Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Joi, 3 ianuarie 2008
Stirile TVA aici
  • O ora cu Bonnie Tyler

Bonnie Tyler a petrecut noaptea de Revelion cu aradeniiCantareata a ales Aradul pentru concertul de Anul Nou la sugestia unor prieteni, dar nu a vizitat orasul.
Cantareata britanica Bonnie Tyler a sosit la Arad, de la Budapesta, cu masina, pe data de 31 decembrie, in jurul orei 2.00. Solista s-a cazat la Hotel Continental, alaturi de cei 15 membri ai staff-ului sau tehnic si a parasit camera doar pentru a face repetitii, pe scena din fata Palatului Administrativ, in jurul orei 16.00.
In timpul conferintei de presa sustinuta seara, printre telefoane (cantareata era sunata mai tot timpul sa i se ureze La multi ani), Bonny Tyler  a declarat ca a ales Aradul pentru acest revelion desi  „am avut trei oferte, dar am decis sa venim aici.
Avem niste prieteni care au prieteni aici si ne-a facut placere sa ne intalnim aici”
. La acel moment, cantareata a sustinut ca va canta hit-urile cunoscute pe scena din Arad (a cantat doar doua piese noi, in rest doar cele familiare aradenilor), ca a venit cu trupa cu care canta peste tot in lume si ca ii face placere sa cante de Anul Nou.
In timpul concertului, pe scena, alaturi de staff-ul sau, a urcat si sotul cantaretei, careia aceasta ii dedicase una dintre piese.  
Voce cu operatie
Intrebata de operatia pentru nodulii de pe corzile vocale, facuta cu ani in urma, Bonnie Tyler si-a amintit de temerile avute la acel moment si a punctat faptul ca "In 1976 am facut acea operatie la corzile vocale, de care eram tare speriata pentru ca aveam doar un album care era hit. Ma gandeam ca totul s-a terminat, dar aveam probleme serioase si a trebuit sa fac aceasta operatie. Nu trebuia sa vorbesc sau sa cant timp de sase saptamani, dar am vorbit imediat. Apoi insa am avut o voce si mai ragusita de cat aveam inainte, asa ca este ok".
Nici o plimbare
Pana la momentul concertului, Bonnie Tyler nu vazuse defel orasul, desi se afla de mai bine de 18 ore in Arad:
"Nu am reusit sa vad nimic in oras. De Craciun a fost o nebunie, am avut multe petreceri. Asa ca, inaintea concertului din aceasta seara, m-am dus direct in pat. Eram atat de obosita, asa ca a trebuit sa ma odihnesc pentru ca altfel nu mai puteam face spectacolul in seara asta".
In deschidere la Cargo a cantat Bonnie Tyler la Arad, pe o scena imensa, de aceasta data cu sonorizare buna, o ora si ceva, parasind scena la ora 23.30 fix. Spre surprinderea multora, obisnuiti cu faptul ca formatiile romanesti canta in deschiderea vedetelor din occident, la Arad, Bonnie Tyler a fost prima care a urcat pe scena, trupa Cargo cantand dupa ora 24.00.
Faptul i-a socat pe multi dintre aradeni iar organizatorii au putut afla pe propria piele ca aceasta a fost o greseala: la ora 22.20, cand a inceput concertul britanicei, piata era doar pe jumatate plina, cei mai multi dintre oameni venind in jurul orei 23.00.
In fapt, mare parte dintre aradeni a prins doar ceva peste 20 de minute din concertul cantaretei.
Apoi, timp de 30 de minute, scena a fost mai tot timpul pustie, iar muzica din boxe a mers doar din cand in cand.
Cea de a doua greseala a organizatorilor a fost, insa, repede uitata de aradeni, focurile de artificii, cele mai impresionante de pana acum din Arad, meritand toti banii.
Totusi, cantareata nu a mai urcat pe scena inainte de Noul An, alaturi de Cargo, de primar si de consilierii locali, desi se pare ca asa fusese programat.
Numaratoarea inversa i- a revenit ca sarcina, ca atare, edilului local Gheorghe Falca si cunoscutului actor Zoltan Lovas, iar acesta a inceput de la 60 de secunde, dupa ce organizatorii nu au gasit chiar  nici o solutie ca minutele pana la nou an sa se curga mai rapid.
In Cartea Recordurilor
Bonnie Tyler a primit pentru prestatia sa aradeana 85 de mii de euro, din bugetul local.
In varsta de 57 de ani, britanica  a devenit celebra dupa lansarea hit- ului "Total Eclipse of the Heart", de pe albumul lansat in 1983.
Cantareata a ajuns chiar si in Cartea Recordurilor cu  "Faster Than the Speed of Night", ca fiind prima cantareata britanica al carei album a ajuns direct pe prima pozitie in topul britanic.

