Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Miercuri, 9 ianuarie 2008
Stirile TVA aici
  • CLM a acordat bani pentru remedierea defectiunilor de la Podul Traian

CLM a alocat bani pentru reabilitarea Podului TraianSedinta extraordinara a Consiliului Local Municipal, convocata pentru situatia Podului Traian, a constituit si un prilej pentru cei adunati de a-si da mana si a-si ura de bine cu un pahar de sampanie in mana, probabil cu usoare nuante, in functie de fiecare partid in parte.
Singurul proiect de hotarare de pe ordinea de zi, privind alocarea sumei de 300 de mii de lei din rezerva bugetara de 1.184 mii de lei, bani ai anului trecut, pentru lucrarile la pod, nu a iscat discutii in contradictoriu, dar a ilustrat pofta de munca a unora dintre consilieri.
Cum mandatul de presedinte de sedinta al lui Cziszter Kalman a expirat, cel care va coordona discutiile de acum inainte va fi democratul Ovidiu Marian, care a obtinut 16 voturi favorabile.
Coloman Edeleni a avut prima interventie, in care a tinut sa aminteasca celorlalti colegi de faptul ca anul 2007 a fost incheiat in graba, iar 2008 continua la fel, cu cate o "sedinta la repezeala"
A facut si o propunere pentru perioada lucrarilor de remediere la Podul Traian, si anume sa existe un mijloc de transport pana la pod si dupa pod, iar traversarea sa se faca pietonal. 
"Sunt lucrari serioase din cate am vazut, e perioada de iarna, este frig, iar interventia s-ar putea sa dureze mai mult de o saptamana, asa ca trebuie sa ne gandim si la aceasta problema. Sa alocam bani, dar sa asiguram transportul calatorilor "
Razvan Popa, directorul executiv al Primariei, a amintit de natura problemei aparuta la sfarsitul anului trecut, cand s-a constatat ca una dintre sinele de pe pod a coborat sub nivelul celeilalte, iar in 28 decembrie a fost obtinuta si pozitia unui expert, intarita de alti doi experti, profesori universitari la Bucuresti si Timisoara.
Ieri a fost intocmit un proces verbal de inspectie, care prelungeste restrictia de circulatie, pentru siguranta traficului. 
Se va interveni in regim de urgenta la aparatul de reazem si la zidul de garda de pe malul drept, dupa care se va relua circulatia tramvaielor, cu conditia ca acestea sa cantareasca nu mai mult de 16 tone pe vagon (tramvaie Tatra) si sa circule cu 5 km/h. 
Propunerea consilierului a fost binevenita, urmand sa fie discutata si cu politia, pentru a nu se crea blocaje in preajma podului, din cauza tramvaielor care vor intoarce acolo. 
Asta pana la inceperea lucrarilor, pentru ca in timpul executarii acestora nu se stie daca mai poate fi viabila aceasta solutie.
Rodica Borza a avut insa o nelamurire: "Care sunt acele prevederi ale legii care ma pot convinge ca acest demers, de alocare de bani din bugetul 2007, este legal? Si adresez aceasta intrebare domnului Tamas. Pentru ca am luat legatura cu Finantele noastre, iar cei de acolo nu erau siguri ca se poate rectifica bugetul pe 2007."
Petru Tamas, directorul executiv al directiei economice a citit din Legea Finantelor Publice Locale, asigurandu-i pe consilieri de legalitatea procedurii: "Rezerva bugetara se utilizeaza pe baza de hotarare de urgenta pentru cheltuieli de urgenta si situatii neprevazute, pana la adoptarea noului buget."
Edeleni nu a putut sa lase sa treaca neobservata absenta unor colegi sau a unor reprezentanti de la CTP, fara o remarca intepatoare: "Pentru unii dintre noi se pare ca sarbatorile de iarna sunt mai lungi. Chiar nu e niciun director aici! Pentru ca sunt putine linii functionale de tramvai in Arad, trebuie sa rezolvam aceasta problema cat mai repede."
Razvan Popa spune ca reluarea traficului tramvaielor pe pod ar putea avea loc peste doua saptamani.

