Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Vineri, 4 iulie 2008
Stirile TVA aici
  • Fata noua pentru Piata Avram Iancu

Piata "Avram Iancu" va suferi o reabilitare de fondAradul este o mandrie, datorita faptului ca a dainuit semet in fata multor vicisitudini, pastrand alura timpurilor glorioase, totodata  dezvoltandu-se armonios conform epocii moderne. 
In timp insa, degradarea a afectat profund valorile orasului. 
Orasul cere simt estetic si schimbare pentru a evolua din punct de vedere economic si pentru a-si pastra totodata incontestabila  valoare istorica si culturala.
Piata Avram Iancu va intra intr-un amplu proces de reabilitare, modernizare si schimbare, urmarindu-se pastrarea caracterului istoric si dezvoltarea unei importante parti ale orasului.
Reabilitare de fond pentru Piata Avram Iancu
Fost centru comercial si politic, Piata Avram Iancu intra intru-un proces de reabilitare din initiativa Primariei Arad, initiativa in urma careia Directia Tehnica si Serviciul de Urbanism a intocmit un proiect. 
Lucrarile de reabilitare se vor desfasura sub egida multor specialisti si institutii care vor indeplini obiectivele stabilite prin plan. 
Planul are in vedere toate aspectele si domeniile care concura la reabilitarea si modernizarea pietii de la monumente istorice, drumuri, spatii verzi, terase si pana la o parcare subterana, urmarindu-se reconstituirea elemetului comercial, economic dar si cultural. 
De asemenea, retelele de canalizare menajera si pluviala  existente pe amplasamentul garajelor vor fi deviate, pentru ocolirea constructiile propuse. 
Exista retele de distributie montate in canale termice subterane, nevizitabile care vor fi evitate. 
Reteaua de gaz are avantajul ca este dispusa sub trotuarele adiacente ale cladirilor nefiind necesara mutarea sau inlaturarea ei. 
Unele dintre retelele electrice se intersecteaza cu proiectul de reamenajare. 
Printre acestea se numara zona din spatele Teatrului de Stat continuandu-se pe strazile Metianu si Nicolae Grigorescu.
Parcare subterana, trafic mai putin aglomerat
Primaria Municipiului Arad urmareste inlaturarea circulatiei din spatele Teatrului de Stat deviindu-se astfel circulatia prin partea vestica a pietei. 
Pentru cea estica  este prevazut un plan de circulatie auto si transport in comun. 
Aradenii, suprasolicitati de nervii sofatului se vor bucura in viitor de o parcare subterana si o circulatie adiacenta, amplasata sub intreaga piata. 
Parcarea poate detine o capacitate de 278 de autoturisme. 
In prezent sunt calculate doar 152 de autoturisme nefiind exclusa nici ideea unui nivel suplimentar.
Revine parfumul anilor 30’
Planul urmareste amenajarea de spatii pietonale intre Piata Catedralei si Ansamblul Turnului de Apa, respectiv Parcul Reconcilierii.
In spatele Teatrului vor fi amplasate terase dotate cu jardiniere din materiale usoare sau umbrele,  Monumentul Marii Uniri va fi asezat in partea de sud a pietii, iar spatiile verzi vor fi reorganizate cu oglinzi de apa, corpuri de iluminat, platforme pavate, mobilier urban si multe altele. 
Vor fi plantati arbusti decorativi care vor constitui si o perdea de protectie pentru zonele pietonale fata de zgomotul produs de tramvaie. 
Mai mult, iluminatul se va realiza dupa modelul stapilor din anii 30 si se va pune accent pe elementul decorativ si ambiental pentru toate corpurile de iluminat.
Din vremuri trecute adunate…
Declararea orasului Arad ca Oras Liber regesc in 1824 a fost facuta in Piata Avram Iancu. 
Astfel, se poate spune ca locul este plin de istorie. 
Primul teatru construit  in Piata Libertatii, actuala Piata Avram Iancu, a apartinut baronului Bánhidy Bela, initiativa ce a necesitat luarea unui imprumut din partea primarului Atzël Pëter. 
Acest imprumut a fost completat ulterior din donatiile aradenilor. 
Constructia noii cladiri a fost inaugurata in anul 1874. 
Dupa un incendiu catastrofal cladirea arsa a teatrului este refacuta, insa arhitectura are de suferit din pricina stilului post-stalinist. 
Restaurantul Grand Dobransky, Beraria Gambrinus, Cafeneaua Fiume din Palatul Domany si multe altele erau locurile unde aradenii de odinioara isi petreceau timpul liber. 
De asemenea, in prima jumatate a secolului XIX, pe str. Balcescu la nr. 1, colt cu Piata Avram Iancu este construit Palatul Farmacistilor Rozsnay.