A.B. - Adevarul

  • Croaziera pe Dunare, in capitala Ungariei

O parte dintre aradeni si-au petrecut Revelionul la BudapestaSute de locuitori din vestul tarii au dorit sa intampine intrarea in 2008 in capitala Ungariei
"Am vrut altceva, in acest an, asa ca am ales Budapesta pentru ca este aproape de Arad si nu au fost costuri mari de transport. Am stat trei zile la Hotel Marriott, de cinci stele, cu petrecerea de Revelion pe vapor. Biletul pentru doua persoane ne-a costat 500 de euro", a declarat unul dintre cei care au facut anul nou in tara vecina.
Un sejur complet, cu petrecerea de Revelion inclusa, a costat, in functie de locul si hotelul ales, intre 200 si 500 de euro pentru doua persoane.
Meniul a fost compus din bucate alese, specifice bucatariei maghiare, iar ca bauturi romanii au primit cunoscutul vin de Tokay, rachiu din pere sau Unicum.
Din programul celor trei zile au facut parte vizite in cele mai importante locuri din Budapesta, printre care Basilica Sfantul Stefan, Marea Sinagoga sau cladirea parlamentului.
Printre atractiile din Budapesta se afla plimbarile cu vaporul care trece pe sub podurile luminate din capitala Ungariei.
Desigur, mallul Western City Center ramane printre preferintele romanilor.

Alex Negru - Evenimentul Zilei (editia de Vest)

  • Expeditionarul Alin Totorean va traversa Desertul Atacama, cel mai uscat loc de pe glob!

