Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Miercuri, 6 august 2008
Stirile TVA aici
  • La Registrul Auto Roman Arad - Iulie – cu adevarat o luna "de foc"

Unitate mobila RAR AradOdata cu intrarea in vigoare, in luna iulie, a Ordonantei de Urgenta nr. 50/21.04.08 privitoare la taxa de mediu (fosta taxa de prima inmatriculare – n.n) unitatile Registrului Auto Roman au cunoscut o intensificare acuta a activitatii.
Dupa cum ne preciza ing. Voicu Sandru, sef Reprezentanta RAR Arad, doua aspecte se cer subliniate.
In primul rand trebuie spus ca imediat dupa intai iulie "pentru toate autovehiculele care au platit taxa veche si aveau euro 3 si euro4 s-a venit pentru a li se trece in CIV continutul de CO2 – pentru recuperarea banilor achitati conform taxei ce era in vigoare pana atunci. La acestea s-au adaugat fireste autovehiculele carora trebuia sa li se faca toate formele. In consecinta volumul de lucru a crescut exponential, s-a creat o supraaglomerare brusca la care a trebuit sa-i facem fata. Desi ne-am asteptat la aceste situatii munca a fost multa, angajatii trebuind sa faca fata unui volum foarte mare de ore suplimentare. Ce s-o mai lungim: am stat aici de seara pana dimineata in zilele lucratoare iar in week-end-uri rezolvam problemele legate de documentatii. Asa se face ca intr-o luna am reusit sa ajungem la zi cu toate cererile de stabilire a CO2-ului".
Al doilea aspect care a aparut a fost  acela ca "a crescut enorm fluxul de masini care aveau mai putin de euro3".
In iulie Aradul a ajuns sa fie, ca volum de activitate, in fiecare saptamana a lunii pe locul doi-trei – dupa Bucuresti si Cluj.
Dupa cum se stie, programarile pentru verificari se fac telefonic la numerele 0257-228140/141/142.
Mai trebuie adaugat ca " in tot acest timp se efectuau si controalele obisnuite in trafic, Aradul beneficiind de doua standuri: unul fix si unul mobil unde se pot executa toate operatiile impuse de verificare tehnica, inclusiv verificarea autovehiculelor incluse in baza centrala de date" – a precizat ing. Voicu Sandru.
Cum Aradul este un oras aproape de granita, aglomeratia are oarecum o explicatie logica.
Dupa cum tot logic este faptul ca acest volum mare de lucru ar scadea, chiar la jumatate daca fiecare posesor de masina si-ar realiza operatiunile respective la unitatea RAR din zona lui de domiciliu.
Este o realitate faptul ca actualul parc de autovehicule de la noi contine, mai ales la unele unitati de interes general si vehicule mai putin performante (vorbim aici mai ales de autovehiculele cu caracter strict utilitar cu precizarea ca se fac eforturi de catre respectivele unitati de inlocuire a acestora cu altele noi).
Dupa cum observa inginerul Voicu Sandru: "Se incearca mentinerea acestora in limite cat mai strase de emisii poluante pentru a nu afecta factorii de mediu".

Florica Bunaciu - Glasul aradului

  • Centura Aradului – prima dovada, cum intri in Romania, ca ne-au primit prematur in Europa

