Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Miercuri, 3 septembrie 2008
Stirile TVA aici
  • Jumatate din scoli – fara autorizatie de functionare

La Scoala Generala Nr. 6 inca se lucreaza la amenajarea terenului de sportUnitatile de invatamant din municipiu si judet vor fi luate cu asalt de reprezentantii Prefecturii, impreuna cu cei ai APS si ai Sanepid. 
Controalele se vor efectua la cererea conducerii Prefecturii, care doreste sa verifice toate unitatile scolare inaintea inceperii noului an.  
Marius Gondor – seful Inspectoratului Scolar Judetean Arad declara ca mai bine de jumatate din scolile din judetul Arad nu detin inca autorizatii de functionare.
Fonduri intoarse la Guvern, in 2007
APS si Sanepid vor verifica daca toate scolile merita sa primeasca avize de functionare, iar Prefectura va verifica si stadiul in care se afla lucrarile efectuate pe banii Guvernului, ca nu cumva fondurile primite sa se intoarca inapoi la Bucuresti.
Peste 100 de miliarde de lei vechi s-au intors la Guvern pentru ca autoritatile locale nu au avut destule proiecte ca sa poata cheltui fondurile pentru 2007, primite pentru reabilitarea scolilor. 
Astfel, controalele care urmeaza sunt menite sa previna situatiile de acest gen.
Bani putini, in comparatie cu lucrarile de reparatii necesare
Marius Göndör, seful Inspectoratului Scolar al Judetului Arad, ne-a declarat ca peste jumatate din scolile din judet nu au inca autorizatii de functionare.
"Intradevar, peste jumatate din scoli nu au autorizatii de functionare, dar asta nu inseamna ca vor fi inchise. Cele care se afla in aceasta situatie vor primi un plan de conformare, adica o perioada in care sa isi remedieze problemele pentru care nu au primit avizul. Toate scolile se vor deschide pe data de 15 septembrie...", ne-a asigurat Marius Göndör.
Cat despre cheltuirea sumelor repartizate de Guvern, seful Inspectoratului Scolar Judetean Arad ne-a mai spus: "Toti banii care s-au primit au fost cheltuiti deja. Nu avem atatia bani, cati am putea sa cheltuim..."

Nadia Bodran - Glasul aradului

  • CTP cere scoaterea din uz a 24 de vagoane de tramvai

CTP vrea sa scoata din folosinta tramvaiele vechiAnul de fabricatie al acestora incepe din 1971, cele mai recente fiind cele din 1986
Compania de Transport Public din Arad cere Consiliului Local Municipal aprobarea scoaterii din functiune a unor mijloace fixe apartinand patrimoniului concesionat al CLM, 24 de vagoane de tramvai,  dintre care 18 vagoane motor si 6 vagoane remorca. 
Se pare ca este vorba despre vagoane fabricate in anii 1971, 1978, 1981, 1982, 1985 si 1986. 
Valoarea totala de inventariere a acestora este de aproximativ 215.000 de lei, toate avand amortizata investitia, unele chiar in acest an. 
Cel mai ieftin vagon este fabricat in 1978 si a costat 1.300 de lei, iar cel mai scump are anul de fabricatie 1981 si a costat 20.000 de lei.
Vagoanele sunt  de tip TIMIS TM2 si TATRA T4R. 
In prezent starea tehnica a tramvaielor este la limita utilizarii in siguranta pentru trafic, mentinerea lor in circulatie nefiind posibila fara reparatii importante (rebandajari, reparatii boghiuri, reparatiea instalatiei de aer comprimat, a sistemului de franare, inlocuiri ale cablajelor electrice de joasa si inalta tensiune, inlocuiri ale podelei, capitonaje interioare, revopsiri interioare si exterioare). 
Solicitarea Companiei este fundamentata de costurile de reabilitare nejustificate si pe faptul ca de-a lungul ultimilor ani, S.C. CTP S.A. Arad a achizitionat tramvaie de mare capacitate dintr-o generatie mai noua, a caror capacitate de transport este aproximativ egala cu capacitatea de transport a vagoanelor ce urmeaza a se scoate din functiune.
Deseurile metalice feroase rezultate din dezmembrare se vor valorifica, iar sumele obtinute, dupa deducerea cheltuielilor de dezmembrare, vor constitui venit la bugetul local.
Prin recuperarile de piese si subansamble cu diferite grade de uzura, refolosibile pentru restul parcului, se reduc costurile de intretinere. 
Componentele recuperate de la vagoanele de tramvaie se vor utiliza pentru completarile cu piese si componente electrice a restului de parc de vagoane, pentru care nu se mai produc unele piese de schimb, iar unele noi sunt scumpe.

