Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Joi, 13 noiembrie 2008
Stirile TVA aici
  • Mii de credinciosi s-au inghesuit la slujba de aseara ca sa atinga moastele Sfantului Ioan Gura de Aur

La pomenirea moastelor Sfantului Ioan Gura de Aur a venit multa lumeAseara a avut loc pomenirea moastelor parintelui Ioan Gura de Aur, arhiepiscopul Constantinopolului. Acest mare si vestit luminator, dascal al lumii, provine din marea cetate Antiohia, din parinti credinciosi ortodocsi. Tatal lui era Secund Stratilatul si mama sa, Antuza. Chiar de la inceputul vietii sale, a avut mare dragoste pentru stiinta cuvintelor.
A invatat toata invatatura elineasca, facandu-se ucenic al lui Libanie si Andragatie. A fost inaltat la randuiala de cleric de Sfantul Meletie, patriarhul Antiohiei, iar de Flavian a fost facut diacon si preot. A alcatuit foarte multe cuvinte de invatatura sfatuitoare pentru pocainta si pentru buna podoaba a obiceiurilor omenesti. Cu votul episcopilor si cu porunca Imparatului Arcadie a fost facut patriarh al Constantinopolului, primind canoniceste hirotonia.
Ieri, moastele Sfantului Ioan Gura de Aur au fost scoase din Catedrala Ortodoxa, apoi au fost asezate in biserica la loc de cinste, unde vor ramane pentru totdeauna.
Catedrala a devenit neincapatoare, dupa ce mii de aradeni s-au inghesuit sa atinga si sa se roage la moastele Sfantului Ioan Gura de Aur pentru sanatate, fericire si iertarea pacatelor.
Tatiana Varadean: „Am fost si zilele trecute. Cred in minunile Sfantului Ioan Gura de Aur si am auzit ca va fi slujba mare, pentru ca maine este Lasata Secului, pentru postul Nasterii Domnului, e ultima zi in care nu se posteste si se sarbatoreste Sfantul Ioan Gura de Aur, care este parintele ortodoxiei”.
Aradenii s-au inghesuit sa atinga moastele si sa se roageDe la batrani la copii, cu totii au venit in numar foarte mare pentru a se ruga si pentru a sfinti diferite obiecte, care mai apoi sa le poarte noroc.
Oana Crisan: „Am venit cu fetita mea pe care am adus-o in scaunul cu rotile pentru a ne ruga la moastele Sfantului Ioan Gura de Aur sa faca o minune, ca fata mea sa se vindece. Maria-Diana sufera de paralizie, inca de la nastere si cat am stat in spital cu ea am primit o carticica despre Sfantul Ioan si minunile lui, chiar inainte ca moastele sa fie aduse la Catedrala. Cand am auzit ca au fost aduse aici, nu am ezitat sa vin sa ma rog pentru o minune si sa-i multumesc lui Dumnezeu pentru ca fata mea a inceput sa se simta mai bine! ”
Moastele Sfantului Ioan Gura de Aur au inconjurat Catedrala de la Podgoria pentru prima data. Moastele au fost primite de la Biserica Vaticanului, de la cardinalul Angelo Damaschin si vor ramane in biserica, pentru ca vor apartine Catedralei Ortodoxe.
Dupa vecernia cu litie, care a fost tinuta de 12 preoti impreuna cu Preasfintitul Timotei, a urmat procesiunea cu moastele Sfantului Ioan Gura de Aur in jurul Catedralei, in care acestea au fost purtate pe umeri de sase preoti. Opririle au avut loc in cele patru colturi ale Catedralei, unde preotii, impreuna cu enoriasii, cu lumanari aprinse in mana, s-au rugat.
Astazi de la ora 9.30 a avut loc liturghia, unde enoriasii au putut asculta cuvantul de invatatura si se inchine in continuare moastelor.

