Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Luni, 11 februarie 2008
Stirile TVA aici
  • Reversul campaniei antitaxa

Si aradenii au semnat cu incredere impotriva taxei de inmatriculareDe mult nu a mai starnit un asemenea entuziasm popular o actiune asa cum a fost cea initiata de Realitatea TV, pentru desfiintarea taxei de prima inmatriculare. 
Pe toate mijloacele de comunicare in masa, traditionale sau alternative (messenger, spre exemplu) au aparut valuri de simpatie fata de aceasta actiune, s-au intocmit tabele, s-au imbratisat oameni care nu s-au vazut in viata lor. 
Culmea, multi dintre semnatari nici nu au de gand sa-si cumpere masina in viitorul apropiat, deci nu sunt afectati in mod direct de existenta sau anularea taxei. 
Si totusi, de unde acest entuziasm?
Efervescenta populara a romanilor (am vazut fenomenul la Arad, dar se pare ca e acelasi in toata tara) vine dintr-un sentiment (sub)constient de antipatie fata de stat. 
Un stat care are – prin politicienii care-l reprezinta – o imaginatie debordanta atunci cand vine vorba de jecmanit populatia. 
E normal ca atunci, cand gasim un mijloc, fie el si pur propagandistic, de a demonstra impotriva jafului institutionalizat, o facem cu o bucurie pe care poate de la Revolutie n-am mai intalnit-o. 
Prin protestul impotriva taxei, romanul da o "palma" si celor din top 300, si parlamentarilor care iau bani de cazare desi nu sunt indreptatiti; da o "palma" impotriva noii nomenclaturi.
Strangerea de semnaturi pentru a promova un proiect de lege este unul dintre mijloacele pe care ni-l ofera democratia. 
Logic ar fi fost ca eliminarea taxei sa vina tot de la cetateni, dar indirect, prin intermediul politicienilor, cei pe care i-am votat sa reprezinte interesele noastre, nu doar pe ale lor. 
Daca Realitatea TV a ales aceasta cale, e bine! 
Dar, aceasta hora populara a protestului impotriva taxei risca sa ne transforme din niste cetateni onesti in protestatari de meserie. 
Si, la orice decizie nepopulara sa strangem iar semnaturi, pana ajungem sa transformam parghiile democratice in unele specifice anarhiei.
Taxa de prima inmatriculare este nepopulara si nedreapta. As zice chiar ca si ilegala. 
Dar acest mod de protest ne va deschide apetitul spre alte petitii, vor veni si alte taxe, tot nepopulare, dar cu o legitimitate mult mai mare. Si atunci?
Totusi, cea mai buna arma impotriva acestor atacuri la adresa cetateanului ramane tot stampila electorala. 
Scopul nu este doar eliminarea taxei de prima inmatriculare, ci si a "taxatorilor" din viata politica. 
Fie numai si pentru a-i impiedica sa recidiveze

Cozmin Meszaros - Glasul Aradului

  • TIR-urile romanesti, verificate de inspectorii romano-ungari

TIR-urile romanesti au fost verificate cu exces de zel de unguriAu inceput controalele comune realizate de inspectorii autoritatilor rutiere din Romania si Ungaria.
Anuntate la sfarsitul anului trecut, controalele comune, realizate de inspectorii din Arad ai Autoritatii Rutiere Romane si colegii lor din Ungaria, au inceput, dupa ce transportatorii romani s-au plans ca sunt discriminati de maghiari. Prima actiune comuna de control in trafic a avut loc in Ungaria, in zona Szeged - Gyula.
"Au participat trei inspectori de trafic din cadrul Agentiei Arad, care i-au asistat pe colegii lor maghiari in actiuni de control in trafic desfasurate pe teritoriul statului vecin. Nu au fost descoperiti soferi romani cu nereguli", a precizat, ieri, Florin Galis, seful ARR Arad. 
Urmatoarea actiune de acest gen va avea loc pe raza judetului Arad, pe data 21 februarie, la ea urmand sa participe inspectori delegati de partea maghiara.
Scopul acestor actiuni comune este armonizarea procesului de control in trafic a transporturilor de marfa si persoane si a documentelor care se pot solicita de catre autoritati.
Masurile vin dupa ce soferii romani s-au plans, in repetate randuri, ca autoritatile maghiare ii sicaneaza si, atunci cand vad numere de inmatriculare romanesti, dau dovada de prea mult exces de zel. 
Si politistii aradeni au propus desfasurarea unor controale comune in zona localitatilor de granita. 
Conducerile Politiei din Arad si Beckes, Ungaria, au discutat deja despre colaborarea care vizeaza introducerea de echipe mixte de control pe sosele.