Dana Mirea - Observator

  • Gratuitate

Consilierul independent Dorel Popa a propus gratuitate pentru salaratii cu venituri miciAradenii cu venituri de pana la 6 milioane de lei ar putea circula gratuit cu tramvaiul. 
Initiativa vine din partea consilierului independent Dorel Popa, care vrea ca in acest fel sa vina in ajutorul familiilor cu venituri reduse. 
Propunerea va intra in dezbaterea Consliului Local Muncipal si ar putea fi aprobata in unna din sedintele urmatoare. 
Dupa ce a reusit sa obtina gratuitati si facilitati pentru pensionarii cu venituri reduse, consilierul independent Dorel Popa spune ca acum Consliul Local trebuie sa isi indrepte atentia si spre familiile cu salarii mici. 
Dorel Popa propune ca persoanele care castiga mai putin de 6 milioane de lei vechi in mana, sa primeasca gratuitate pe mijloacele de transport in comun.  
Dorel Popa spune ca initiativa sa nu este una populista ci una care vine in ajutorul familiilor cu venituri reduse. 
Asta cu atat mai mult cu cat, bugetul local poate suporta o subventie pentru mijloacele de transport in comun. 
Propunerea consilierului aradean va intra in dezbaterea Consiliului Local Muncipal si ar putea fi aplicata din primavara acestui an.

Vasile Blidar - Televiziunea Arad

  • Copacii de pe centru, la iluminat

Copacii de pe centru vor iluminati artificialPrimaria Arad a decis sa treaca la iluminarea artificiala a copacilor de pe centrul orasului.
Procedeul a fost aplicat in urma cu mai bine de un an in cazul Teatrului Clasic "Ioan Slavici", iar mai apoi a Palatului Administrativ.
Alte cladiri impunatoare au fost luate si ele la ochi de primarie. 
La un moment dat, primarul vorbea de iluminarea cladirilor din vecinatatea primariei, a Bisericii Rosii, a Catedralei Catolice si a Catedralei Ortodoxe noi etc. Pentru unele dintre aceste cladiri lucrarile au inceput deja, pentru altele se lucreaza la proiecte.
De curand insa, Primaria a decis sa ilumineze arhitectural si copacii de pe centru, iar primii luati la ochi au fost platanii. 
Patru dintre platani au fost deja iluminati cu spoturi care ies din pamant, iar investitia poate fi vazuta in fiecare seara pe Bulevardul Revolutiei, in zona verde din vecinatatea Bisericii Rosii. 
Alti sase platani, cei mai de pret copaci de pe centrul orasului, vor fi si ei supusi aceluiasi procedeu.
La iluminat vor intra si teii de pe Bulevardul Revolutiei, mai exact cei din spatiul verde aferent liniilor de tramvai si situati pe linia de arbori din vecinatatea bulevardului. 
Investitia este parte integrata a contractului de concesiune a sistemului de intretinere si modernizare a sistemului de iluminat public.