Nicoleta Bosnigeanu - Observator

  • Milioane de euro pentru tramvaie noi

Tramvaiele care vor fi cumparate de CTP Arad arata precum cele care circula in OradeaAradenii s-ar putea plimba, incepand de anul viitor, cu tramvaie facute in municipiu, iar Primaria Arad ar putea renunta, tot de atunci, sa aduca tramvaie second-hand din Austria. Reprezentantii Astra Vagoane Calatori ar putea produce, pe viitor, tramvaie si le-ar putea reconditiona pe cele vechi. Primarul Aradului, Gheorghe Falca a afirmat in cadrul intalnirilor cetatenesti pe care le are in cartierele Aradului faptul ca a purtat mai multe discutii cu reprezentantii societatii Astra Vagoane Calatori si ca acestia par dispusi sa inceapa reconditionarea tramvaielor existente, modernizarea lor, ba chiar producerea unor mijloace de transport de acest gen in fabrica din Arad. Reprezentantii companiei Astra Vagoane Calatori spera ca prin productia garniturilor de tramvaie sa aiba o crestere a afacerilor cu pana la 30%. Tramvaiele pe care doresc sa le produca din 2009 Astra Vagoane Calatori vor avea atat doua, cat si trei vagoane si vor fi destinate in principal pietei din Romania, dar nu se exclude nici varianta exportului. „Dorim ca dupa ce se finalizeaza lucrarile BERD sa incepem sa punem in circulatie tramvaie noi, deoarece si liinile modernizate cer acest lucru. Dorim ca anul viitor sa achizitionam macar doua tramvaie, iar in urmatorii 2-3 ani, Aradul sa dispuna de zece astfel de mijloace de transport. Nu o sa ne permitem mai multe ca sunt foarte scumpe”, afirma Radu Torsin, director CTP Arad.

Mai ieftine cu 40%
In ceea ce priveste pretul de productie, un tramvai fabricat la Arad va fi mai ieftin cu pana la 40% decat pretul tramvaielor fabricate de celelalte companii din domeniu. In momentul de fata un tramvai costa aproximativ 2,8 milioane euro, iar compania aradeana precizeaza ca pretul unitar al unui tramvai nu va depasi 1,6 milioane euro.
Pana se finalizeaza si tronsonul UTA - Podgoria, conducerea CTP nu va pune in circulatie nici tramvaiele primite din Austria. Mai mult de atat, dupa primirea intregului lot (zece vagoane) conducerea Companiei de Transport Public Arad va trimite la casat alte 22 de vagoane vechi. In momentul de fata Compania de Transport Public Arad detine in parcul de tramvaie 202 unitati in stare buna de functionare dintre care peste 100 de tramvaie de tip TG, 77 de tramvaie Tatra, 12 tramvaie Timis.

Compania in pierdere
Momentan CTP merge in pierdere, deoarece foarte multe tramvaie sunt scoase din circulatie din cauza lucrarilor BERD.
Proiectul reconfigureaza traficul de pe cea mai solicitata si poluata artera a orasului si promoveaza folosirea celui mai nepoluant mijloc de transport urban – tramvaiul, avand in vedere ca peste 80% din populatia Aradului circula cu acest mijloc de transport. „Modernizarea infrastructurii folosind cele mai performante solutii tehnice in materie de cale de rulare, va permite inlocuirea actualelor vagoane din parcul Companiei de Transport Public cu tramvaie moderne, care vor asigura un inalt grad de confort si siguranta calatorilor. Prin cresterea calitatii serviciilor transportului public se va stimula folosirea tramvaiului de cat mai multi aradeni ca alternativa comoda, eficienta si nepoluanta la deplasarile cotidiene cu masina. La finalul lucrarilor nu doar cei care circula cu masina si tramvaiul vor fi multumiti ci si biciclistii, deoarece proiectul cuprinde si amenajarea de piste speciale pentru biciclete pe tot traseul Calea Aurel Vlaicu-Piata Romana”, afirma Corina Draghici, purtator de cuvant Primaria Arad. Proiectul de modernizare a sistemului de transport public a inceput in 17 mai 2005. Costul total fiind de 25,2 milioane euro. Dintre acestia, 20 de milioane euro sunt din imprumut BERD. Lucrariile propriu-zise au demarat in luna septembrie 2007.

