Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Marti, 11 martie 2008
Stirile TVA aici
  • Sesizare la CE

PDL doreste intubarea canalelor Muresel si IerPartidul Democrat Liberal va sesiza Comisia Europeana cu privire la indiferenta Ministerului Agriculturii din Romania cu privire la canalele Muresel si Ier. 
Dupa ce au sesizat de nenumarate ori autoritatile romanesti cu privire la situatia celor doua canale, aflate la doi pasi de centrul orasului, democrat- liberalii nu au primit decat un raspuns evaziv din partea autoritatilor din Romania. 
Partidul Democrat Liberal din Arad a cerut in repetate randuri Ministerului Agriculturii sa aloce fonduri pentru intubarea canalelor Muresel si Ier. 
Mai mult, democrat liberalii au strans anul trecut 5599 de semnaturi din partea aradenilor pentru a convinge autoritatile sa aloce bani pentru aceste lucrari. 
Numai ca, la 4 luni de la depunerea petitiei, Ministerul Agriculturii a dat un rapuns evaziv prin care arata ca aradenii sunt vinovati pentru poluarea canalelor. 
Suparati, democrat liberalii aradeni vor sesiza acum Comsia Europeana. 
Liderii locli ai Partidului Democrat Liberal spun ca autoritatile ar fi trebuit sa fie atente cu solicitarile celor aproape 6000 de aradeni care au semnat petitia depusa la Ministerul Agriculturii. 
Tot astazi, Partidul Democrat Liberal a prezentat un clasament al celor mai chiulangii consilieri de la sedintele Consliului Local. 
Potrivit datelor prezentate de acestia, locul 1 este ocupat de consilierul Dorel Popa, care din cele 84 de sedinte de Consliu Local din 2004 si pana in prezent a absentat la 37 de sedinte. 
Locul doi este ocupat Cristian Moisescu avand un numar de 20 de absente. 
La polul opus, cu numai cate o absenta sunt consilierii Valentin Paul Neamt si Kzister Kalman.

Vasile Obsitos - Televiziunea Arad

  • Zabrani - Mii de tone de praf si case crapate din cauza balastierelor! Unde este si ce spune legea?!

