Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Miercuri, 3 decembrie 2008
Stirile TVA aici
  • Geanina Pistru va fi viceprimar al Aradului!

Geanina Pistru ar putea fi noul viceprimar al AraduluiOvidiu Marian si-a castigat locul in Parlament in urma alegerilor din 1 Decembrie, ceea ce face ca scaunul de viceprimar sa ramana liber. De aceea membrii importanti din PD-L s-au intalnit ieri si au stabilit, desi nu au batut in cuie, faptul ca Geanina Pistru sa fie viceprimar al Aradului pentru mai bine de trei ani de acum inainte.
Geanina Pistru, al carei sot este consilierul judetean Eusebiu Pistru, ocupa functia de consilier municipal, ca rezultat al ultimelor alegeri locale. De profesie inginer, Pistru este si presedinte al Organizatiei Municipale de Femei al PD-L Arad si secretar general al Organizatiei Municipale PD-L Arad.
Dupa ce rezultatele alegerilor parlamentare vor fi declarate validate, Ovidiu Marian va pleca la Bucuresti, pentru a-si incepe cariera de senator, in timp ce Geanina Pistru va fi numita viceprimar, dupa scurta sa experienta in administratie.
Dupa cum ne informeaza Gheorghe Seculici, presedintele PD-L Arad, deocamdata nu au fost stabilite persoanele care vor ocupa cele doua locuri de consilier lasate libere dupa ce si Adrian Nitu va pleca in Parlament. Acest lucru va fi lamurit spre sfarsitul saptamanii, acum discutandu-se mai degraba despre viitorii sefi de cabinet ai parlamentarilor PD-L.

D. M. - Observator

  • PS Timotei Seviciu, de 24 de ani Episcop al Aradului

PS Timotei Seviciu aniverseaza 24 de ani de cand este Episcop al Aradului, Ienopolei, Halmagiului si HunedoareiEpiscopia Aradului a fost ieri in mare sarbatoare. Intr-o zi de 2 decembrie, in urma cu 24 de ani, Preasfintia Sa Timotei Seviciu a fost hirotonit Episcop al Aradului, Ienopolei, Halmagiului si Hunedoarei, el fiind al 24-lea episcop. Ca in fiecare an, la aceasta sarbatoare, printre participantii la eveniment s-au aflat preoti si oficialitati locale, care au intrat in Sala Resedintei cu bratele pline de flori. „Se implinesc, 24 de ani de cand Preasfintitul Parinte Episcop Dr. Timotei Seviciu a fost asezat pe tronul Episcopilor Aradului (2 decembrie 1984). Pentru Episcopia noastra este un moment festiv pe care il sarbatorim in fiecare an in Sala Resedintei Episcopale. Si in acest an participa ca de obicei preotimea, in special din Municipiul Arad, dar si din imprejurimi, precum si parintii protopopi din Episcopie. Toti sunt aici sa isi exprime dragostea si consideratia si ascultarea fireasca fata de Episcopul nostru. Acest moment este in acelasi timp si o zi de referinta pentru Episcop, dar si pentru institutie, care nu de mult si-a sarbatorit 300 de ani de la infiintare (1706). In numele preotilor, a permanentei consiliului eparhial, al credinciosilor ii dorim Preasfintitului cu acest prilej zile indelungate cu sanatate si alese impliniri duhovnicesti”, afirma Vasile Pop, consilier cultural al Episcopiei ortodoxe.
Viata si activitatea Preasfintitului
PS Timotei Seviciu, episcopul Aradului, Ienopolei, Halmagiului si Hunedoarei, s-a nascut la 4 iunie 1936, in Timisoara. A absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxa din Bucuresti, a facut apoi studii de teologie in Franta si Elvetia, in anul 1972 obtinand titlul de doctor in teologie la Bucuresti. Intre 1961 - 1968 a fost secretar eparhial la Episcopia Aradului si apoi la Arhiepiscopia Timisoarei. In perioada 1968 - 1975 a fost vicar administrativ la Arhiepiscopia Timisoarei, iar in 1999 a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatilor din Arad si Petrosani. La 8 februarie 1976 a fost hirotonit intru arhiereu ca episcop vicar al Arhiepiscopiei Timisoarei, iar in 1984 a fost ales episcop al Aradului, Ienopolei, Halmagiului si Hunedoarei. In cei 24 de ani de episcopat, PS Timotei s-a remarcat printr-o activitate deosebita, mai ales in plan educativ-cultural, prin faptul ca PS Sa este autorul unor valoroase lucrari, este conferentiar la Facultatea de Teologie din Arad, la catedra de Istorie Bisericeasca Universala, a revigorat invatamantul teologic aradean reinfiintand Facultatea de Teologie, Seminarul Teologic aradean, Seminarul Teologic Liceal Monahal, toate acestea fiind aduse la viata in Episcopia Aradului datorita dimensiunii culturale a PS Episcop Timotei.

Claudia Untaru - Glasul Aradului

  • Bradul Primariei, la schimbat!

