Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Sambata, 6 decembrie 2008
Stirile TVA aici
  • Rectificari de fonduri la CJA - Bani pentru invatamant, transporturi, cultura si asistenta sociala

Rectificarea bugetului CJA pe anul 2008 a fost votata de consilieri in unanimitateRectificarea bugetului propriu de venituri si cheltuieli al Consiliului Judetean Arad, pe anul 2008, a fost una dintre hotararile adoptate cu unanimitate de voturi de alesii judetului la sedinta de ieri. In urma acesteia, veniturile si cheltuielile bugetului propriu al Consiliului Judetean Arad se rectifica, prin majorarea prevederilor bugetare, pe anul 2008, cu suma de 3.989 mii lei. La partea de venituri a bugetului propriu al Consiliului Judetean Arad, au fost suplimentate sumele defalcate din taxa pe valoarea adaugata, pentru finantarea cheltuielilor descentralizate, la nivelul judetului, cu suma de 5.057 mii lei, din care suma de 1.390 mii lei este destinata sustinerii sistemului de protectie a copilului si a centrelor de asistenta sociala a persoanelor cu handicap. La partea de cheltuieli, au fost operate modificari ale prevederilor bugetare la capitolele de cheltuieli ale ordonatorilor de credite subordonati bugetului propriu al Consiliului Judetean Arad astfel: la capitolul „Invatamant” au fost suplimentate prevederile bugetare la titlul ,,cheltuieli de personal” ale unitatilor scolare din invatamantul special, pentru punerea in plata a sentintelor, definitive si irevocabile, castigate de acestea in instantele de judecata, pentru acordarea unor drepturi de natura salariala. Din sursele acordate prin OUG 186/2008 s-au reconstituit si sursele bugetului propriu al Consiliului Judetean Arad, reprezentand plati pentru salariile unitatilor de invatamant special, pe lunile octombrie si noiembrie ale anului 2008.
Totodata, la capitolul ,,Asigurari si asistenta sociala” prevederile bugetare au fost majorate cu suma de 1.590 mii lei, din care vor fi achitate o parte din lucrarile de reabilitare si bransament la Complexul de Servicii Sociale Petris si facturile restante ale furnizorilor de servicii. Si la capitolul ,,Transporturi” au fost diminuate prevederile bugetare la titlul ,,transferuri”, cu suma de 1.068 mii lei. Aceasta se va redistribui consiliilor locale din judet. De asemenea, au fost majorate prevederile bugetare la titlul ,,subventii pentru diferente de pret si tarif” la activitatea de transport public cu autobuzele, cu suma de 50 mii lei, necesara conform referatului ,,C.T.P.” Arad. La capitolul „Cultura, recreere si religie” au fost suplimentate prevederile bugetare cu suma de 300 mii lei, pentru sustinerea cultelor. Prevederile bugetare ale capitolului „Transporturi” au fost majorate cu sumele reprezentand reconstituirea de cheltuieli efectuate in avans din bugetul propriu al Consiliului Judetean Arad, pana la rectificarea acordata prin aceasta ordonanta, pentru a face posibila efectuarea platii salariilor din lunile anterioare ale tuturor ordonatorilor de credite subordonati la termen precum si achitarea integrala a facturilor, reprezentand drepturi privind acordarea de produse lactate si de panificatie pentru elevii din clasele I-VIII.

Nadia Bodran - Glasul Aradului

  • RAR Arad nu mai face programari pentru inmatriculari la pretul vechi!

