Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Luni, 3 noiembrie 2008
Stirile TVA aici
  • Autostrada, gata in 2011

Ministrul Orban declara ca pana in iunie anul viitor vor incepe lucrarile pe toate tronsoanele autostraziiConstructia primei autostrazi din vest, Arad-Timisoara, va incepe abia in primavara anului viitor si va fi finalizata in doi ani, potrivit ministrului Ludovic Orban.
In primul weekend de campanie electorala, ministrul transporturilor, Ludovic Orban, a avut cateva vizite de lucru pe santierele din vestul tarii, unde s-a aratat multumit de stadiul lucrarilor si le-a transmis colegilor maghiari sa-si vada de autostrazile lor.
In ceea ce priveste mult-asteptata autostrada Arad-Timisoara, care ar trebui sa prelungeasca coridorul IV Paneuropean de la granita cu Ungaria pana la Constanta, ministrul a anuntat ca in ianuarie se va semna contractul de executie.
32 de kilometri, in 24 de luni
„Pe Arad-Timisoara, am finalizat raportul de evaluare si l-am trimis catre finantator. Termenul de executie a celor 32 de kilometri este de 24 de luni, iar contractul de executie va fi semnat in ianuarie“, a declarat Ludovic Orban. Desi ministrul s-a ferit sa numeasca firma castigatoare, reprezentantii Directiei de Drumuri si Poduri Timisoara sustin ca e vorba de joint venture-ul FCC - Astaldi (Spania - Italia), care se ocupa si de refacerea Stadionului „Lia Manoliu“, din Bucuresti.
Lucrarile de constructie presupun amenajarea a 24 de lucrari de arta (poduri si pasaje), un nod rutier si a doua spatii de servicii. Finantarea autostrazii se va face prin Banca Europeana de Investitii, cu suma de 200 de milioane de euro, plus alte 70 de milioane de euro de la Guvernul Romaniei.
A testat asfaltul de pe E 70
Tot in acest weekend, ministrul Orban a taiat panglica la un pasaj din Lugoj, aflat in constructie de 17 ani si finalizat cu o luna mai devreme decat ultimul termen stabilit.
In plus, ministrul nu a ratat ocazia de a testa netezimea asfaltului de pe E 70, pe tronsonul Timisoara - Lugoj, iar de pe agenda sa de lucru nu a lipsit nici vizita de la soseaua de centura a Timisoarei. Desi lucrarile sunt departe de a se incadra in grafic, Ludovic Orban s-a aratat multumit de stadiul in care se afla santierul.
Dupa turul de forta de la Timisoara, ministrul transporturilor a dat ieri o fuga si pana la Arad, unde a oferit explicatii legate de faptul ca marile proiecte de infrastructura bat pasul pe loc. „Procedurile de expropriere a terenurilor pentru marile proiecte sunt inca greoaie pentru ca, din pacate, Camera Deputatilor nu a aprobat legea privind simplificarea procedurilor. Este o rusine ca, la 20 de ani de la Revolutie, noi nu am finalizat o autostrada de la Constanta pana la granita de vest“, a conchis Ludovic Orban, prezent ieri la Arad. (A contribuit Alex Negru)
SCHIMB DE REPLICI
„Ii sfatuiesc sa-si vada de lucrarile lor“
La Timisoara, ministrul transporturilor a „sarit“ la gatul autoritatilor maghiare, care si-au manifestat in ultima vreme nemultumirea fata de modul in care decurg lucrarile la autostrada ce va lega Romania de restul Europei. „Nu imi pasa de autoritatile din Ungaria. Ii sfatuiesc sa-si vada de lucrarile lor. Pana una alta, ei nu si-au indeplinit obligatiile de a aduce pana la granita cele doua tronsoane de autostrada: cel care vine de la Budapesta si cel care vine de la Szeged. Lucrarile sunt, practic, intr-un progres clar. Se va ajunge la faza de executie pe toate tronsoanele de autostrada pana la 1 iunie anul viitor“, afirma Ludovic Orban.