Bradul din fata Primariei a fost evacuat pentru a fi inlocuit de unul "mai trainic si mai frumos"Istoria se repeta in Arad in ceea ce priveste bradul de Craciun.
Dupa ce nu mai departe de ieri autoritatile se laudau cu bradul de 15 metri adus aproape pe gratis de pe Valea Muresului, astazi, pe cand operatiunea de impodobire trebuia sa inceapa, bradul a fost evacuat de pe platoul din fata Palatului Administrativ. Motivul: primarului nu i-a placut cum arata, pentru ca se astepta la unul ''mai trainic si mai frumos''.
Potrivit purtatorului de cuvant al Primariei, Corina Draghici, bradul care va fi amplasat in cele din urma aici va fi tot de pe Valea Muresului, dar va fi mai bogat si mai inalt, cel de ieri nefiind ''corespunzator''.
Anul trecut, Primaria a decis sa cumpere un brad din Austria, tocmai din padurile prin care se plimba printesa Sissi, dar bradul falnic, de 25 de metri, ce se dorea cel mai tare din vestul tarii, a ajuns cam plesuv la Arad si a fost schimbat.

A. B. - Jurnal aradean

  • Drumul de la Cladova, reabilitat dar... degradat

Drumul comunal din satul Cladova se afla deja in stare de degradare desi a fost recent reabilitatDrumul comunal din satul Cladova, recent reabilitat pe o portiune de doi kilometri si jumatate, se afla deja in stare de degradare, din cauza masinilor de mare tonaj, cu care se transporta lemne din padurea localitatii. Sesizarea ne-a fost facuta de Constantin Nicolae, un localnic al Paulisului, comuna de care apartine satul Cladova. „Sunt nemultumit de felul in care alesii locali gospodaresc banul public. Pentru ca nu a fost restrictionata circulatia autovehiculelor de tonaj greu, drumul a inceput sa se fisureze. Am vorbit cu cei care lucreaza la drumuri si mi-au spus ca de aceasta chestiune ar trebui sa se ocupe primaria. Si ei au spus ca, in felul acesta, drumul n-o sa reziste. E pacat de niste bani investiti in drumul acesta, bani care sunt ai nostri”, ne-a spus Constantin Nicolae.
Contactat de noi, primarul localitatii Paulis, Nicoara Petru, declara ca, deocamdata, nu stie ce masura sa ia in privinta drumului de la Cladova, deoarece si cei care cumpara lemne din padure trebuie sa le poata transporta si nu exista un alt drum care sa poata fi utilizat. „Stiu despre aceasta situatie. O sa discut cu Consiliul Judetean si o sa ma consult si cu primarul de la Conop ca si el a intampinat o situatie similara. Trebuie sa gasesc rapid o solutie. Restrictionarea traficului greu nu e o solutie, pentru ca degeaba montam indicatorul ca ei tot au sa circule, ca nu au pe unde sa transporte lemnele”, ne-a spus edilul sef.
Si dupa discutia cu primarul comunei, problema a ramas tot in ceata si se pare ca nu va fi rezolvata in curand. Probabil, pana cand se va gasi o solutie, drumul va fi, din nou, plin de gropi...

Nadia Bodran - Glasul Aradului

  • Aradul muzical - Greva melomanilor

Una dintre nepretuitele perle a aradenilor transformata in carciumaDl. Silviu Ratiu, avocat si meloman, colaborator fervent si daruit al Filarmonicii, anunta scurt si sec intr-o publicatie aradeana ca nu mai merge la concertele acestei institutii pana nu vor fi reinstalate scaunele care au fost demontate si inlocuite cu unele mobile.
Cert este ca persoana amintita este urmata si de familia sa. Poate nu sunt singurii care recurg la forma aceasta de protest, care altfel s-ar numi greva.
In seara zilei de vineri, 28 noiembrie, unii iubitori ai muzicii au facut cale intoarsa, deoarece manifestarea muzicala programata avusese deja loc, pentru ca la ora obisnuita sala mare era pregatita pentru un festin. Cei ce frecventeaza in mod curent concertele nu se mai uita la ora, iar schimbarile de program, mai ales de ultim moment, sunt derrutante, cu atat mai mult cu cat acolo nu se vedea nici un afis.
Iata ca politica da bobarnace muzicii si in zilele noastre, mai usturatoare decat cele dinainte de 89, vremuri de restriste, cand nu se mersese chiar asa de departe. Se tineau conferinte, sedinte de partid, dar burdihanele reprezentantilor poporului erau indopate in alta parte.
Vedeti in fotografia alaturata pregatirile pentru un festin in seara de vineri, deci scopul vanturarii scaunelor ar fi ca marea noastra sala de concert sa poata fi transformata in restaurant, sala destinata de cei ce au contruit-o in 1913 cu multa truda si multa cheltuiala numai concertelor, conferintelor, proiectarii de filme.
Ca politica domina muzica, o dovedeste si faptul ca in cursul stagiunii trecute, la un moment dat, afisele pentru concertul ce urma sa aiba loc, tiparite deja, au fost refacute, pentru ca fondul avea culoarea ce amintea de alt partid decat cel numit PD-L. Vorba aceea: alti bani, alta distractie!
Normal, ca a doua treansa de afise a aparut cu mare intarziere.
Mi-am amintit ca pe vremea analfabetului, se pusese problema unui verde, ce putea aminti de culorile unui anumit steag, intr-un context absurd.
Atunci am ras cu pofta, bine inteles pe infundate. Acum insa, sunt ingrijorat si nu-mi vine a rade nici macar manzeste pentru ca pe sus sunt protapiti tot oameni cu mentalitati de pe vremuri.
In concluzie, “Cine-a pus crasma-n Palat, nu este de laudat!”