Alin Totorean va face expeditie in Chile-BoliviaProiectul privind expeditiile si calatoriile in zone reprezentative din punct de vedere istoric, etnic, cultural si geografic a demarat in 2003, odata cu expeditia din Mongolia, urmata apoi de cele din Turcia, India, Maroc si Italia.
Expeditia din Chile-Bolivia are ca obiective studii antropologice, "observatii complexe asupra modului de viata traditional al populatiei rurale intalnite si alaturi de care voi convietui anumite perioade de timp."
Totorean este interesat de aspectul cultural-etnografic, relatia om-natura, adaptarea la conditiile extreme existente in zonele desertice si in cele de mare altitudine, abordarea particularitatilor istorice, politice si economice actuale din cele doua tari, atingerea formelor de relief reprezentative pentru zona sud-vestica a Americii de Sud, desert, zone cu lacuri si saraturi, vulcani activi si munti inalti.
Tanarul expeditionar aradean va debuta in aceasta calatorie cu unul dintre cele mai originale orase sud-americane din punct de vedere arhitectonic, Valparaiso, denumit si "Perla Pacificului", fiind inclus in Patrimoniul Mondial.
Din orasul-port Antofagasta "voi incepe lupta cu Desertul Atacama – cel mai uscat loc de pe glob, in premiera romaneasca acesta urmand a fi travesat cu pasul, cale de vreo 475 km, de pe coasta Pacificului pana la granita cu Argentina. Urmeaza inca o provocare, Salar de Atacama – o imensitate de sare alba si pura, ce acopera aproape 2000 km, lipsita de vegetatie si viata".
Totorean va porni apoi spre varful Cero Lejia, unul dintre cele noua conuri vulcanice din Rezervatia Nationala Los Flamencos.
Partea a doua a calatoriei este rezervata Boliviei "unde voi urmari mai mult latura antropologica a expeditiei, voi ajunge in Suere, in cautarea arhitecturii coloniale si a bisericilor vechi de prin 1500. La targul saptamanal de la Tarabuco ma voi intalni cu traditiile populare locale, urmand incursiunile montane din Cordillera Real, satucul Chulumani, o zona a plantatiilor de coca, citrice, banane, cacao si cafea, unde, timp de o saptamana, ma voi amesteca printre afro-bolivieni si indeletnicirile lor. Expeditia va continua cu lacul Titicaca, cel mai mare dintre lacurile Americii de Sud. Pe Isla del Sol vietuieste populatia aymara care traieste pe malurile lacului, la fel cum o faceau stramosii ei, la sosirea conchistadorilor".
Periplul va fi reluat in Chile odata cu vizitarea Parcului National Lauca – rezervatie a biosferei, urmata de Rezervatia Nationala Las Vicunas.
Expeditia se va incheia spre sud, printre pescarii insulei Chiloe, traitori in palafitos, case suspendate pe piloni de lemn, din Castro, unde 16 dintre bisericile raspandite pe insula sunt incluse in patrimoniul Mondial.
Totorean va transmite regulat corespondenta si fotografii ziarelor si revistelor partenere pe tot parcursul desfasurarii expeditiei.
Vom reveni cu un material amplu dupa ce expeditionarul aradean va reusi traversarea Desertului Atacama.
Alin Totorean a plecat in expeditie in data de 31 decembrie 2007 pe ruta Bucuresti-Paris– Santiago.
Durata totala a expeditiei este de doua luni si jumatate.
Distanta totala parcursa in Chile-Bolivia va fi de aproximativ 8200 km din care cu pasul peste 5000 km.
Vor fi atinse 9 localitati pentru documantare antropologica, doua rezervatii naturale si un parc national, sase zone naturale, de referinta pentru biodiversitatea din Chile si Bolivia.
Altitudinea minima atinsa, nivelul marii – Valparaiso si insula Chiloe, altitudinea maxima – 5793 m, varful Cero Lejia.
Expeditionarul aradean se va intoarce in data de 15 martie 2008.

Felicia R.Gheorghe - Observator

  • Primul bebe din anul 2008

Primul nascut in anul 2008Anul 2008 a debutat la spitalul matern cu nasterea unui baiat de 3,2 kilograme.
Patrick Szilvester este primul nascut al anului 2008 si primul copil al familiei Nyari, motiv de mare bucurie atat pentru parinti cat si pentru bunici.
"Este primul meu copil si sunt extrem de fericita si eu si sotul si intreaga noastra familie",  ne- a declarat vizibil emotionata tanara mamica in varsta de 25 de ani.
Aceasta a mai adaugat ca a avut o sarcina si o nastere fara probleme majore, totul decurgand "ca la carte", lucru sustinut si de doctorii spitalului matern.
Medicii spun ca se anunta un an bun dat fiind ca primul nascut a fost baiat.
Sarbatori linistite
Acestia au mai declarat si ca primele zile din 2008 au fost unele linistite pentru ei si pentru paciente, neexistand urgente majore.
De altfel, medicii au mai sustinut ca intreaga perioada de sarbatori a fost una linistita.
In prima zi din acest an s- au nascut cinci copii, trei fetite si doi baieti. Toate cele cinci nasteri au decurs fara probleme, copiii fiind ... frumosi si sanatosi.

