Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Joi, 14 februarie 2008
Stirile TVA aici
  • Peste 123 de miliarde de lei pentru cultura Aradului!

Discutii aprinse in CLMBugetul local a generat discutii aprinse in cadrul sedintei Consiliului Local Municipal. 
Au fost ceruti bani suplimentari pentru biserici si invatamant, au fost puse sub semnul intrebarii sumele rezervate intalnirilor cu cetatenii ale Primarului si vizitarea Palatului Administrativ, insa surpriza a constituit-o bugetul alocat Casei de Cultura a Municipiului, care a obtinut 35 de miliarde de lei vechi. 
In conditiile in care directorul executiv economic al Primariei, Petru Tamas, spune ca bugetul local incepe sa suporte consecintele imprumuturilor pe care Aradul le-a accesat, aceasta majorare pare nejustificata.
Ovidiu Balint, directorul Casei de Cultura, ne explica faptul ca nu este o discrepanta atat de mare intre bugetul de anul trecut si cel de anul asta, al institutiei pe care o conduce. La finele anului trecut se putea vorbi despre un buget de aproximativ 18 miliarde de lei, pentru respectiva institutie. Multe dintre actiunile Primariei au fost transferate Casei de Cultura, cum s-a intamplat cu Zilele Aradului si Concertul de Revelion, doar pentru acesta din urma cheltuindu-se aproape 6 miliarde de lei.
In anul 2008, bugetul institutiilor aradene de cultura depaseste 100 de miliarde de lei: pentru Teatru (30 miliarde), Filarmonica (42 miliarde) si Marionete (14 miliarde), respectiv 35 de miliarde pentru Casa de Cultura a Municipiului.
Cele 35 de miliarde alocate acum vor fi folosite pentru numeroasele actiuni programate de-a lungul anului. 
Numai pentru Zilele Aradului se vor cheltui zece miliarde de lei, o suma identica fiind rezervata si pentru actiunile de iarna – Revelionul si luna cadourilor.
Ovidiu Balint spune ca s-a taiat totusi suma de cinci miliarde de lei, pe care Casa de Cultura o solicitase pentru o tribuna modulara, o scena profesionista si o instalatie noua de sonorizare si lumini. 
Directorul Casei de Cultura a mentionat ca si veniturile proprii au crescut de-a lungul timpului. 
Daca in anul 2000 bugetul era de un miliard, iar veniturile de 100 de milioane, acum veniturile sunt de trei miliarde de lei, insa la un buget de 35 de miliarde, care nu este batut in cuie, existand posibilitatea sa fie modificat cu majorari. 
Balint spune ca au fost depuse doua proiecte cu cereri de finantare si la Ministerul Culturii, care de trei ani sustine constant actiuni ale Aradului, o astfel de relatie fiind mentinuta si cu Ministerul Culturii din Franta, care de patru ani participa si acesta cu finantari. 
In plus, Casa de Cultura din Arad a fost solicitata anul acesta pentru colaborare la realizarea Festivalului Medieval din Sighisoara.
De la directorul Teatrului Clasic "Ioan Slavici" nu am obtinut nicio reactie concreta. 
Laurian Oniga nu doreste sa comenteze in niciun fel suma primita, desi mentioneaza ca este totusi mai mult decat se astepta. 
Amintim faptul ca la sfarsitul anului trecut, Oniga a emis un comunicat de presa, in care atragea atentia asupra sumei care urma sa-i fie atribuita si care-i fusese adusa la cunostinta de "surse demne de incredere"
A tras astfel un semnal de alarma, care se pare ca si-a facut efectul, insa nu stim in ce masura. 
Daca banii ajung proiectelor pe care Teatrul le are, directorul nu doreste sa ne raspunda, mentionand insa ca... "e obligatia mea sa-mi rezolv proiectele, indiferent de banii primiti."
Evenimente culturale organizate de Casa de Cultura
Printre cele mai importante actiuni culturale de anul acesta se numara "Festivalul de teatru de camera si underground" (5 mai), unde vor participa numeroase trupe din strainatate, "maratonul lecturii" (20 aprilie-20 mai), "Primavara aradeana" - activitati culturale stradale, expozitii (1-31 mai), participare la festivalurile de la Avignon, Bologna, Dublin, Edinburg (iulie), Carnaval, atelier de papusi gigantice, "Teatrul din curte", spectacole in aer liber pe Strandul "Neptun", "Aradul muzical" - concerte in spatii neconventionale, Zilele Aradului (19-22 august), Festivalul Vinului (octombrie), Festivalul International de Folk (mai), "Rock pe Mures" (8-10 mai), "Graffiti race" (aprilie), Ziua Europei - parada de papusi imbracate in costumele nationale ale tarilor europene (9 mai), Musica Folklore-Fest - mini festival de ethno Jazz (septembrie). 
In total sunt 38 de actiuni culturale pregatite de Casa de Cultura.