Recital de muzica si poezie
Recital de muzica si poezie in sala mare a Palatului Cultural In 29 noiembrie, a avut loc in sala mare a Palatului Cultural o seara de muzica si poezie, sustinuta de harpistul Ion Ivan Roncea, flautistul Constantin Talmaciu si actrita Maia Morgenstern.
Fiecare piesa muzicala a fost urmata de o recitare sensibila, plastica, cunoscuta actrita folosind toate resursele rostirii artistice, cu o naturalete si eficienta cuceritoare.
Incepand cu “Gradinarul” indianului mistic si patriot, Tagore si profundele sonete ale lui Shakespeare, verbul vrajit al recitatoarei ne-a facut apoi sa poposim in lumea interioara a austriacului Rilke (Orfeu, Muntele maslinilor), apoi cea a francezului Verlaine (Clar de luna, Nu-i asa?), pentru a ajunge la spiritulalul Estusenko (Sunt un inger), determinandu-ne cu aceasta ocazie sa ne facem si noi inventarul micilor pacate.
Inspirata a fost si intoarcerea in timp la sarcasmul vesel al neintrecutului poet delicvent, Francois Villon, a carui “Balada femeilor din Paris”, cum era normal, a cucerit pe cei prezenti.
Nu au lipsit, pe de o parte rivalul lui Eminescu, Alexandru Macedonski cu “Vioristul” ("Muma sa era vioara si amanta sa,tot ea, Pe-amandoua prin arcusu-i le plangea si se plangea"), pe de alta parte, poetul filosof Lucian Blaga (Din cer a venit un cantec de lebada).
Ca sa ne aflam acolo unde ne e locul, am fost absolut indirect invitati sa meditam la ceea ce urma sa facem in ziua urmatoare (la votare), Maia Morgenstern incantandu-ne cu “Asteptandu-i pe barbari” a grecului Constantin Kavafis.
I.I.Roncea a exploatat resursele instrumentului sau oferind piesa “Ground” a lui William Croft (1678 - 1727) cu o surprinzatoare bogatie de trairi, gandindu-ne la perioada cand a fost conceputa, de asemenea in vivantele “Rigodon, Chemarea pasarelelor” ale celui ce a dat culturii muzicale primele sistematizari ale armoniei, apoi muzica serafica, plina de trairi din “Arabesque" si delicatetea din “Fata cu parul balai” ale creatorului impresionismului in muzica, Claude Debussy.
La randul lui, Constantin Talmaciu, a demonstrat virtuozitate si tot odata sensibilitate cu “Dansul caprei” a lui Arthur Honnegger din perioada moderna.
Cei doi muzicieni, Ion Ivan Roncea si Constantin Talmaciu, constituiti intr-un duo bine sudat, au inceput programul cu "Variatiunile Greensleves" ale unui anonim englez - lucrare conceputa initial in veacul al XVI-lea pentru voce si accompaniment instrumental, ea fiind mentionata de doua ori in comedia lui Shakespeare “Nevestele vesele din Windsor” - realizand prin talmacirea lor un dialog expresiv.
Tot in duo, am putut asculta interiorizata Arie din opera “Orfeu” a celui ce a revolutionat la vremea sa genul operei aflat in declin, Christoph Wilibald Gluck si mai expansiva arie din opera “Thais” de Jules Massenet.
Maiestria instrumentistilor este mai vizibila in piesele lente, unde sunt mai sesizabile nuantele si jocul timbrelor, unde si sunetelor tinute trebuie sa li se dea expresivitate. O demonstratie de acest gen au facut-o cu interpretarea ariei din opera “Xerxes” semnata Georg Friedrich Haendel, intr-un tempo bine asezat.
Gratiozitatea imprimata piesei “Siciliana” a Mariei Theresia von Paradies, pianista, cantareata si compozitoare austriaca dinveacul al XVIII-lea, apoi delicatetea si profunzimea “Lebedei” lui Camile Saint Saens, iar la sfarsit atragatorul dialog, flaut – harpa, in contrast cu omofonia primei parti a “Sonatei in Sol major” de Gaetano Donizetti, toate acestea au lasat impresia unei frumoase si instructive seri dedicata celor doua arte surori, muzica si poezia.

Hugo Hauptmann - Virtual Arad


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]