Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Marti, 12 februarie 2008
Stirile TVA aici
  • Oferte de neacceptat

Directorul CET Arad - Lucian Barniciu nu este de acord cu oferta investitorilorCET a fost ofertat de 12 investitori, in chestiunea energiei alternative, insa variantele au fost refuzate.
Roiesc investitorii, dar Primaria Arad si CET nu au ales inca nici o oferta pentru ca acestea nu au fost considerate viabile pentru centrala electrica de termoficare din oras.
Municipalitatea a primit 12 oferte de la diferite firme in vederea asocierii "in scopul implementarii de noi sisteme de producere a energiei termice", insa, potrivit directorului Lucian Barniciu, cele mai multe din acestea s- au dovedit a fi fie imposibil de pus in aplicare in municipiu, fie facute de firme care nu pot fi luate in seama.
"Primaria a organizat o selectie de oferte, dar, din pacate, pana la aceasta ora nu a fost selectata nici una; nu au fost la nivelul care sa se poata pune in aplicare. Au venit 12 investitori care au prezentat diferite proiecte (pe lemne, pe deseuri), insa cateva nu se pot aplica in Arad", a declarat Lucian Barniciu, directorul CET Arad, la momentul dezbaterii publice pe tema proiectului privind cresterea tarifelor la energia termica livrata populatiei.
Consilierul judetean Iosif Duka le- a propus celor de la CET sa se gandeasca mult mai serios la producerea energiei termice din gunoi, in conditiile in care Aradul va deveni, conform legilor europene, locul in care se va aduce intreg gunoiul din judet, iar deseurile sunt o materie prima care nu este amenintata cu pericolul de a disparea.
Lucian Barniciu s- a aratat de acord cu ideea propusa de ales, sustinand ca a vizitat un astfel de centru chiar in Paris. 
Managerul a punctat insa faptul ca "aceasta inseamna investitii, bani multi".

Adriana Barbu - Adevarul

  • Comunicat de presa

Organizatia municipala a PSD sustine demersurile sindicatelor - precizeaza presedintele Dorel CaprarOrganizatia Municipala PSD Arad sustine demersurile sindicatelor in vederea alocarii de la Bugetul Local al Municipiului Arad a sumelor necesare acordarii tichetelor cadou pentru salariatii din invatamantul preuniversitar de stat. 
Conducerea Sindicatului Liber din Invatamant (SLI Arad) a cerut Executivului local alocarea sumei de 35 de miliarde de lei pentru acoperirea contravalorii tichetelor cadou pentru toti salariatii din invatamant – aproximativ 2800 de angajati – acordarea tichetelor urmand sa se realizeze pe parcursul anului 2008 in trei etape. 
Astfel, profesorii dar si personalul auxiliar ar urma sa beneficieze de tichete in valoare de 1200 de lei care le vor fi acordate de 8 Martie (200 lei), de Sfintele Pasti (500 lei) si de Craciun (500 lei). 
In 2007, Primaria Municipiului Arad nu a acordat nici un tichet cadou salariatilor din invatamant iar in 2008 – an electoral – este prevazuta in proiectul de buget suma necesara acordarii de tichete in valoare totala de 200 lei, distribuite in doua etape, de Pasti si de Craciun. 
"Daca la finele anului trecut se punea problema legalitatii acordarii acestor drepturi salariatilor din invatamant, iata ca in 2008 Executivul nu mai contesta prevederile Legii 193/2006 incluzand in buget valoarea tichetelor in cuantum de 200 de lei pentru fiecare angajat. Avand in vedere insa dificultatile financiare cu care se confrunta cadrele didactice, salarizarea necorespunzatoare si conditiile dificile de munca, suntem nevoiti sa le fim alaturi si sa solicitam amendarea proiectului de buget in sensul alocarii sumei de 35 de miliarde de lei pentru aceste cheltuieli de personal, astfel incat fiecare salariat din educatie sa beneficieze, in 2008, de tichete in valoare totala de 1200 lei. Nu este o suma care sa sperie pe cineva iar daca ne gandim mai bine, 1200 de lei reprezinta in fond un salariu acceptabil in conditiile actuale de viata. Sa acorzi profesorilor acesti bani poate fi o decizie mai inteleapta si mai benefica pe termen mediu si lung decat sa schimbi cativa km de borduri sau sa montezi cateva semafoare. La fel cum nici un moft al primarului nu s-a lovit de lipsa resurselor financiare, tot asa va trebui sa fie identificate si sumele necesare acordarii tichetelor cadou prevazute de L193/2006", declara presedintele Organizatiei Municipale PSD Arad, consilierul judetean Dorel Caprar. 
Acesta considera inadmisibil modul in care administratia municipiului a inteles sa aplice Legea 193, in contextul in care dascalii din judet au avut "sansa unor primari care desi sunt mai saraci – cu bugete de ordinul catorva miliarde – sunt bine intentionati si inteleg necesitatea acordarii acestor drepturi cadrelor didactice."