Soseaua de centura scoate traficul greu din orasMunicipiul beneficiaza de cativa ani de sosea de centura.
Ea a fost prelungita recent pana la iesirea spre Timisoara, realizand acum un semicerc in jurul Aradului.
Scoate traficul greu din oras si il dirijeaza spre Nadlac, Oradea, Deva si Timisoara.
In ultimii doi ani a devenit insa insuportabila, din cauza unor grave erori de proiectare.
Avand in vedere ca are o singura banda pe sens, depasirea este practic imposibila, in conditii de trafic normal pe sensul opus.
Apoi, pentru ca nu au fost realizate pasarele care sa degreveze cele doua treceri de cale ferata cu care se intersecteaza, soseaua de centura a Aradului este un calvar.
Ambuteiaje frecvente paralizeaza zilnic sute de tiruri si mii de autoturisme, obligate sa astepte la bariere zeci de minute.
Uneori, timpul de asteptare depaseste si doua ore, atunci cand coloana de masini este blocata la trecerea de cale ferata dinspre Micalaca si se intinde pana in cartierul Gai – pe o distanta de mai bine de zece kilometri.
"Aradul are sosea de centura, dar pentru noi, soferii, este ca si cum nu ar avea" – spune Viorel Moghiorosi, sofer profesionist la o firma de transport international din Hunedoara.
Este dezbracat la bustul gol. Sta cu usa cabinei deschisa si avanseaza greu.
Nu porneste aerul conditionat, pentru ca ar creste consumul si spune ca pe sefii sai nu ii impresioneaza asteptarea in coloanele de masini, ci datele din foaia de parcurs.
"La cate un drum in strainatate slabesc uneori trei-patru kilograme. Conditiile sunt foarte grele si este o  foarte mare diferenta intre occident si Romania: la noi nu ai toalete pe marginea drumului, nu ai de unde lua apa. Pe toata soseaua de centura a Aradului nu sunt decat refugii pentru langa hoteluri sau pensiuni. Acolo se plateste. In afara de cele doua benzinarii din capatul cartierului Gradiste, noi nici in benzinarii nu putem intra, ca nu avem unde parca" – ne declara Viorel Moghiorosi.
Catalin Lupu este din Arad. S-a lasat de serviciu tocmai din cauza traficului infernal de pe centura.
Era sofer de tir. "Nu imi mai spune nimic, ca iar ma enervez. M-am lasat de serviciu, pentru ca nu suportam sa ma coc in cabina" – zice Lupu.
Fara aer conditionat, in cabina camionului de mare tonaj temperatura urca la 40 de grade in mers, si chiar mai tare la stationare.
Daca insa in trafic te mai ajuta sa deschizi geamul, cand masina sta nici aerul nu circula inauntru.
Vanzatori ambulanti inventivi profita de situatie si au transformat soseaua de centura in talcioc in aer liber.
Unii vand pahare, boluri si sticle de cristal, furate direct de la Turda (un atelier de dimensiuni medii nu produce lunar cat ar putea vinde pe centura Aradului...), altii, din Tara Motilor, ofera sahuri, farfurii sculptate, carafe stilizate de lemn.
Mai nou, un grup de tigani adolescenti vinde apa. Cinci lei butelia de jumatate de litru.
Cumparatori sunt: soferii de tir. Functioneaza bine si cersetoria.
Strainii care vin in Romania iau contact, intai si intai, cu tigani ologi, parinti cu copii despuiati in brate, care cer insistent.
"Cersim de nevoie. La fabrica e mai greu. Asa castigam banuti, avem ce sa le dam la copii. Eu zic ca e mai usor sa cersesti in Romania decat in strainatate. Aici ai ce sa spui omului cand te duci la el. Acolo ce sa ii zic, cum sa il conving sa-mi dea, ca-s saraca?!" – se intreaba retoric Crenguta Lingurar, mama a trei copii sub zece ani, rasfirati, cu mana intinsa, printre masini.
