Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Vineri, 13 iunie 2008
Stirile TVA aici
  • Curtea Constitutionala a respins actiunea lui Falca, procesul se reia la Arad

Primarul Falca a fost audiat din nou de DNAAvocatul primarului si ai celorlalti inculpati in procesul "Fabrica de zahar" au cerut ca dosarul sa fie retrimis la procuratura, declarandu-se neconstitutionale unele prevederi ale legii. Curtea Constitutionala a decis, ieri, respingerea exceptiilor ridicate de aparatori si a dispus continuarea procesului la Arad.
La Curtea Constitutionala a fost programat ieri procesul primarului Gheorghe Falca, alaturi de aparatorul sau comparand in fata instantei avocatii inculpatilor Demeter, Vasil, Flora Popa. 
Si, surprinzator, avocati pentru Consiliul Local Municipal Arad, care pledeaza in favoarea primarului, desi potrivit rechizitoriului intocmit de procurori, Consiliul Local este parte vatamata in procesul de coruptie care vizeaza "Afacerea Fabrica de Zahar".
Va reamintim ca judecarea cauzei a inceput in luna decembrie a anului trecut. 
Primarul Falca este trimis in judecata de procurorii DNA pentru luare de mita si abuzz in serviciu, iar oamenii de afaceri amintiti - pentru dare de mita.
Toti au avocati cu mare greutate. 
Falca este aparat de Gheorghita Mateut (cel care il reprezinta acum si pe judecatorul Ioan Lazar, arestat pentru luare de mita), iar Vasil si Demeter l-au angajat pe avocatul Dancu, unul dintre cei mai cunoscuti din Bucuresti. 
Ambii avocati sunt cunoscuti ca specialisti in procedura. 
De altfel, ei au si solicitat Tribunalului Arad, care a inceput judecarea procesului, ca aceasta cauza sa fie suspendata si trimisa la Curtea Constititutionala, pentru judecarea unor exceptii de neconstitutionalitate. 
Ieri, Curtea Constitutionala a respins acele exceptii, astfel ca procesul va fi reluat la Arad.
Ziarul Observator aradean va prezinta in amanunt care au fost punctele contestate de avocatii inculpatilor si respinse de Curtea Constitutionala:
- dispozitiile art. 6 din Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie
- dispozitiile art. 264 alin.3 si 4, din Codul de procedura penala
- dispozitiile art. 343 alin.1 si 2 din Codul de procedura penala
- dispozitiile art. 356 alin.1 lit.c) din Codul de procedura penala.
Articolul 6 din Legea 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie, contestat de avocati, prevede: "Art. 6. - Infractiunile de luare de mita - prevazuta la art. 254 din Codul penal, de dare de mita - prevazuta la art. 255 din Codul penal, de primire de foloase necuvenite prevazuta la art. 256 din Codul penal si de trafic de influenta prevazuta la art. 257 din Codul penal se pedepsesc potrivit acelor texte de lege."
Avocatii au contestat si prevederile referitoare la verificarea legalitatii si temeiniciei unui rechizitoriu, care se face de primul procuror al parchetului din care face parte procurorul. 
Ei sustin ca verficiarea legalitatii unui act de sesizare a instantei trebuie facuta chiar de catre instanta, cu ocazia administrarii probatoriului. 
Disputa este de terminologie si scopul ei vizeaza incetarea procesului penal si retrimiterea dosarului la procuratura, pentru refacerea actului probatoriu. 

