Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Joi, 7 august 2008
Stirile TVA aici
  • Asediul euronavetistilor

Si in aceasta perioada este din nou aglomeratie la vama NadlacRevenirea in tara a romanilor care lucreaza in strainatate a dus la inregistrarea unor valori-record de trafic la granitele de vest si de sud.
Asalt la frontierele Romaniei cu Ungaria si Bulgaria. Asa caracterizeaza politistii de frontiera situatia de la granitele din vestul si sudul tarii unde, in ultima saptamana din iulie 2008, valorile de trafic au fost de peste 1.100.00 de persoane, cu 31% mai mari in comparatie cu finele lunii mai a acestui an.
Principala cauza a acestei cresteri este legata direct de revenirea in tara, pentru petrecerea concediilor, a romanilor care lucreaza in strainatate. Punctele de trecere de la Nadlac, Portile de Fier I si Cenad au fost cele mai tranzitate, iar politistii de frontiera se lauda cu timpii de asteptare care, in cele mai rele situatii, s-au situat in jurul a doar 5 minute.
Ruta prin Serbia este preferata
La punctul de trecere a frontierei Portile de Fier I este prima data cand valorile de trafic se dubleaza in numai o saptamana. Acest fapt se datoreaza nu doar miilor de euronavetisti reveniti in tara pentru a-si petrece concediile, ci si numarului mult mai mare al cetatenilor din tari ale Uniunii Europene care aleg Romania ca loc de vacanta sau care se afla doar in tranzit.
Astfel, potrivit politistilor de frontiera, daca pe 31 iulie au tranzitat Vama Portile de Fier I 2.800 persoane, pe 2 august numarul acestora ajunsese la 4.900 persoane. Alte posibile explicatii pentru numarul mare de persoane care tranziteaza Portile de Fier I stau in faptul ca romanii pot calatori prin Serbia fara viza, dar si ca, folosind aceasta ruta, soferii scurteaza cu mult distanta pana in Italia, Spania sau Franta.