C.A.- Adevarul

  • Situatia romilor din Comlaus, o nebuloasa

Rromii din Santana - Comlaus isi iau apa de la cismeleIn anul 1858 Santana avea sa fie cuprinsa de un puternic incendiu, incendiu in care 605 case au fost distruse in Santana si 640 de locuinte in Comlaus, actualmente cartier al orasului.
Un element foarte important il constituie faptul ca dispune de cai de comunicatie care o ajuta la dezvoltarea relatiilor economice cu restul localitatilor si regiunilor invecinate.
Romii reprezinta un sfert
Orasul Santana provine din asezarea mai veche Comlaus care este amintita prima data in listele de zeciuiala papala din anul 1334 - 1335 facand parte din arhidiaconatul catolic Pancota, iar in 1566 Comlausul a fost pustiit de turci impreuna cu tot comitatul Zarand.
Comlausul a fost cucerit de Imperiul Habsburgic care a colonizat aici svabi: la sud-est de Comlaus fiind infiintat astfel satul Sfanta Ana, actualul oras Santana.
Urmele unor asezari omenesti pe teritoriul orasului Santana dateaza din copilaria societatii omenesti, pe drumul spre Curtici la km 10 gasindu-se vetre ale asezarilor omenesti din epoca neolitica cu o vechime de peste 4000 de ani.
Orasul Santana este situat in zona de nord-vest a judetului Arad, la o distanta de 28 km de municipiul Arad si la 22 km de orasul Chisineu-Cris.
Intreg teritoriul orasului se leaga de un element foarte important: "Campia Tisei" in care este asezata in intregime.
Sub raportul intinderii sale, Santana ocupa 10.714 ha.
In anul 1858 un puternic incendiu a mistuit practic Santana, nu mai putin de 1245 de case fiind rase de pe fata pamantului.  
In momentul de fata orasul are o populatie de 13.000 de locuitori, din care trei mii sunt de etnie roma, cantonati in cartierul Comlaus.
Drumuri de pamant, apa de la cismea... 
Problemele romilor din Santana sunt cat se poate de reale, iar folclorul ce tine de acesta zona – si care propaga inaccesibilitatea in zona, daca nu esti "de-al casei" - cat se poate de ireal.
Oameni de diferite varste par ca incearca sa supravietuiasca, sa-si faca loc pe niste drumuri de pamant, la care nimeni nu s-a gandit vreodata ca trebuie refacute.
Cei peste trei mii de locuitori ai cartierului (e si asta un fel de-a spune) isi iau apa pentru baut, gatit, spalat, ori adapat animalele de la niste cismele amplasate la capatul strazilor.
Unii dintre cei ce stau aici, poate chiar de o viata, parcurg zilnic sute de metri pentru o galeata de apa.
Lipsa documentelor pe proprietatile pe care si le-au ridicat, a certificatelor de nastere sau a cartilor de identitate – reprezinta o alta chestiune ce-i preocupa pe romii de aici.
Proiecte exista
Programele pe care autoritatile locale impreuna cu Partida Romilor din Santana, incearca sa le implementeze par a fi o rezolvare, macar partiala a problemelor cu care se confrunta comlausenii.
"Impreuna cu cei de la Biroul Judetean de Evidenta Informatizata am facut un program in care am solicitat fonduri  pentru situatia juridica a terenurilor pe care locuitorii Comlausului si-au construit case (terenurile fostului CAP) au o situatie neclara. Unii dintre cei de aici si-au transferat proprietatea, doar prin niste acte de mana, in prezenta unor martori, dar dovada proprietatii nu poate fi facuta. Aceasta problema urmeaza sa o rezolvam, dar si cea a unor strazi care, practic nu exista in nomenclatorul de strazi. A existat initial strada Crinului, iar acum, in paralel cu ea au aparut Crinului2, asta prin anul 1960, si Crinului 3 aparuta in anii '80 " – ne spune Viorel Enache, primarul orasului Santana.
Pentru a solutiona problema, edilii locali au un program PHARE pentru intabularea acestor imobile (tot impropriu spus).
Ramane de vazut in ce masura, in ce mod, dar mai ales cand se va reusi acest lucru.

Razvan Cretu - Glasul Aradului


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]