Soseaua de centura atrage si nemultumiri din partea riveranilor O alta femeie, din Santana, careia i se spune simplu Shakira, vine zilnic la cersit. Doua ore. Are deja vechime de sapte ani. Vine si ea cu copiii.
Unul are picioarele amputate (da, oricum, bine, la impresia artistica...), celalalt e maruntel, despuiat. "Am nevoie de bani numai pentru medicamente, pentru suc si paine" – zice Shakira de Santana si pleaca, grabita, spre o masina cu geamul deschis.
Nu are timp de pierdut, fiindca e mare concurenta.
Cartierul Subcetate este unul dintre cele mai selecte zone rezidentiale ale municipiului Arad.
Daca pe vremuri, acest spatiu care unduieste dupa bucla Muresului, era o oaza de liniste a Aradului, mai nou este cea mai napastuita zona.
Asta fiindca in urma deciziei adminsitratiei locale, oamenii s-au trezit cu soseaua de centura a municipiului construita la o distanta de... patru metri de casele lor!
Strada Radu de la Afumati taie cartierul de-a latul, inspre soseaua de centura.
La capatul ei – haos! TIR-urile care trec cu viteza fac casele sa trepideze ca la cutremur.
Zgomotul este infernal, un vajait continuu care te rascoleste.
De cand traficul greu spre Timisoara a fost deviat pe aici, oamenii nu mai au nici liniste, nici confort.
Coltul strazii se intersecteaza cu strada Troiei.
La casa cu numarul 54 sta familia Suciu. Sotii, doi pensionari, sunt afara. Alexandru Suciu gesticuleaza revoltat, cu fata rosie si privire manioasa.
In timp ce ne relateaza drama strazii, i se alatura vecinii. "Dom’le, nu mai stim ce sa ne facem aici! E ingrozitor de cand functioneaza soseaua de centura, nu mai suntem oameni! Dom’le, astia astia isi bat joc de oameni, pur si simplu, vietile noastre nu conteaza!"
In cinci minute, prin dreptul casei trec 24 de TIR-uri, zgaltaind pamantul de sub noi.
Locatarii strazii Troiei sunt martirii soselei de centura.
Casele oamenilor se afla la doar... 4 (patru) metri de sosea, astfel ca zgomotul si pericolul unui accident groaznic este iminent!
Oamenii sunt foarte necajiti. "Aici se vede urma unei roti pe zidul casei mele. Uneia dintre masini i-a explodat roata care s-a lovit de zidul meu. E normal, doar suntem atat de aproape de sosea! Maine -poimaine ne asteptam sa fim omorati de masini in casa la noi! Nu mai avem o clipa de liniste! Afara, la colt, au spart conducta de apa care acum s-a schimbat si e acoperita de beton. Gratarele strazii sunt deja indoite, lasate, pentru ca masinile grele le-au distrus. Unele gratare se misca deja si fac un zgomot asurzitor, acelasi, de fiecare data, cand sunt calcate" - spun locatarii strazii..
Potrivit autoritatilor locale, soseaua de centura va fi decongestionata in momentul in care se va da in folosinta autostrada.
Numai ca apare o alta problema: proiectul prevede ca autostrada va trece la cativa zeci de metri de blocurile de locuinte din cartierul Alfa – ceea ce va crea, probabil, un alt disconfort.
"Stau aici inca inainte de a se fi construit soseaua. Ne este foarte greu. Barierele care tin masinile in loc ne distrug nervos. Nu putem tine geamul deschis, fiindca ne intra in casa praf si fum"
Ana Popa, locatara unei case de langa soseaua de centura
"Au spus ca vor face viaduct, pasarela sau tunel, sa nu mai stea masinile pe loc, sa nu mai fie aglomeratie. Aiurea! Nu s-a facut nimic. Sunt cozi si de trei kilometri numai la o singura bariera, si atunci vezi cum zboara din masini pungi, hartii si chistoace de tigari.Toata zona e o mare groapa de gunoi" - Vasile Selejan

