Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Miercuri, 13 august 2008
Stirile TVA aici
  • Mihaela Vasil depune astazi juramantul in Parlament

Mihaela Vasil a depus astazi juramantul in ParlamentLunga asteptare a Mihaelei Vasil s-a incheiat.
Situata prima pe lista fostei Aliante DA, dupa demisia lui Titu Gheorghiof din Camera Deputatilor si trecerea acestuia in corpul inaltilor functionari publici, in aparatul Camerei Deputatilor, Mihaela Vasil a asteptat mai bine de jumatate de an sa fie confirmata drept parlamentar de Arad.
In tot acest timp, din cauza neintelegerilor dintre PNL si PD-L, disimulate dar reale, Aradul a fost vitregit de un post de parlamentar.
Ieri, Mihaela Vasil s-a aflat la Bucuresti unde a semnat documentele de rigoare iar astazi, in Parlament, va depune juramantul de deputat.
Astfel, PD-L va avea, pana la alegerile din toamna, trei deputati (considerandu-l aici si pe Bogdan Cantaragiu), in timp ce PNL a castigat un post de senator, prin Cristian Stragea, care i-a luat locul lui Nicolae Iotcu, ales presedinte al Consiliului Judetean Arad.
Pentru locul ramas liber dupa demisia lui Titu Gheorghiof a mai existat o varianta, cea a numirii lui Ioan Cristina, insa aceasta nu s-a concretizat desi au existat negocieri discrete in acest sens.

Sorin Trocan - Glasul aradului

  • Intersectia hasurata da batai de cap

Marcajul hasurat de pe strada Lacului deruteaza soferiiSoferii aradeni s-au trezit saptamana trecuta cu un "ornament asfaltic" la intersectia de la Padurice.
Rutiera am aflat ca hasurarea intersectiei are rolul de a fluidiza traficul.
Astfel, conducatorului auto ii este interzis sa opreasca in intersectie, pe zona trasata cu galben.
Multi dintre soferi s-au trezit peste noapte cu un element nou in trafic, nestiind cum sa procedeze in intersectia hasurata, fiind prima de acest gen din Arad.
Rolul liniilor galbene proaspat trasate in intersectia de pe strada Lacului interzice blocarea acesteia de conducatorii auto pentru fluidizarea traficului.
Astfel, cine este prins ca blocheaza intersectia hasurata se va alege cu sase puncte de penalizare si cu o amenda de 300 de lei, in niciun caz permisul auto nu va fi retinut pentru o astfel de contraventie.
Aceasta masura este binevenita in conditiile in care si soferii stiu cum se procedeaza intr-o intersectie hasurata.
Pana acum conducatorii auto s-au aratat nedumeriti, multi nestiind cum si ce sa faca in intersectie de cand cu aparitia benzilor galbene.
Masurile luate sunt bune, dar efectul este catastrofal in conditiile in care soferii nu respecta regulile pentru ca nu vor sau nu le cunosc.
Si nici semafoarele din intersectie nu functioneaza.

I.C. - Jurnal aradean

  • Turci, ascunsi printre caise la frontiera cu Ungaria

La Vama Nadlac a fost descoperit un transport de turci printre caisePolitistii de frontiera aradeni de la punctul de trecere a frontierei Nadlac au prins in aceasta dimineata 19 turci care incercau sa iasa din tara ascunsi intr-un TIR care transporta fructe pentru Germania.
Purtatorul de cuvant al Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Arad, comisar-sef Ion Mares, spune ca "TIR-ul transporta caise din Turcia pentru Germania, iar printre cele aproape 20 de tone de caise au fost descoperite si cele 19 persoane din Turcia. Toti sunt barbati cu varste cuprinse intre 18 si 49 de ani. Turcii au intrat legal in Romania dar, neavand vize pentru a intra in Spatiul Schengen, au incercat sa iasa din tara ascunsi intr-un TIR care transporta fructe".
Politistii de frontiera aveau unele informatii despre transport, dar ceea ce le-a intarit banuielile a fost faptul ca desi sigiliul era intact, sistemul de inchidere a usilor era independent de sigiliul aplicat.
Turcii sunt cercetati pentru tentativa de trecere ilegala a frontierei de stat, iar soferul este inca audiat.
El risca sa fie cercetat fie pentru complicitate la trecere ilegala a frontierei de stat, fie pentru trafic de migranti.
Politistii de frontiera au extins cercetarile pentru a afla daca au de-a face cu o retea de traficanti de persoane.
Grupurile mari de transfugi ascunse in TIR-uri s-au inmultit in ultima vreme. Pe 3 iulie, politistii de frontiera de la Varsand, judetul Arad, au mai descoperit, ascunsi in doua TIR-uri, 12 cetateni din Republica Moldova si 22 cetateni din Turcia, care aveau de gand sa ajunga ilegal in Italia, si, respectiv Germania.

