Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Sambata, 1 martie 2008
Stirile TVA aici
  • "Asediu" textil la Expo

Premiera la Expo Arad - Targul ArcontexPana duminica aradenii pot trece pragul primului targ de confectii si incaltaminte: Arcontex.
Aradenilor li s-a pregatit un targ in premiera. 
Arcontex si-a deschis de astazi portile, organizat fiind de complexul Expo Arad International
Targul international de imbracaminte, incaltaminte si accesorii este o premiera in Arad.
"Aproximativ 60 de firme, atat din tara  cat si din strainatate si-au expus produsele, la preturi promotionale. Acest targ este adresat in primul rand populatiei prin vanzarea directa, precum si mediului de afaceri din industria textila, incaltaminte si accesorii prin contractari si subcontractari.", precizeaza managerul de proiect Endre Saszet. 
Firmele expozante au etalat o gama foarte larga de produse atat pentru adulti cat si pentru copii, printre care: confectii textile, costume, taioare, fuste, compleuri, pantaloni, camasi, imbracaminte pentru nou – nascuti, haine din piele, blanuri, esarfe, saluri, etc.
Nici accesoriile nu au fost uitate de producatori, aradenii avand posibilitatea de a mai achizitiona si bijuterii, gablonturi, accesorii textile, accesorii pentru marochinarie, genti, posete, genti de voiaj.
Pe langa produsele de imbracaminte si incaltaminte, expozantii le mai ofera vizitatorilor si masini de cusut casnice si industriale, masini de brodat, aparte de uz casni, paturi, cuverturi de lana, casmir, lama, textile pentru interior.
Program de vizitare:
Vineri, sambata orele: 10.00-20.00
Duminica orele: 10.00-16.00

A.P.- Adevarul

  • Avioanele decoleaza din Arad, Imbarcarea aradenilor interzisa

Aradenilor li se interzice folosirea curselor externe spre BucurestiO decizie a Inspectoratului General al Politiei de Frontiera interzice imbarcarea pasagerilor aradeni care doresc sa ajunga in Capitala pe cursele externe cu escala in Aeroportul din Arad.  
Hotararea este contestata de autoritatile locale si operatorii de zboruri implicati si catalogata ca anormala si nejustificata din punct de vedere legal.
Spre exemplu, in timp ce numarul solicitarilor din partea pasagerilor creste, pentru cursele interne spre Bucuresti, cursa Valencia – Bucuresti cu escala in Arad pleaca spre Capitala cu circa 20 de persoane. 
Singura explicatie pe care IGPF a oferit-o Aeroportului Arad este aceea ca nu se accepta amestecarea pasagerilor care calatoresc pe o cursa externa cu cei care doresc sa calatoreasca pe o ruta interna.
Aeroportul Arad nu este pentru aradeni
Odata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, lucrurile ar fi trebuit sa se simplifice, data fiind libera circulatie in spatiul intracomunitar. 
Totusi, in ciuda adreselor trimise de conducerea Aeroportului si operatorii de zbor catre Ministerul Transporturilor, MAE sau IGPF, situatia ramane, in continuare, neschimbata. 
"In primul rand au de pierdut aradenii care, pentru a ajunge in Bucuresti, trebuie sa se imbarce de pe Aeroportul Timisoara. Avem tot mai multe cereri pe rutele interne, exista zilnic cate un zbor extern cu escala in Arad, iar avioanele merg pana in Capitala fara pasageri. E de neconceput acum, cand se poate circula liber, sa fim ingraditi de IGPF prin acest ordin sec, neinsotit de alte recomandari sau baza legala", este parerea lui Dan Balacel, directorul general al Aeroportului Arad. 
Acesta mai spune ca, in raspunsul primit de la IGPF Bucuresti, se mentioneaza ca situatia nu se va modifica pana la aderarea Romaniei la acordul Schengen, adica pana in anul 2011.
Masura impusa de Inspectoratul General al Politiei de Frontiera e sanctionata si de Iosif Matula, presedintele Consiliului Judetean in subordinea caruia se afla aeroportul. 
"Nu este normal ca Aradul sa aiba un aeroport de care nu ne putem folosi. Totusi, sper ca aceasta situatie jenanta se va rezolva la un moment dat, pentru ca aradenii nu o merita", e de parere Iosif Matula.
Inspectorul-sef al Politiei de Frontiera Arad, Ioan Handra nu comenteaza situatia. 
El precizeaza numai ca: "Noi nu am primit nicio sesizare sau cerere din partea Aeroportului. Nu pot sa ma exprim, avand in vedere ca decizia a fost luata la nivel superior ".
Ramane de vazut cand si, mai ales, cum se va finaliza problema. 
Pana atunci, aradenii pot uita ca au aeroport.

