Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Vineri, 11 iulie 2008
Stirile TVA aici
  • Niciun ban pentru reabilitari

Seminar ULALASeminarul de miercuri a scos in evidenta lipsa de colaborare dintre autoritatile locale si MDLPL.
Zeci de reprezentanti ai asociatilor de proprietari din Arad au venit, ieri, la seminarul oraganizat de Uniunea Locala a Asociatilor Locative Arad (ULALA) si Liga Asociatiilor de Proprietari Habitat pe tema reabilitarii termice a blocurilor de locuinte.
Printre invitati s-au numarat viceprimarul Ovidiu Marian, Gheorghe Stanescu, vicepresedintele Ligii Habitat si Petrica Vasilescu, consilier in cadrul Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintei (MDLPL).
Invitat sa ia cuvantul, imediat dupa deschiderea dezbaterilor, Vasilescu a reusit sa creeze o atmosfera tensionata in sala, atunci cand a sustinut ca Primaria Arad nu a facut nicio solicitare pentru ca blocurile de aici sa fie incluse in programul de reabilitare termica a locuintelor.
"Singura data cand Primaria Arad ne- a solicitat ceva a fost in 2006, pentru sase blocuri de pe strada Ineu si  opt de pe strada Lipova. In 15 septembrie am trimis o adresa prin care solicitam acordul proprietarilor si lista de prioritati la blocurile respective. Nu am primit nimic.
Anul acesta am cerut din nou o lista de solicitari, cu acceptul proprietarilor, deoarece in cazul in care proiectul inceput este abandonat, asociatiile de proprietari vor trebui sa suporte cheltuielile cu proiectul si cele legate de audit. In conditiile in care Primaria, care este coordonatorul proiectului nu a dat curs solicitarilor noastre nu am avum cum sa alocam bani pentru reabilitarea blocurilor din Arad, astfel incat, in momentul de fata nu aveti niciun bloc reabilitat in cadrul acestui program",
a declarat Petrica Vasilescu.
Dorina Lupse, presedintele ULALA, a tinut sa precizeze ca sapte asociatii de proprietari s-au inscris in program in 2006, nu mai putin de 72 in 2007 iar in 2008, pana la 1 iulie, au fost depuse patru dosare.

L.S.- Jurnal aradean

  • Nati Meir, in puscaria din Arad

Naty Meir a vizitat penitenciarul AradDeputatul independent s-a intalnit, astazi, cu opt detinuti si conducerea Penitenciarului de Maxima Siguranta Arad (PMS), in urma unor scrisori in care cativa puscariasi reclamau "tortura fizica si psihica".
Directorul Penitenciarului este acuzat ca are "o conduita inadecvata functiei pe care o detine si un comportament de-a dreptul ostil, ca recurge la practici inumane cu o adevarata placere, participand personal la maltratarea unor detinuti"
Acuzatiile mai vizeaza furt din hrana detinutilor sau "otravirea acestora cu hrana expirata".
"Mi s-a spus ca acum doua luni un detinut s-a spanzurat, iar detinutii mi-au spus ca aceasta ar fi fost instigat de un gardian, care i-ar fi spus ca <>.Cu o noapte inainte de a se sinucide, detinutul ar fi fost batut crunt", a precizat Meir, in cadrul unei conferinte de presa.
Deputatul, care face parte din Comisia pentru drepturile omului, culte si problemele minoritatilor nationale, a mai spus ca "eu asa ceva inca nu am vazut si nu am auzit. Am trei ani si jumatate de experienta cu penitenciarele din Romania. E un penitenciar frumos, arata bine, dar cu bataile astea eu nu am inteles. (...) Cred ca aici este ceva la mijloc".
Nati Meir a anuntat ca, saptamana viitoare, va sesiza Parchetul General. 
Prezent la conferinta de presa, directorul penitenciarului, Dan Halchin, a negat acuzatiile.
"Nu poti sa bati un detinut fara se te vada foarte multa lume (este vorba de configuratia inchisorii, legea de executare a pedepselor – n.r.). Este de notorietate faptul ca detinutii inventeaza, fabuleaza. (...) Consider ca stiu ce se intampla in inchisoarea pe care o conduc si sunt sigur ca nimic nu este adevarat. Detinutii care reclama sunt cunoscuti ca fiind mai dificili, au fost condamnati pentru infractiuni grave", a declarat Dan Halchin.

