Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Miercuri, 13 februarie 2008
Stirile TVA aici
  • Fara precedent in Arad: consilierii – sfatuiti sa isi retraga amendamentele, ca sa nu dezechilibreze bugetul!

Consilierii locali vor reduce amendamenteleSedinta de ieri a Consiliului Local Municipal a scos in evidenta pe de o parte situatia grava in care se afla bugetul, din cauza imprumuturilor mari ale orasului, iar pe de alta parte, in opinia lui Coloman Edeleni, cheltuielile pe care Gheorghe Falca le-ar folosi in interes electoral. 
Si aici a facut referire la cele 500 de milioane de lei vechi rezervate pentru vizitarea Primariei, la cele 30 de milioane care vor fi cheltuite pentru paza lui Falca, pentru cele 30 de milioane pentru inchirierea de spatii, in total 700 de milioane pentru intalnirile cu cetatenii. 
La care se adauga 500 de milioane pentru organizarea Targului de Locuinte. 
Aici a venit cu o propunere: daca firmele tot isi fac reclama in felul asta, atunci sa se stabileasca o taxa de participare.
Tot Edeleni a remarcat ca scumpirea gigacaloriei este nejustificata, in conditiile in care unii colegi ai sai, care fac parte din AGA Centralei Electrice de Termoficare, vor primi 638 de milioane de lei. 
El spune ca in conditiile acestea, nu se justifica situatia grava pe care Lucian Barniciu, directorul CET, incearca sa o ilustreze, sau "daca Centrala merge asa de prost, de ce sa le platim? Inseamna ca nu si-au facut treaba", a remarcat Edeleni. 
Gheorghe Schill insa, care venise cu un amendament din partea societatii civile, in care cerea amanarea scumpirii gigacaloriei pana la 1 mai, a renuntat la acesta, cand a aflat ca CET-ul se afla in criza. 
Nici CTP-ul nu a scapat de observatiile lui Coloman Edeleni, care s-a declarat nemultumit de pretul obtinut din vănzarea celor 200 de tone de sine de tramvai: "Trebuia sa vina o firma evaluatoare, nu sa ni se arunce praf in ochi!Comisia trebuia sa stabileasca un pret minim. Cand trebuie sa cumparam, platim de 3-4 ori mai mult. Cei de la CTP sa ne spuna cum a fost realizata licitatia". 
Radu Torsin, directorul Companiei de Transport, i-a oferit lamuriri: la licitatie au participat cinci firme din orase diferite, iar aceea care a avut pretul mai bun, a fost aleasa. 
Se pare ca pe acelasi pret CTP-ul achizitionase si el sine "semibune". 
Licitatia a fost anuntata in presa, iar banii ii revin Primariei.
Schill a venit cu o propunere, aceea de a creste pragul pana la care pensionarilor sa li se ofere gratuitate la transport: de la 600 de lei, la 650 de lei. 
Petru Tamas, directorul economic, i-a raspuns ca ar fi mai bine sa vina cu acest proiect peste o luna, oricum de la 1 aprilie se va aplica gratuitatea la pensionarii cu venituri sub 620 de lei. 
Asa ca din toamna se va putea interveni la aceasta masura.
Invatamantul a avut si el trei reprezentanti, care au cerut prime de cate 500 de lei pentru Paste si Craciun, si alte prime de 200 de lei, pentru ziua de
8 Martie. 
De asemenea, s-a solicitat suplimentarea sumei pentru tichetele cadou si pentru tichetele de masa. 
Tot ce au reusit profesorii sa obtina au fost 200 de lei pentru Paste, urmand ca in alta sedinta sa se discute si despre Craciun. 
Asadar va fi dublata suma initiala prevazuta pentru aceasta ocazie.
Ovidiu Marian a renuntat la proiectul sau care privea acordarea a 20.000 de lei pentru parohia Greco-Catolica, "pentru a nu dezechilibra bugetul".
Acelasi lucru i-a recomandat si lui Edeleni, care ceruse alocarea a 500.000 lei pentru constructia celor doua biserici, cea din zona UTA, cealalta din Micalaca. 
Primarul a amintit ca au fost acordate deja doua miliarde de lei vechi pentru biserici si ca nu este oportuna cresterea acestei sume.
Ioan Dolha a cerut si el un spatiu pentru Finante, spunand ca a fost deja identificat unul pe strada Lucian Blaga. 
"In loc de 700 de milioane pe an, ar plati 70 de miliarde pentru toata viata", dupa cum s-a exprimat Dolha. 
Desi consilierul dorea sa afle cand va avea loc aceasta schimbare de spatiu, Gheorghe Falca i-a spus ca abia dupa masuratori si evaluari se va putea realiza un studiu de fezabilitate, pentru a descoperi si posibilitatea crearii unor locuri de parcare.

