Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Marti, 9 decembrie 2008
Stirile TVA aici
  • Liderii PD-L si PSD Arad, despre alianta locala a celor doua partide rivale!

Presedintele filialei PD-L Arad - Gheorghe SeculiciGheorghe Seculici, presedintele PD-L Arad:
„Nu cred ca reprezentantii PSD, daca vor fi alaturi de noi pe plan local, vor avea alte ganduri decat cele ale noastre”

- Domnule presedinte, s-a anuntat in aceasta seara, la Bucuresti, ca PD-L negociaza cu PSD o alianta pentru formarea Guvernului. Cum credeti ca veti putea colabora cu PSD pe plan local, la Arad?
- Eu sunt convins ca PD-L va reusi sa aiba o colaborare buna cu orice partid pe plan local, asa cum am avut-o pana acum cu toti cei cu care am interactionat. Proiectele pe care le avem sunt viabile, agreate de electorat si au exprimat vointa electoratului. Sunt proiecte pe care le-am prezentat in general in programul nostru local in administratie. Deci nu imi fac probleme si cred ca vom ajunge la un numitor comun intr-o colaborare in perioada urmatoare.
- Care sunt pretentiile PD-L, pe plan local, intr-o alianta cu PSD?
- Vom incerca sa ne pastram aceleasi institutii deconcentrate pe care le-am avut si in vechea guvernare, pentru ca de regula am avut oameni competenti in functiile de conducere. Vrem sa continuam proiectele pe care le-am inceput. Sunt oameni care au experienta si nu ne-au dezamagit. Vom incerca sa gasim o persoana competenta la Inspectoratul Scolar, de unde domnul Gondor pleaca in Parlament. De asemenea, vrem sa pastram functia de director de la Casa de Pensii, pentru ca acolo doamna Mihaela Vasil a demonstrat implicare si competenta. Institutiile in care am avut oameni foarte buni le vom pastra.
- Ce se intampla cu functia de prefect? Este revendicata de partidul Dumneavoastra?
- Sigur ca da! Vom insista ca prefectura sa fie a Partidului Democrat-Liberal, pentru ca am avut experiente foarte neplacute pana acum, cand chiar fiind la guvernare cu o alta formatiune politica nu am simtit sprijinul inaltului functionar public promovat dintr-un partid aliat cu noi. Nu am vrut sa ne favorizeze, dar nu l-am simtit nici macar obiectiv, sa incerce sa foloseasca legea in sustinerea proiectelor administratiei publice. Ca o paranteza, va pot spune ca am discutat ieri cu domnul Vasile Blaga si am constatat ca in judetele unde noi am avut primari si presedinti de Consiliu Judetean, dar am cedat prefectura, prefectii in loc sa faca administratie au cautat sa faca spectacol pe seama noastra, sa isi faca un capital de imagine. Or nu asta ar fi fost treaba lor. De aceea, greseala aceasta nu o vom repeta. Acolo unde avem primar de municipiu si presedinte de Consiliu Judetean, vrem sa avem si prefect!
- Ati putea fi Dumneavoastra, presedintele PD-L Arad, prefectul Aradului?
- Nu. Eu deja resimt foarte tare acest tsunami economic care s-a abatut asupra noastra, si vreau sa ma concentrez asupra firmei mele. Am avut in schimb discutii in partid despre alte nume, sa vedem acum pentru care dintre ele se opteaza, cine este determinat sa candideze.
- Ce le puteti transmite aradenilor carora le-ati spus in campanie sa voteze PD-L ca sa scape de PSD, iar acum constata ca PD-L se aliaza cu PSD?
- Am spus-o si in campania electorala: politica, in general, este o arta a compromisului. Suntem obligati sa facem compromisuri pana acolo incat sa nu dezamagim electoratul care ne-a sustinut. Din punctul acesta de vedere ii pot asigura pe aradeni, pe cei care ne-au votat, ca toate proiectele pe care le-am sustinut in camanie vor fi duse la sfarsit. Nu cred ca reprezentantii PSD, daca vor fi alaturi de noi pe plan local, vor avea alte ganduri decat cele ale noastre, in interesul Aradului.


