Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Marti, 10 iunie 2008
Stirile TVA aici
  • O noua invazie a mall-urilor

Noi mall-uri urmeaza sa se mai deschida in AradDin mall in mall, la Arad
Dupa deschiderea primei zone comerciale din Arad, Armonia, si punerea pietrei de temelie la cateva malluri, la primarie a fost afisat pentru transparenta proiectul unui alt mall.
In Arad vor fi, in urmatorii ani, 7 malluri si centre comerciale mari, din care 5 vor fi amplasate la iesirea din Arad spre Nadlac, pe calea Aurel Vlaicu.
Conform detaliilor din Planul Urbanistic Zonal (PUZ), este vorba de "construirea unui complex comercial de tip mall, hotel, spatii destinate comertului de tip retail", investitie care se va ridica la iesirea din Arad spre Nadlac, langa DN 7.
Acesta va fi supus amendamentelor timp de 30 de zile, dupa care va intra pe ordinea de zi a urmatoarei sedinte a Consiliului Local Arad.
Potrivit proiectului afisat la primarie, terenul achizitionat pentru viitorul mall se intinde pe 20 de hectare, iar acum are folosinta agricola.
Aici a fost infiintata, in 1947, ferma agrozootehnica Ceala, cu profilul cresterea porcinelor si care care a functionat pana in anii ’90.
Planul include spatii comerciale pe trei etaje, locuri de parcare pe carosabil si supraterane de cinci etaje, spatii verzi, dar si un hotel intr-o cladire de sase etaje.
Investitia este realizata de firma SC Property Development One SRL.
PUZ-ul a fost intocmit de SC Pro Arhitectura SRL, firma care apare in declaratia de avere a primarului de Arad, Gheorghe Falca, si care este detinuta de sotia acestuia.

Alex Negru - Evenimentul Zilei

  • Pot fi respectate termenele pentru proiectele prevazute in strategia de dezvoltare a orasului?

Lucrarile de reabilitare a zonelor orasului continuaIntroducerea in circuitul turistic a Cetatii Aradului, inceperea lucrarilor pe tronsonul Piata "Romana" - Calea Timisorii, piste pentru biciclisti, toate au fost prevazute pentru anul 2008. 
In strategia de dezvoltare a municipiului Arad sunt prevazute pentru anul acesta mai multe masuri care doar vor incepe sau vor fi chiar finalizate.
Printre ele enumeram: reactualizarea si aprobarea Planului Urbanistic General si a Regulamentului local de urbanism, avand in vedere intentia de extindere a orasului; elaborarea PUZ-ului – zona protejata si a Regulamentului de urbanism aferent, prin care se vor impune reguli in vederea revitalizarii si reabilitarii zonei vechi a orasului cu mentinerea si punerea in valoare a cladirilor cu valoare istorica si arhitecturala; efectuarea unui studiu privind oportunitatea constituirii unei zone metropolitane, pe baza relatiilor teritoriale administrative si economice intretinute de municipiu cu teritoriile invecinate; reabilitarea pasajului rutier Micalaca si a pasajului rutier Gradiste, precum si a liniilor de tramvai pe traseul Biserica Sarbeasca-Piata Arenei (Piata Romana) si pe Podul "Traian".
Se are in vedere chiar inceperea tronsonului Piata Romana-Calea Timisorii.
Tot in 2008 este prevazuta reabilitarea strazilor din cartierele Gradiste, Micalaca, Subcetate, realizarea pistelor pentru biciclisti in sistemul rutier urban si periurban, asigurarea unor amplasamente noi pentru cimitire, modernizarea si extinderea celor existente, reabilitarea capelelor conform standardelor U.E.;
Tot in termen de cateva luni de zile ar trebui sa fie construite rampe de acces/ lifturi, in toate institutiile de interes public in vederea facilitarii accesului persoanelor cu dizabilitati.
Se pare ca va debuta si un program de reabilitare a trotuarelor si aleilor dintre blocuri in toate cartierele, va continua implementarea unor mijloace de supraveghere si sistematizare a traficului (camere video, benzi producatoare de zgomot pentru atentionare), semnalizarea si protejarea trecerilor de pietoni, se va lucra la sporirea capacitatii de circulatie a unor portiuni de retea stradala prin largiri, modernizari, prelungiri de traseu.
In acest interval de timp va fi elaborat si PUZ-ul pentru pietele "Avram Iancu", "Mihai Viteazul" si Piata "Catedralei", se va extinde sistemul electronic de ticketing la autobuze, se va introduce sistemul informatic de gestiune a consumurilor de carburanti la autobuze prin utilizarea de senzori specializati; se va reduce numarul de curse pe traseele cu fluxuri reduse.
Se va extinde de asemenea numarul de trasee pentru acoperirea unor zone deficitare (accesul la Spitalul Judetean, Aradul Nou, Gai,  str. 6 Vanatori, Subcetate, Sanicolaul Mic).
In decursul acestui an vor fi infiintate si "primariile de cartier" si va continua programul de reabilitare termica a cladirilor la nivel de municipiu.
Tot acum va fi elaborat un master-plan pentru zonele verzi de pe raza orasului (inventariere, conservare, reabilitare, identificare de terenuri care pot fi amenajate ca spatii verzi), vor fi amenajate locuri de parcare cu vegetatie, amenajarea de gradini si scuaruri, crearea unor terenuri de sport in cartiere, finalizarea constructiei Stadionului Gloria destinat atletismului si jocurilor.
Totodata se arata faptul ca vor fi realizate retele de parcari in zonele cu obiective turistice, vor fi renovate si reabilitate monumentele si patrimoniul arhitectural al municipiului si vor fi inlaturate de pe cladirile patrimoniu, cablurile, cutiile si alte obiecte neadecvate.
Anul acesta este prevazuta si introducerea in circuitul turistic a Cetatii Aradului.
Vom vedea la sfarsitul anului in ce masura aceste proiecte au fost realizate si cat de valabila este aceasta strategie de dezvoltare, chiar si in ceea ce priveste masurile prevazute pe termen scurt.

