompare, rezervor de 200 de ml, statie de clorinare, 4,5 kilometri aductiune (de la Ineu) si 19 cismele stradale. 
Aproximativ 1.100 de locuitori se pot racorda la reteaua de apa datorita finalizarii acestui proiect. 
In celalalt sat apartinator – Cherelus, este promisa o finantare din partea Guvernului Romaniei, in baza Ordonantei 7, dar banii intarzie sa vina. 
In urma cu doi ani s-a alocat o parte din suma, dar anul trecut guvernul nu a mai dat banii promisi finalizarii lucrarilor. 
Cu toate acestea primaria a demarat procedura de licitatie a executiei lucrarilor din fonduri proprii. 
In localitatea Sicula, pentru a avea acoperire de 100% mai este necesara acoperirea unui kilometru si jumatate. 
"Valoarea totala a proiectului privind reteaua de apa din Gurba a fost de aproximativ 15 miliarde de lei vechi. Pentru satul Cherelus se va demara curand licitatia de lucrari. Din pacate in acest caz am fost nevoiti sa apelam la fondurile proprii, intrucat guvernul ne-a alocat bani doar in anul 2006, iar in 2007 nu am primit sumele de bani ce ni   s-au promis. In localitatea Sicula, resedinta de comuna, mai avem de acoperit doar 1,6 kilometri din totalul celor 19 kilometri existenti" – spune Aurel Radita, primarul comunei Sicula.

Razvan Cretu - Glasul Aradului


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]