Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Joi, 10 aprilie 2008
Stirile TVA aici
  • Santier pe strand la 1 Mai

Viceprimarul Dekany crede ca la deschiderea Strandului santierul va fi inca prezentNoul sezon va debuta cu bazinele in plina constructie, lucrarile neputand fi finalizate la timp. 
Strandul Neptun ii va intampina pe aradeni, la 1 Mai, cu un santier in toata regula.
Cel putin asa se preconizeaza, dupa stadiul lucrarilor la strand, dar si dupa parerea viceprimarului Tiberiu Dekany.
Acesta este convins ca lucrarile nu au cum sa fie gata la timp, pentru ca la 1 Mai aradenii sa se poata bucura de toate facilitatile unui strand ce se vrea modern, asta si din vina faptului ca investitia s-a facut pe fuga, ocolindu-se o serie de prevederi legale.
Pesimism
"La 1 Mai, lucrarile nu vor fi gata. S-a gresit, ca si anul trecut, cand s-a preluat strandul la Primarie in graba. Aceste lucrari trebuiau pregatite din timp, nu sa ne trezim ca nu avem autorizatie si sa intarziem din aceasta cauza", sustine Tiberiu Dekany.
Viceprimarul mai spune ca ar fi trebuit facuta o departajare a spatiului destinat bazinelor, fata de zonele de casute sau spatii comerciale, care ar trebuit sa aiba acelasi regim ca si oricare alt domeniu public din municipiu.
"Exista preocuparea unora, in speta a primarului Gheorghe Falca, de a introduce cat mai multe spatii comerciale in zona de agrement. In mod normal ar trebui sa se delimiteze zona bazinelor si doar acolo sa se plateasca bilete", mai spune Dekany, care acuza faptul ca noile tarife de intrare la strand s-au stabilit prin incalcarea legii, nefiind introduse in CLM, care a fost ocolit intentionat.
Bilete pe tot strandul
Primarul Gheorghe Falca nu e, insa, de aceeasi parere cu colegul din primarie, sustinand ca o parte a lucrarilor vor fi finalizate la 1 Mai, iar celelalte vor continua.
"O parte a lucrarilor vor fi gata la 1 Mai. Este o prima etapa, iar restul lucrarilor vor continua. Noi investim la strand doua milioane de euro. Strandul va fi deschis, iar la sfarsitul lunii mai speram sa fie gata si bazinele", spune Gheorghe Falca.
Celebra instalatie de valuri nu va sosi insa decat in luna iunie.
Primarul Falca nu e de acord cu viceprimarul Dekany nici in ceea ce priveste taxarea pe strand, aceasta, in opinia edilului sef, urmand sa se faca la fel ca in anii anteriori.
In plin santier
In acest moment, strandul arata ca dupa razboi, un santier imens unde se lucreaza de la refacerea totala a bazinelor, pana la celebrele (deja) alei pavate, cu bordurile din dotare.
Nici zonele unde altadata aradenii faceau plaja nu au scapat de buldozere, iarba a disparut complet, fiind acoperita cu pamant si nisip.

C.M. - Adevarul

  • Centura de S-E a trecut de urbanism

Se intrevede o noua centura a AraduluiGheorghe Falca, primarul orasului, a anuntat ieri ca a semnat avizul pentru emiterea Certificatului de Urbanism necesar demararii lucrarilor la centura de sud-est a orasului.
Soseaua de centura se va intinde pe o lungime de aproximativ 10 kilometri si va trece prin Sanicolaul Mic, Fantanele si Vladimirescu.
Cu aceasta ocazie, primarul a prezentat si traseul centurii: va pleca de la intersectia autostrazii cu drumul national Arad-Timisoara, trece prin estul cartierului Sanicolaul Mic, ajunge pe teritoriul administrativ al comunei Fantanele, traverseaza raul Mures, ocoleste padurea de la Vladimirescu si va ajunge la intersectia de la Combinatul Chimic (unde de altfel se face si jonctiunea).
Soseaua de centura va avea regim de drum national expres cu un acostament destul de mare, potrivit celor declarate de primarul Gheorghe Falca.
"Ministerul Transporturilor a spus ca proiectul pentru centura este finalizat si trebuie sa obtinem autorizatia de constructie. Cei de la Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri, daca totul decurge conform planului, vor putea da acordul pentru inceperea lucrarii undeva pe la mijlocul anului viitor",   a mentionat Gheorghe Falca, primarul orasului.
Iar potrivit declaratiilor facute de primar, odata finalizate lucrarile la autostrada si la soseaua de centura, Aradul are inel complex.
"Iar daca se va face si drumul expres Arad-Oradea, Aradul are inca jumatate de inel in plus in partea de nord a orasului", a adaugat primarul Gheorghe Falca.