Dana Mirea - Observator

  • Cei mai buni din zona

Crucea Rosie din Arad a castigat primul loc la concursul de la faza nationalaCrucea Rosie Arad a obtinut locul I la concursul destinat echipelor de prim ajutor.
Cinci tineri voluntari de Cruce Rosie au reprezentat Aradul la etapa zonala a competitiei nationale a echipelor de prim ajutor din cadrul detasamentelor de interventie in situatii de dezastre.
Nu a fost vorba doar de o simpla participare, echipajul filialei judetene de Cruce Rosie reusind sa se claseze pe primul loc!
Iata si numele castigatorilor: cdt. Lucian Bonte, Cristina Sarkozi, Otilia Tilineac, Sorina Nasta si Alexandru Atanasoaie.
Tinerii voluntari au fost pregatiti in cadrul filialei, pentru activitati specifice de acordare prim ajutor.
De instruirea lor practica s-au ocupat formatorii CR, Alin Leac, Dragos Beniamin si Bogdana Muha care, pe o perioada de trei luni, au facut exercitii pe teren.
"Suntem foarte mandri de performanta obtinuta de echipajul aradean. Este pentru a patra oara consecutiv cand obtinem acest rezultat, in conditiile in care componenta echipajului s-a mai modificat. Dar acesti tineri au demonstrat ca sunt seriosi, ca sunt interesati de concurs si ca au cunostinte temeinice in ceea ce priveste acordarea primului ajutor. Le multumim atat lor, cat si celorlalti membri ai nostri care, prin sustinere financiara, ne-au sprijinit sa participam la concurs" -spune Iudita Cuvineanu, director Crucea Rosie Arad.
Cocursul s-a desfasurat la Baisoara, judetul Cluj, faza zonala reunind echipaje din sapte judete din nord-vestul tarii. Castigatorii -tinerii voluntari aradeni -urmeaza sa participe, in luna septembrie, la faza nationala a competitiei.

D.D. - Jurnal aradean

  • Valoarea Muresului!