Dana Mirea - Observator

  • Sfantul Valentin

De Ziua Indragostitilor multi pregatesc daruri pentru cei dragiAstazi e ZIUA INDRAGOSTITILOR! 
Spectacole, oferte speciale in restaurante si hoteluri, facilitati pentru cupluri, baluri, casatorii de o zi si nenumarate oferte de cadouri!  
Primaria Municipiului Arad  ii invita pe indragostiti pe gheata, cluburile se intrec in concerte cu nume sonore ale muzicii romanesti iar resturantele au meniuri personalizate. 
Toate pentru ziua de astazi, de Sfantul Valentin!  
Patinoarul Municipal va gazdui petrecerea speciala de Ziua Indragostitilor incepand de la ora 18. 
Atmosfera va fi intretinuta de dj  si nu vor lipsi concursurile si premiile  pentru mai indragostite cupluri. 
Intrarea va fi  libera de la ora 18 pana la ora 20.
In restaurnate pregatirile pentru Ziua Indragostitilor sunt in toi.
Se amenajeaza salile, iar bucatarii si barmanii intocmesc lista de meniuri si cockteiluri pentru cupluri. 
Nu doar tinerii ci si cei de varsta a III a sarbatoresc ziua indragostitilor. 
Varstnicii din centrele de zi din municipiu vor avea parte de un bal. 
Balul de ,"Valentine's day ," a devenit, deja o traditie pentru Directia de dezvoltare si asistenta comunitara, organizatorul acestuia.
Varstnicii  vor avea parte de muzica, dans si tombola, delicatese culinare si  se vor bucura de o atmosfera specifica Zilei Indragostitilor. 
Balul Indragostitilor de varsta a treia va avea loc astazi de la ora 15 la Cantina Municipala. 
Chiar si filarmonica de stat a pregatit o seara de poezie si muzica romantica pentru a prefata ziua indragostitilor. 
Melomanii aradeni sunt invitati diseara in sala mica a filarmonicii la debutul unei alte serii de concerte speciale ce se vor derula sub titulatura de Candle Light, cu participarea actorilor aradeni Zoltan Lovas si Carmen Butaru, acompaniati la flaut de Constantin Talmaciu si la harpa de Sarah Bernadet. 
Partidele se intrec si ele in serate de Valentine's day. 
Organizatia municipala de tineret  a PD-L va petrece intr-unul din cluburile din incinta strandului Neptun. 
Ovidiu Bonca, presedinte OTM- PD- L Arad, considera ca astfel de actiuni ii  apropie pe  tinerii din partid. 
Petrecerea va fi pigmentata cu diferite concursuri, premiul cel mare fiind un weekend de doua persoane la Moneasa. 
Valentine's day party organizeaza si Consiliul local al tinerilor intr-unul din cluburile din oras. 
Tot astazi seara trupa 3 sud –est va fi prezenta de ziua indragostitilor in Arad fiind invitata unui cunoscut club aradean.