Corina Timpa - Glasul Aradului

  • Proiect eligibil

UAV se va imbogati cu noi laboratoare de cercetariUniversitatea "Aurel Vlaicu" din Arad a obtinut eligibilitatea in proiectul castigat pentru a fi finantat din fonduri europene.
In urma acestui proiect, Universitatea de stat din Arad va beneficia de o finantare de 1.800.000 de euro.
Fondurile sunt alocate pentru realizarea unui laborator de incercari multidisciplinar pe stiinte ingineresti pentru Conformitate Europeana in cadrul Universitatii.
Laboratorul va functiona in cadrul Facultatii de Inginerie si va putea elibera certificate de calitate conform normelor ISO, fiind unul dintre putinele din vestul tarii. 
In ultima perioada, o delegatie a Universitatii a participat la o intalnire academica la Varset, Serbia, in cadrul unui simpozion organizat de Catedra de limbi materne a scolii superioare de specialitate pentru Instruirea educatorilor. Actiunea se constituie ca o dovada a legaturii stranse dintre Universitatea aradeana si comunitatea romaneasca din Serbia. 
Universitatea "Aurel Vlaicu" si-a manifestat dorinta de a ii inmana Patriarhului Bisericii Ortodoxe romane, preafericitul Daniel distinctia de Doctor Honoris Causa.
Preafericitul a acceptat cu bucurie propunerea si a mentionat ca va veni in curand la Arad pentru ceremonie.

Adrian Moldovan - Televiziunea Arad

  • Metoda de predare "Step by step" s-a dovedit a fi un succes

Clasele "Step by step" au fost incununate de succeseMetodele de predare alternative si-au facut treptat aparitia si in scolile din orasul nostru.
In comparatie cu invatamantul traditional, forma alternativa a venit cu multe noutati.
In oras sunt cunoscute si practicate metodele "Step by step" si "Freinet".
"Step by step" este un model creat ca un raspuns la marile schimbari ce se petrec in societate, vizand asigurarea dezvoltarii profesionale si personale a elevilor.
Sistemul promoveaza participarea familiei in viata scolii, abordarea unor metode moderne, activ participative de invatare care tin cont de intreaga personalitate a copilului, fiind bazata pe individualizare.
Predarea este orientata dupa necesitatile copilului.
Se respecta eforturile si capacitatile intelectuale ale fiecarui copil, in efortul sau de a-si insusi cunostintele.
Elevilor le sunt recunoscute si respectate interesele, preocuparile, talentele individuale si stilurile de invatare.
"Step by step" functioneaza si se bazeaza pe elemente ale psihologiei stiintifice a dezvoltarii copilului, ce debuteaza inca de la nastere si il are in vedere pana la adolescenta.
Programul are incredere in responsabilitatea si cooperarea parintelui si a scolii pentru a asigura succesul fiecarui copil in toate domeniile de dezvoltare.
Cooperarea dintre familie si scoala are efecte pozitive asupra dezvoltarii personale si intelectuale.
Parintii sunt primele modele, de aceea implicarea acestora in viata scolii e deosebit de importanta in construirea imaginii de sine a copilului.
Programa scolara dupa care se ghideaza actul educational, deprinderile si cunostintele programate sa fie asimilate pe parcursul celor patru ani de studiu sunt identice cu cele din invatamantul traditional. Diferenta consta in metoda de formare a acestora.
Proiectul conceptual al Programului "Step by Step" pentru invatamantul primar se bazeaza pe o cercetare riguroasa, o retea teoretica solida si pe practici pedagogice incununate de succes ale unor pedagogi din intreaga lume.
Cum decurg orele la clasele "Step by step"
Scoala Generala "Aron Cotrus" se numara printre putinele scoli din Arad unde se utilizeaza aceasta metoda.
Interesati sa vedem care este, practic, procesul de invatare, am mers sa vedem activitatea elevilor dintr-o zi de scoala.
Zilnic, copiii petrec in scoala opt ore: 08.00 – 16.00 – asistati de doua invatatoare, intre orele 10.00-14.00 si cate una la restul orelor.
La ora 8 are loc intalnirea de dimineata, metoda de invatare care incurajeaza ascultarea, impartasirea sentimentelor, participarea activa, dar si un model de-a deveni un membru al clasei.
Intalnirile de dimineata ii invata pe copii sa aiba gija de ei si de cei din jurul lor, creeaza o atmosfera prietenoasa pentru toata ziua, dau ocazia participarii individuale si de grup, recunosc importanta contributiei fiecaruia, exerseaza deprinderi importante pentru succesul scolar cum ar fi cele de a asculta, a vorbi, a sintetiza informatii, a rezolva probleme, a urma indicatii, a lua decizii, a citi, a scrie, a socoti.
Orele continua cu activitatea pe centre de studiu (matematica, citire-scriere, stiinte, studii sociale, arte si constructii).
Mentionam faptul ca elevii nu stau in banci ca la celelalte scoli, ci sunt im-partiti pe centre de invatare, in aceeasi clasa.
Astfel un centru invata matematica, altul romana, geografia.
Ei au posibilitatea sa aleaga centrul de studiu cu care doresc sa inceapa, dar vor parcurge toate centrele deschise din ziua respectiva.
Invatarea la centrele de studiu se face diferentiat dupa nivelul de dezvoltare si posibilitatile fiecarui elev.
Cunoscandu-se nevoile si sfera de interes a fiecarui copil, acesta poate fi valorizat si astfel constituita situatia de invatare, proprie fiecaruia.
Evaluarea se realizeaza continuu, de oarece un program de dezvoltare a copilului trebuie sa aiba in vedere perfectionarea continua a cunostintelor sale.
Totusi ei nu primesc note. Fiecare copil are un caiet special de evaluare unde ii sunt bifate realizarile in functie de competentele pe care trebuie sa si le acumuleze fiecare, dar si dupa programa.
La ora 12.00, copiii se indreapta spre cantina scolii, unde iau masa de pranz.
Scoala nu are inca bucatarie proprie, de aceea o firma de catering asigura zilnic mancarea.
Dupa servirea mesei, copiii au o mica pauza de recreere, dupa care continua activitatile de invatare.
Copiii se simt foarte bine in acest mediu, tinand cont ca salile sunt frumos amenajate si impodobite cu diverse planse si materiale realizate chiar de ei.
Invatatorii ii antreneaza intr-o serie de discutii si proiecte interesante, unde participa cu diferite materiale realizate de ei.
Materialele sunt infoliate si pastra-te in dosare speciale, pentru fiecare copil in parte.
Multi dintre ei au participat la diferite concursuri si olimpiade scolare de unde au venit cu rezultate demne de lauda.