D.M. - Observator

  • Moarte de om la Permise

Aglomeratie la noul sistem de obtinere a permiselor autoSoferii aspiranti stau ore in sir la coada pentru a prinde vechiul sistem de examinare.
Peste 400 de aradeni s- au sculat cu noaptea in cap pentru a- si ocupa locul in fata Serviciului de Permise Auto. 
Multi au inceput sa vina inca de la miezul noptii, oamenii dorind sa sustina examenul dupa vechiul sistem.
Cum in cadrul serviciului se pot face doar 100 de poze pe zi, un numar important de solicitanti trebuie sa stea de mai multe ori la coada pentru a le veni randul. 
In aceste conditii, oamenii acuza birocratia si spun ca autoritatile isi bat joc de ei.
Angajatii serviciului sunt depasiti de situatie, pana in momentul de fata fiind depuse 3.600 de dosare, iar numarul acestora e in crestere din cauza faptului ca doar 25% din cei care se inscriu la examen obtin permisul de conducere, restul... asezandu- se la coada din nou.
Astazi, inscrierile au inceput sa se faca cu doua ore mai devreme, inca de la sase dimineata, pentru ca functionarii sa poata face fata afluxului de cereri.
O problema temporara
Autoritatile pun valul de inscriei pe seama fricii de examinarea computerizata, ce va fi introdusa si la Arad, incepand cu 10 septembrie. "Situatia se datoreaza faptului ca se va introduce examinarea pe calculator, iar candidatii vor sa dea examen pe sistemul vechi. Speram insa ca atunci cand sistemul computerizat va intra in functiune nu vor mai fi atatea solicitari", sustine prefectul Gavril Popescu.

V.O.; L.S. - Jurnal aradean

  • Ancheta la Sanatoriul TBC din Bulci

Ancheta la sanatorul din Bulci din cauza lipsei alimentelorAutoritatea de Sanatate Publica Arad a declansat ieri o ancheta la Sanatoriul TBC din Bulci, dupa ce angajatii acestuia au anuntat ca nu mai au ce sa le dea de mancare celor 26 de bolnavi internati.
"Am primit sesizari ca uneori mancarea ajunge alterata la sanatoriu.  Firma nu respecta contractul cu care a castigat licitatia, asa ca i-am dat un ultimatum pentru 5 septembrie, cand vom rezilia contractul", spune Carmen Lucuta, managerul Spitalului Municipal Arad. 
De cealalta parte, directorul general al firmei, Ovidiu Tition, spune ca bolnavii primesc mancare si ca firma nu are obligatia sa tina alimentele in bucatarie.

Alex Negru - Evenimentul Zilei

  • Scurt istoric

Satul Dieci dateaza din anul 1613Prima atestare documentara a localitatii Dieci dateaza din secolul XVII, anul 1613. 
Satele Cociuba si Rosia sunt atestate documentar in anul 1553, satul Crocna in anul 1448 si satul Revetis intre anii 1553-1561.
In 1692 este atestata documentar existenta parohiei Dieci, ce avea o biserica de lemn pe Dambul de la Caznari, situat pe malul drept al Crisului Alb.
Biserica noua este construita abia in anul 1797 si edificata in actualul cimitir.
In anul 1846 a fost deschis santierul noii biserici, intr-o perioada de grele framantari nationale si lipsuri financiare, lucrarile intarziind din aceasta cauza pana in 1850.
In anul urmator biserica era gata, iar sfintirea a fost savarsita din incredintarea Consistoriului eparhial de protopopul Grigorie Lucacic al Ineului.
Dupa construirea bisericii actuale care poarta hramul celei vechi, in anul 1852 biserica de lemn a fost vanduta satului Berindia.

Voicu Sida - Glasul aradului


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]