Monica Tulcan - Glasul Aradului

  • Trafic ingreunat pe DN 7

Traficul s-a ingreunat pe DN 7 din cauza reabilitarii drumuluiSaptamana aceasta au fost reluate lucrarile pentru reabilitarea Drumului National 7, pe tronsonul Sebes (judetul Alba) - Ilia (judetul Hunedoara).
Deocamdata, se desfasoara doar lucrari de completari ale acostamentelor pe portiunea cuprinsa intre Orastie si Simeria, insa si acestea presupun perturbari serioase ale traficului.
Directia Regionala de Drumuri si Poduri (DRDP) Timisoara le recomanda soferilor sa circule prudent in zona amintita. 
De dorit ar fi insa ocolirea zonei, iar pentru aceasta exista, pe relatia Arad - Sebes doua variante: pe Drumul Judetean 107 A prin Geoagiu - Uroi si Soimus, apoi pe DJ 706 A Branisca - Ilia, pentru vehiculele mai usoare de 7,5 tone. 
Masinile care depasesc aceasta limita de greutate au la dispozitie ca variante ocolitoare cea din Sebes, pe DN 1 catre Cluj - Oradea si apoi pe DN 79 catre Arad si cea care pleaca din DN 7 de la Simeria, pe DN 66 spre Hateg, de unde se bifurca spre Petrosani - Targu-Jiu si spre Caransebes - apoi pe DN 6 spre Timisoara.
Lucrarile vor dura cel putin pana la 1 septembrie 2008

Ciprian Iancu - Evenimentul Zilei

  • Schelete de traci gasite sub ringhispil, in Parcul Copiilor!

Cranii decoperite in Parcul CopiilorLucratorii care au primit ieri dimineata, ca sarcina, amenajarea locului pe care va fi construit, in Parcul Copiilor, un ringhispil, au inlemnit stupefiati cand, la o adancime relativ mica – sub un metru – au dat, in timp ce sapau o groapa, de oase umane!
Dupa inundatiile de la mijlocul deceniului VII al secolului trecut, cand zona din preajma falezei Muresului a inceput sa fie valorificata in scop urbanistic, urmare a unei serii de sapaturi la niveluri mai adanci, s-au descoperit vestigii destul de importante, din punct de vedere istoric cel putin, ale unor asezari tracice, datate de catre arheologi ca fiind contemporane Epocii fierului. 
Nu atat de importante, insa, pentru perioada prin care trecea tara noastra atunci, cat sa se sisteze lucrarile la – de exemplu – Hotelul "Astoria." 
Civilizatia dacica era, inca, in zorii nasterii sale, dar cert e ca piesele gasite pe locul in care acum functioneaza Parcurile "Eminescu" si "Copiilor" (o asezare tracica este... fundatia Monumentului Eroilor din spatele Palatului Administrativ) reprezinta dovezi clare ale existentei unei societati bine inchegate. 
Cine stie ce tragedie s-a petrecut cu stramosii nostri traci, asa incat scheletele lor sunt ingropate in ruinele caselor in care locuiau, ori ce ritual funebru aveau in vedere cei care i-au ingropat acolo? – dar nu mai putin de trei asemenea "complexe funerare" (folosim ghilimele pentru ca un termen exact este greu de gasit) au fost descoperite de-a lungul falezei. 
"Nu numai cu acestea se leaga, insa, asezarile si scheletele descoperite acum, ci si cu vestigiile descoperite, in deceniile trecute, la Cladova si Santana" - apreciaza arheologii de la Complexul Muzeal Arad. 
In conformitate cu legile pentru protectia monumentelor si descoperirilor istorice, lucrarile de modernizare a Parcului Copiilor s-au sistat, cel putin pe locul respectiv. 
Arheologii vor sapa, in continuare, procedand la conservarea valorilor gasite, iar luni ne-au declarat ca vor fi in masura sa ne ofere mai multe detalii legate de noul sit.