Biroul de Presa al PSD Arad

  • Dor de... duca

Scumpirea gazelor in miezul iernii se rasfrange si asupra aradenilorFaptul ca noi romanii nu prea stim sa ne gestionam interesele ne face sa tragem ponoase care, de cele mai multe ori, se rasfrang asupra oamenilor ce n-au nici o vina ca aceasta clasa politica imbatranita si uzata moral dar si care fuge de fantoma trecutului, fantoma rosie ce inca ii mai bantuie pe multi dintre cei care stau la masa unde se fac cartile destinului tarii, nu este capabila sa vada intai interesele imediate ale tarii si abia apoi "biciul" trecutului. 
Asa se face ca acum in miez de iarna preturile la gazele naturale se maresc din nou, cu mult peste puterile de suportabilitate ale romanilor. 
Dar ce conteaza atunci cand este vorba de rusi, nu, dusmanul de moarte al poporului nostru. 
Desi daca stau bine si ma gandesc cred ca totusi cel mai mare dusman al poporului roman sunt chiar romanii, asa cum spunea si bietul Paler. 
Politica noastra fata de statele fostei Uniuni Sovietice ne aduce in pragul sa platim pretul gazelor naturale la aproape cele mai mari tarife din Europa. 
Si sa nu omitem faptul ca odata cu scumpirea gazelor vor salta mai mult sau mai putin sensibil si celelalte preturi. 
Cu toate acestea guvernantii ne spun ca preturile nu vor suferi modificari. 
Cor de rasete, chiar rasete cu lacrimi urmate peste putine zile, dupa data de 1 februarie, de un cor de plansete in care protagonisti vor fi toti cei care (inca) mai traiesc in tara asta. 
Unde esti tu, Caragiale...

Sorin Ghilea - Glasul Aradului

  • Frumuseni – una dintre putinele comune aradene care are strategie de dezvoltare durabila!
Primarul Frumuseniului - Mircea Mares este mandru de realizari