RAR Arad nu mai face programari pentru inmatriculari la pretul vechiGuvernul a decis, joi, triplarea taxei de poluare auto la achizitionarea tuturor vehiculelor second-hand de import, incepand cu 15 decembrie, si cresterea primei de casare pentru scoaterea din uz a masinilor uzate. Potrivit informatiilor noastre, RAR Arad a primit dispozitie de la Bucuresti sa nu mai faca programari pentru verificarea autoturismelor pana la data la care intra in vigoare noua taxa auto. Asta inseamna ca peste o mie de proprietari de masini aduse din strainatate ar putea fi afectati! Directorul RAR Arad, dl. Voicu Sandru este in concediu, iar cel care il inlocuieste a fost ieri la medic si nu a putut fi contactat. Secretara ne-a spus ca programul la RAR a fost ieri pana la ora 13.30.
Noile reglementari majoreaza de trei ori cuantumul taxei de poluare pentru toate autovehiculele inmatriculate pentru prima data in Romania. Ordonanta reia masura adoptata deja de Guvern pentru masinile Euro 4, respectiv scutirea de la plata pentru toate autovehiculele noi inmatriculate atat in Romania, cat si in celelalte state ale UE dupa 15 decembrie 2008. Prima de casare a fost majorata de la 3.000 lei la 3.800 lei pentru un numar de 60.000 masini estimate ca vor fi scoase din uz, bugetul total alocat acestui program fiind de 228 milioane lei. Taxa auto a fost modificata la 1 iulie 2008, noua formula prevazand un cuantum mai mare pentru masinile noi, insa o valoare semnificativ mai mica pentru autovehiculele vechi.
Dupa modificarea taxei auto, vanzarile de masini noi au inceput sa scada, iar cele de second-hand de import sa creasca. Guvernul a decis, in urma cu aproximativ trei saptamani, prin ordonanta de urgenta, ca taxa de poluare auto perceputa la achizitia masinilor noi sa fie suspendata incepand cu 1 decembrie 2008, pana la sfarsitul lunii decembrie 2009, pentru vehiculele Euro 4 cu motorizari de pana la 2.000 centimetri cubi inmatriculate pentru prima data in Romania si in Uniunea Europeana. Executivul a mai decis ca programul de innoire a parcului auto sa continue si anul viitor, incepand cu 1 ianuarie 2009, pentru un numar estimat al masinilor scoase din uz de 60.000 unitati, dublu fata de cota stabilita pentru acest an, cu o prima de casare mentinuta atunci la 3.000 lei.Triplarea taxei auto la masinile second - hand va duce la valori ale acesteia cuprinse intre 750 - 4.800 de euro pentru motorizarile mai des intalnite, de 1,4 si de 1,6 litri, indiferent de norma Euro, iar in cazul vehiculelor cu propulsoare foarte mari Euro 2, proprietarul va plati mai mult de 25.000 de euro.
Taxa se va tripla, incepand cu 15 decembrie, pentru toate masinile care nu corespund minim normelor Euro 5, nu sunt electrice sau hibride, sau au motorizari Euro 4 peste 2.000 de centimetri cubi (cmc).
Dupa motoarele Euro 1, cea mai mica taxa o vor avea propulsoarele Euro 3, produse intre anii 2000 si 2004, si masinile Non Euro, fabricate inainte de 1992.Taxa de poluare cea mai mare va fi platita, ca si in prezent, de cei care cumpara vehicule Euro 2, produse intre anii 1996 si 2000.
Motorizarile de 1,4 litri vor avea o taxa de 750 de euro in cazul normelor Euro 1. Pentru un motor de aceeasi capacitate cilindrica, dar care corespunde Euro 3, taxa va fi de aproape 1.300 de euro, respectiv de 2.200 de euro pentru propulsoarele Non Euro. Un motor 1.400 centimetri cubi (cmc) Euro 2 va fi taxat cu aproape 2.800 de euro, cea mai mare valoare dintre toate comparativ cu sumele pentru celelalte norme Euro ale motoarelor de 1,4 litri.
Masini cu astfel de propulsoare sunt Opel Astra F si Volkswagen Golf III.In cazul automobilelor cu motoare de 1.600 cmc, taxa va avea un cuantum de 1.320 euro pentru propulsoare Euro 1 si de 2.180 euro pentru Euro 3. La motorizarile Non Euro taxa va fi de 3.960 euro, iar la cele Euro 2 de putin peste 4.800 de euro.
Cumparatorii de vehicule second-hand de import echipate cu propulsoare de 2 litri vor plati o taxa de 2.100 de euro pentru masini Euro 1 (cum ar fi Opel Vectra A si BMW Seria 3 - n.r.) sau de circa 7.700 de euro in cazul motoarelor Euro 2.
Modele precum Opel Vectra B, Volkswagen Passat, BMW Seria 3 si Audi A4 sunt cateva exemple de masini Euro 2 pentru care taxa va trece de 7.500 de euro, depasind de doua - trei ori valoarea de achizitie a vehiculului.
Pentru un motor de 2 litri Euro 3 taxa va fi de 3.600 euro, iar la Non Euro va ajunge la 6.300 euro.
O masina cu motor de 3.000 cmc Euro 1 va avea o taxa de aproximativ 6.300 de euro. In cazul in care propulsorul este Euro 3 cuantumul va fi de 9.400 de euro, la Non Euro va ajunge la 19.000 de euro, iar pentru motorizari Euro 2 valoarea depaseste 25.000 de euro, de 10-15 ori mai mult decat valoarea de cumparare.In aceasta situatie se gasesc masini precum Opel Omega, Ford Scorpio, Mercedes Benz Clasa E, BMW Seria 5, Jeep Grand Cherokee si Ford Explorer, care au motoare de 3.000 de centimetri cubi (cmc) sau mai mari, conforme normelor Euro 2. Modelele mentionate se gasesc la vanzare la preturi incepand de la 1.500 de euro in statele din Uniunea Europeana, potrivit site-urilor de anunturi.
Purtatorul de cuvant al comisarului UE pentru Taxe si Uniune Vamala, Maria Assimakopoulou, a declarat ca masurile referitoare la majorarea de pana la trei ori a taxei pentru masinile rulate nu au fost prezentate oficial iar comisia nu a fost informata despre acestea. Ea a atras atentia ca, desi au libertatea de a stabili nivelul de taxare auto, statele membre sunt obligate sa aplice principiul nediscriminarii, potrivit caruia „nu pot mari taxele pentru masinile rulate sau vechi dar nu si pentru cele noi”.