Casele din comuna Zabrani se crapa din cauza camioanelor care transporta balastDespre comuna Zabrani se poate spune ca este una dintre cele mai "calcate" teritorii privind autovehiculele de tonaj greu care vin la balastierele din zona.
Ani de zile, primarul Alexandru Siminaica s-a luptat cu morile de vant - reprezentate de institutiile carora s-a adresat cu numeroase adrese, doar-doar, situatia extrem de grava cu care se confrunta comuna va fi luata in seama. 
Locuitorii din Zabrani nu au avut parte, insa, decat de inghitirea a mii de tone de praf, mizerie, drumuri distruse si case crapate, zguduite din temelii. 
Presa a scris de fiecare data cand a fost sesizata, dar aceia care trebuiau sa ia masuri neintarziat, au ramas indiferenti, incalcand grav, infractional, legile existente.
Primarul comunei Zabrani, Alexandru Siminaica si-a inceput mandatul cu o problema pe care nu si-ar fi dorit-o nimeni - exploatarea balastierelor din imprejurimile localitatii. 
Ghinion, comuna Zabrani este inconjurata de balastiere, spatii de exploatare luate in calcul de mai multe firme aradene si timisorene. 
Primarul a fost primul care a luat atitudine ferma impotriva distrugerii localitatii prin aceste exploatari, in fapt, trecerea autovehiculelor de mare tonaj, incarcate cu pietris, chiar prin comuna. 
Am fost chemati de mai multe ori in Zabrani pentru a vedea dezastrul pe care-l lasa basculantele: "nu exista casa care sa nu aiba zidurile crapate, temelia lasata, strazile au devenit ulite inecate in praf. Oamenii nu-si pot aerisi locuintele din cauza prafului si zgomotului." 
Un fel de Copsa Mica in miniatura, comuna Zabrani... 
Siminaica ne-a aratat la primarie dosare intregi de documente care au parcurs traseul "du-te /vino" dintre expeditor si adresant si viceversa, vorba lui Caragiale. 
Din toate aceste comunicari, locuitorii au ramas cu casele crapate si praful gros innegrindu-le geamurile si... plamanii. 
Unde mai pui si faptul ca anumite firme din Timis care-si trimit basculantele la balastierele din imprejurimile acestei comune, vin - incredibil! - incarcate de gunoaie aduse din judetul vecin si le arunca la marginea localitatii aradene! 
Despre ororile acestor exploatari, in care victimele sunt bietii oameni - se poate scrie un tom, probabil. 
Primaria din Zabrani cauta solutii pentru remedierea situatiei Revoltator este faptul ca, desi primarul a facut sesizari cu duiumul atat catre Drumurile Judetene, Politia rutiera, Agentia pentru Protectia Mediului, Garda de mediu, toate aceste institutii care aveau un cuvant greu de spus in ceea ce se intampla, de atatia ani, in Zabrani - nu s-a luat nicio masura in acest sens, singurele raspunsuri primite de primarie fiind in doi peri, un fel pasare a pisicii moarte in curtea altuia. 
Localnicii au participat de nenumarate ori la sedintele de consiliu local si au cerut, insistent, consilierilor, primarului, sa faca ceva pentru salvarea localitatii!
"Vom gasi, pana la urma, o solutie!"
Care mai este situatia azi, aflam informatii de la primarul Siminaica. 
"Unele probleme s-au rezolvat, cele mai multe, insa, nu. Firma "Solana" a rezolvat, dupa ani de zile, problema transportului, astfel ca si-a construit o cale de acces care ocoleste localitatea Zabrani. In schimb, au ramas altele care ne calca, in continuare. Balastiera de la Paulis se intinde pe o suprafata de 28 ha si s-a vandut unor firme din Timis. Basculantele vin supraincarcate, ne zdrobesc drumurile si pleaca mai departe, desi nu au primit autorizatie din partea noastra de a ne traversa localitatea. Acum, dupa atata experienta adunata cu aceasta problema nenorocita, pot spune ca o parte din vina o au si Drumurile Judetene care ar fi putut lua masuri care sa vina in sprijinul localitatilor afectate de expoatarile la balastiere. De la firma „Solana” am primit sponsorizari care inseamna saci de ciment folositi de localnici in repararea casele distruse de aceste transporturi. Satul apartinator, Neudorf se confrunta cu firma de exploatare a lui Acatrinei, autovehiculele de tonaj greu venind de la Lipova, traversand comuna noastra, dupa care o iau prin Alunis, Aradul- Nou. Am facut si denivelari pe drumuri, in speranta unui trafic incetinit, dar, se pare ca masura nu a dat rezultate."
Interpelat pe aceasta problema, presedintele CJ, Iosif Matula a declarat ca "intr-adevar, sunt probleme deosebite in localitatile care se afla in apropierea balastierelor. Noi am procedat la metoda cantaririi, in momentul in care basculantele se aflau pe traseu, dar nu am realizat nimic; soferii au aflat de aceasta masura si nu au mai circulat. Vom gasi, in mod cert, insa, o masura care va da rezultate!"
Cu siguranta, atunci cand toate institutiile abilitate sa rezolve problema localitatilor afectate de exploatarea balastierelor isi vor uni fortele, oamenii vor avea parte de liniste si, in sfarsit, de aer curat si case cu ziduri intregi! 
Semnalul de alarma a fost dat de foarte multa vreme. 
Trebuie sa se ajunga la tot felul de interventii prin minister, presa si mass-media pe plan national ca sa se puna odata punct acestui dezastru?!