Adriana Barbu - Adevarul

  • Iluminatul se face dupa mersul autobuzelor la Peregu Mare

Peregul Mare isi face orarul iluminatului stradal dupa mersul autobuzelorIluminatul se face dupa mersul autobuzelor
In comuna Peregu Mare iluminatul stradal se face in functie de mersul autbuzelor ce duc, respectiv aduc oamenii din comuna de la munca. 
Cei mai multi dintre ei lucreaza in parcul industrial, iar programul de iluminat nocturn se face in functie de orele de program ale acestora. 
Luminile se sting la jumatate de ora dupa miezul noptii si se reaprind la ora 4,30 dimineata, atunci cand primii muncitori se indreapta spre masinile ce-i duc la munca.
Becurile ard de la 0,30 pana la 4,30
Intentiile multor primarii, vizavi de iluminatul stradal vizeaza reducerea costurilor pe care le au de suportat la factura de energie electrica. 
Ca solutie, multe dintre instiutiile administrative de pe raza judetului Arad, au apelat – fie pe cheltuiala propriului buget, fie prin diferite forme de creditare – la inlocuirea lampilor vechi, cu un consum ridicat, cu unele economice, ce au aceeasi putere de acoperire, asa incat sa nu fie afectat sub nicio forma modul de vizibilitate nocturna. 
La Peregu Mare situatia e cu totul alta. 
Pentru a reduce costurile pe care le are de suportat primaria din localitate vizavi de consumul de energie electrica, s-a facut un program de functionare a becurilor de pe strazi. 
Astfel, becurile se aprind in fiecare dimineata la ora patru si jumatate pentru a permite celor ce merg de la acea ora la seviciu sa se descurce. 
De stins, aceaste lampi se sting la ora 12,30 – atunci cand ultimul transport de muncitori ajunge in comuna. 400 de localnici muncesc in Zona Industriala
Nu mai putin de 400 de localnici muncesc la diferite firme ce isi au sediul in Zona Industriala, iar acestia sunt transportati de la locurile de munca, spre statia de autobuz din Peregu Mare. 
"Pentru a face economii la facturile pe care le avem de achitat catre furnizorul de electricitate am decis, luand in calcul realitatile din comuna noastra, sa impunem un program ce sa nu-i afecteze pe acesti 400 de muncitori. Practic, atat stingerea, cat si reaprinderea becurilor de pe strazile comunei se fac in functie de orele la care acestia vin de la munca, respectiv merg spre serviciu. In perioada pe care noi o numim moarta, adica atunci cand nu se lucreaza – zile de duminica, sau sarbatori legale – lumina se aprinde in fiecare dimineata la ora cinci si un sfert" – spune Alexandru Nagy, primarul comunei Peregu Mare.
Proiect de 4,2 miliarde
In aceeasi ordine de idei, primarul comunei, Alexandru Nagy, spera ca in acest an sa obtina fonduri pentru rebilitarea iluminatului stradal. 
Acesta spune ca s-a facut deja studiul de fezabilitate, iar daca cele peste patru miliarde de lei vechi vor fi aprobate de catre Consiliul Judetean Arad, se va reusi punerea la punct a unui sistem modern. 
"Avem proiecte in acvest sens, dorim sa obtinem o finantare de 4,2 miliarde de lei veche pentru comuna pe care o reprezint, asa incat iluminatul sa nu reprezinte vreo problema pentru locuitori. Speram sa obtinem din fondurile structurale, acesti bani" – mai spune edilul-sef.

Razvan Cretu - Glasul Aradului

  • Spargere la scoala

Cinci elevi de la scoala din Curtici au incercat sa dea o spargereCinci elevi din orasul Curtici sunt cercetati de politisti dupa ce au fost prinsi ca incercau sa dea o spargere chiar la Grupul Scolar "Ion Creanga", adica chiar la scoala la care invatau. 
Este vorba de D. Ionela de 15 ani, C. Ioan de 16 ani, T. Adrian de 16 ani, D. Andrei de 16 ani, toti din Curtici si V. Evelin de 14 ani din Arad. 
Politistii i-au prins in flagrant, in jurul orelor 19,00, cand prin fortarea unui geam au patruns in incinta Grupului Scolar "Ion Creanga" din Curtici. 
"Cei cinci minori sunt cercetati sub aspectul savarsirii infractiunii de tentativa de furt", a declarat purtatorul de cuvant al Politiei Arad, Camelia Tuduce-Berar. 
Tinerii au fost filmati de camerele de supraveghere montate, nu de mult, in scoala. 
Din primele cercetari, se pare ca tineri doreau sa fure catalogul pentru a-si motiva absentele. 

Alex Negru- Evenimentul Zilei (Editia de Vest)


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]