Multi cred in prioritatea ca Muresul sa devina navigabilNu multe orase din tara se pot lauda cu rauri de talia Muresului care sa le strabata.
Aradul mai este cunoscut si ca orasul de pe Mures.
Dar noi ce facem pentru acest Mures, pentru a fructifica sansa de a avea la o suta de metri de centru o apa curgatoare de talia Muresului?
Am inteles ca a face Muresul navigabil este foarte costisitor iar municipalitatea se confrunta la aceasta ora cu chestiuni de infrastructura care nu se lasa asteptate.
Poate peste cativa ani va deveni o prioritate si transformarea Muresului in rau navigabil, pana atunci insa cred ca n-ar fi lipsit de interes ca pe pontoane special amenajate sa apara terase plutitoare care sa dea culoare zonei si, astfel, sporirea interesului pentru raul care strabate Aradul.
Este o idee care pusa in practica ar putea aduce un plus de viata turismului care in privinta Aradului are destul de suferit.
Ar fi un "pod" ce ar lega oaza de liniste de pe strand cu centrul orasului.
Iar pe de alta parte cred ca ar fi multi oameni de afaceri interesati sa investeasca intr-un astfel de proiect.
Unde mai pui ca ar da si un plus de valoare si – de ce nu – s-ar putea accesa in perspectiva bani pentru lucrarile de aducere a Muresului la standarde navigabile…

Sorin Ghilea - Glasul aradului

  • Aradul muzical – Entuziasm la Filarmonica

Dublu concert pentru pian, violoncel si orchestraConcertul de joia trecuta (05.06.08) s-a vrut unul sarbatoresc, caci doi dintre protagonisti au ajuns la varste frumoase: dirijorul si compozitorul Sabin Pautza  la 65 de ani, respectiv violoncelistul Alexandru Morosanu la 60, varste care au adus dupa ele in ambele cazuri maturizare, aprofundare, cizelare artistica, mentinand totodata un elan, caruia ii putem spune linistiti, tineresc  
Intaia lucrare a serii a fost o prima auditie, creatie a lui Sabin Pautza.
Este vorba de "Concertul pentru pian, violoncel si orchestra", compus in 1990, avand la baza doua colinde romanesti si material propriu, in stilul colindelor.
Solistii, Alexandru Morosanu, la violoncel, Tatiana Morosanu ,la pian, acompaniati de orchestra dirijata de compozitorul insusi, au creat complexul flux sonor ce a marcat atmosfera de sarbatoare din prima miscare, cea meditativa din cadenta violonceului si partea mediana.
Paleta orchestrala larga, in care percutia si solistii au iesit in evidenta, carora li s-au adaugat intreg ansamblul, au desenat bucuria jocului din final, in care s-a putut auzi si cunoscutul Dies irae, servind aici la sublinierea amintitei bucurii de care publicul s-a contaminat.
Dupa aceasta binevenita si bineprimita premiera, orchestra dirijata de S. Pautza a reeditat sonor cunoscuta "Invitatie la vals" semnata Carl Maria von Weber, in orchestratia plina de culoare a lui Hector Berlioz, transportandu-ne de la melancolie in iuresul dansului.
A urmat un viguros si navalnic Dans al sabiilor din baletul "Gayaneh" de Aram Haceaturian, in care instrumentistii nostri ne-au sugerat insesi stralucirile lamelor acelor vechi arme, intr-un vartej acaparant.
La contactul cu instiintarea ca se va canta iarasi "Boleroul" lui Maurice Ravel mi-am zis ca nu demult am mai ascultat lucrarea.
Spre surpriza tuturor, talmacirea ingrijita, cu preocuparea valorificarii timbrelor, cu o larga si eficienta paleta dinamica, cu tinerea in frau a unui tempo ce pare a avea un rol hotarator in reliefarea tensiunilor si relaxarilor, mai ales la aceasta lucrare, toate acestea au avut darul de a entuziasma de-a dreptul auditoriul.
Asadar, concertul aniversar (Pautza-Morosanu) a fost o sarbatoare prin insasi muzica propusa si prin inalta valoare a interpretarii.

Hugo Hauptmann - Virtual Arad

***
12 iunie ora 19 - De la Bach la Strauss – Miniaturi simfonice –Dirijor: Ilarion Ionescu Galati
– Solist: Florin Ionescu Galati
- Lucrari semnate de: Fritz Kreisler, Scott Joplin, Vittorio Monti s.a.
19 iunie ora 19 - Inchiderea stagiunii -
Giuseppe Verdi – Aida -


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]