Andrei Ando - Observator

  • Masuri de securitate

Centrele de votare vor fi securizate de politie si jandarmerieMasuri sporite de securitate la turul doi al alegerilor locale. 
Autoritatile locale trebuie sa ia masuri pentru prevenirea incidentelor violente atat inainte de alegerile de dumincia cat si pe parcursul desfasurarii procesului de votare. 
Jandarmeria si politia a marit numarul de efective care au misiunea de a pastra linistea si ordinea publica pana dupa alegeri. 
Autoritatile fac apel la partidele politice sa nu provoace incidente in localitatile in care organbizeaza campanii electorale. 
In judetul Arad turul doi al alegerilor locale se va desfasurat in 32 de localitati. 
Autoritatile locale au luat deja masuri suplimentare de paza astfel incat procesul de votrare sa se desfasoare fara incidente. 
Numarul poltistilor si jandarmilor a fost dublat in localitatile in care vor fi organizate alegeri.  
In ultima saptamana de campanie electorala partidele politice au inceput sa se acuze reciproc de practici neortodoxe. 
Atat candidati cat si lideri de formatiuni politice locale se acuza de incitare la violenta. 
Pana acum, in judetul Arad,  nu a fost semnalat nici un incident violent cu implicatii politice.

Vasile Blidar - Televiziunea Arad

  • Curata groapa de la Padurice

Lacul de la Padurice trebuie igienizat mai desIn urma materialul aparut in ziarul nostru de ieri, edilii au fost obligati sa ia masuri.
In numarul de ieri al ziarului nostru va prezentam situatia sub orice critica in care se gaseste lacul de la Padurice si situatia locului de joaca amenajat de Primarie langa o groapa plina de dejectii si de gunoaie aflate in putrefactie.
In urma demersului nostru, la fata locului s- au deplasat comisarii Garzii de Mediu, inspectorii Autoritatii pentru Sanatate Publica (ASP) si responsabilii Serviciului Edilitar din cadrul Primariei Arad.
Organele de control au dispus curatarea gropii de gunoi si astuparea ei, acordand un termen de o zi in acest sens. 
Se pare ca respectiva groapa a fost pe vremuri pivnita unui local care a functionat in apropierea Casei Sindicatelor. 
Cand terasa respectiva s- a desfiintat, beciul a devenit locul in care se arunca tot felul de deseuri.
"Astfel de lucruri nu ar trebui sa existe, drept pentru care am dispus curatarea locului si astuparea gropii. Cum legea a fost facuta de alesii nostri, iar primarii sunt si ei alesi, a fost conceputa astfel incat sa- i protejeze pe acestia din urma. Nu avem competente sa aplicam vreo amenda in cazul de fata. Trebuie sa stiti ca nu exista nicio prevedere in care sa se stabileasca distanta de la un loc de joaca la gropile de gunoi", a declarat inspectorul Mihai Tarcus, din cadrul ASP.

L.S. - Jurnal aradean

  • Firmele de constructii care lucreaza in Gradiste au adus munti de pamant pe strada Cometei!