Alex Negru - Evenimentul Zilei

  • Tot in umbra Timisoarei

Guvernul vrea ca banii Aradului sa fie canalizati spre TimisoaraGuvernul vrea ca banii statului si europenilor sa mearga, in zona de vest, indiferent de proiectele elaborate, doar spre Timisoara. 
Nici un ban pentru Arad, totul spre Timisoara. 
Aceasta va fi realitatea daca Guvernul isi va pune in practica Planul Operational Regional, iar, potrivit informatiilor pe care le detinem, de la proiect si pana la aplicarea lui nu mai e decat un pas.
Potrivit POR-ului elaborat, doar sapte orase vor fi sprijinite de Guvern, in detrimentul tuturor celorlalte. 
Este vorba de Constanta, Timisoara, Ploiesti, Craiova, Cluj-Napoca, Brasov si Iasi, spre care ar urma sa se indrepte, indiferent de proiectele eligibile elaborate de alte localitati, cea mai mare parte din banii europeni destinati regiunilor, dar si marea majoritate a sumelor acordate de Guvern.
In acest caz, orase precum Aradul nu vor avea nici o sansa sa se dezvolte pe banii Uniunii Europene si, cu siguranta, nu vor mai vedea bani de la Guvern. 
O prima asociatie aradeana care a simtit pericolul acestui plan guvernamental este Asociatia Arad ID, care a cerut autoritatilor locale, parlamentarilor aradeni si Prefecturii sa intervina de urgenta pe subiect.
Si primarul Aradului, Gheorghe Falca, s-a aratat deranjat de acest demers ("acesta este respectul PNL fata de Arad") si afirma ca, in acest caz, e vorba de un tribut pe care liberalii il platesc primarului din Timisoara, ajutand orasul sa ajunga din urma Aradul, care a inghitit pana acum, pe proiecte, cei mai multi bani destinati regiunii de vest. 
Mai multe amanunte in articolul "Timisoara inghite Aradul".
***
Desigur, Aradul nu se gaseste pe aceasta lista, orasul nostru fiind unul de rangul al II-lea, in pofida faptului ca la patru din cinci capitole de evaluare a dezvoltarii stam peste Timisoara.
Cele sapte orase sunt Constanta, Timisoara, Ploiesti, Craiova, Cluj-Napoca, Brasov si Iasi, care ar putea fi egalii Bucurestiului in ceea ce priveste Produsul Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor.
Totul este posibil daca Programului Operational Regional (POR), elaborat acum de Guvern, va fi pus in practica.
Primarul Gheoghe Falca considera masura Guvernului ca fiind abuziva Autoritatile centrale intentioneaza, prin intremediul acestui program, ca investitiile efectuate pe banii europenilor sa fie directionate mai ales spre cele sapte orase, care vor conduce regiunile de dezvoltare ale Romaniei si ca banii Guvernului sa ia, cu precadere, drumul acestor poli de dezvoltare.
Proiectul de hotarare se afla acum pe masa Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor si puncteaza faptul ca "sapte orase, respectiv Constanta, Timisoara, Ploiesti, Craiova, Cluj-Napoca, Brasov si Iasi, vor fi desemnate poli nationali de crestere, in care se vor realiza cu prioritate investitii din programele cu finantare comunitara si nationala. Se sprijina polii nationali de crestere dinamici, care au capacitatea de a induce o crestere economica rapida, crearea locurilor de munca etc."
Cele sapte capitale de regiuni ar urma sa beneficieze, desigur, in detrimentul celorlalte orase municipii de judet (cum este cazul Aradului) si nu numai, de imbunatatirea infrastructurii de transport si a celei sociale, de sprijinirea mediului de afaceri, de promovarea turismului etc.
Iau toti banii
Nu doar banii europenilor vor fi directionati cu precadere spre aceste orase, ci si bugetul national, lasand celelalte orase cu buzele umflate, chiar daca acestea si-au facut proiecte de atragere de fonduri si erau pregatite sa se bata cu toata lumea pentru sumele in cauza.
Guvernul are de gand sa contribuie la „regenerarea”, intinerirea fizica a celor sapte orase cu finantari pentru proiecte de renovare a cladirilor abandonate, a patrimoniului istoric si cultural, finantari pentru proiecte de reabilitare de strazi, trotuarele, iluminatul public.
Primii nemultumiti
Un ONG din Arad a luat deja atitudine fata de intentia Guvernului de a crea artificial sapte poli de dezvoltare urbana. Este vorba de Asociatia Arad ID, care sustine ca "interventia fortata a Guvernului este discriminatorie si inechitabila. Descentralizarea specifica Uniunii Europene nu inseamna crearea unor poli de centralizare, ci crearea conditiilor ca fiecare comunitate sa aiba acces la propria ei dezvoltare in conformitate cu propriile ei nevoi, capacitati si viziuni. De aceea, Arad ID solicita in mod public parlamentarilor aradeni, autoritatilor locale si Prefecturii sa faca demersurile necesare ce se impun in aceasta situatie". La randul sau, primarul Aradului, Gheorghe Falca, sustine ca aceasta este inca o dovada a atitudinii PNL fata de Arad.
Declaratia primarului Gheorghe Falca
"PSD a facut tot posibilul ca aproape toate functiile deconcentrate sa se mute la Timisoara. Noi am reusit, in  doar trei ani, sa fim in fata Timisoarei la patru din cei cinci indicatori. Pentru ca la Timisoara primarul a fost candidatul PNTCD si al PNL, Guvernul liberal plateste acum tribut acestora considerandu-i poli regionali. Asta inseamna ca obligatoriu o suma din fondurile de dezvoltare va merge spre Timisoara.
Noi, in acest moment, am luat mai multe fonduri din regiune, iar cei din Timisoara trebuie sa fie ajutati sa ne ajunga din urma. Acesta este respectul PNL fata de Arad!",
ne-a declarat Gheorghe Falca.