Alex Negru - Evenimentul Zilei

  • Filarmonica din Arad se transforma in "birt dansant", spune fostul director

Fostul director al Filarmonicii aradene Eliodor Rau este nemultumit de starea actuala a salii de concerteDirector al Filarmonicii din Arad in anii 1970, Eliodor Rau, s-a aratat in numeroase randuri nemultumit de modificarile pe care le sufera renumita sala de concerte, care dateaza de pe vremea autoritatilor maghiare. 
"Pentru ca aceasta sala era total neprelucrata, a fost nevoie de unele imbunatatiri acustice, care sa ii atenueze din ecou. Ca director si muzician, am fost insarcinat cu aceasta operatiune de mare importanta si risc. Pentru a evita orice greseala, am chemat in anul 1979 pe prof. Necsulea, seful catedrei de acustica de la Politehnica din Bucuresti, expertul care a remediat multe sali din tara si strainatate".
Se pare ca operatiunea s-a bucurat de succes, de vreme ce aceasta sala din Arad a fost declarata drept cea mai buna din tara din punct de vedere al acusticii. 
Eliodor Rau insa continua: "Astazi, cand ne-am eliberat de chingile mediocritatii comuniste si cand specialistul a intrat, sau cel putin am crezut ca a intrat in zona de respect ce i se cuvine, Primaria Aradului si-a propus sa transforme aceasta minune a acusticii muzicale europene in <birt dansant>, pentru care amenajarile acustice urmeaza a fi dezafectate".
Batranul director deplange faptul ca nu exista un dialog intre institutie si fostii sai angajati, care ar putea veni cu sugestii referitoare nu numai la activitatea muzicala, ci si la amenajarea salii.

Dana Mirea - Observator

  • Baza moderna

UAV dispune de una din cele mai moderne baze materialeUniversitatea "Aurel Vlaicu" se poate lauda cu una dintre cele mai moderne baze materiale din tsara.
Suprafata totala a spatiilor de curs, a laboratoarelor dar si cantina sau caminul studentesc este de peste 3 hectare si jumatate.
Investitiile au fost realizate in ultimii 8 ani, timp in care universitatea a reusit sa creasca numarul de studenti de la 2000 la peste 15000.
In ultimii 8 ani, Universitatea "Aurel Vlaicu" din Arad a reusit sa creasca baza materiala cu 14 cladiri in Arad.
Cea mai mare parte a imobilelor sunt in centrul orasului dar si in Micalaca, unde universitatea de stat aradeana a contruit una dintre cele mai moderne cladiri din tara.
Prin fondurile atrase, universitatea a reusit sa puna la punct laboartoare care mai pot fi gasite doar la marile universitati din vestul europei sau in statele unite.
Pentru a administra cat mai bine baza materiala pe care o are, Universitatea "Aurel Vlaicu" are un director general administrativ.
Acesta este Mircea Pavel, fost director al Societatii Astra Vagoane pana in anul 2000 iar mai apoi director general al Administratiei Zonei Libere Curtici Arad.
Si in perioada urmatoarea Universitatea "Aurel Vlaicu" vrea sa atraga fonduri pentru a dezvolta baza materiala actuala astfel incat, studentii care invata aici sa beneficieze de cele mai bune conditii de studiu.