Andrei Ando - Observator

  • Ajutoare din Europa, pentru sinistrati

Ajutoare din strainatate au ajuns in AradDonatiile trimise de mai multe tari europene, pentru zonele afectate de inundatii, au ajuns astazi la Arad.
"Unitatea noastra a preluat ca donatii din partea Slovaciei, Elvetiei, Austriei si Danemarcei peste 40 de generatoare de curent de diferite capacitati, ulei de motor si canistre cu combustibil, care au fost descarcate la Arad in prezenta delegatilor. Donatiile au fost trimise spre zonele calamitate, cu sapte autocamioane ale ISU Arad si ale inspectoratelor din judetele limitrofe", a declarat lt. Sorina Ambrus, purtatorul de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Arad.
Alte peste 20 de tone de alimente, imbracaminte si mobilier au plecat cu un TIR spre Valea Vaserului.
Ajutoarele au fost trimise de Crucea Rosie Arad,  iar transportul a fost sponsorizat de Asociatia Patronala a Transportatorilor Europa 2002.
La sfarsitul saptamanii trecute a mai fost trimis, la Iasi, un camion cu 30 de tone de alimente, pachete igienice, paturi si dezinfectant, de la Crucea Rosie Maghiara din Bekes, cu care Crucea Rosie Arad are un parteneriat.

Alex Negru - Evenimentul Zilei

  • Statii printre bolovani

Statiile de autobuz functioneaza printre bolovaniAradenii sunt supusi la noi incercari odata cu introducerea autobuzelor intre UTA si Podgoria.
Daca aradenilor care circula pe centru li s- a luat, cel putin deocamdata, o piatra de pe inima, tramvaiele fiind repuse pe linii in aceasta zona, cu totul alta situatie este pe ruta Podgoria- UTA.
Din cauza lucrarilor care se desfasoara in cadrul proiectului BERD, vagoanele electrice au fost scoase de pe acest din urma tronson, fiind inlocuite cu autobuze.  Insuficient informati, la primele ore ale diminetii unii aradeni inca asteptau tramvaiul in vechile statii.
De asemenea, locatia zonelor amenajate pentru oprirea autobuzelor a constituit sursa unor serioase batai de cap pentru calatori. Nu mica a fost mirarea celor aproximativ 20 de aradeni care asteptau cursa in fata statiei de tramvai de langa Gara, cand au vazut ca masina opreste la o distanta 50 de metri.
Ca sa nu mai vorbim de faptul ca oamenii trebuie sa se strecoare printre masinile parcate, autoritatile netragand nicio invatatura din experienta de pe centru, cand responsabilii Companiei de Transport Public (CTP) au promis ca vor solicita ca statiile sa fie hasurate, iar soferilor li se va interzice sa- si parcheze masinile acolo.