Alex Negru - Evenimentul Zilei

  • Podul Traian, blocat de experti

Expertii nu si-au pus avizul pentru lucrarile la Podul TraianNici o miscare in privinta Podului Traian, desi consilierii au alocat, in regim de urgenta, trei miliarde de lei vechi pentru cateva lucrari de reparatii la piciorul podului.
Vina o poarta expertii care ar fi trebuit sa- si puna avizul pentru inceperea lucrarilor. 
Numai ca cei doi experti chemati sa- si spuna parerea cu privire la gradul in care podul a fost afectat si la lucrarile ce trebuie incepute aici, au dat verdicte diametral opuse.
Acum Primaria Arad asteapta ca cele doua parti sa se intruneasca, sa faca un schimb de expertize si sa se puna de acord pentru ca circulatia tramvaielor pe pod sa poata fi reluata dupa lucrari, iar podul sa prezinte siguranta in trafic.
Expertii timisoreni, cei care au contract de suparveghere a podului, sunt de parere ca in acest caz nu sunt de ajuns simple lucrari de reparatii, ci trebuie intervenit cu lucrari ample, pana la acel moment podul urmand sa ramana inchis.
De cealalta parte, expertul bucurestean contactat de Primarie sustine ca lucrarile de reparatii sunt binevenite si ca podul va putea fi deschis circulatiei tramvaielor dupa aceasta interventie minima la structura de rezistenta.
Purtatorul de cuvant al Primariei, Corina Draghici, sustine ca Directia tehnica a incercat sa medieze "conflictul", dar ca, in absenta unui verdict unitar, reparatiile sunt imposibil de demarat.

Adriana Barbu - Adevarul

  • Tinerii nostri, incotro?

Tinerii au serioase lacune in cultura generalaMi-a fost dat sa port o discutie cu un tanar de aproximativ 20 de ani despre cultura generala.
L-am rugat frumos sa-mi spuna care a fost ultima carte citita gandindu-ma ca putem injgheba o discutie constructiva.
Ei bine, raspunsul lui a fost de natura sa ma lase "masca" fara posibilitatea de a-mi reveni nici macar in zi de azi, in plus alte intrebari mi se nasc in minte, intrebari care mai de care mai alarmante.
"Cartile le-ati inventat voi astia care ati trait vremuri in care nu aveati ce sa vedeti la televizor. Eu, daca citesc o pagina, ma apuca durerea de cap si adorm. Acum ma uit pe Discovery si aflu tot ce vreau!"
Acest tanar, citind o stire despre un tablou al marelui artist francez post impresionist Gauguin, care s-a vandut cu cateva milioane de dolari, a exprimat: "auzi ba… da ce-i gauguinu’ asta??"
Fosta mea profesoara de limba romana, un om de o intransigenta solida, care te mai si "carpea" uneori, ajunsa directoare la o renumita scoala aradeana, dupa 1989 ii replica unei mame: "Doamna, rolul nostru este sa le predam elevilor materia. Daca si-o insusesc sau nu, asta-i treaba lor si a dumneavoastra!"
S-a zis cu "carpeala", cu notele proaste, cu scaderea notei la purtare sau cu temutele sedinte cu parintii.
Doamna profesoara, fosta tovarasa profesoara, si-a schimbat odata cu regimul si optica de a preda.
Dar mai mult ca sigur ca nu dansa este de vina ci sistemul.
Stiu ca replica dumneaei m-a socat la vremea respectiva pentru ca o cunosteam si nu mi-o imaginam intrand in clasa si predandu-si materia neluand in seama daca este sau nu liniste, daca este sau nu ascultata sau macar bagata in seama de elevi ci doar asternandu-si, conform programei, lectia pe tabla, asteptand clopotelul de iesire.
Bun, sa zicem ca in ziua de azi responsabilitatea insusirii cunostintelor de catre elev revine lui si parintilor.
Cum oare pot asimila ce se preda la tabla elevii care sunt chiar interesati de lectie printre sopotele si chicotelile celor carora materia nu le trezeste nici un interes?
Una peste alta traim vremuri in care tineretul este indobitocit de internet, calculatoare, telefoane mobile din care emana izuri maneliste, cluburi de noapte si "gadgeturi" din ce in ce mai sofisticate, menite sa le abata mintea care si asa nu prea ii sta copilului la invatatura… parinti absorbiti de grija zilei de maine, si care nu mai au timp si chef sa controleze lectiile copiilor.
Traim vremuri in care cartea a devenit un lux, singurele carti care se mai cumpara cat de cat fiind cele de specialitate, obligatorii pentru studenti sau masteranzi.
Care ar fi viitorul invatamantului democratic, capitalist pentru ca se presupune ca tindem spre mai bine?
Deci, daca cu ani in urma stiam de frica profesorilor, a parintilor, de frica lingurii de lemn si a curelei, astazi ce teama mai are tanarul?
Teama de indobitocire lipseste cu desavarsire, asta se vede peste tot.
Marea majoritate a tinerilor de abia sunt in stare sa lege o propozitie.
Evenimente importante din vremuri trecute le sunt cu desavarsire necunoscute.
Cuvinte uzuale de limba romana le sunt cu totul inaccesibile.
In schimb se vorbeste un dialect care transpira din folosirea fara limita a calculatorului si a softurilor de comunicare, prescurtari si abrevieri ale unor cuvinte angloromane…
Am vazut profesori plesniti peste fata de elevi, i-ati vazut cu totii, profesori care vor sa aduca o paine acasa si care inchid ochii cu gandul ca au trait un incident singular.
Am vazut profesori pretinzand plocoane in bani pentru o nota de trecere, am vazut profesori care si-au facut o afacere scriind carti care sunt publicate intr-un tiraj destul de mic dar calculat pentru buzunarele lor, carti pe care studentii sunt obligati sa le cumpere pentru a lua examenul. Am vazut.
Despre ce am auzit nu discut. In astfel de conditii ne trezim cu generatii de tampiti care vin cu pretentii doar pentru ca au o diploma.
Fara cultura generala, fara experienta, fara macar vointa de a le acumula intr-un ultim ceas.
Tampiti care dau bir cu fugitii dupa primele saptamani de lucru.
Idioti fara putere de concentrare carora le poti explica un lucru simplu de cinci ori iar a sasea oara vor face tot gresit.
Si asta din cauza prapaditelor de carti pe care le-am inventat noi ca sa ne ocupam timpul cu ceva.
Ca nu aveam la ce sa ne uitam la televizor.
Iar acum, acum sunt sute de posturi de televiziune, este internetul si, peste toate, exista postul Discovery! Sa ne tampim asadar, ca sa intram in randul oamenilor.