Frumuseniul a devenit comuna cu patru ani in urma. Mircea Mares este primul primar al comunei. 
Cu toate ca este "tanar", Frumuseniul se dezvolta bine, reusind sa acceseze bani multi de la guvern si din alte surse care finanteaza lucrari de constructii, renovari sau modernizari.
Primarul Mircea Mares se poate mandri cu ce a realizat impreuna cu echipa lui de consilieri. 
Ne-a expus cateva dintre realizarile lui si proiecte pe care vrea sa le demareze (si finalizeze) anul acesta.
Unul dintre proiectele majore ale primarul Mares este renovarea si modernizarea Scolii din Frumuseni. 
Intreaga cladire a fost dotata cu termopane, inclusiv usile interioare. Acum se munceste la modernizarea grupului sanitar. 
Directorul Scolii din Frumuseni, Dinu Zebreniuc, ne-a spus ca "in scoala s-au facut investitii atat in dotarile materiale, aproape un miliard de lei vechi pentru laboratorul de informatica, cat si in cladire, renovarea acesteia plus incalzirea centrala a scolii costand peste doua miliarde de lei vechi".
Lucru rar in judet, Frumuseniul are toate strazile pietruite, si nu numai in centrul comunei, ci si in satul apartinator Alunis. 
"Acum se poate circula pe oricare strada din localitate in conditii bune," ne-a declarat primarul Mares.
Anul care a trecut au fost demarate mai multe proiecte pentru Frumuseni si Alunis. 
Un proiect important pentru oamenii din localitate este cel pentru apa-canal, care a fost finantat din bani veniti de la Uniunea Europeana. 
A inceput introducerea retelei de apa in localitate iar anul acesta se incearca extinderea retelei in toata comuna. 
S-a facut un studiu de fezabilitate pentru construirea unor noi cladiri pentru invatamantul din Alunis (o scoala si o gradinita) si s-a finalizat un studiu de fezabilitate pentru modernizarea aleilor pietonale din Frumuseni. 
Si scoala generala din Frumuseni a beneficiat de finantare consistenta Tot anul care a trecut a fost realizata documentatia pentru distribuirea terenurilor pentru locuinte, tinerilor din localitate. 
Primarul Mares ne-a spus ca in curad va incepe impartirea pamantului celor care au depus dosare pentru a primi loc de casa. 
In 2007 a mai fost realizata si o strategie pentru dezvoltarea durabila a comunei Frumuseni. 
"Nu foarte multa lume se poate lauda cu aceasta strategie pentru dezvoltare durabila. Noi suntem una dintre putinele localitati ale judetului care a realizat asa ceva," ne-a declarat Mircea Mares, primarul din Frumuseni.
In materie de sport, consiliul local sprijina financiar echipa de fotbal a satului apartinator Alunis.
Pentru anul 2008 primaria are planuri mari. 
In primul rand se vrea finalizarea proiectelor deja incepute dar si aducerea de noi bani din fonduri guvernamentale si europene. 
Unul dintre proiectele majore este construirea unei noi gradinite cu program prelungit, alt proiect important este atragerea de investitori in comuna, aducand astfel bani la bugetul local dar si creand noi locuri de munca pentru populatie. 
Totodata se vrea terminarea lucrarilor incepute deja la terenul din fotbal din Frumuseni. 
"Am lucrat deja la terenul de fotbal. Mai trebuie sa facem niste finisaje si sa imprejmuim locul cu gard. Terenul este gata. Ne mai trebuie doar echipa de fotbal. Dar o sa facem si echipa anul acesta..." spune primarul.
Intrebat daca in localitate sunt probleme in privinta somajului, Mircea Mares raspunde scurt si la obiect: "Nu. Nu ne confruntam cu vreo problema in aceasta privinta. Rata maxima a somajului la noi este de unu la suta." 
Nici cu persoanele de la ajutor social nu sunt probleme. Sunt inscrise sase persoane care presteaza ore de munca pentru ajutorul social. 
Mai sunt in plus inca alte cateva zeci de persoane, insa acestea, dupa cum spune primarul Mircea Mares, sunt persoane batrane sau bolnave, care nu pot sa munceasca, si chiar au nevoie de banii dati de stat.