Observator

  • Caldura pe banii vecinilor

Din cauza pretului ridicat al gigacaloriei, la blocuri multi aradeni se incalzesc cu gazMulti aradeni din blocurile fara contoare individuale se incalzesc cu gazul platit in comun.
Conform celor declarate de Vasile Arion, vicepresedintele Uniunii Locale a Asociatiilor Locative Arad (ULALA), in lunile de iarna facturile de gaz din blocurile unde nu exista contoare individuale se vor tripla.
Din cauza ca pretul gigacaloriei din Arad (186 de lei) este printre cele mai mari din tara, multi locatari folosesc gazul pentru a se incalzi. Asta, in conditiile in care factura este platita oricum in functie de numarul de persoane din casa si nu de consumul propriu zis.
„Desi incalzirea cu gaz este foarte daunatoare pentru sanatate, este din pacate un fenomen specific Aradului. Unii locatari si-au bagat caramizi in cuptoarele de la aragaz, pentru a pastra mai bine caldura si inchid repartitoarele”, ne-a declarat Arion.
O posibila solutie pentru ca astfel de practici sa fie evitate este greu de gasit, in conditiile in care contorizarea separata a unui apartament costa aproximativ 1.500 de lei, o suma pe care nu toti si-o pot permite. „Personal am constatat ca in toamna aceasta am platit 15 lei de persoana, pentru gaz, la fel cum plateam iarna trecuta”, a incheiat Arion.

L. S. - Jurnal aradean

  • Mii de beculete au fost aprinse in bradul din fata Primariei

Au fost aprinse beculetele in bradul din fata Palatului AdministrativCopii, parinti, bunici, oficialitati locale, reprezentanti ai institutilor aradene si mii de beculete. Asa se poate descrie in cateva cuvinte atmosfera de aseara din fata Palatului Administrativ. Imediat dupa ora 19.00, alesii locali in frunte cu edilul sef au aprins beculetele din bradul inalt de peste 20 de metri. „Bradul este impodobit cu 9.000 de beculete si 300 de flash-uri. Pentru aceste sarbatori a fost aleasa o singura culoare, galben-auriu, atat pentru luminitele bradului cat si pentru ornamentele care au fost monta-te in jurul Palatului Administrativ. Nu lipsesc nici figurinele cu care se va reface scena Nasterii Mantuitorului intr-un salas din Bethleem“, ne-a declarat Corina Draghici, purtator de cuvant in cadrul Primariei Arad. De asemenea, mai sunt si alti Brazi de Craciun (15) amplasati in oras. De la aprinderea oficiala a beculetelor nu au lipsit nici scolarii si prescolarii, care au susti-nut un spectacol de colinde. Micutii prezenti in fata Palatului Administrativ au primit dulciuri. „Am venit cu nepoteii sa vada acest brad mare si frumos. Ne incanta foarte mult beculetele si elevii care colinda”, afirma Marinela Liviu. Tramvaiul lui Mos Craciun, incantarea copiilorIncantarea micutilor nu a fost doar bradul din fata Primariei ci si Tramvaiul lui Mos Craciun, care a fost repus in circulatie incepand de aseara. Pe toata perioada sarbatorilor de iarna, Tramvaiul lui Mos Craciun ii asteapta pe copii pentru o plimbare prin oras. Tramvaiul va circula pana dupa Sfantul Ioan, in fiecare zi, intre orele 8.00 si 20.00. Pentru a face fata numeroaselor cereri, langa traditionalul tramvai, va mai fi atasat inca un vagon special impodobit. Copiii vor circula gratuit cu tramvaiele conduse de Mos Craciun. De aproximativ o luna, tramvaiul a fost pregatit pentru iesirea pe traseu, fiind supus unei revizii tehnice. Cu acest prilej, au fost inlocuite beculetele arse, s-au montat clopotei, iar instalatia de sonorizare a fost inlocuita, pentru ca toti cei care circula cu acest tramvai sa poata asculta traditionalele colinde romanesti, specifice acestui sezon.

Claudia Untaru - Glasul Aradului

  • Cargo vine la Puscarie

Formatia rock Cargo va concerta pentru detinuti in Penitenciarul AradIn urma unui parteneriat intre Penitenciarul Arad si Casa de Cultura a Municipiului, trupa Cargo va sustine un concert live pentru detinuti. Comunicat
Cunoscuta formatie rock va concerta, marti, 9 decembrie, incepand cu ora 14.00, in clubul mare al Penitenciarului. La spectacol vor asista 150 de persoane private de liberate, urmand ca restul detinutilor sa-l poata urmari prin intermediul studioului tv cu circuit inchis.
„Actiunea este menita sa creeze un liant intre simbolurile artistice ale comunitatii si persoanele private de libertate, precum si sa sensibilizeze ineditul auditoriu in prejma Sarbatorilor de Iarna”, sustine Eduard Magold, purtatorul de cuvant al Penitenciarului Arad.

L. S. - Jurnal aradean


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]