Presedintele filialei PSD Arad - Marius LazarMarius Lazar, presedintele PSD Arad:
„Nu ne gandim sa avem subprefect, ci prefect”

- Domnule Lazar, care ar putea fi efectele unei aliante PSD - PD-L pe plan local?
- In mod normal, intr-un judet ca Aradul, unde exista in urma alegerilor locale si generale o dominatie politica a PD-L, un prim efect ar fi acceptarea de catre eventualii parteneri ai nostri de alianta, la nivelul prefecturii, a unui reprezentant numit de PSD.
- Chiar pentru functia de prefect?
- Da. Nu ne gandim sa avem subprefect, ci prefect. Ar fi normal ca functia de prefect sa revina PSD. Un alt efect ar fi desemnarea de catre PSD a jumatate plus 1 din pozitiile de conducere in structurile deconcentrate. Asta la nivelul repartizarii parghiilor de putere.
- Exista vreo nominalizare in partidul Dvs. pentru functia de prefect al Aradului?
- Asa cum sunt convins ca si la PD-L se fac anumite calcule, va pot spune ca si noi ne-am facut calculele noastre si am ajuns la concluzia ca sunt mai multe persoane care ar fi apte sa ocupe o asemenea pozitie. Vom lua o decizie in mod democratic, in interiorul PSD Arad, in urmatoarea perioada.
- Nu credeti ca pretentiile PSD pe plan local sunt exagerate, fata de scorul obtinut de acest partid la Arad?
- Intre conducerile nationale ale celor doua partide va functiona un acord de colaborare, la baza caruia ar fi normal sa stea acest principiu al partajarii posturilor deconcentrate din administratia locala. Acest principiu se aplica in toate judetele, si acolo unde PSD este in situatia in care se afla PD-L la Arad. Si in judete care Teleorman, Constanta, Vrancea, ar trebui sa functioneze acelasi principiu.
- Credeti ca exista compatibilitate intre liderii PD-L Arad si PSD Arad?
- Eu consider ca aradenii au nevoie de solutii corecte la problemele lor concrete de zi cu zi. Compatibilitatea dintre liderii PSD Arad si PD-L Arad trebuie sa rezulte din exercitiul zilnic al bataliei pentru ca promisiunile facute atat de PD-L cat si de PSD sa se regaseasca in programul de guvernare si apoi in politicile publice concrete ale noului guvern.
- Ati avut discutii concrete cu liderii PD-L Arad, referitoare la colaborarea pe plan local?
- Pana la acest moment nu am avut nicio discutie oficiala cu liderii PD-L. Urmeaza ca in zilele urmatoare, in functie de discutiile de pe plan national, sa vin in Arad si sa avem aceste discutii.