Vasile Blidar - Televiziunea Arad

  • De la Austro-Ungaria la Romania post-proletara - Un castel medieval resuscitat

Castelul Sofronea isi vrea imaginea de odinioaraDrumul pare lung… desi este vorba de doar cativa kilometri, de la Arad pana la Sofronea parca ar trece o eternitate. 
Prea multe gropi adanci, una langa alta, parca ar face tot posibilul ca oamenii sa nu mai ajunga la acea minunatie arhitectonica cunoscuta (de foarte putina lume, din pacate) drept Castelul de la Sofronea... 
Da, ati citit bine, este vorba de un castel, pana ieri, uitat si de istorie. 
Insa a aparut "un conte de vita noua" pentru a readuce impozanta cladire in lumina reflectoarelor!
Ori de cate ori aducem vorba de Sofronea, ne gandim la apa termala, la fostul abator, nicidecum ca in aceasta comuna ne-am putea intalni cu... epoca medievala. 
Undeva in partea stanga a soselei, in zona limitrofa a localitatii, ni se dezvaluie silueta unei cladiri cu iz istoric. 
Cu cat ne apropiem, ne dam seama ca e vorba de un castel din secolul XIX si, desi se afla in curs de reabilitare, ne asteptam ca un curtean batran sa ne astepte in prag, sa ne ia fraul celor circa 100 de cai (putere, dupa vremurile moderne pe care le traim) si sa-i parcheze in zona fostelor grajduri nobiliare.
Drumul, pe alocuri peticit cu asfalt, ne ajuta sa intram in atmosfera antebelica. 
Norii de praf lasati in urma se combina cu mirosul greu, lasat de animale. 
Uitam de tot, ne dresam papilele olfactive si admiram silueta zvelta a vechii cladiri. 
Rigurozitatea prusaca respira prin fiecare bolta, prin fiecare arcada sau prin fiecare stalp de la balustrada, spre meritul celui care a pornit sa restaureze intocmai castelul. 
Este vorba de Daniel Negrea, un conte de vita noua...
Om in haina de conte
Cu fata brazdata de riduri si mainile muncite, zambet cald si sincer, Daniel Negrea si-a castigat prestigiul de care acum se bucura, prin propria munca.
Desi a cunoscut succesul, nu a uitat sa fie si "om" cu cei din jur. 
Prima impresie de care am avut parte, atunci cand l-am vazut, e ca vine un domn sa ne intrebe pe cine asteptam. 
L-am prins cum nici nu se putea mai bine. Muncea, cot la cot cu copiii sai si cu profesionistii, la reconstructia Castelului de la Sofronea. 
Daniel Negrea este preocupat de restaurarea Castelului Sofronea Urcat pe schele, nu fugea de munca grea, doar pentru ca ar putea fi altii care sa lucreze pentru el.
Castelul de la Sofronea, una dintre bijuteriile judetului Arad
"Sunt primul roman care restaureaza un patrimoniu austro – ungar. Castelul acesta are nevoie de reparatii capitale, pentru a redeveni ce a fost odata. Cand l-am preluat, aproape ca pasteau oile inauntru. Acum interiorul e restaurat aproape in intregime, pastrand modelul initial"... asa a inceput proprietarul castelului sa ne povesteasca mai multe despre acest "strajer "al istoriei. 
Astfel, am aflat de constructie, realizata in stil Seccesion, in anul 1889, dupa modelul castelului de la Hunedoara. 
Castelul de la Sofronea se gaseste pe lista monumentelor istorice. 
De asemenea, este asezat in mijlocul unui parc de arbori seculari, ce a apartinut familiei baronului Purgly (principalii sponsori la ridicarea Bisericii Evanghelice din Arad. In anul 1922, baroneasa se sinucide si este inmormantata in spatele castelului).
Statul roman intra in posesie prin exproprierea familiei baronului. 
Dupa 1950, la Castel se instaleaza C.A.P., care lasa spre degradare totul. In 1995, Fundatia Humanitas gaseste aici o ruina. 
Cumpara constructii, concesioneaza teren, foreaza sonda, construieste bazinele cu apa termala, alei betonate, rampa, dusuri, planteaza sute de arbori si arbusti, incepe reabilitarea si restaurarea castelului, a anexelor, realizand una din cele mai cautate zone de agrement a judetului Arad.
"Cladirea este frumoasa, vopsita in ocru, are lemnaria veche. Inauntru inca mai facem lucrari, dar scara mare, din lemn, ce porneste din holul de primire, a fost refacuta in totalitate. Avem foarte mult de lucru si in exterior, dar suntem dependenti de vreme. Atunci cand este soare si cald, restauram fatada castelului. Atunci cand ploua, ne mutam cu lucrul in interior. Avem planuri marete si nu renuntam pana nu le vedem finalizate", spune, plin de optimism, acelasi Daniel Negrea.
***
Deloc paradoxal, proprietarul castelului s-a facut remarcat prin foarte multe alte lucruri, majoritatea filantropice. 
Are o fundatie umanitara numita Humanitas – "Gura Popii", infiintata in anul 1986, iar fondurile sunt destinate copiilor orfani sau cu dificultati si batranilor saraci sau bolnavi. 
"In fundatie avem voluntari din absolut toate ramurile posibile. Cei care sunt manati de gesturi caritabile, sunt bine-veniti" 
Desi foarte ocupat, are timp sa se ocupe si de restaurarea castelului, dar si de doleantele oamenilor pe care ii are alaturi. 
Prin urmare, inainte de a fi "conte" sau presedinte al fundatiei caritabile, este om. 
Astfel incat, fiind sub mana lui Daniel Negrea, cu siguranta Castelul de la Sofronea isi va deschide cat de curand portile pentru un nou bal nobiliar, cu iz prusac. 
Wilkomenn!

Elena Rusu - Glasul aradului


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]