Mormane de pamant transportate in Gradiste pe strada CometeiIn cartierul Gradiste mai multe strazi au fost deja asfaltate si modernizate. 
Una dintre strazile nemodernizate inca este strada Cometei. 
Oamenii care locuiesc in zona, mai exact 25 de familii, trag ponoasele investitiilor de pe celelalte strazi. 
Acestia spun ca firmele de constructii, dar si persoanele fizice depoziteaza zeci de tone de pamant si gunoaie pe un teren viran aflat pe strada lor. 
"Atunci cand ploua, ne intra apa in casa. Apa nu are unde sa se scurga si ne inunda gospodariile. Saptamana trecuta doi serpi au fost pe punctul de a intra in casa . M-am speriat ingrozitor... " povesteste Adriana Casut.
Oamenii spun ca nu doar firmele de constructii depoziteaza pe strada Cometei pamant, ci vin si angajati ai depozitelelor de materiale de constructii. 
"E revoltator ce se intampla! De la depozite vin si aduc aici deseuri. Vin si carutasii si aduc aici caramizi, pungi si gunoaie. Ar trebui sa vina primarul aici sa traverseze el strada atunci cand ploua!" spune Adriana Casut.
Familiile care locuiesc pe strada Orient au fatada caselor spre strada Cometei. 
Aici gramezile de pamant depozitat depasesc cantitatea de 10.000 de metri cubi. 
Inaltimea "muntilor" de pamant este de aproximativ doi metri. 
"Ni s-a promis ca pana la data de 15 – 16 iunie a.c. vor veni sa ia pamantul. Au spus ca drumul este pregatit pentru asfaltare dar pana acum ne-am ales doar cu promisiuni. Inainte sa se ajunga la situatia asta era o iarba curata, frumoasa de jumatate de metru. Era izlazul gradistenilor. Pacat… Mai este si statia de asfalt care ne polueaza cu funingine. Pot sa bat la zece usi, ca ni se inchid toate. In februarie s-a facut curatenie, s-au dus de aici peste 400 de tone de gunoaie. Doresc sa mentionez ca mizeria este facuta atat de firmele de constructii cat si de persoane fizice. Cerem autoritatilor competente sa duca gunoaiele " precizeaza Petre Rednic, locatar pe strada Orient.
Unul dintre vecini ne-a povestit ca  a mers la primarie. 
Aici s-a oferit sa curete terenul pe banii lui, cu conditia sa fie lasat sa-si duca animalele la pascut, in conditiile in care terenul nu este dat in folosinta. 
"Cand ploua, strada Cometei este inundata. Am tras speranta ca vor duce pamantul. Dupa ce au terminat cu asfaltarile, au dus deseurile in spatele gradinii" a declarat Petrica Rotar.
Contactata, ieri, Corina Draghici, purtator de cuvant al Primariei Arad, ne-a declarat: "Acea zona din cartierul Gradiste nu a fost autorizata ca rampa a deseurilor din constructii. Au fost trimisi gardienii publici sa-i amendeze, dar n-au fost prinsi. Sunt mai multe zone unde firmele  ar putea sa duca deseurile , de exemplu cartierul Alfa – strada Marului. Cetatenii sunt rugati sa-si noteze numarul de inmatriculare de la camioanele care depoziteaza deseurile si sa vina la noi cu o reclamatie". 
Cei care sunt prinsi ca depoziteaza deseurile in zone neautorizate risca o amenda cuprinsa intre 1000 – 1500 de lei. 
In autorizatiile care le primesc firmele de constructii, li se specifica unde sa duca deseurile, inclusiv pamantul din escavari.