Sandra Stoler - Glasul aradului

  • "Trebuie sa fim o echipa"

Norica Nicolai a purtat discutii cu liberalii aradeniPresedintele interimar PNL Arad a purtat discutii cu liberalii pentru intarirea organizatiei.
Norica Nicolai, presedintele interimar al PNL Arad, a fost prezenta astazi la Arad. Vizita domniei sale este prima in calitate de lider interimar al liberalilor aradeni, avand ca scop si formarea Biroului Judetean interimar.
Nicolai a afirmat ca "din viitorul Birou Judetean vor face parte cei doi parlamentari aradeni - Mihai Calimente si Cristian Stragea, cei 10 primari alesi, candidatul pentru primaria Aradului - Tiberiu Dekany, precum si restul consilierilor judeteni si locali".
Vicepresedintele PNL a punctat in mod evidentat faptul ca Biroul Judetean poate fi marit, si ca la PNL "trebuie sa lasam usile deschise. Daca cineva doreste sa ni se alature, va fi binevenit".
Norica Nicolai a subliniat importanta colaborarii intre membrii PNL Arad, declarand totodata ca a apreciat activitatea filialei aradene si ca "sunt convinsa ca la Arad exista potential".
"Sunt obisnuita sa lucrez intr- o echipa. Nu sunt adepta grupurilor de nici un fel. In perioada urmatoare vom lucra si la o evaluare a organizatiei, iar daca se va impune vom lua si masuri organizatorice", a mai adaugat Norica Nicolai.
Un alt subiect atins de presedintele interimar PNL Arad a fost si validarea ca senator a ex- presedintelui PNL Arad, Cristian Stragea. "Sunt foarte bucuroasa ca am reusit sa il validam pe domnul Stragea si sper ca vom munci cat mai mult timp impreuna", a spus Nicolai.
Povestea "blatului"
Cat despre posibilitatea existentei unor "blaturi politice" Nicolai a declarat ca: "Proiectul blatului a fost lansat pe scena politica de Traian Basescu. Nu stiu daca au existat astfel de situatii la Arad, daca au fost anumite intelegeri ascunse. Nu pot sa acuz pe nimeni sau sa spun ce masuri voi lua pana cand nu sunt probate si acuzatiile. Este clar ca la Arad s- a gresit. Politica anticoruptie s- a doveid a fi falimentara in aceasta campanie. Acum trebuie sa o luam de la capat, iar la alegerile parlamentare sa obtinem rezultate cat mai bune".

A.P. - Jurnal aradean

  • Aradenii prefera sistemul centralizat de termoficare

Sistemul centralizat de termoficare este preferat de aradeniUniunea Locala a Asociatiilor Locative arata faptul ca  s-a constatat o scadere a debransarilor de la sistemul centralizat de incalzire. 
Mai mult decat atat, spune vicepresedintele ULALA, Vasile Arion, "mai multi consumatori debransati anterior revin in acest sistem, care in Arad are o pondere majoritara in furnizarea agentului termic"
ULALA are si o explicatie pentru cererile de rebransare la sistemul centralizat de termoficare: "Cresterea pretului la gaze readuce in discutie oportunitatea mentinerii sistemului centralizat de termoficare, cu conditia modernizarii acestuia pana la rentabilizare. In acest fel, caldura produsa de sistemul centralizat va fi mai ieftina decat cea produsa de centralele individuale pe gaz". 
Vasile Arion atrage atentia ca partea cea mai importanta de rentabilizare a sistemului centralizat cu energie termica revine autoritatilor locale. 
Prima componenta de eficientizare vizeaza etapa de pana la scara blocului, adica a unitatilor de producere, de transport si a punctelor de termoficare. 
A doua componenta tine de consumatorul final, constand in reabilitarea termica si contorizarea individuala. 
Se impune, mai intai, incepera eficientizarii consumatorului, pentru a sti in final la ce consum real se va ajunge dupa eliminarea pierderilor si a se putea astfel dimensiona capacitatea de productie. 
In acest fel, populatia are posibilitatea sa plateasca exact cat a consumat, nu si pierderile, inclusiv cele de pe retea. 
"In Arad, asociatiile de proprietari au inteles aceasta cerinta importanta, ramanand ca si ceilalti parteneri  de actiune (autoritatile locale) sa-si joace rolul in acest parteneriat cu scopuri comune". 
Sistemul centralizat de termoficare ofera urmatoarele avantaje: eficienta energetica ridicata, posibilitatea utilizarii mai multor tipuri de combustibili, a energiilor reziduale si a resurselor regenerabile, exploatarea simpla din partea consumatorului, care nu se implica in activitati de aprovizionare, intretinerea si supraveghearea functionarii, siguranta pentru consumator, poluare redusa - prin amplasarea in afara zonei locuibile, facilitarea aplicarii unor politici locale de investitii.