L.S.- Jurnal aradean

  • In lipsa de medici la Arad, Strabismul se trateaza la Cluj

Doctorita Teodora Olaru vorbeste despre colaborarea cu spitalul din ClujIn judetul nostru, ca pretutindeni in lume, zeci de copii sunt afectati de strabism, motiv pentru care sunt respinsi de societate si ridiculizati de cei din jur.
Pentru acesti copii, Aradul ofera nici o posibilitate, deoarece, de trei ani de zile, tratamentul chirurgical nu se mai face la Spitalul Clinic Municipal, din lipsa personalului specializati.
Dr. Teodora Olariu, director medical al Spitalului Clinic Municipal Arad, declara: "Sspecialistii au preferat sa isi deschida cabinete private. Noi avem numai doi oftalmologi, dar se doreste completarea sectiei cu personal tanar, care sa se poata specializa in Ortopica, si astfel sa efectuam si noi aceste interventii chirurgicale."
Ochi incrucisati sau priviri crucise
Strabismul reprezinta o afectiune vizuala in care ochii nu au capacitatea de a focaliza aceeasi imagine in acelasi timp.
Cel mai adesea apare in copilarie si mai este numit si "ochi-incrucisati" sau "privire crucisa".
Cauzele strabismului prezent in copilarie sunt necunoscute, desi se pare ca acesta se intalneste mai frecvent in unele familii.
In mod normal, musculatura din jurul fiecarui ochi determina miscarea sincrona in aceeasi directie si in acelasi timp a ambilor ochi.
Strabismul apare atunci cand musculatura oculara nu mai functioneaza corect pentru coordonarea miscarilor oculare.
In acest caz, ochii nu mai sunt centrati corect si creierul are dificultati in suprapunerea celor doua imagini ce provin de la fiecare glob ocular.
Strabismul nu apare doar in copilarie
Se mai intampla ca strabismul sa se dezvolte in urma suprasolicitarii vederii pentru compensarea altei afectiuni oflamologice, ca de exemplu: prezbitismul (diminuarea treptata a puterii de acomodare a ochiului, care antreneaza o stanjenire a vederii de aproape).
La adulti, aceasta afectiune poate aparea in urma afectarii globilor oculari sau a vaselor de sange de la nivelul acestora.
Cauzele de strabism si de pierdere a vederii la adult sunt diverse, si anume: tumorile craniene sau   oculare, boala Graves, accidentele vasculare cerebrale si diverse afectiuni musculare sau nervoase.
Descoperita la timp, afectiunea se trateaza
Uneori, pe langa un examen de specialitate, sunt necesare unele analize pentru a determina daca nu este prezenta de fapt o alta afectiune, ca de exemplu ambliopia, o afectiune oculara care este denumita si "ochi lenes", in care un ochi nu este folosit suficient pentru formarea imaginii la nivelul corte-xului cerebral, astfel ca acel ochi nu se dez-volta corect.
Operatiile de strabism sunt efectuate de medicii clujeni Daca strabismul apare doar uneori sau atunci cand copilul schimba ochiul folosit pentru focalizarea obiectelor, ambliopia este putin probabil sa se dezolte.
Diagnosticarea si tratarea ambliopiei care apare ca urmare a strabismului precoce poate preveni pierderea definitiva a vederii.
Tratamentul in cazul strabismului trebuie inceput cat mai repede posibil, din momentul diagnosticarii.
In general, cu cat este mai tanar copilul, la inceputul tratamentului pentru strabism, cu atat sunt mai mari sansele ca aceasta afectiune sa fie corectata.
Purtarea ochelarilor, folosirea ocluzorului (adica acoperirea ochilor), tratamentul medicamentos, exercitiile globilor oculari, tratamentul cu toxina botulinica sau tratamentul chirurgical sunt folosite in tratarea strabismului.
Tratamentul chirurgical este de multe ori singurul capabil sa alinieze globii oculari si sa imbunatateasca vederea ochilor cu strabism.
In timpul interventiei chirurgicale, medicul va stabili sau intari musculatura din jurul globului ocular prin modificarea pozitiei sau lungimii acesteia.
Prin modificarea fortei de tractiune exercitata de musculatura implicata in strabism, se pot realinia globii oculari.
Uneori copilul cu strabism are nevoie de mai multe interventii chirurgicale pentru a realinia globii oculari si a imbunatati vederea, iar dupa intervantia chirurgicala s-ar putea sa aiba nevoie de ochelari sau sa fie nevoit sa continue purtarea ochelarilor recomandati inaintea operatiei.
Mai putin la adulti
Tratamentul chirurgical la adulti este o metoda sigura si eficienta pentru imbunatatirea alinierii globilor oculari, insa aceasta interventie se recomanda mult mai rar decat in cazul copiilor.
"Cei mai multi care au apelat la aceasta interventie chirurgicala sunt copiii, in proportie de 90%, iar restul de 10% era cerut de catre adulti, mai mult pentru estetica," ne mai informeaza dr. Teodora Olariu.
In cazul copiilor, tratamentul chirurgical poate veni ca o mana cereasca, redandu-le acestora increderea in sine si dorinta de a socializa cu cei din jur.
Interventia chirurgicala fiind garantata de catre Casa de Asigurari de Sanatate.
In prezent, cei care doresc sa elimine aceasta afectiune pot apela la acest tip de tratament doar la Cluj, trimisi de catre Spitalul Clinic Municipal, care are un parteneriat cu respectiva.
Consultatiile se fac tot la Spitalul Clinic Municipal, la Oftalmologie.

Andreea Dorotovics - Glasul aradului


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]