Andrei Ando - Observator

  • Criza economica ii loveste si pe functionari

Din cauza crizei economice functionarii publici s-ar putea sa nu primeasca nici un fel de prime cu ocazia sarbatorilorDupa ce multi dintre angajatii unor mari societati private au avut probleme din cauza crizei economice, care s-a abatut peste toate tarile, recesiunea ii loveste si pe functionarii publici. Desi, in fiecare an, acestia nu isi faceau probleme daca vor incasa sau nu obisnuitele prime, de aceasta data, conducerile institutiilor publice nu sunt sigure daca vor avea bani la buget pentru bonusurile care se atribuiau pana acum inainte de sarbatorile de iarna. Unii dintre primari spun ca asteapta sa vada ce rectificari de buget vor avea loc, iar altii si-au luat deja gandul de la primele pentru angajati. Singurii care sunt convin si ca isi vor primi bonusurile de sarbatori sunt functionarii de la CJA.
„Fiecare institutie, prin contractul colectiv de munca, negociat intre conducere si sindicat, are stipulata acordarea de tichete cadou. Valoarea este hotarata de catre conducere si sindicat. La fel ca si anul trecut, se vor da tichete cadou in valoare de 200 de RON”, ne-a informat Andreea Dinet, consilier mass-media in cadrul CJA. Despre primele angajatilor Primariei Arad, nu am putut sa aflam nimic. Purtatorul de cuvant, Corina Draghici, nu a reusit, intr-un interval de mai bine de cinci ore, cat i-am lasat la dispozitie, sa ne ofere un raspuns.
Nici primarul Gheorghe Falca nu ne-a „luminat” deloc. Ne-a lasat la fel, in ceata, cand l-am intrebat despre primele de sarbatori, raspunzandu-ne scurt si cuprinzator ca... „se aplica contractul colectiv de munca...” (?!).
Se pare ca „Mos Craciun” nu va veni nici la angajatii Prefecturii. Cel putin, asa sustine prefectul Gavril Popescu. „Din ultima sedinta a Guvernului am inteles ca ar cam trebui sa uitam de aceste prime, pentru ca nu sunt bani. Sa vedem, eventual, ce o sa ramana dupa plata alegerilor locale. Momentan nu se stie nimic exact”, a declarat Popescu.
Dupa cum spuneam, unii primari din judet deja s-au resemnat cu gandul ca anul acesta nu vor exista bani pentru primele angajatilor.
Gheorghe Burdan, primarul Chisineului-Cris, ne-a declarat ca nu exista bani la buget prevazuti pentru primele angajatilor, deoarece primaria sta foarte prost la capitolul buget. „Nu avem posibilitati pentru prime. Am da cu cea mai mare placere, dar nu exista nici o posibilitate”, a spus Burdan. La fel de succint a fost si Viorel Enache, edilul sef al orasului Santana: „Nu o sa dam prime, pentru ca nu dispunem de fonduri. Anul trecut s-au dat 150 de lei de fiecare angajat al primariei, dar anul acesta nu o sa dam...” Alti primari din judet ne-au declarat ca, deocamdata, nu stiu daca o sa existe sau nu bani pentru „recompensele anuale” ale angajatilor, pentru ca nu si-au finalizat calculele in ceea ce priveste bugetul.
Nicolae Mehelean, primarul Ineului, spune ca asteapta sedinta de consiliu local cu rectificarea de buget: „Nu stim inca, pentru ca nu am facut sedinta de rectificare. Nu prea avem resurse... S-ar putea ca anul acesta sa nu dam prime. Vom vedea ce facem dupa rectificarea de buget care va fi aprobata la sedinta ordinara de consiliu local, din data de 11 decembrie”.
Primarul orasului Nadlac, Vasile Ciceac, ne-a declarat ca primaria va avea bani pentru prime doar in cazul in care Guvernul va face inca o rectificare si va trimite fonduri: „Daca o sa avem bani, o sa dam prime. In mod normal ar trebui sa le dam prime angajatilor, insa nu prea avem resurse. Sa vedem ce o sa se intample zilele acestea, sedinte de consiliu, rectificari de buget de la Guvern... Daca nu ne va da Guvernul fonduri prin rectificari nu vom avea bani de prime.”
Nici Gheorghe Feies, edilul sef al Sebisului, nu stie inca ce decizie sa ia in privinta retributiei de sfarsit de an a angajatilor, spunand ca, desi ar dori sa le acorde, nu stie daca primaria va dispune de fonduri: „Vrem sa dam prime, numai ca mai intai trebuie sa vedem cum o sa incheiem anul. Noi am facut parte dintre orasele portocalii, care, in ultima perioada, nu au fost ajutate financiar cu nimic. Suntem cu salariile la zi, dar primele sunt sub semnul intrebarii. Vrem sa le dam, dar inca nu ne-am finalizat calculele cu bugetul sa vedem cum incheiem anul. Vom vedea, in functie de cum ne vom descurca”.