Adriana Barbu - Jurnal aradean

  • Pensionarii se bat pe biletele de tratament

Biletele de tratament sunt ravnite de sute de pensionariBiletele de tratament puse la dispozitie de Casa Judeteana de Pensii Arad in aceasta perioada sunt ravnite de sute de pensionari, varstnicii din judet avand la dispozitie doar 154 de bilete pentru seria din 17-19 august.
Listele cu beneficiarii biletelor, afisate la sediul CJP Arad, au starnit nemultumire in randul batranilor care isi doreau sa mearga in statiune luna aceasta.
In timp ce unii s-au dovedit rabdatori, sperand ca macar la urmatoarea serie sa aiba mai mult noroc, altii s-au enervat la culme. 
Multi dintre cei care au depus cereri chiar de la inceptutul anului sperand ca vor fi pe lista beneficiarilor s-au aratat foarte dezamagiti ca nu au prins un loc in statiunea dorita. "Nu sunt nici acum pe lista, am depus cerere din ianuarie. Nu stiu ce sa mai cred, nu stiu pe ce criterii se dau biletele", s-a plans ieri o pensionara.
In timp ce unii si-au pierdut speranta ca vor mai prinde vara aceasta un loc in statiune, altii, mai rabdatori, s-au aratat dispusi sa mai astepte pana ce le va veni randul. 
"Nu sunt pe lista, dar sper sa prind si anul acesta un loc in statiune. Eu merg de obicei la Buzias sau la Moneasa, de zece ani ma tratez in aceste statiuni si sunt multumit de rezultate. Am depus cerere in februarie si mai astept, poate reusesc sa ajung vara aceasta in statiune", a spus M.S.
Daca in unele judete ale tarii au mai ramas locuri libere pentru ca pensionarii au refuzat sa mearga la tratament in unele statiuni, "in ceea  ce priveste Aradul, asemenea cazuri nu exista. Fiind foarte putine comparative cu alti ani, se elibereaza toate. In schimb, predomina biletele pentru statiunile unde Casa Nationala de Pensii are baza de tratament propriu, cum ar fi Moneasa, Buzias, 1 Mai sau Geoagiu Bai. In septembrie va avea loc o rectificare de buget, in care    s-a promis ca se va mari numarul biletelor de tratament, avand in vedere ca in momentul de fata numarul lor este foarte mic in comparatie cu cererile", a precizat directorul executiv adjunct al Casei Judetene de Pensii Arad, Camelia Precup.

Adrian Todor - Glasul aradului

  • Cel mai frumos bloc din Arad risca sa ramana fara administrator, din cauza birocratiei