Observator

  • De vorba cu "patriarhul" artei dirijorale aradene, Gavrila Campan

Interviu cu profesorul Gavrila Campan"Dupa revolutie am prezentat primul concert de colinde in Arad"
Zilele trecute a avut loc sarbatorirea semicentenarului dedicat activitatii artistice si didactice a maestrului Gavrila Campan.
Dirijor al formatiilor corale "Voci de primavara", "Euterpe" si "Corala aradeana" a Liceului de Arta "Sabin Dragoi", a obtinut de-a lungul timpului titlul de laureat si locul I pe tara.
Totodata, maestrul a fost distins cu diploma de excelenta a guvernului Romaniei, Inspectoratului Scolar Arad si al Casei de Cultura.
– Maestre, ati fost sarbatorit pentru cei 50 de ani de activitate in cadrul semicentenarului Liceului de Arta Arad, chiar la propriul liceu.
– Da, dar nu de acest liceu, ci de alte trei institutii care detin trei coruri lasate de mine mostenire.
– Unde ati inceput activitatea didactica si artistica?
– In satul natal Malut din tinutul lui Cosbuc si Rebreanu, Bistrita-Nasaud, in anul 1958. Aici am infiintat ansamblul de cantece, dans si poezie, realizand feeria muzicala "La fantana lui Matei" pe versuri de Cosbuc si Goga.
Cu aceasta compozitie proprie, la care a participat intreg satul, am ajuns la faza nationala al Concursului de coruri pentru amatori.
Fapt ce m-a recomandat pentru Conservatorul "Gh. Dima" din Cluj, pe care l-am abslovit in 1966.
– Si iata v-au purtat pasii in Arad.
– Am fost repartizat in Arad, iar in anul 1968, odata cu iesirea la pensie a distinsului prof. Sever Ageu de la Liceul "Elena Ghiba Birta", am infiintat primul cor de camera si orchestra. Cu acest ansamblu am realizat pagini muzicale din opera "Orfeu" de Cr. W. Gluck, obtinand locul I pe tara si titlul de laureat. Din nucleul acestui cor am infiintat in 1970 Corul de camera al Casei de Cultura a municipiului Arad, "Emil Montia". Am fost desemnat sa reprezint Romania cu acest cor in Italia, in urma castigarii unui concurs national.
– Ce s-a intamplat? De ce a trebuit sa renuntati la acest cor?
Concert de colinzi a corului Euterpe– Pe vremea aceea era un lucru extraordinar sa pleci la un concurs in strainatate. Drept pentru care a inceput batalia murdara a culiselor. Directorul Casei de cultura de atunci, Ion Zahu m-a chemat la sediu. Am crezut ca vrea sa ma premieze dupa acel rasunator succes. In schimb, a inceput sa ma ia la rost cu tot felul de lucruri fara nici un fel de importanta, obligandu-ma in final sa renunt. Iti marturisesc acestea dupa aproape 40 de ani de tacere. Am fost inlaturat brutal, dar nu am capitulat.
– Sa trecem la lucruri mai placute. Spuneti-ne si cateva cuvinte despre latura d-voastra solistica, deloc de neglijat.
– Inca de mic am fost solist in spectacole muzicale. Apoi, ca elev am cantat la postul de radio local. Fiind student la Cluj, am fost solist al Casei de Cultura a Studentilor impreuna cu marele taragotist Dumitru Farcas. La Arad am realizat in 1970 rolurile principale din operetele "La seceris" si "La sezatoare", iar in 1972 rolul principal al operei "Paganini" de Fr. Lehar.
– Cum ati ajuns la Liceul de  muzica?
– Pentru merite deosebite am fost transferat la acest liceu. In 1973 am infiintat si lansat corul "Euterpe", cu care am obtinut un rasunator loc I pe tara, recomandandu-ma pentru inregistrari la radio, realizate de Stoia Gruia Traian. Acestea au intrat in fonoteca de aur a tarii.
– A urmat apoi lansarea si a altor coruri...
– Odata cu iesirea la pensie a regretatului mare dirijor Paul Paradenco-Adamesti, am preluat corul "Voci de primavara", cu care nu am pierdut locul I pe tara la nicio editie. Tot in aceasta perioada am reinfiintat corul sindicatului din invatamant pe care l-am lasat apoi in slujba regretatului Doru Serban. Acest cor devine "Corala aradeana", nume dat de fostul meu mare profesor, maestrul Tudor Jarda, cu care, de asemenea, am obtinut premiul I pe tara. Cu aceste formatii am realizat in 1989 cincisprezece concerte "Eminescu" prezentate si in Ungaria cu un succes rasunator.
– Si a venit revolutia, sub semnul lui Eminescu.
– Dupa revolutie, primul lucru a fost reluarea eminesciana. Apoi am prezentat primul concert de colinde in Arad, care a fost o premiera pentru Catedrala Ortodoxa Romana. Am fost binecuvantat de P.S Timotei Seviciu care ne-a desemnat pentru a participa la concursul de muzica sacra de la Orastie, unde obtinem locul I. Am reinfiintat corul de camera "Euterpe" cu care am realizat concerte si transmisiuni la radio si televiziune.
– De ce ati renuntat inainte de pensie la aceste formatii?
– Dupa revolutie s-a pornit un razboi impotriva culturii romanesti si mai ales a muzicii corale. Victima care ma consider si eu, pentru ca am fost impins sa renunt la aceste coruri unde am instaurat performanta si bunul simt. In locul meu au ajuns oameni fara o pregatire speciala care nu fac altceva decat sa le distruga.
– Totusi, iata ca intr-un fel fostul d-voastra elev, Ovidiu Boar v-a "razbunat", aducand alte trei coruri de un inalt nivel artistic.
– Ii multumesc fostului eminent elev al meu Ovidiu Boar pentru emotionantul concert omagial, mai ales ca recunostinta e o floare rara.
– Va multumim maestre.

Adrian Cotuna & Gavrila Campan - Glasul Aradului


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]