Oradea are zece tramvaie noi
Cele mai scumpe tramvaie au fost achizitionate de municipalitatea din Oradea. Ei au cumparat 10 tramvaie noi Siemens, in valoare totala de 27 de milioane de euro. Pentru achizitionarea acestora Primaria Oradea a contractat un credit in valoare de 26,35 milioane de euro. Amintim totodata ca achizitionarea acestora a generat si un mare scandal in orasul vecin noua.

Claudia Untaru - Glasul Aradului

  • Canalul Muresel si strada Lunga, cele mai mari probleme ale locuitorilor din „Confectii”

Locuitorii cartierului Confectii s-au plans si de mirosul si mizeriile care provin din canalul MureselReprezentantii primariei au mai bifat ieri o „intalnire cetateneasca” in cartierul Confectii, la Scoala Generala nr. 3. Au fost prezenti, printre altii, consilierii Dacian Tolea, Ionel Costin, Adrian Nitu, Gheorghe Schill, dar si sefi ai serviciilor din subordinea primariei.
In sala s-a aflat si o femeie in varsta de 104 ani, care s-a ridicat sa ia cuvantul in legatura cu o problema personala legata de pensia destul de mica pe care o primeste si un dosar care i-a fost aprobat si in baza caruia asteapta de sapte ani o despagubire.
Ovidiu Marian, alaturi de Levente Bognar, au indeplinit rolurile de amfitrioni ai intalnirii. Cel din urma a abordat subiectul sensibil al blocurilor care apar in zona de case, asigurand asistenta ca acest lucru nu se va mai intampla, pentru ca se afla in curs de intocmire un proiect care va repara fisura legislativa ce permitea pana acum asa ceva.
Oamenii s-au plans de faptul ca intre strada Padurii si strada Andrei Saguna nu exista niciun semafor, nicio trecere de pietoni, iar viteza autoturismelor atinge poate de multe ori 100 km/h. S-a convenit ca solutia este montarea unor praguri care sa limiteze viteza.
Canalul Muresel a fost un subiect des abordat. Locuitorii s-au saturat de mizeriile din aceasta zona si de mirosurile neplacute.
Ovidiu Marian le-a explicat celor din sala ca acest canal nu se afla in administrarea autoritatilor locale si ca desi s-a insistat pentru preluarea sa, nu li s-a permis nici pana acum acest lucru: „Canalul nu ne apartine, este in administrarea Apelor Romane, care si-a facut un sediu frumos in cartierul dumneavoastra. Isi dau salarii si prime, dar nu fac nimic pentru intretinerea Mureselului. Prefectura in loc sa se ocupe de asta, nu e interesata de acest subiect si de nimic din ce se intampla in municipiu”, a spus viceprimarul.
Strada Lunga se pare ca pune cele mai mari probleme. S-a introdus canalizarea in vara dar, in urma sapaturilor, strada s-a desfundat si arata mai rau decat inainte. Atunci cand ploua, noroiul face ca strada sa fie impracticabila. Se pare ca va fi refacuta abia in luna martie a anului viitor, insa oamenii vor o solutie de moment ca sa poata circula.
S-a amintit si de faptul ca in locul garajelor demolate vor fi facute parcari, sau poate chiar spatii verzi. Exista chiar posibilitatea ca Mureselul sa fie acoperit si peste el sa fie amenajate garaje.
Un alt cetatean s-a plans de faptul ca pentru bransamentul la apa trebuie sa plateasca 12 milioane de lei vechi, adica pentru o teava si un robinet.
Problema biciclistilor a fost dezbatuta si de aceasta data. Cetatenii au venit cu o solutie: pe Calea Victoriei, pe sensul de mers spre UTA, se poate amenaja o pista pe trotuarul lat de 4 metri si prea putin circulat de pietoni. La fel s-ar putea proceda si pe trotuarul din fata Vagoanelor, dar si de la UTA la gara.