Georgeta Petrovici - Evenimentul Zilei

  • Mormintele au fost presarate cu flori si lacrimi

De Ziua Mortilor cimitirele au imbracat haine de sarbatoareAradenii au dus de Ziua Mortilor in cimitire mii de flori, lumanari si pachete cu mancare. Putem spune ca, pentru o zi, locurile de veci au prins viata.
Familiile si prietenii i-au plans pe cei care nu mai sunt printre noi. Se spune ca in noaptea Luminatiei cum mai este numita aceasta zi, sufletele celor plecati se intorc in mijlocul celor dragi. De aceea, 1 noiembrie e ziua cand o mare parte a romanilor, indiferent de religie, merg la cimitir sa puna flori si lumanari pe mormintele celor disparuti.
Se spune ca valoarea unui om consta nu doar in importanta pe care o da vietii, ci si a respectului fata de memoria celor care nu mai sunt. „De joi am venit la cimitir pentru a curata mormantul. Am smuls buruienile, am maturat, am spalat crucea. Am facut toate acestea pentru ca astazi (n.r. sambata) sa pun lumanarile si florile pe loc curat. Mi-am pierdut sotul acum 15 ani, insa nu l-am uitat niciodata”, spune Doina cu lacrimi in ochi.
Odata cu lasarea serii cimitirele au devenit luminate. Oamenii au stat ore intregi la capataiul celor decedati, doar picaturile de ploaie i-au facut sa paraseasca cu tristete mormintele.
„Lumea cersetorilor”
Aceasta zi este binevenita si pentru cersetori. Este singura zi din an in care primesc mancare si bautura pe saturate. Cimitirele aradene au fost luate cu asalt de oamenii fara adapost, care nu au trebuit decat sa treaca pe langa morminte si sa spuna „Dumnezeu sa il ierte”.
Oamenii intotdeauna dau de pomana de Ziua Mortilor, mai ales celor care au nevoie. „Se spune ca pomana adevarata este aceea pe care o dai la omul flamand. Intodeauna aduc pachete pentru ei. Stiu ca sunt aici si in fiecare an ma cauta”, afirma tanti Viorica cum o striga cei fara adapost. Dar, cum oamenii dau in acesta zi bautura din belsug, si cei cu patima paharului strabat cimitirele.
Sarbatoare catolica
Sarbatoarea si ceremonia de sambata sunt de origine catolica. Insa cu timpul s-a transformat, in „Ziua Mortilor”, fiind numita in unele zone si „Luminatia”. In timp, acest obicei al cinstirii celor trecuti in nefiinta a fost adoptat si de ortodocsi, de luterani si unitarieni, fiind acum o sarbatoare care aduna in jurul mormintelor zeci de mii de credinciosi. Chiar daca este o sarbatoare catolica, „Ziua mortilor” este celebrata si de preotii ortodocsi care, la cererea familiilor, vin la cimitir pentru a oficia slujbe de pomenire pentru sufletul mortilor.

Claudia Untaru - Glasul Aradului

  • Schimbari rutiere in zona garii

Circulatia autoturismelor va fi restrictionata doarece intra in lucru pasajele de trecere peste liniile de tramvai in zona Garii CFRIncepand de maine intra in lucru, in cadrul proiectului BERD, pasajele de trecere peste liniile de tramvai in zona Garii CFR – intersectie cu str. Miron Costin (Casa Alba). Ca urmare, circulatia autovehiculelor va fi restrictionata dupa cum urmeaza: se blocheaza trecerea intre cele doua sensuri de circulatie din Piata Garii (de langa trecerea de pietoni); Traficul dinspre Podgoria spre str. Miron Costin – cu acces peste un pasaj provizoriu (din piatra sparta) amenajat in dreptul cladirii de birouri Astra Vagoane (Casa Alba); Iesirea de pe str. Miron Costin spre Autogara-UTA - va fi obligatoriu la dreapta, cu posibilitate de a intoarce la trecerea peste linii la fantana arteziana. Lucrarile sunt programate sa dureze aproximativ 4 saptamani.
D.M. -
Observator

  • Unele idealuri nu apun niciodata... O familie isi sfideaza necazurile si lupta pentru un trai mai bun