Leonardo Negoitescu - Informatia Aradului

  • Utvinis, satul sinistrat de comuna Zimandul Nou

Catunul Utvinis este tratat cu nepasare de catre PrimarieSpune Utvinis si intri in exil, de parca cei care locuiesc acolo, 48 de familii la blocuri si 60 in fostele locuinte de serviciu ale demult defunctului IAS, ajunse azi cocioabe ultra sociale – ar fi comis cele mai grave infractiuni, pedepsiti fiind pe viata in a locui, la doar o aruncatura de bat de Zimand, in totala izolare, in vazul unei primarii total indiferenta la orice problema sesizata.
Sinistratii de Utvinis
"Suntem cumva leprosi, hoti, banditi, criminali, ultimii oameni?! – m-au intrebat, vara trecuta, locuitorii din Utvinis, comuna Zimandul Nou. De ce primaria nu ne baga in seama?! Indiferent cu ce problema ne-am dus, au ramas de piatra! De ce?! La doar cativa kilometri de Zimand, noi traim ca-n epoca primitiva!" 
Iata ca problemele de atunci si de multa, multa vreme s-au acutizat, nicidecum rezolvat. 
Ca sa arate ca nu sunt exagerati deloc in ceea ce afirma, presedintele Asociatiei de Locatari din Utvinis, al celor 48 de familii, Vasile Gheorghiu ma duce cu masina pe drumul pe care utvinisenii il fac pe jos, zilnic, in soare, ploaie, vant sau ninsoare.
Drumul, halta si lumina
Drumul. Stau de vorba cu mai multi locatari din blocurile de la Utvinis. 
"Cum poti circula pe un astfel de drum noroios - cand sunt precipitatii, plin de gropi sau nori de praf, vara?! Niciun mijloc de transport nu vine pana aici din cauza asta! – spun oamenii. Ne pierdem serviciile, cei care facem naveta, vreo 50 de persoane. Lucram la diferite firme, in Curtici sau in Arad. Drumul este extrem de prost pe o anumita portiune, ce tine de Sofronea, si suntem pe cale sa ne pierdem serviciul pentru ca nimeni nu mai este dipsus sa plateasca ocolul pe care-l face masina ca sa nu se strice prin gropi. Noi trebuie sa ne gasim mijloace de transport... Unii si-au pierdut deja locul de munca!" Oamenii spun ca nu cunosc fata primarului sau a viceului, atat de "des" au venit sa le cunoasca pasurile. 
"Drumul a fost facut, cat de cat, la sfarsitul toamnei trecute, inainte de alegerile europarlamentare, cu ajutorul consilierului Buboiu Adrian, de fapt, cativa oameni de bine din Zimand care ne-au pus pietris si au nivelat drumul. Atat si nimic mai mult!"

