Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Sambata, 10 mai 2008
Stirile TVA aici
  • Unda verde pentru muncitorii maghiari

Directorul AJOFM - Stefan Pascu anunta posibilitatea de a fi angajati si muncitori din UECompaniile care doresc sa anagajeze straini nu sunt obligate sa le ofere salarii europene.
Formalitatile pe care angajatorii erau obligati sa le indeplineasca pentru a angaja muncitori din tarile UE au fost simplificate astfel ca aducerea muncitorilor din Ungaria in fabricile aradene are unda verde.
Formalitati simplificate
Directorul Agentiei Judetene de Ocupare a Fortei de Munca, Stefan Pascu, ne-a declarat ca angajatorii pot sa recruteze forta de munca din toate statele UE prin birourile EURES care apartin de institutia pe care o conduce.
"Daca pana de curand angajatorii erau obligati sa le asigure muncitorilor straini un salariu de minimum 1.000 de euro, aceasta prevedere legislativa s- a eliminat. Acum salariile se negociaza intre patron si angajat si nu e neaparata nevoie sa atinga minimele europene. E treaba angajatului cum isi negociaza salariul", a precizat Stefan Pascu.
Directorul AJOFM a mai spus ca EURES este o retea de cooperare intre Comisia Europeana, serviciile publice de ocupare a fortei de munca din statele membre ale SEE (tarile UE plus Norvegia, Islanda si Liechtenstein) si alte organizatii partenere implicate pe piata muncii precum sindicatele, patronatele. 
Elvetia participa, de asemenea, la reteaua EURES.
"Serviciile de baza ale EURES sunt cele de informare, orientare si plasament, oferite atat angajatorilor, cat si solicitantilor de locuri de munca interesati de piata europeana a muncii. Aceste servicii sunt furnizate de consilierii EURES, specialisti instruiti care lucreaza in cadrul serviciului public de ocupare a fortei de munca din fiecare tara sau in cadrul altor organizatii partenere din reteaua EURES", a mai precizat Stefan Pascu.
Facilitati la Curtici
Conducerea orasului Curtici si-a manifestat disponibilitatea de a face toate demersurile pentru a deschide un punct rutier de trecere a frontierei pentru a facilita aducerea muncitorilor din Ungaria in companiile din Zona Libera.
Si in Zona Libera Curtici pot fi angajati muncitori straini Primarul orasului Curtici, Nicolae Aanitei, a declarat, ca orasul are un mare deficit de forta de munca, in conditiile in care aici au fost construite, in ultimii ani, opt fabrici mari, care totalizeaza investitii de peste 300 de milioane de euro.
Pentru a rezolva cererea de forta de munca din parcul industrial existent in localitate, primarul din  Curtici a avut discutii cu 15 primari de localitati din Estul Ungariei, in vederea aducerii de muncitori in Romania.
Edilul spune ca pentru acest lucru trebuie sa fie deschis un punct rutier de trecere a frontierei, intrucat cel feroviar nu rezolva problema navetei muncitorilor.
Pecica tatoneaza din 2007
Conducerea orasului Pecica a specificat faptul ca in noua zona industriala de la Turnu vor fi asigurate locuri de munca, inclusiv pentru cetateni din Ungaria, din localitati apropiate de granita, una dintre acestea fiind Battonya.
"Battonya este o localitate situata la 15 kilometri distanta de Pecica, unde se inregistreaza una dintre cele mai mari rate a somajului din Ungaria, aceasta atingand 15 la suta. Marea majoritate a populatiei, formata din 6.000-7.000 de locuitori traieste din agricultura, care, in acest moment, nu ofera venituri stabile localnicilor. De aceea credem ca este o sansa si pentru noi ca vom putea sa recrutam forta de munca din tara vecina. Acest lucru nu se va intampla, insa, decat dupa ce ultima persoana fara un loc de munca din Pecica va fi angajata", a declarat Petru Antal, viceprimarul orasului Pecica.
Orasul Pecica este situat la 25 de kilometri de municipiul Arad si 15 kilometri de Battonya -Ungaria.
Informatii suplimentare
EURES Romania promoveaza locurile de munca vacante transmise Agentia Nationala de Ocupare a Fortie de Munca mai ales de catre serviciile publice europene de ocupare, in special prin publicarea lor pe portalul ANOFM, astfel incat sa ofertele sa devina accesibile persoanelor aflate in cautarea unui loc de munca in spatiul european.
De asemenea, puteti afla ce trebuie sa stiti daca doriti sa locuiti si sa munciti in alte state UE/SEE, de la cei 43 de consilieri EURES, distribuiti teritorial in cadrul fiecarei agentii judetene pentru ocuparea fortei de munca si a agentiei de ocupare a municipiului Bucuresti.