Felicia R.Gheorghe - Observator

  • Romani revoltati la vama Nagylak

Soferii de TIR sunt sicanati de vamesii de la NagylakSoferii de TIR spun ca s- au saturat sa fie in permanenta sicanati de vamesii maghiari.
Zeci de soferi de TIR- uri inmatriculate in Romania au fost opriti si amendati, duminica noaptea, la Nagylak, de vamesii maghiari.
Nemultumiti de faptul ca au fost sanctionati din motive pe care nu le inteleg, iar amenzile au fost foarte mari, cuantumul acestora fiind cuprins intre 400 si 3.600 de Euro, soferii sunt revoltati. 
Cu atat mai mult cu cat, pana la plata amenzii, legislatia din Ungaria prevede ca masina trebuie sechestrata. 
Sunt persoane care asteapta de o saptamana in vama maghiara, pentru a primi bani de la patron sa poata plati amenda.
"Pentru ca am fost in concediu medical, nu am putut sa prezint la control 11 diagrame si am depasit cu jumatate de ora timpul de mers, din cauza unui accident pe Valea Oltului, am primit o amenda de 1.600 de Euro, iar pentru ca tahograful nu era pe pozitia «ciocanele», alta amenda. In total trebuie sa platesc 3.600 de Euro. Stau aici de o saptamana, de lunea trecuta. Dorm in cabina si mananc si eu ce pot", povesteste Ion Ranete.
Opacitate totala
Oamenii se mai plang de faptul ca nu li se spune din ce motive sunt amendati, iar autoritatile maghiare refuza sa le puna la dispozitie actele in baza carora au fost aplicate sanctiunile. 
Astfel, nu stiu ce sa faca pentru a fi in regula.
Soferii povestesc ca unii sunt amendati pentru ca tahograful autotrenului stationat e pe pozitia "pat", altii pentru ca e pe pozitia "ciocanele" si astfel trebuie sa scoata din buzunare cate 1.600 de euro.
"Daca ii intrebam de ce ne amendeaza, ni se spune sa tacem, daca nu vrem sa mai platim inca o amenda. Am stat toata noaptea in vama si am vazut cum se urca in cabinele soferilor turci, inchid usa, discuta ce discuta si le dau drumul sa plece mai departe. Numai pe romani ii amendeaza", spune Stefan Cosma.
Gheorghe Hiloaga sustine, la randul sau, ca a fost sanctionat pentru ca, luandu- i locul unui coleg, nu a avut cum sa prezinte la control diagramele celui care conducea de obicei masina. 
"Isi bat efectiv joc de noi. Stau aici de trei zile, pentru ca nu pot pleca fara masina, dar asa nu se mai poate", spune Hiloaga.
Falimentati de amenzi
Angajatii firmelor de transport mai povestesc ca au vazut cum un sofer a fost lovit cu piciorul de un vames ungur, dupa ce a protestat fata de modul in care i s- a aplicat o amenda. 
Asta, dupa ce in prealabil lucratorul vamal a modificat pozitia tahografului pentru a- l putea sanctiona pe roman. 
Ei spun ca, astfel de controale, "abuzive si barbare" sunt la ordinea zilei la Nagylak.
In ceea ce- i priveste pe patroni, cei care de obicei trebuie sa plateasca amenzile, se plang ca, daca ungurii continua in acelasi fel, vor ajunge in pragul falimentului.
"Soferul meu, a primit doua amenzi consecutive in aceeasi zi. Nu se poate asa ceva. Nu am o firma mare, asa ca a trebuit sa merg, pe la cunoscuti sa fac rost de banii pentru a plati. La amenzi de 3.600 de Euro, riscam sa dam faliment", spune Marian Patrut, patronul unei societati din Giurgiu.