Halta. 
O alta "minune" scoasa din iadul vietuirii la Utvinis. 
O placa pe care scrie "Halta Utvinis". Mai incolo, in camp, o cutie de tabla descoperita, stramba, inclinata de vant, " statia" in care se inghesuie oamenii, asteptand trenul. Unde merge trenul?! Pana la... Zimand, unde sa mearga?!, ca n-au alt mijloc de transport pe drumul ala mocirlos... Halta originara e caput, dar primaria nu s-a interesat, asa cum s-a facut in alte parti, cand CFR-ul a vandut ruina, localitatii. Halta a ramas in paragina "meteo", plus ciordelile de rigoare, vezi caramizi, geamuri, usi, etc. 
"Cand ploua, spune Vasile Gheorghiu, oamenii coboara sub podet!" Credeam ca doar soparle si sobolani de camp se pot ascunde acolo, dar iata ca si oamenii pot asta, daca vrea primaria.
Iluminatul. Drumul este prevazut cu stalpi de iluminat. „
"Mult mi-am mai batut gura sa avem si noi lumina-n sat! – spune acelasi Gheorghiu. Mergeam orbecaind 3,5 km pe jos, prin noroi si praf, pe-ntuneric"
Drumul spre Utvinis descurajeaza vizitatorii N-au fost cazuri de dat in cap, pentru ca oamenii se cunosc intre ei. Pana la urma, s-au pus becuri: un stalp da, altul, ba, cu felinarele prinse cu sarma sau doar proptite (in)stabil de stalpi. Blocurile nu au lumina stradala. Ar fi culmea.
Dispensarul s-a dispensat de Utvinis
Durere la propriu, durere la figurat. "Dispensarul nostru este la Zimand. Ca sa ajungi acolo, ori mergi pe jos, batran, femeie cu copil, bolnav fiind, ori cu... trenul!" 
"Medicul nostru de familie, Naghiu Paraschiva nu are nicio treaba cu noi. Ne-a spus din capul locului ca daca nu-i asiguram mijloc de trnasport, nu mai vine la noi. Pe tablita de la cabinet scrie, insa, ca in fiecare joi este la Utvinis! Veci n-am vazut-o pe-aici, motiv pentru care ne-am retras de la dansa, dar s-au retras multi si din Zimand, pentru ca nu este deloc interesata de pacienti! De anul trecut, am chemat alt medic de familie, dr. Danciu Maria, un medic sufletist care vine cu masina proprie pana la noi, in fiecare saptamana. La inceput, venea din casa in casa, apoi i-am gasit un loc in scoala. Dr. Naghiu a reclamat imediat asta la DSP, ca suntem consultati in conditii improprii si s-a oprit totul. Exista o cladire goala, de vreo 2-3 ani a fostei gradinite. Am cerut primarului sa se implice si sa ceara imobilul pentru a ne face un dispensar, ca medic am gasit.Tot ne promite de un car de vreme ca ne va ajuta, dar am ramas cu vorba-n vant! Cei de la ISJ au cerut ca primaria sa faca o cerere in acest sens - ca ne-am interesat! – si ne vor da cladirea, dar nu s-a facut nimic!" 
Pe buna dreptate, oamenii cer un dispensar, problema e foarte arzatoare de multa vreme si putea fi rezolvata demult, dar primariei nu i-a pasat de Utvinis.
Traiesti, mori, vii pe jos la Zimand, mergi cu taxi in Arad, chemi si platesti doctor la domciliu, treaba ta, cetatene din Zimand care ai votat actuala echipa administrativa a comunei, din care, iata, tu nu faci parte!
Copiii
"N-au loc de joaca! – spun parintii micilor cetateni din Utvinis. Unde sa mearga si ei sa se joace?! In fata blocului, de unde sunt mereu trimisi in alta parte, ca fac galagie sau prin padure... De ce primaria nu a fost in stare sa aloce niste bani si pentru un loc de joaca in Utvinis?!" 
Am vizitat scoala/gradinita. Frumos si curat. In curte, bancute si un labirint pentru cei mici. Din spatele gardului despartitor a navalit o herghelie de cai, retrasa urgent la vederea noastra – apartinand de ferma italianului, cel cu FerAgro. 