P.B.- Jurnal aradean

  • Pompierii aradeni au donat sange

Pompierii aradeni au donat sangeVineri, 30 ofiteri si subofiteri din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta "Vasile Goldis" Arad s-au deplasat, voluntar, la Centrul Judetean de Transfuzii pentru a dona sange, in cadrul unei campanii umanitare care se desfasoara pe parcursul acestei luni. 
In urma cu cateva zile, alti 28 de pompieri din cadrul Subunitatii de Interventie Barzava au raspuns acestei solicitari, urmand ca in perioada urmatoare participe si ofiterii si subofiterii de la subunitatile din Sebis si Gurahont.
"Actiunea umanitara a angajatilor I.S.U. Arad si-a propus sa contribuie la acoperirea stocului de sange necesar pentru bolnavii care au nevoie de transfuzii in interventiile chirurgicale sau in urma accidentelor rutiere. Bonurile valorice in valoare de 50 de lei fiecare, pe care donatorii din cadrul I.S.U. Arad le vor primi in urma acestei actiuni, vor fi oferite unei case de copii cu ocazia Zilei de 1 iunie" a declarat locotenent Sorina Ambrus, purtator de cuvant al I.S.U.

C.M.P. - Observator

  • La scoala, frecventa tot mai redusa

In timpul orelor de curs multi elevi sunt depistati in baruriAceasta este concluzia pe care o poate lua oricine daca da numai o raita prin oras in intervalul de ore 10.00-13.00, cand, in mod normal, elevii ar trebui sa fie prezenti la scoala.
Pe strada, prin baruri, in magazine, prin parcuri, plin de tineri care foarte rar par a fi elevi, dimpotriva, la prima vedere, exista tendinta de a-i confunda cu oameni maturi, care par coplesiti de stresul cotidian, relaxandu-se la o cafea.
Orele, considerate plictisitoare este motivul pentru care multi dintre elevi prefera sa faca orice altceva decat sa mearga la scoala, motiv pentru care rezultatele obtinute sunt si ele din ce in ce mai slabe.
Daca in urma cu cativa ani, numarul absentelor reprezenta o problema, astazi solutia a fost gasita foarte rapid: motivarile pe bani; motivari eliberate de medicii de familie care, contracost sau pe baza relatiilor familiale, servesc tinerilor la motivarea absentelor, inlaturand astfel orice urma de indoiala cu privire la credibilitatea acestora in fata cadrelor didactice.
Profesorii se simt neputinciosi in fata situatiei, invocand mai mult lipsa educatiei, ca motiv principal.
"Nu avem ce face. Singura metoda de a-i sanctiona sunt absentele pe care le putem pune in catalog. Din pacate acestea sunt singurele masuri pe care avem voie sa le luam, dar si ele au devenit inutile astazi pentru ca nici acestea nu mai provoaca nici un fel de sentiment de constrangere, asa cum era odata. Din pacate putem vorbi aici si de cei sapte ani de-acasa si de mai multe elemente care tin de educatie", ne-a spus Maria P., profesoara, de 17 ani intr-un liceu din Arad.
Intrebati de ce chiulesc de la scoala, elevii se amuza, neputand sa isi motiveze gestul.
"Nu am un motiv anume. Exista dati cand chiulesc pentru ca nu am invatat si nu vreau sa iau o nota mica dar de cele mai multe ori chiulesc pentru ca merg sa ma intalnesc cu prietenii. De obicei mer- gem in baruri apropiate de scoala noastra iar altadata mergem in parc", ne-a spus Victor E.P., 16 ani.
Un alt tanar luat "prieteneste" la intrebari de unul dintre profesori, a spus:
"Chiulesc pentru ca in scoala nu ne lasa sa fumam. Avem magazine in curte de unde ne putem lua cafea sau orice mai dorim dar nu ne lasa sa fumam si atunci normal ca plecam in baruri sau cafenele unde putem sa fumam linistiti".
"Daca scoala nu atrage atat de mult tinerii, cea mai potrivita masura care ar trebui luata ar fi reducerea varstei de scolarizare si incheierea unor contracte de munca cu anumite firme mari de unde tinerii pot invata atat meserie dar pot si castiga bani, lucru care sigur va fi agreat de acestia in conditiile in care situatia materiala de acasa nu este una favorabila in multe familii",
ne-a spus Elisabeta H., profesoara de limba si literatura romana in orasul Arad. 
Din pacate pentru majoritatea tinerilor scoala nu mai reprezinta ce a reprezentat odata, de multe ori, atributele pe care acestia le asociaza cuvantului scoala fiind "inchisoare", "groaza", si multe altele de genul acesta.