Dana Mirea - Observator

  • Ridicarile de masini au adus 80.000 lei la buget

Masinile abandonate pe stradutele din cartire sunt ridicateOperatiunea de ridicare a masinilor parcate neregulamentar a adus, in acest an, peste 80.000 de lei la bugetul local.
Peste 400 de masini parcate neregulamentar pe strazile municipiului au fost ridicate, in acest an, de municipalitate. Toate acestea, insa, au fost recuperate de proprietari. Suma totala platita de soferi municipalitatii depaseste 80.000 de lei. Totodata, orasul a fost curatat prin ridicarea a 80 de autovehicule abandonate pe stradutele din cartiere. Dintre ele, un singur proprietar s-a prezentat pentru a-si lua masina inapoi.
„Masinile abandonate sau parcate neregulamentar se ridica intre orele 8-17. Sunt insa cazuri exceptionale, cand prin parcare ilegala se blocheaza de exemplu accesul ambulantelor, sau al proprietarilor in curtea casei, cand, la solicitarea Politiei, se fac ridicari si la alte ore. Toate ridicarile se fac cu procesul verbal al agentului de politie”, ne-a declarat Corina Draghici, purtatorul de cuvant al Primariei.

Peste 180 de lei platiti pentru recuperare
Pentru a-si recupera masinile ridicate si depozitate in Micalaca, proprietarii sunt nevoiti sa plateasca o taxa de ridicare in valoare de 100 de lei, precum si 80 de lei pentru transportul acesteia pana la depozit. Acestei sume i se adauga cate 4,16 lei pentru fiecare ora de depozitare.

S.B. - Jurnal aradean

  • Explozia unei butelii a lasat o familie pe drumuri

Explozia unei butelii a distrus o parte dintr-o casa din CurticiTragedie la Curtici, unde o femeie de 27 de ani, mama a patru copii, a fost pur si simplu „aruncata” din casa, dupa ce butelia proaspat schimbata a explodat.
Femeia locuieste alaturi de sot, patru copii si socrii in casa parinteasca a barbatului. Cunoscuti ca fiind oameni harnici si la locul lor, de cativa ani, cei doi tineri si-au construit langa casa veche, o camera si o bucatarie, pe care si-au utilat-o dupa posibilitati.
Tragedia s-a intamplat ieri, cand Mariana, tanara sotie, se afla singura acasa, cu soacra, care iesise putin cu copiii. Pentru ca butelia veche s-a golit, Mariana a inlocuit-o cu alta, recent cumparata. Din nefericire, la doar cateva zeci de minute, s-a auzit o bubuitura groaznica. Vecinii au iesit repede in strada si au vazut doar daramaturile ramase din casa. Femeia, plina de sange, a fost pur si simplu aruncata de explozie la cativa metri, in curtea casei. Cand s-au apropiat de ea, aceasta era in stare de soc, fara a reactiona. Au dus-o repede la dispensarul din oras, iar de-acolo a fost transportata de urgenta la Spitalul Clinic Judetean Arad. A ramas internata cateva zile sub supravegherea stricta a medicilor, insa se afla in afara oricarui pericol. S-a ales cu arsuri usoare la nivelul fetei si a membrelor.
Acum, copiii au ramas in grija bunicilor si a tatalui, care privesc cu lacrimi in ochi la ceea ce a ramas din agoniseala adunata cu truda si munca, in urma exploziei... Daramaturi.
„Nu imi pot imagina cum s-a putut intampla una ca asta. Au venit si pompierii imediat, si au scos butelia pentru a o verifica. Bine ca nora nu a patit ceva mai grav. Nu e prima oara cand schimba ea butelia. De foarte multe ori a schimbat-o ea si nu s-a intamplat nimic. Este pacat ca am muncit mult ca sa construim acolo, iar acum... am ramas fara nimic. Mai avem casa veche, unde vom locui de-acum, insa va dati seama ca am pierdut tot ce aveam acolo. Speram sa ne ajute Primaria macar sa ridicam la loc cele doua camere”, ne-a povestit cu lacrimi in ochi, privind la dezastrul ramas in urma, socrul femeii.
„Am lipsit cateva minute cu copiii, iar cand ne-am intors, am vazut lumea adunata acasa la noi. Ne-am speriat. Micuta a inceput sa planga cand a vazut-o pe maica-sa plina de sange in curte. Va dati seama ce sperietura a tras si ea, dar si noi”, a declarat soacra.

Anca Barbura - Glasul Aradului


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]