Lucian Valeriu - Observator

  • Manastirea Gai - loc de refugiu pentru sute de credinciosi

Manastirea Gai - loc de meditatie si odihna spiritualaBiserica reprezinta pentru fiecare dintre noi loc de meditatie si odihna spirituala. 
Omul intra in comuniune cu Dumnezeu si aici, printre cele sfinte, cauta un sprijin si o mangaiere. 
Manastirea Gai constituie un lacas de cult si inchinare pentru  o masa larga  de credinciosi din intreg orasul si nu numai.
Manastirea a fost ridicata in anii 1760-1762 de catre episcopul Sinesie Jivanovici (1751-1768), pentru vesnica sa pomenire si pentru a fi folosita de urmasii sai in scaunul episcopal al Aradului.
Complexul manastirii a fost construit in stil baroc la cerinta ctitorului, ansamblul de epoca fiind intregit prin aducerea in cadrul complexului, unei  mici bisericute de lemn, inegrita de veacuri si de fumul lumanarilor, din Selistea de Mures (comuna Petris), unul din cele mai reprezentative monumente din lemn ale arhitecturii romanesti de pe Valea Muresului  in sec. al XVIII-lea.
Aradeanul sau vizitatorul strain, care paseste in curtea complexului de la Gai, este impresionat si de colectia de "Valori de arta veche romaneasca" colectie aflata in interiorul vechiului conac. 
In totalitatea sa, importantul fond patrimonial de carte de la Manastirea Arad - Gai, exprima realitatea si continuitatea vietii culturale romanesti, pe aceste meleaguri. 
Acest fond constituie, atat prin intermediul manuscriselor si a tipariturilor, cat si prin raspandirea lor in spatiul romanesc, tot atatea dovezi ale unitatii spirituale si culturale a tuturor romanilor.
Din 1980 la Manastirea din Arad-Gai este gazduit  "Depozitul de Concentrare a Patrimoniului National" pentru judetul Arad. 
Dupa reorganizarea si reamenajarea Colectiei de obiecte vechi bisericesti, in anul 1989, numarul exponatelor a crescut considerabil. 
Icoanele numara astazi 111 exemplare, dintre care 45 sunt pictate pe sticla. 
Ca importanta stiintifica si artistica se impun lucrarile semnate de catre Stefan Raetchi. 
Cele 12 praznicare si 15 icoane de dimensiuni mai mari se pot gasi in expozitia permanenta. 
Dintre aceste picturi pe lemn ies in evidenta in mod deosebit prin armonia culorilor si finetea desenului cateva icoane pe lemn, care dateaza din secolul al XVIII-lea. Sfantul Evanghelist Ioan, Sfantul Mucenic Gheorghe, Iisus Hristos Pantocrator sunt doar cateva dintre picturile care se pastreaza aici, autorul lor este renumitul pictor iconar Stefan Tenetchi. 
De asemenea el este si realizatorul picturii de pe iconostasul bisericii.
In prezent manastirea poarta hramul "Sfantul Simeon Stalpnicul" , sarbatorit la 1 septembrie si este manastire de maici, aici slujind  aproximativ douazeci de maicute.
Prin aportul credinciosilor si enoriasilor si cu ajutorul sponsorilor, s-a ridicat o noua biserica deoarece numarul de  participanti la slujbe a crescut, biserica actuala devenind neincapatoare.
In prezent nu se stie cand va fi data spre folosinta biserica si asta pentru ca lucrarile se misca destul de incet din motive financiare. 
Biserica va purta hramul "Acoperamantul Maicii Domnului"  iar inlauntrul acesteia vor fi asezate  moastele unor Sfinti  si lemn din Sfanta Cruce pe care a fost rastignit Iisus Hristos. 
Toate acestea  impreuna cu o icoana reprezentativa pentru noua biserica construita, au fost deja aduse si asezate in biserica unde se oficiaza slujbele, pentru credinciosi.
In fiecare saptamana crestinii pot participa miercurea la Sfantul Maslu, savarsit de un sobor de preoti si vinerea la slujbele de dezlegari  incepand cu orele 18.
Biserica devine neincapatoare atat duminicile cat si in zilele de sarbatoare, cand zeci de credinciosi asista la slujbele oficiate de parintele staret Cleopa.
Manastirea Gai este o manastire de maici foarte apreciata iar  pentru aradeni  reprezinta locul unde se retrag sa se roage pentru o viata mai buna, pentru intarirea credintei si pentru mantuirea sufletului.

Anca Barbura - Glasul Aradului


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]