Lucian Serban - Adevarul

  • Retea de apa, cat tot bugetul comunei

Radu Lucian Blaga - primarul Buteniului vrea sa introduca apa potabila la CuiedLa ora actuala, unii dintre locuitorii satului Cuied mai folosesc apa rezultata in urma ploilor, pentru a o da la animale sau pentru spalat.
Introducerea retelei de apa, lucrare preconizata a incepe in cel mai scurt timp, va schimba radical acest aspect din viata celor peste 800 de locuitori ai satului.
Valoarea intregului proiect este de 24 de miliarde de lei vechi, ceea ce reprezinta nivelul bugetului local al intregii comune. 
"Introducerea retelei de apa reprezinta o prioritate pentru noi. De aceasta investitie, sustinuta din fonduri guvernamentale, vor putea beneficia cei aproape 900 de locuitori ai satului. Este o investitie importanta pentru locuitori, avand in vedere faptul ca unii dintre ei folosesc in gospodarie apa de ploaie sau de la burlan"
– ne spune Radu Lucian Blaga, primarul comunei Buteni
Aceasta retea va pleca din localitatea Hodis, parcurgand o distanta de sase kilometri, dupa care va urma reteaua stradala din Cuied, care ajunge la aproximativ sapte kilometri. 
"Investitia este foarte mare, iar documentatiile tehnice sunt finalizate, urmand ca in cel mai scurt timp sa demareze lucrarile propriu-zise" – completeaza edilul-sef.

Voicu Sida - Glasul Aradului

  • Parastas in memoria eroilor anticomunisti aradeni

Parastas in memoria eroilor anticomunisti aradeni la Catedrala VecheDuminica, 09.03.08, la vechea Catedrala Ortodoxa, a avut loc parastasul celor ce au opus rezistenta cumplitului regim comunist, regim ai caror reprezentanti se afla  inca in primele randuri ale profitorilor de azi sau consuma linistiti o buna parte din fondurile de pensii, in dauna celor multi si saraci.
Citirea sutelor de prenume ale victimelor aradene ale bolsevismului securist, intre care multi preoti si capi ai bisericii, ostenind trei preoti din soborul care a oficiat slujba, ne-a amintit de un un mare ziarist aradean care scria nu demult, fara pic de jena, ca acei opozanti au fost doar cativa "neadaptati".
Din cei "cativa", doar incarceratii pe perioade mai scurte sau mai lungi depasesc in judetul nostru cifra de 1700, iar cei executati sau morti in inchisorile comuniste, 118, dupa cum reiese din volumul "Luptatori si martiri ai rezistentei anticomuniste din Judetul Arad – 1945 – 1989" – semnat Corneliu Cornea.
Cei ce nu si-au precupetit viata pentru salvarea patriei, au fost intr-adevar mai putini decat cameleonii recrutati dintre cei mai neispraviti fii ai poporului.
Acesti indivizi maleabili, care erau capabili de a-si vinde mama si pruncul, s-au transformat rapid in ciocoi rosii de toate gradele, profitori ce au exploatat bietul popor roman, ajuns sub jugul unui regim de import ce l-a deposedat de bunurile cele mai elementare,  reusind  sa distruga economia (planificata), moralitatea si credinta romanilor, programand fortat pana si nasterile viitorilor aplaudaci.
Persoanele venite in numar apreciabil la aceasta slujba s-au rugat cu piosenie pentru sufletele nobile, care au uimit prin curajul lor, oameni care au relevat celor tacuti si umili ca o rezistenta este posibila, iar speranta de schimbare trebuia sa fie mereu treaza, speranta ce parea a se fi stins.
Acolo au fost supravietuitori ai caror bunici, parinti, soti sau copii au trecut prin suferinte umilitoare greu de inchipuit, multi ucisi si aruncati in gropi comune sau pur si simplu disparti fara urma.
Daca una dintre femeile, ce e prezenta de fiecare data, se roaga pentru sotul sau care a fost unul dintre demnii aparatori ai hotarelor tarii in al doilea razboi mondial, dar care nu a acceptat sa fie sluga bolsevicilor, si varsand lacrimi mai amare pentru fiul sau ucis miseleste de securitate in floarea varstei, mai sunt altii care aprind de fiecare data mai multe lumanari.
Cei din aparatul comunisto-securist, vanzatori de tara, nu au stiut niciodata ce e mila si omenia.
Imensa durere, ecou al deceniilor de robie comunista, trebuie sa o ostoim prin ruga cu respect pentru linistea sufletelor celor sacrificati, iar pentru opresori: "Asa sa-i ajute Dumnezeu !"

Hugo Hauptmann – Virtual Arad


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]