Dana Mirea - Observator

  • Cel mai mare transport de transfugi, descoperit la Arad

Din nou 12 transfugi moldoveni au fost descoperiti in vama VarsandPolitistii de frontiera de la Varsand, judetul Arad, au descoperit in aceasta dimineata, ascunsi in doua TIR-uri, 12 cetateni din Republica Moldova si 22 cetateni din Turcia, care aveau de gand sa ajunga ilegal in Italia, si Germania.
"In aceasta dimineata, in jurul orei 05.30, la iesirea din tara s-a prezentat un roman, Stefan P., in varsta de 34 ani, aflat la volanul unui TIR incarcat, conform documentelor, cu mobilier de gradina. Marfa urma sa ajunga in Italia. Actionand in baza unei analize de risc, politistii de frontiera au efectuat un control amanuntit asupra mijlocului de transport, in urma caruia au descoperit, ascunse printre mobilier, 12 persoane care incercau sa iasa ilegal din Romania. Din verificari, a rezultat ca sunt cetateni din Republica Moldova, opt femei si patru barbati, cu varste cuprinse intre 19 si 43 ani", spune purtatorul de cuvant al politiei de frontiera Arad, comisar Ion Mares.
Moldovenii le-au spus politistilor ca au recurs la aceasta metoda deoarece nu au viza pentru Spatiul Schengen si aveau de gand sa ajunga in Italia pentru a-si gasi un loc de munca.
Cateva minute mai tarziu, tot la Varsand, politistii de frontiera au avut suspiciuni legate de sistemul de inchidere a usilor de la un alt TIR ce se pregatea sa iasa din tara.
Potrivi documentelor, camionul transporta pepeni din Turcia pentru Germania.
Politistii de frontiera au trecut la control amanuntit si au descoperit 22 de turci ascunsi printre paletii din automarfar. 
Toate cele 34 de persoane sunt cercetate pentru tentativa de trecere ilegala a frontierei.
Politistii de frontiera au extins cercetarile "in vederea depistarii persoanelor implicate in organizarea si calauzirea grupurilor", spune purtatorul de cuvant al politiei de frontiera Arad, comisar Ion Mares.
Acesta este cel mai mare numar de transfugi prinsi la frontiera din Arad, in acest an.

Alex Negru - Evenimentul Zilei

  • Expeditie pe Mures

Plutasii imbracati in costume de daci au plecat spre UngariaUn echipaj format din 20 de persoane a organizat o expeditie cu pluta pe raul Mures in incercarea de a reface Drumul Sarii, parcurs in vechime de daci.
Plutasii imbracati in costume din vremea dacilor au plecat in urma cu cateva zile din portul Partos din vechea Dacia, orasul Alba Iulia de astazi si au ajuns la Arad unde au fost intampinati de reprezentantii autoritatilor locale.
Oaspetii le-au oferit oficialitatilor aradene bulgari de sare, mere si miere de albine, produse pe care dacii le ofereau vecinilor in schimbul cerealelor.
Expeditia a avut scop si informarea si sensibilizarea populatiei riverane, a pescarilor sportivi si a turistilor asupra importantei protejarii raurilor, a faunei si vegetatiei acvatice pentru pastrarea sanatatii populatiei si pentru dezvoltarea turismului recreativ.
De asemenea, s-a urmarit initierea unui dialog direct cu cetatenii si primarii privind problemele comunitatii legate de raul Mures si importanta demararii unui proiect privind necesitatea amenajarii acestuia pentru a deveni un rau curat si navigabil.
Echipajul va ramine in Arad o zi iar astazi isi va continua traseul spre localitatea Szeged din Ungaria.

Vasile Obsitos - Televiziunea Arad


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]