Alin Gherasim - Observator

  • Aradul muzical – Noutati la Filarmonica

Violonistul compozitor Marijn Simons si-a prezentat lucrarea proprieSala mare a Filarmonicii, unde a ramas si loc pentru dans, desi nu ar fi fost cazul, a gazduit in prima joi a lunii februarie un concert ce poate fi considerat o mare reusita.
Vlad Conta, care si-a inceput cariera muzicala ca pianist, imbratisand-o pe cea de sef de orchestra incepand cu 1982, primit totdeauna la Arad ca om de seama al casei (ca si regretatul sau tata), a colaborat de data aceasta cu Karina Sabac, reprezentand acum Olanda, dar plecata de la noi si avand deja o activitate semnificativa pe plan international.
Concertul in la minor pentru pian si orchestra de Robert Schumann a avut parte de o interpretare care a captat atentia auditorilor pe tot parcursul sau. Unitatea de conceptie, relizata datorita unei bune stapaniri a tehnicii pianistce a solistei, maleabilitatea ei infratita cu cea a orchestrei condusa de Vlad Conta, a creat un discurs monolit, acaparant, plastic, plin de expresivitate. Totodata interpretii au dat senzatia de noutate a unei capodopere atat de cunoscute, ce a capatat astfel un plus de prospetime, demers rasplatit din plin de aplauzele asitentei.
Marijn Simons, tot din Olanda, violonist de marca si compozitor (concerte pentru vioara, vioara si marimba, doua piane, trombon, unul pentru orchestra de coarde, simfonii, un balet, muzica de camera) si-a prezentat o lucrare proprie, Concertul pentru vioara nr. 2, op 19a, din seria de concerte "Secret Notes,".
Tanarul solist (26 de ani), avand alaturi orchestra lui Vlad Conta, imbogatita cu sonoritati de bandoneon (Sorin Dogariu la orga) si o partida amplificata de percutie, au captat auditorii cu complexul flux sonor, acaparant, plin de culoare. 
Solistul creator ne atrasese atentia in prealabil (si prin programul de sala) asupra mozaicului sonor in legatura cu "tonalitatile sonore specifice cu o stratificare polifonica" ce dau nastere unei "lupte inversunate pentru suprematie muzicala", asadar un dramatism ilustrat de ritmuri si timbre ce vin din complexul lumii sonore moderne. 
De notat ar fi momentele cand sonoritatile viorii soliste au fost absorbite de masa sonora a orchestrei, in acele momente cand se implicau si partidele de cordari din registrul inalt.
Partea a doua a lucrarii a adus o individualitate cu totul aparte, realizandu-se o tensiune interioara persistenta, reflectare a celei din realitatea complexei vieti moderne, ducandu-ne cu gandul la cea dintr-un megalopolis.
A treia miscare in care virtuozitatea isi da mana cu expresia luminoasa, pregnanta, a incheiat aceasta complexa lucrare, primita cu caldura de melomanii aradeni, aspect demn de notat, cand e vorba de o creatie a zilelor noastre.
Orchestra condusa de Vlad Conta a creat o varianta vie, dominatoare a unei lucrari care mai demult facea sali pline la Arad, Simfonia a V-a in do minor de Ludwig van Beethoven. 
Allegro-ul initial, drama sonora unica prin structura sa, "o piramida muzicala ce intrunta timpul", care a fost realizata de orchestra intr-un tempo alert, statornicit deja de decenii, a reusit sa capteze auditorii. Variatiunile celei de-a doua miscari au tinut cu sufletul la gura pe cei prezenti cu bogatia de nuante si jocul multicolor de timbre, relevandu-se caracterul imnic, liric, festiv, ca si momentele de grava meditaite.
Partea a III-a, a fost construita conform intentiilor autorului ca epilog al zbuciumului din prima miscare si totodata ca prolog al triumfului final, pentru ca inchegarea partii ultime sa justifice acele cuvinte sintetizatoare: "De la intuneric spre lumina".
Receptarea de catre melomanii aradeni a acestei variante interpretative ne aminteste de referintele dintr-o cronica a lui Robert Schmann (1841): "…..(Simfonia a V-a) isi exercita in mod constant forta ei asupra tuturor varstelor…trezind admiratie. Ea va rasuna inca dupa secole, cu siguranta atata vreme cat exista lumea si o muzica".

Hugo Hauptmann - Virtual Arad
***
Miercuri, 13.02.08, orele 19, in Sala mica a Filarmonicii
CANDLELIGHT SOIREE de Ziua Indragostitilor
Muzica si poezie romantica interpretata de:
Bernadette Sara, Constantin Talmaciu, Carmen Butariu, Zoltan Lovas


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]