Alex Negru - Evenimentul Zilei

  • Senatorul Ungureanu propune: Chisineu-Cris, municipiu!

Senatorul PSD - Dan Ungureanu propune transformarea orasului Chisineu Cris in municipiu* Parlamentarul PSD spune ca ar putea cere chiar modificarea legii, daca este necesar
* Primarul Gheorghe Burdan este de parere ca ar fi un salt prematur, dar ca in 2-3 ani ar putea indeplini conditiile necesare
* Presedintele CJA, Nicolae Iotcu, a spus sec "ii urez succes!"
Senatorul Dan Ungureanu doreste sa transforme orasul Chisineu-Cris in al doilea municipiu al judetului.
Orasul se afla pe o continua panta ascendenta in ceea ce priveste dezvoltarea, atat in ceea ce priveste infrastructura, cat si economia.
"Cea de-a treia editie a Zilelor orasului a fost o noua confirmare in ceea ce priveste traiul ridicat pe care il duce Chisineu-Cris. In maxim 2 sau 3 ani vrem sa rezolvam transformarea orasului in municipiu, pentru ca oamenii de aici merita, atat administratia locala, cat si locuitorii" a spus Ungureanu.
Senatorul este pornit sa mearga pana in panzele albe pentru a duce la bun sfarsit incercarea de a ridica rangul orasului.
"Sub egida organizatiei judetene a PSD Arad voi organiza o dezbatere pentru a stabili foaia de parcurs spre acest deziderat si sunt convins ca voi fi sprijinit atat de Consiliul Judetean Arad, cat si de Institutia Prefectului a judetului Arad. Nu voi accepta motivari formale de genul legea nu prevede sau legea interzice. Daca trebuie vom modifica chiar legea. Locuitorii din Chisineu Cris merita aceasta", a declarat senatorul PSD Dan Ungureanu.  
Primarul orasului s-a aratat, insa, mai rezervat in ceea ce priveste transformarea in municipiu.
"Eu sunt mai modest putin si doresc intai sa urcam de la oras de rangul al treilea la oras de rangul al doilea. Desi am vorbit cu Dan Ungureanu despre acest proiect, cred ca ar fi prematur sa trecem de la gradul al treilea direct la municipiu. Trebuie urmati anumiti pasi" a spus Gheorghe Burdan.
Intrebat care este motivul pentru care unele localitati mai putin dezvoltate decat Chisineu-Cris au ajuns sa fie municipii, primarul a spus ca un numar mare de astfel de orase au urcat la un rang mai inalt imediat dupa revolutia din 1989, cand Guvernul condus de Petre Roman a ridicat statutul unor localitati fara a avea niciun criteriu de departajare.
"Acum este mult mai greu sa urci in grad, trebuie indeplinite unele conditii, trebuie atins un anume grad de dezvoltare, nu se mai fac municipii ca in vremurile acelea" a spus primarul orasului Chisineu-Cris.
Totusi, si Gheorghe Burdan a admis ca in 2 sau 3 ani, cum a prezis Ungureanu, orasul condus de el ar putea sa ajunga la un rang mai inalt, poate chiar la stadiul de municipiu.
"Din punctul de vedere al dezvoltarii economice si a infrastructurii eu cred ca am putea urca in grad. Singura noastra problema in acest demers ar putea fi numarul de locuitori care este sub 10.000, minimul cerut de lege pentru a ajunge la oras de gradul al doilea. Dar sunt unele orase cu 12.000 de locuitori care au acest statut, insa din punct de vedere al dezvoltarii sunt mult sub noi. Cred ca ar trebui sa se puna accent mai mult pe dezvoltare si mai putin pe numarul de locuitori" a mai spus Burdan.
Am luat legatura si cu presedintele Consiliului Judetean Arad, Nicoale Iotcu, pentru a afla parerea lui cu privire la cele afirmate de Dan Ungureanu.
Acesta a fost scurt si succint, raspunzand printr-o propozitie simpla: "Ii urez succes!".