Observator

  • Premiera romaneasca pe aeroport

Reprezentantii Rynanair s-au intalnit cu oficialitatile aradeneRyanair intra, pentru prima data in Romania, pe Aeroportul Arad cu o cursa spre Milano.
Premiera romaneasca la Arad: cea mai mare companie de lowcost din Europa, Ryanair, a decis sa patrunda pe piata romaneasca cu o prima cursa Arad-Milano.
Astazi, Michael Cawley, vicepresedintele companiei Ryanair, a descins pe aeroportul din Arad pentru a lansa aceasta cursa.
Evenimentul a fost marcat cum se cuvine: vicepresedintele Ryanair a venit la Arad cu un staff numeros si a facut o ampla prezentare a companiei, in timp ce presedintele CJA, Iosif Matula, si primarul Gheorghe Falca s- au grabit sa ia drumul aeroportului pentru a face si ei cateva precizari legate de dezvoltarea Aradului si reusita aeroportului.
Intentii
Zborurile Arad-Milano vor opera incepand din 1 aprilie. Vor exista trei curse pe saptamana, in zilele de luni, vineri si duminica.
Compania spera sa transporte in 2008, din Arad, 40 de mii de pasageri, iar daca cursa se va dovedi profitabila este posibil ca operatorul sa lanseze curse spre Paris, Londra, Roma sau Barcelona.

Adriana Barbu - Adevarul

  • Pensionarii exerseaza cozile...

La economat pensionarii asteapta rabdatori la coziIntr-una din zile am trecut, recunosc cu totul intamplator, pe langa un magazin de tip economat.
Situat in piata Avram Iancu, respectivul amplasament iti sare in ochi de la prima privire aruncata deoarece felul in care arata magazinul saracilor, cum mai este denumit, este deplorabil.
Si totusi de aici multi, chiar foarte multi pensionari isi cumpara de-ale gurii si tot aici este locul unde este lasata cea mai mare parte a pensiei de mizerie din care, din pacate, majoritatea celor care au muncit o viata sunt obligati sa traiasca.
Atunci cand intra marfa "proaspata" am vazut pensionari care stau la coada de la primele ore ale diminetii, mai bine spus se trezesc cu noaptea in cap si se aseaza la rand, ba chiar isi tin locul unul altuia, mai ceva ca in vremurile in care ghearele de pui erau la mare cautare, zgribuliti pe trotuar asteapta cu nerabdare sa puna mana pe o punga cu zahar, o sticla de apa minerala sau chiar o bucata de salam.
Toate la preturi bune si o calitate despre care prefer sa nu discut.
Tristi si obositi dupa o viata in care au cunoscut doar rabdari, acesti oropsiti ai soartei se bucura si considera drept o mare victorie daca ajung la rand si reusesc sa se intoarca acasa, precum cu un trofeu, cu ceea ce si-au propus sa cumpere atunci cand au plecat de acasa.
Sunt lucruri care pentru multi dintre noi trec neobservate dar sunt totusi realitati de care ne lovim daca deschidem bine ochii, realitati de zi cu zi.

Sorin Ghilea - Glasul Aradului

  • 100.000 de operatii fara bisturiu

Operatiile laparoscopice prezinta numeroase avantajeNumarul romanilor operati cu laparoscopul se va tripla in urmatorii trei ani datorita aparaturii performante care va ajunge in peste 40 de spitale.
Romanii care au nevoie de operat ii si ajung in spitalele de stat vor putea decide daca doresc interventii chirurgicale facute traditional, cu bisturiul, sau minim invaziv, cu laparoscopul. Acesta este un aparat prevazut cu mici tuburi, care se introduc in corp prin incizii minuscule.
Ministerul Sanatatii (MS) a cumparat 60 de seturi laparoscopice care au inceput deja sa fie trimise catre 42 de spitale din tara, printre care si unitati sanitare din Arad, Timisoara, Constanta, Targu-Mures, Iasi si Bucuresti. 
Specialistii estimeaza ca numarul operatiilor facute laparoscopic va creste de la 21.000 pe an la 100.000 peste trei ani. 
Operatiile facute cu ajutorul laparoscopului au avantajul ca sunt mai putin dureroase si scad durata perioadei de internare si recuperare, deoarece nu mai este nevoie de taieturi.
Doar 20% dintre romani se opereaza modern
Fata de celelalte tari din Uniunea Europeana, unde 50-60% din operatii sunt realizate cu ajutorul laparoscopului, in Romania doar 20% din operatii sunt minim invazive, spun specialistii.
"Aparatura de pana acum a fost cumparata fie cu ajutorul sponsorizarilor, fie prin universitati si capacitatea lor a fost mica. Numarul specialistilor a fost in crestere, dar, lucrand pe putine aparate, nu s-au putut dezvolta foarte mult", explica numarul mic al interventiilor minim invazive Mircea Beuran, presedintele Comisiei de Specialitati Chirurgicale din cadrul MS.
Specialistii in chirurgie apreciaza ca noile echipamente vor acoperi toate operatiile cu indicatie laparoscopica. 
"In urma unui studiu facut in spitale am aflat ca, anual, beneficiaza de operatii minim invazive 21.000 de pacienti. In trei ani, numarul va creste la 100.000", apreciaza Catalin Copaescu, secretarul general al Societatii Romane de Chirurgie Endoscopica.
Echipamentele pot inregistra operatia
Desi sustin ca pacientii au libertatea de a alege o operatie laparoscopica, medicii avertizeaza ca pot exista cazuri in care aceasta este contraindicata.
"De exemplu, o colecistectomie se poate realiza in 90% din cazuri laparoscopic. Insa, sunt situatii in care procesele inflamatorii sau unele malformatii anatomice nu ne pot lasa sa introducem laparoscopul si atunci este nevoie de operatie traditionala", mentioneaza Lazar Fulger, presedintele Asociatiei Romane de Chirurgie Endoscopica, care va monitoriza modul in care sunt folosite noile dispozitive laparoscopice.
Daca o trusa nu va fi folosita in cel putin 500 de operatii pe an, va fi redistribuita altor spitale, unde s-au facut mai multe interventii, sustin reprezentantii MS.
"Fiecare echipament de chirurgie laparoscopica are posibilitatea de a stoca date referitoare la pacient si operatie", explica ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu.
AVANTAJE
Spitalizare mai scurta, costuri reduse<
- Operatiile minim invazive, realizate cu ajutorul laparoscopului, sunt mai putin dureroase pentru pacient;
- Persoanele care sufera o asemenea interventie se recupereaza si mai rapid, durata de spitalizare reducandu-se, in medie, cu pana la trei zile;
- Datorita perioadei reduse de spitalizare, costul unei operatii laparoscopice poate fi si de doua ori mai mic decat al unei operatii obisnuite. 
"La 100.000 de pacienti, spitalul face o economie de 15 milioane de euro, in conditiile in care pe toate cele 60 de seturi s-au investit sapte milioane euro", a declarat ministrul Eugen Nicolaescu.