Nadia Bodran - Glasul Aradului

  • Sase luni de intarziere la BERD

Termenul de finalizare al proiectului BERD va fi intarziat cu 6 luniCu o singura exceptie, alesii locali s-au aratat de acord cu intarzierile din cadrul proiectului BERD.
Alesii locali nu au avut nici ieri de protestat in cadrul sedintei extraordinare CLM, desi au avut de votat cateva proiecte grele. In cateva minute, consilierii au votat toate cele sapte proiecte propuse spre vot (pe ordinea de zi s-au aflat initial opt proiecte, dar unul a fost retras) si au plecat linistiti acasa, fara sa-si puna vreo intrebare. Un singur vot impotriva a fost dat de-a lungul intregii sedinte, iar acesta i-a apartinut consilierului Claudiu Cristea, care nu s-a aratat de acord cu cel mai greu dintre proiectele supuse votului. Este vorba, asa cum am precizat si ieri, de proiectul privind „aprobarea actul aditional la Contractul de credit nr. 35664 / 22 iunie 2005 incheiat intre Municipiul Arad si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, in valoare de 20.000.000 euro”. Cu exceptia lui Claudiu Cristea, toti ceilalti consilieri s-au grabit sa ridice mana la propunerea executivului, cu toate ca proiectul vorbeste de intarzieri in executarea lucrarilor de mai bine de sase luni, de pasuiri la tragerile de bani din credit, sau la faptul ca prima rata pentru creditul de 20 de milioane de euro va fi platita pe ... 18 decembrie 2008!
In pofida acestor informatii si a multor altora, alesii locali nu au avut de pus nici o intrebare. Singurul care a cerut lamuriri a fost Cristea, care a dorit sa afle daca sunt ceva probleme in privinta acestei lucrari, pentru ca „se sesizeaza o anumita tergiversare in executarea lucrarilor”.
Traficul e vinovat
Razvan Popa, directorul executiv al Primariei Arad si cel care are in grija directa proiectul in cauza, s-a grabit sa-i raspunda alesului precizand faptul ca „nu au existat probleme deosebite. Singura realitate dura pe care am intampinat-o de-a lungul proiectului a fost traficul. Nivelul traficului prognozat la inceputul lucrarii a crescut exponential”, a precizat Popa. Acesta a mai adaugat ca, in fapt, in contract se prevedea punerea la dispozitie a intregului amplasament, adica inchiderea intregului santier, fapt de neimaginat.
Claudiu Cristea a mai avut o singura interventie in CLM, legata de proiectul privind reabilitarea centrului vechi, cand a protestat vis-a-vis de realizarea unei sosele pe malul Muresului. Asupra acestui subiect vom reveni.

Caseta:
Problemele BERD
In proiectul votat de alesi se arata faptul ca lucrarile de executie pentru obiectivul de investitie BERD “Transport urban in Municipiul Arad” nu sunt finalizate, ca termenul maxim de tragere a banilor pentru creditul de la banca era de 30 noiembrie, ca pentru asigurarea si pe mai departe a finantarii proiectului din creditul de 20.000.000 euro s-a solicitat bancii extinderea termenului de tragere pana la 30 noiembrie 2009 (fapt acceptat de banca), ca altfel banii neluati din credit (aproape 8.000.000 euro) erau pierduti. Sau ca fata de termenul de finalizare al lucrarilor ce fusese stabilit pe 1 decembrie 2008 (!) sunt intarzieri, graficul de lucrari fiind prelungit pana la 30 iunie 2009!

A. B. - Jurnal aradean

  • Zeci de mii de credinciosi aradeni s-au inchinat in Altarul proaspat sfintit al Catedralei Ortodoxe