A. G. - Observator

  • Aradul muzical - Festival de muzica veche

Concert de muzica veche la SoimosAnul acesta s-a ajuns la a V-a editie a Festivalului de muzica veche prin cetatile Aradului.
Se pare ca perseverenta d-lui Nicolae Tent, impresarul artistic, cea a directiunii Muzeului aradean, a formatiilor de gen din Arad si a celor de prin alte parti, care ne-au mai vizitat in cursul anilor, da roade.
De data aceasta, pentru inceput a fost programat in cursul saptamanii trecute un recital de flaut si orga sustinut la Biserica Rosie de profesoarele Corina Ardelean si Eva Megyesi, , pentru ca apoi sa urmeze duminica, 12 august un circuit pe la ceatati, sau mai bine zis ramasitele lor, aflate in zona.
Manastiri si muzica
Primul popas a fost la Frumuseni, unde se fac actualmente sapaturi la fosta manastire benedictina Bizere (sec. XII-XIII), unde directorul Muzeului aradean, dl. Peter Huegel si colegul sau Florin Margineanu  ne-au dat explicatiile necesare si posibile in stadiul actual a sapaturilor, legate de amplasamentul vechilor edificii, inclusiv asupra amprentei vechii barci despre care relata presa in ultima vreme.
Asadar, in ziua amintita, zi frumoasa, propice unui asemenea periplu, filarmonistele Monia Chiriac – vioara si Monica Hudema – viola, au creat atmosfera cu duo-urile lor preclasice la vernisajul expozitiei "Cronica de familie", a carui prezentare a fost facuta de dl. Dan Demsea intr-una din salile Muzeului din Lipova.
Evenimentul a fost onorat de prezenta unor oficialitati locale si a unor urmasi ai familiei Tomutia si ai incregaturilor acesteia, inclusiv a donatorilor materialului fotografic, obiect al vernisajului.
A urmat o vizita la Muzeul local din Casa Bocu, ale carei colectii de arta sunt in buna parte donate in 1980 de familia Eleonora Costescu – Vasile Varga. Aici pot fi vazute lucrari de Ion Andreescu, Stefan Luchian, Dimitrie Ghiata, Theodor Pallady, Nicolae Tonitza, precum si lucrari ale scolilor italiana, flamanda, franceza, engleza si extrem orientale, ca si icoane, carti vechi bisericesti, obiecte de cult din secolele XVII-XIX, donate de clericul Stefan Crisan.
Curand dupa aceea, catre orele amiezei, aceleasi interprete, Monia Chiriac si Monica Hudema, carora li s-a adaugat organistul Sorin Dogariu, solist al Filarmonicii aradene si cadru didactic al Universitatii timisorene, au oferit la Basilica Papala "Maria Radna" o serie de trio-uri din perioada zisa baroca, dand impresia celor aflati in frumosul lacas de cult ca au coborat ingeri din ceruri.
Intr-adevar, amplasamentul fericit, poate, dar mai sigur, daruirea, buna pregatire, concentrarea celor trei artisti, ne-au dat senzatia de liniste si inaltare sufleteaca, de meditatie, nu prea des intalnite.
Festival de muzica si la Manastirea Radna Pe Antonio Vivaldi, Arcangelo Corelli, Johan Sebastian Bach, i-am simtit mai aproape ca oricand, caci ni s-au dezvaluit si laturi necunoscute ale muzicii lor, aici, in acest capat de lume, care pentru cei prezenti a fost de fapt pentru moment centrul lumii, aflat sub vraja marei muzici.
La Bulci
Deplasarea grupurilor s-a desfasurat tot pe malul stang al Muresului, in sus, pana la Bulci, unde ni s-a vorbit despre familia lui Anton Mocioni, despre castelul si ctitoria sa, biserica locala (scoala satului, asemenea) , despre Ionel Mocioni Starcea, fiul adoptiv al primului si despre legaturile acestuia cu Casa Regala.
Aici, aceeasi formatie, Chiriac, Hudema, Dogariu, au reluat programul (prescurtat) de la Maria Radna, dar intr-o realizare sub nivelul celei anterioare. Drumul lung, oboseala, poate starea acordajului claviaturii Bisericii locale, dar si faptul ca manifestarea nu fusese programata, si-au spus cuvantul.
Preotul catholic din Bulci, cu participarea localnicilor si a intregului grup de oaspeti, a tinut o scurta slujba la mormantul unui general de la 1848 (Laszlo Gaal) si la acela al mamei lui Anton Mocioni, binefacatorul locului.