Simina Roz - Observator

  • Cuiburi de ciori date jos de alpinisti

Cuiburile de ciori au fost indepartate de un alpinist utilitarAutoritatile locale au angajat un alpinist utilitar pentru a scapa de sutele de pasari din centrul orasului.
Autoritatile locale din Arad au declarat razboi sutelor de ciori care si-au facut cuiburi in copacii de pe Bulevardul Revolutiei.
"Salvatorul" localnicilor exasperati de croncanitul ciorilor si de mizeria pe care o fac este un tanar alpinist, in varsta de 31 de ani.
Cosmin Truta este de profesie alpinist utilitar si, de la sfarsitul saptamanii trecute, petrece cam sase ore pe zi cocotat in copaci, scormonind dupa cuiburile "inamicilor".
"Nu m-au atacat
niciodata"
In jurul orei 10.00 il poti zari pe Cosmin Truta printre crengile copacilor de pe Bulevardul Revolutiei, agatand cu o prajina cuiburile de ciori.
"Intr-o zi normala de lucru stau cocotat prin copaci cam sase ore, iar intr-o zi buna de lucru dobor cam 50 de cuiburi de ciori", isi descrie pe scurt misiunea Cosmin Truta.
Deocamdata n-a avut parte de surprize neplacute din partea pasarilor cu pricina.
"Croncane, dar nu m-au atacat niciodata. Pana acum nu am fost atacat niciodata de ciori", marturises te Truta.
Inainte de a porni la vanatoare de cuiburi, alpinistul aradean se echipeaza ca la carte.
Nu foloseste scara pentru a se urca in copaci, ci se catara.
"Ma catar folosind coltarii. E ceva similar cu modul in care se face escaladarea pe gheata", povesteste Cosmin Truta.
Aradeanul mai spune ca nu a avut probleme cu cei de la protectia animalelor pentru ca, de regula, gaseste doar oua in cuiburile de ciori.
"Daca le-am omori sau le-am rani, atunci am avea probleme. Dar nu facem decat sa le distrugem cuiburile, iar ciorile ramase fara cuiburi pleaca din oras, pe campurile si in padurea de la marginea Aradului", spune Cosmin Truta.
Zeci de reclamatii de la localnici
In fiecare primavara, autoritat ile locale numara cuiburile de ciori, iar anul acesta au contabilizat peste 180 de cuiburi.
"Primim zeci de reclamatii din partea cetatenilor, in special a celor care locuiesc in centru si care sunt deranjati de zgomotul facut de ciori si de mizeria pe care acestea o lasa. Am alocat din buget, pentru aceasta etapa suma de 500 de lei", spune Corina Draghici, purtator de cuvant al Primariei Arad.
Municipalitatea a scos la licitatie serviciul de "anihilare" a cuiburilor de ciori, iar Cosmin Truta si-a adjudecat licitatia pentru al doilea an consecutiv.
De altfel, administratia locala aradeana apeleaza de sapte ani la ajutorul alpinistilor utilitari, deoarece e singura modalitate de a scapa de sutele de ciori din oras.

Alex Negru - Evenimentul Zilei


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]