Ionela Croitorescu - Evenimentul Zilei

  • Comunicat de presa

Dorel Caprar critica pretul mare la care sunt achizitionate gazele din RusiaDatorita politicii externe promovata de presedintele Traian Basescu si pe fondul incompetentei ministrilor PD si PNL, romanii platesc cel mai mare pret din Europa pentru gazele naturale de provenienta ruseasca. 
In baza unui contract incheiat pe o perioada de 25 de ani, Romania achita unui intermediar ucrainean 377 euro/1000 mc de gaze naturale, in conditiile in care majoritatea statelor UE platesc preturi cuprinse intre 140-240 euro/1000 mc.
Din 2004, de la inceputul guvernarii de dreapta, fie ea a Aliantei DA, fie a PNL, nu s-a facut nimic pentru gasirea unei alternative la gazul rusesc. 
In anul 2005 Romania, prin SNTGN Transgaz Medias, a intrat in proiectul Nabucco dar cu toate acestea, nu au fost demarate lucrarile de executie la conducta de gaz ce leaga Aradul de Szeged. 
La fel cum din 2004 in Romania nu s-a construit nici un centimetru de autostrada, tot asa nu s-a construit nici un centimetru din cei 450 de km de conducte prevazuti sa tranziteze teritoriul Romaniei prin Proiectul Nabucco. 
"Chiar daca suntem de aproape patru ani in opozitie, nu am uitat ca in 2004, atunci cand Alianta DA a preluat guvernarea, romanii plateau pentru gazul rusesc 141 de dolari/1000 mc. Acum pretul este de aproape trei ori mai mare, fiind printre celei mai mari preturi din Europa. Guvernul PSD avea o relatie sanatoasa cu Gazprom iar presedintele Iliescu si sistemul diplomatic romanesc construit de acesta si de PSD au stiut sa gestioneze relatiile bilaterale cu Rusia in folosul Romaniei. Alianta DA l-a mazilit pe ambasadorul Romaniei la Moscova, Dumitru Prunaru, inlocuindu-l cu un personaj dubios care nici macar nu vorbeste limba rusa. In aceste conditii, cred ca nici nu a fost foarte greu sa se ajunga la asemenea preturi, Traian Basescu exceland in a intretine relatii tensionate cu partenerii externi de la rasarit", declara presedintele Organizatiei Municipale PSD Arad, Dorel Caprar. 
Liderul social-democratilor aradeni considera ca in momentul de fata diplomatia romaneasca, cel putin in privinta relatiilor cu Rusia, a luat-o razna, fiind promovata o politica externa idioata, responsabila pentru cele 800 de milioane de euro platiti anual de romani in plus fata de alti cetateni ai Uniunii Europene pentru gazele naturale. 
"Romanii platesc pentru gaz, in medie, cu 36% mai mult decat orice alt cetatean european, chiar si in conditiile in care o cantitate insemnata din gazul livrat populatiei este din productia interna, deci nu are pretul exorbitant al gazului importat din Rusia. Pe fondul acestor preturi, e de inteles ca majorarea cheltuielilor de intretinere cu circa 30 la suta, ce urmeaza sa fie operata incepand din aceasta luna, se datoreaza PNL, PD-L si, prin excelenta, lui Traian Basescu!" – a conchis Dorel Caprar.

Biroul de Presa – PSD Arad


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]