Anca Barbura - Glasul aradului

  • Talhar

Telefoane furate de la elevi de un tanar de 20 de aniUn barbat in varsta de 20 de ani care a talharit mai multi elevi de telefoanele mobile si bijuterii din aur a fost retinut de politistii aradeni.
Din cercetari reiese ca barbatul se plimba in preajma scolilor si acosta elevii pe care ii vedea ca detin telefoane mobile.
Sub diferite pretexte, intra in discutii cu acestia intreband cat este ceasul sau ii provoca la o partida de fotbal si profitand de neatentia copiilor le sustragea telefoanele si fugea.
Politistii au stabilit ca in doua cazuri, barbatul a smuls prin violenta telefoanele si chiar lantisorul de aur de la gitul unui elev.
El a fost retinut si prezentat Parchetului cu propunearea de arestare preventiva pentru savarsirea infractiunii de furt.
Totodata, pe numele sau a fost emis un mandat de arestare preventiva pentru 29 de zile pentru talharie.
Politia continua cercetarile pentru stabilirea intregii activitati infractionale a barbatului.
Daca va fi gasit vinovat, el risca o pedeapsa cu inchisoarea de la 2 la 5 ani.   

Vasile Obsitos - Televiziunea Arad

  • Apateu - Servicii de EKG, in comuna

La Apateu s-a deschis un cabinet medical cu dotari moderneComuna Apateu, situata la 70 de kilometri de municipiul Arad, are aproximativ  2.500 de locuitori in cele trei localitati componente: Apateu, Berechiu si Motiori. 
Un cabinet medical cu dotari rar intalnite prin alte comune, deserveste locuitorii prin intermediul a doi medici.
Serviciile de baza sunt profilactice, curative si de urgenta, atat pentru adulti cat si pentru copii.
In categoria serviciilor suplimentare intra ecografia abdominala generala, E.K.G. computerizat,determinarea glicemiei,evidenta computerizata a pacientilor.
Cabinetul medical are 80 de metri patrati, 8 incinte si incalzire proprie.
"Pentru comuna noastra este un real castig existenta acestui cabinet medical. Este cel mai bine dotat din aceasta zona. Serviciile de electrocardiograma si ecografie sunt punctele forte acle cabinetului. Locuitorii ce au nevoie de aceste servicii nu mai sunt nevoiti sa mearga la spitalele din orasele invecinate, ci au posibilitatea de a beneficia de acestea chiar in Apateu" – ne spune Aurel Bondor, primarul comunei Apateu.

Razvan Cretu - Glasul Aradului


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]