"Gradinita cea veche e goala, ne-au scos afara, desi nimeni nu a vazut vreodata cine este stapan in documentele cladirii!" – spune cea care face curatenie de zeci de ani in gradinita/scoala, Florica Ferenczi.
Parintii se confrunta si cu un alt necaz: "cica din cauza drumului prost care merge la Sofronea, o parte din drum, vreo 1,5 km care tine de Sofronea, masina nu va mai duce elevii din Utvinis la scoala! Copiii nostri, care urmaza ciclul gimanzial, clasele V-VIII, merg la Sofronea, dar primarul de aici a spus ca va vorbi cu directorul scolii din Sofronea sa nu-i mai primeasca! De ce bataia asta de joc?! Ai cui suntem de fapt, in afara zilelor de campanie electorala?!"
Biserica din Utvinis functioneaza sporadicBiserica
Utvinisenii au o bisericuta ingusta si lunga cat un depozit de ierbicide, ceea ce a si fost dupa ce n-a mai functionat ca... popicarie! 
Au aranjat-o din banii lor putini, dupa revolutie, asa cum au putut, facand-o frumoasa, rece si trista. 
"Parintele Bogatean din Arad, slujeste cu randul, o saptamana la Zimand, alta la Utvinis. Stim ca s-au dat ceva banuti de la consiliul judetean si pentru bisericuta noastra, dar parintele i-a dat la Zimand!" 
Am inteles ca nu e interesat deloc de ceata asta de enoriasi de la Utvinis, ca sunt saraci (?!). Biserica poarta un hram frumos "Izvorul Tamaduirii".
Un consilier caruia ii pasa!
Ar mai fi multe de spus, toate cu of
in fata! Ati auzit de Legea 247, printre altele?! 
Ei bine, in consiliul local Zimand nu s-a prea auzit de asta, nu s-a dat inca nimic, tinerii n-au nicio sansa, in schimb s-au vandut terenuri pe bani, desi Prefectura nu si-a dat avizul! 
Trei sute (300) de cereri ale tinerilor sunt piese de sertar, si vor fi, inca. 
Consilierul local Adrian Buboiu, singurul care s-a implicat activ in problemele comunitatii, inclusiv ale celor din Utvinis declara scarbit: "mi-e sila de ceea ce se intampla in aceasta primarie, unde nu se face nimic, in afara jocurilor de culise pentru campania electorala. De cate ori am vrut sa fac ceva, mi s-a reprosat ca fac campanie. Sunt initiatorul singurului proiect (!) privind construirea unei noi gradinite in Zimand, s-au dat bani de la guvern, aproape 2 miliarde pe care primaria le-a pierdut pentru ca nu i-a folosit in timp util! Alte proiecte nu exista!"
Primarul, plictisit
"Ei, nu-i chiar asa cum va spun cei de la Utvinis. Sunt mai multe de spus, dar nu-i momentul... Au drum bun, s-a facut anul trecut. Anul asta inca nu s-a votat bugetul, ca doar n-or vrea sa le fac drum din banii mei! Nu e destul de iluminat drumul? Acelasi iluminat e si pe drumul national, sa stiti! Dispensarul? Halta? Au halta!" (Ioan Kiss – primar Zimandul Nou). (in rest, "a, a, a..." etc.etc. etc.)
***
Utvinis, comuna Zimandul Nou – 48 de familii izolate de indiferenta primariei, un loc al altor 60 de familii – cazuri sociale, unde nimeni nu stie in ce conditii, casele, imobilele au ajuns in proprietatea omniprezentului "italian", in timp ce oamenii tremura si mor de frica ramanerii in drum, aproape toti in varsta.
Drum de noroi, halta in bataia vantului sau sub pod, gradinita inchisa cu japca de acelasi italian, iluminat ca-n codru, scolari in pericol de a nu mai fi primiti la scoala din Sofronea, medic de familie din alta comuna, batand matanii la fiecare usa, in locul celui "de-al casei", care a spus "nu" de la inceput. 
Vrei izolare, exil in plina comuna ce bate la portile Aradului?! 
Du-te, frate la Utvinis!

Felicia R.Gheorghe - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]