Ana-Maria impreuna cu presedintele Fundatiei Pro Prietenia - Florea Romeo TarceaSunt momente in viata cand necazurile ne curma visele, ne abat de la caile alese, ori ne fac sa renuntam la idealuri pentru care am luptat o viata. Desi uneori neputinta isi pune drastic amprenta asupra viselor noastre, sperantele raman cele care dainuie, facandu-ne sa mergem mai departe. Intr-un asemenea caz este Ana-Maria, in varsta de 15 ani, ale carei pasiuni au trebuit sa apuna din pricina unei tumori localizate pe plamanul stang. Din fericire, Ana-Maria a fost operata, in prezent starea sanatatii ei imbunatatindu-se vadit.
Boala s-a pus in calea idealurilor
Ana-Maria a ajuns sa fie diagnosticata cu tumora la plamanul stang in baza unui set de analize pe care le facea pentru sportul pe care il practica. Ana-Maria a ocupat locul II la Concursul National de judo Ne Waza Turnu-Severin, insa, bucuria ei nu a tinut mult, afland ca este bolnava, imediat dupa analize. Cu toate ca cheltuielile tratamentului au fost costisitoare, cu ajutorul Fundatiei Pro Prietenia care s-a ocupat de strangerea de fonduri, s-a adunat suma de 3.000 euro, bani suficienti pentru interventia chirurghicala de extirpare a tumorii la un spital din Szeged, Ungaria. „In momentul extirparii tumora benigna mai avea doar trei milimetri pana sa ajunga la inima iar radacinile incepeau sa devina maligne“, povesteste Ana-Maria. Acum, tanara este sanatoasa, iar sperantele unui trai mai bun incep sa prinda contur.
Dorinta de a avea un camin
Familia Covaciu taieste intr-o locuinta amenjata in pivinita unei cladiri. Ana-Maria mai are inca doi frati, Lavinia si Emanuel care locuiesc in aceeasi locuinta impreuna cu mama lor, Tatiana. Din pacate, mama, unicul sprijin al familiei sufera de deficiente de auz si vorbire, fiind astfel in imposibilitatea de a lucra. Situatia financiara precara si divortul au pus-o pe Tatiana in imposibilitatea de a-si permite cumpararea unei locuinte, astfel incat o lunga perioada de timp acestia au locuit in pivnita unui imobil comun, pe care si-au amenajat-o dupa masura posibilitatilor. Din bunavointa locatarilor care pot avea drepturi la una dintre incaperile pivnitei ocupate de familia Covaciu, familia a putut locui, iar in timp mama a reusit sa cumpere doar una dintre incaperi. Fundatia Pro Prietenia le-a intins o mana de ajutor sprijinindu-i sa-si incropeasca un camin. „Inainte locuiam doar in incaperea comuna a pivnitei iar locatarii, intelegand situatia nu aveau nici o pretentie pentru ca oricum ma ingrijesc ca totul sa fie curat si sa nu deranjez pe nimeni. Sunt fericita ca am putut sa cumpar o incapere si pot considera ca este a noastra. De acum pot incerca sa o transform intr-un camin cald si primitor pentru copiii mei“, povesteste Tatiana.
Cu toate ca singurele venituri ale familiei sunt alocatia de stat a copiilor si indemnizatia mamei de persoana cu handicap, din pricina deficientelor de auz si vorbire, familia Covaciu este plina de speranta si mereu cu zambetul pe buze. Calita de necazuri, cu dorinta de a le oferi un trai mai bun ficelor si fiului ei, Tatiana isi sfideaza problema de sanatate si lupta pentru a avea o locuinta pentru ea si copiii ei. Cei trei copii, isi ajuta mama, invata si isi urmeaza idealurile... un exemplu fiind Ana-Maria care, inca mai este pasionata de judo. Pentru unii ambitia si speranta merg mana in mana, pentru ca astfel visele par mai aproape...

Sandra Stoler - Glasul Aradului

  • Actualizare: Grav accident in lant in centrul Aradului!

Un accident in lant a avut loc in aceasta dimineata pe strada CosbucIn aceasta dimineata, in jurul orei 7.30 un accident in lant produs pe str. Cosbuc intersectie Vicentiu Babes (langa Floraria Iza) a paralizat traficul spre bulevardul Revolutiei. O masina Opel a fost intoarsa cu rotile in sus, o Dacia are portierele de pe stanga smulse si alte 2 masini sunt tamponate serios. In acest moment la fata locului sunt ambulata si politia soferii implicati in accident sunt in stare de soc.
Coloana de masini care astepta sa treaca de punctul accidentului era blocata pe Calea Victoriei, in dreptul Companiei de Transport Public. Accidentul s-a produs in conditii de trafic intens, pe o portiune de drum unde exista limitare de viteza si trei treceri pentru pietoni! De altfel, din primele cercetari, se pare ca una dintre autoturisme venea dinspre Piata Mihai Viteazul si nu a acordat prioritate la indicatorul STOP altei masini, care rula pe strada Cosbuc.
Masinile implicate in accident sunt un Fiat cu numar de Italia, un Opel, o Dacia. O a patra masina a fost doar zgariata. Autoturismul Fiat rula dinspre Piata Mihai Viteazu, condus de un barbat din Vrancea, care se intorcea de la lucru, pentru un concediu de cateva zile, cu fiul sau, din Italia. Din cauza unui pom care mascheaza indicatorul STOP, vranceanul nu a observat ca trebuie sa opreasca si sa acorde prioritate si a iesit pana spre mijlocul intersectiei. Femeia care conducea Opelul a tras de volan, dar a fost acrosata de Fiat si s-a lovit de Dacia parcata pe marginea drumului. Opelul s-a rasturnat la zece metri de intersectie. Pagubele materiale sunt mari - Dacia nu mai porneste, Fiatul are motorul afectat si toata caroseria din fata. Opelul are parbrizul spart si portierele indoite. Soferul Opelului a fost scos din masina de barbatii din Vrancea. Purta centura de siguranta si asta a salvat-o de la leziuni grave. Cei doi barbati din Vrancea erau mai degraba ingrijorati de faptul ca si-ar putea pierde locul de munca din Italia, daca nu se intorc acolo pana luni.

Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]