Asa arata casa scarilor a celui mai frumos bloc din AradDe trei ori consecutiv, scara A a blocului A 30, de pe strada Brezoianu, a fost desemnata de conducerea municipiului ca fiind cea mai frumoasa din municipiu. 
Mai bine zis, cea mai bine ingrijita. 
Odata ce intri in curtea interioara, in casa scarii, te simti ca intr-un parc frumos, cu multa verdeata si flori colorate.
Strada Brezoianu nr. 1, bloc A 30, scara A. 
Este adresa care dovedeste ca un bloc de locuinte, "cutie de chibrituri", "conserva", "morman de betoane", cum vreti sa ii spuneti, poate fi transformat intr-un loc placut. 
De acest bloc se ingrijeste, de mai bine de 20 de ani, Constantin Jurcut. 
El este si administrator si presedintele asociatiei de locatari.
Pe scara celui mai frumos bloc din municipiu locuiesc zece familii, majoritatea de pensionari. 
In casa scarii, ramai blocat de multitudinea florilor si a ornamentelor aranjate cu grija si simt artistic. 
Prin iscusinta si pasiune, fiecare etaj este transformat intr-un mic spatiu verde si daca majoritatea aradenilor sunt obisnuiti cu mirosul greu de suportat din casa scarilor, aici aerul este proaspat si usor inmiresmat. 
Iti atrage atentia un ceas electronic care de 20 de ani isi face datoria, punctual. 
Cel care a avut ideea montarii ceasului este chiar administratorul. 
Cum la vremuri noi trebuie sa vii cu idei noi, vrea sa recurga acum si la modernizari. 
"As vrea sa facem un sistem ca atunci cand cineva paseste pe scara sa arate cate kilograme are. Am vorbit cu un specialist si costa cam mult, dar poate ca am putea sa strangem banii".
Casa scarilor si parcul par mici gradini botanice. 
De micul colt de rai se ingrijesc cu totii, dupa cum poate, vrea si simte fiecare. 
Cu totii sunt de acord ca persoana care pune cel mai mult suflet este Adelina Copil, numita de catre administrator "regina florilor". 
Desi este cadru universitar, isi dedica o buna parte din timpul liber florilor si plantelor care ridica aspectul blocului in care locuieste. 
Nu isi atribuie insa merite deosebite: "Impreuna facem acest loc frumos. Suntem cativa locatari care ne ocupam de el, alaturi de domnul Jurcut. Este mult de munca, le plantam, le udam, trebuie sa ne ocupam de ele. Titlurile obtinute de blocul nostru, care a fost desemnat cel mai frumos bloc din municipiu, ne-au dat avant, este un impuls binevenit".
Viora Gheorghe se ocupa de cinci ani de curatenia din bloc. 
Luni, miercuri si vineri are un program pe care il respecta strict. 
Spune ca "blocul nostru intotdeauna a fost frumos, dar parca anul acesta este mai deosebit. Asa ne-am potrivit locatarii si administratorul, aproape toti din bloc suntem oameni carora ne place frumosul." 
Administratorul blocului este si un talentat pictorIn toate lucrurile se vede mana de gospodar, usile cu termopan de la intrare, geamurile tot cu termopan din casa scarii, acoperisul din tigla sunt doar cateva realizari care confirma acest lucru. 
Pivnita are dubla functionalitate, este folosita pentru intalnirile cu locatarii, dar si pentru pensionarii care au nevoie de miscare si care au la dispozitie o bicicleta medicinala montata aici.
La etajul patru descoperi o alta pasiune a administratorului – pictura. 
Pe casa scarii sunt trei picturi in ulei, realizate de Constantin Jurcut. 
Acesta picteaza de cand se stie si a obtinut chiar si un loc I pe tara la concursul republican de pictura, cu un tablou special pentru el, intitulat "Baciul".  
Este un tablou izvorat din versurile lui Toparceanu si de aceea artistul a staruit ca versurile care l-au inspirat sa faca parte din tablou.
"Suntem zece familii pe scara si este foarte greu sa le facem pe toate. Poate unii spun ca este usor, dar ganditi-va ca banii vin impartiti doar la 10, iar cand am schimbat usile, de exemplu, fiecare familie a trebuit sa dea 700 de lei, ceea ce inseamna mult. De multe ori nu sunt de acord toti din prima, dar apoi isi dau seama ca trebuie facut" – Constantin Jurcut, administrator
"Fara domnul administrator Jurcut, care sa ne indrume, eu refuz sa ma mai ocup de curatenie in bloc" – Viora Gheorghe
Devotat functiei sale de administrator de doua decenii, Constantin Jurcut a demisionat de curand, renuntand sa se mai ocupe de cel mai frumos bloc din municipiu.
"Eu sunt pensionar, iar pentru munca de administrator primesc lunar din partea locatarilor doua milioane de lei. Am declarat la Finante acest lucru si platesc impozit in raport cu suma primita. Nemultumirea mea este faptul ca pentru sanatate platesc cat in cazul unui salariu minim pe economie, chiar daca eu nu primesc atatia bani si in conditiile in care si din pensie imi sunt opriti bani tot pentru sanatate. Asa ca am preferat sa renunt si mi-am prezentat demisia la Finante" – spune administratorul
Contactat, directorul Casei de Asigurari, Gheorghe Domsa, cunostea situatia si ne-a declarat ca "domnul Jurcut a venit ieri la noi si i-am explicat ca asa este legea.  Asta spune legea, ca toate veniturile sunt supuse impozitarii pe venit si chiar daca acesta este mai mic decat salariul minim pe economie, contributia pentru sanatate este aceeasi cat pentru acest salariu." 

Observator

  • Falsi voluntari cer bani in numele sinistratilor

Directoarea filialei judetene de Cruce Rosie - Iudita Cuvineanu semnaleaza aparitia unor falsi voluntariCampaniile demarate pentru ajutorare a sinistratilor din zonele afectate de inundatii dau "de lucru" si escrocilor.
La Arad au fost semnalate cazuri de falsi voluntari ai filialei de Cruce Rosie, care umbla pe strazi sau bat la usile caselor pentru a cere bani in numele sinistratilor.
Acestia poarta ecusoane cu insemnele Crucii Rosii si trec donatiile pe o lista, dupa care se fac nevazuti.
"Am avut sesizari telefonice din mai multe cartiere ale orasului, potrivit carora, au venit la usilor oamenilor, persoane care s-au dat drept reprezentanti ai Crucii Rosii si au cerut bani pentru sinistrati. Aveau ecuson si prezentau un chitantier. Noi nu umblam pe strada si la domiciliul oamenilor", spune directorul filialei de Cruce Rosie Arad, Iudita Cuvineanu.
Cei pacaliti sunt in special persoanele in varsta.
In campania de colectare de fonduri organizata de Crucea Rosie Arad, se lucreaza cu voluntari care nu colecteaza bani acostand oameni pe strada sau mergand pe la casele acestora, ci doar in institutii, societati comerciale si direct la sediul situat pe strada Lucian Blaga nr. 8

Alex Negru - Evenimentul Zilei


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]