Zeci de mii de aradeni s-au inchinat in altarul noii Catedrale recent sfintiteSfintirea Catedralei Episcopale Ortodoxe „Sfanta Treime” a prilejuit un moment cu totul special si foarte rar in viata credinciosilor aradeni. Este vorba de posibilitatea de a intra in Altarul Bisericii si de a se inchina, gestul fiind permis tuturor credinciosilor, indiferent de gen. Sambata si duminica, zeci de mii de credinciosi au tinut sa viziteze Altarul noii Catedrale, constienti de faptul ca atunci a fost ocazia unica pentru a intra in acel spatiu rezervat aproape exclusiv fetelor bisericesti. Pentru fiecare credincios, gestul de a intra in Altar a avut o semnificatie aparte, cei mai multi considerand ca un bun crestin trebuie neaparat sa profite de o astfel de ocazie. In mare parte, persoanele care au indurat frigul pentru a pasi in Altar (coada intinzandu-se mult in afara Bisericii), au fost femei. Acest lucru este explicat de catre preotul Adrian Floca, de la Parohia Lupesti: „La sfintirea unei biserici poate intra toata lumea in Altar. Si sotia e la rand, de o ora si un sfert sta la coada. E o ocazie unica, dar mai ales e o bucurie, sa te poti inchina in fata Sfintei Mese ca barbat, dar mai ales ca femeie. Barbatii cu ingaduinta se mai pot perinda prin Altar, pe langa Sfanta Masa, dar nu prin fata ei. Cu aceasta ocazie insa, toti pot intra prin fata Sfintei Mese.”
In rand, alaturi de oamenii obisnuiti, au asteptat si cateva calugarite. Printre acestea s-a afla si Sora Gabriela de la Schitul Sfanta Parascheva, care a tinut sa precizeze ca este de datoria fiecarui credincios sa viziteze Altarul Bisericii nou construite. „In primul rand venim aici pentru credinta in Dumnezeu. De aceasta mergem sa ne inchinam. Fiecare om trebuie sa mearga, nu numai noi ca suntem de la manastire”, ne-a spus sora Gabriela. Intr-adevar, persoanele care au tinut sa intre in Altarul Catedralei „Sfanta Treime” au fost constiente de importanta gestului pentru fiecare credincios. Angela Vesa spera ca Dumnezeu sa o ajute: „Nu am fost niciodata intr-un Altar. Am venit pentru ca Dumnezeu sa ne ajute. Cred ca voi mai sta la coada o ora, dar nu conteaza.”
Valeria Stanca este constienta de importanta evenimentului pentru viata ei: „Cred ca este o situatie unica in viata mea. Sunt o credincioasa, asa, normala, cum trebuie sa fie. Nu am avut pana acum ocazia de a intra in Altar, mi-as dori pe viitor sa mai existe o astfel de oportunitate, dar nu se stie. Am stat o ora si un sfert la coada, a fost placut, am ascultat colinde.”
Vizitarea Altarului de catre credinciosi a fost intrerupta doar in timpul slujbelor religioase, interesul aradenilor fiind atat de ridicat, incat au putut fi observate persoane ce stateau la coada in afara bisericii pana la orele tarzii ale serii.

Lucian Cozma - Observator

  • Iratosu. Mos Craciun vine devreme: pe 14 decembrie!

La Iratos copiii vor primi cadouri de Craciun si din partea autoritatilor localeApropierea Sarbatorilor de iarna nu i-a lasat insensibili nici pe edilii din comuna Iratosu. Deoarece copiii de la scolile din Iratosu si satele apartinatoare comunei, Variasu Mic si Varia su Mare, vor face o serbare mare care se va tine la Caminul Cultural, pe data de 14 decembrie, primarul si consilierii locali au cazut de acord ca este ocazia potrivita pentru a da copiilor cadourile de Craciun din partea institutiei Primariei. Drept urmare, prin hotarare comuna au alocat o suma in valoare de peste 20 de milioane lei vechi pentru a face copiilor bucurii dulci cu ocazia Craciunului. Pe langa elevi vor primi cadouri si copiii prescolari de la gradinita. Totdata, cu aceeasi ocazie va fi inaltat si bradul de Craciun al Primariei, ca in fiecare an de circa 9 ani incoace.
„Bradul, ce va avea circa 5 metri inaltime, l-am primit din sponsorizare iar podoabele le avem in marea lor majoritate din anii anteriori. Ne-am hotarat sa-l ridicam si sa-l aprindem in ziua in care copiii vor tine serbarea, ca un moment de sarbatoare si dubla bucurie pentru cei mici. Asa am facut in fiecare din ultimii 8-9 ani si toata lumea a fost multumita si bucuroasa“ - a tinut sa ne spuna Gheorghe Lacatus, primarul Iratosului.
Oricum, dupa cum am aflat cadourile cele mai substantiale au fost date deja: este vorba de finalizarea lucrarilor de refacere si modernizare a scolilor din Iratos si Varias precum si a gradinitelor. S-au facut tot anul ample lucrari de reconditionare si modernizare, lucrarile fiind in curs de finalizare. Conditiile in care vor invata copiii dupa completa finalizare a lucrarilor vor fi similare celor din tarile civilizate: cu apa curenta, incalzire centrala, geamuri termopan, internetetc, cadouri pe deplin meritate de copiii de aici.

Florica Bunaciu - Glasul Aradului


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]