Directorul Muzeului aradean, dl. Peter Huegel, impatimit al profesiei sale, ne-a dus la urmele unei vechi manastiri, unde chiar pe malul Muresului se mai afla ramasitele unor ruine ale unei vechi biserici benedictine, ramasite care pot disparea curand prin surparea malului.
Poate ca se va ajunge ca si aici sa se reia in viitor (cat mai curand posibil) niste sapaturi, care sa scoata la iveala un trecut pe care trebuie neaparat sa-l cunoastem mai bine.
Aici fusesera deja efectuate cercetari arheologice intre 1976-1989.
Primarul locului ne-a aratat una dintre relizarile sale deosebite, un mic muzeu local, cu mobilier, unelte casnice, intre care unele caracteristice zonei, popas care a dat tuturor o satisfactie deosebita.       
Din nou ceatati
Momentul de varf al actiunii de duminica trecuta a fost ascensiunea la Cetatea Soimos, unde doar doi dintre cei cinci  membri ai cunoscutei formatii "Colegium" din Carei, formatie care a concertat la Arad cel putin de doua ori (ultima oara in 2005, la a II-a editie a Festivalului), a sustinut de data aceasta un program de muzica veche pentru lauta.
Endre Deak a facut prezentarea programului, cu explicatii legate de caracteristicile vechiului instrument, de cele ale lucrarilor abordate si de autorii lor (cei cunoscuti, caci unora li s-a pierdut urma numelui de-a lungul vremii).
Concert la Cetatea Soimos sustinut de oaspetii din Carei Cei doi lautisti, Endre Deak si Gabor Bereczki au interpretat piese din epoca Renasterii semnate de John Johnson, J. Dowland, Thomas Robinson, s.a.
Nu au lipsit cele doua dansuri transilvane, intre care "Chorea polonica", preferata de principele Stefan Bathori (si rege al Poloniei intre 1575-1586).
Programul muzicienilor din Carei s-a incheiat cu doua piese semnate Thobias Hume, dedicate Contelui Sussex si cealalta lui Cristan al IV-lea rege al Danemarcei, mare iubitor de muzica.
Ca totdeauna in ultima vreme, formatia "Grafic" Corina Ardelean (flaut, piculina), Marina Lei (vioara), Marcel Sapcu (Blockfloete sopran si sopranino), Bogdan Iancu (Blockfloete bas), Cristian Sapcu (fagot), Beniamin Condoros (percutie) si Diana Bradean (mezzo-soprana) a sustinut de asemenea in incinta Cetatii Soimos un program de muzica veche, de diferite origini, intre care anul acesta s-a ivit si o vesela melodie ruseasca.
In incheierea prograului, prezentatorul, initiatorul si creierul formatiei "Grafic", profesorul Marcel Sapcu, nu si-a dezmintit totusi stilul de prezentare: "O cunoscuta melodie irlandeza". Am gandit, ca si anul trecut: "Cunoscuta de cine si de cati?"
Personal, ii acord dreptul de a o prezenta astfel doar la a XV-a editie a Festivalului, cu conditia sa ne-o cante de fiecare data pana la acel moment.
Asadar, sa ne vedem sanatosi la toate evenimentele de acest gen, si bine-nteles si peste zece ani sa mai auzim bine, si, daca se poate, numai de bine!
Ne tot intrebam daca articolele acestei rubrici sunt citite. Acum, sunt slabe sperante.
Lumea e preocupata intens de vizita prieteneasca a rusilor in Georgia, cu mijloacele lor specifice de transport: tancuri si bombardiere. Ei spun ca isi apara largile granite!
Poate ca voiau doar sa arunce din avion buchete de flori pe casa natala a lui Stalin (Iosif Djugasvili) din Gori, seminaristul cu crucea pe piept, care s-a ridicat contra lui Dumnezeu si a lumii, creatorul necontestat al teribilului Gulag sovietic.
Poate ca rusii considera ca daca dictatorul a fost al lor si casa respectiva le apartine si fac ce vor cu ea.
Sau poate vor sa scormoneasca pamantul dupa dovezi si mai vechi decat secolul al X-lea cand gruzinii aveau deja o cultura scrisa remarcabila, vreme in care slavii rasariteni se aflau doar in faza ascutirii sabiilor pentru cucerirea unei bune parti a omenirii.

Hugo Hauptmann – Virtual Arad


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]