Izabela Vekas - Televiziunea Arad

  • Dinu Patriciu, in turneu de promovare

Dinu Patriciu la Teatru, in turneu de promovareDinu Patriciu este in turneu de promovare a noilor sale benzinarii expres din Romania.
El si-a asezonat plimbarea prin tara cu intalniri cu autoritatile locale, colegi liberali, universitari si oameni de cultura. 
Dupa ce marti seara a fost la o intalnire filantropica la Arad, la orele pranzului, Dinu Patriciu a aterizat la Sibiu, iar la trei ore distanta era deja la Brasov.
Patriciu a explicat ca turneul sau prin tara nu are nicio conotatie politica, ci una strict de afaceri.
"Eu nu am nicio problema cu Basescu, poate el are cu mine. M-am retras din politica, va tot spun asta si voi nu ma credeti", a clamat cel mai bogat roman. 
Dinu Patriciu a declarat la Sibiu ca Rompetrol Grop va investi in acest an peste 340 milioane de dolari in reteaua de benzinarii. 
Magnatul a mai spus ca Rompetrol Grup are ca target o cifra de afaceri ce depaseste 10 miliarde de dolari pentru anul 2008.
"Avem in plan ca pana la sfarsitul acestui an sa inauguram peste 400 de benzinarii Rompetrol Expres, care vor fi amplasate in mediul rural", a mai spus Patriciu. 
In prezent, in tara sunt functionale 80 de benzinarii expres. 
17 statii, in valoare de 7 milioane de dolari, vor fi inaugurate in judetul Sibiu. 
La Brasov, presedintele Rompetrol a deschis trei astfel de statii, la Rupea, Ormenis si Tarlungeni.
In Top 10 in Europa
Patriciu a spus ca vrea sa aduca Rompetrol in primele 10 companii de profil din Europa. 
"Grupul Rompetrol va intra in primele 10 companii de profil ca marime din Europa, in urmatorii 3 pana la 5 ani. Rompetrol poate sustine securitatea energetica a Europei prin realizarea unei punti de legatura intre resursele de titei din Est si pietele de desfacere din Est", a declarat Patriciu.
In plus, cu ocazia turneului, Patriciu si-a exprimat convingerea ca privatizarea licentelor de productie si depozitare de gaze naturale detinute de Romgaz ar putea atrag investitii de peste sase miliarde de dolari in tara noastra.
FILANTROP
Actiunea "fal-fal"
Marti seara, omul de afaceri a participat la "Dialogurile teatrului", eveniment al Teatrului Clasic "Ioan Slavici" din Arad. 
Intrebat cu aceasta ocazie ce proiecte inedite a sponsorizat, Dinu Patriciu a raspuns: "La un moment dat am finantat un inventator roman care tocmai construise sau incerca sa construiasca un deltaplan care dadea din aripi. Eu ii spuneam «fal-fal». Chiar l-a facut, chiar a zburat, era foarte spectaculos, dar cu totul si cu totul nefolositor pentru ca nimeni nu ar fi cumparat ideea. (...) Viziunea pe care o avusese inventatorul de a pleca dimineata de pe balcon decoland ca pelicanul nu era fezabila"

Ovidiu Eftimie & Dragos Popescu - Evenimentul Zilei

  • In meciul primar- prefect - Sah la noul spital

Spitalul se va construi la iesirea spre ZadareniAproximativ 450 de paturi, amplasat in apropierea drumului judetean DJ692  Arad-Zadareni, construit in sistem pavilionar, pe o suprafata de 9,1 hectare, cu finalizare in termen de doi ani, dotat la nivel european cu aparatura ultramoderna-acestea sunt coordonatele noului Spital de Urgenta Arad.
In decursul anului 2007, proiectul a fost aprobat si a obtinut finantare de la Ministerul Sanatatii Publice. 
Studiul de prefezabilitate si fezabilitate este dat „bun de plata” de catre Autoritatea de Sanatate Publica Arad (ASP) prin Comitetul Director spre Ministerul Sanatatii Publice. 
Dupa aprobarea studiului de catre Agentia Regionala de Mediu a judetului Timis, vor fi depuse actele la Ministerul Sanatatii Publice, iar constructia va putea fi inceputa. 
Spitalul va fi construit in sistem pavilionar (cate o sectie sau doua intr-o cladire). 
In legatura cu sectiile care isi vor muta sediul in noul spital, nu se stie prea multe. Totul va fi hotarat in momentul finalizarii lucrarilor. 
Pentru a ne pune la curent cu stadiul pregatirilor am contactat-o pe Gabriela Tarle, director executiv ASP Arad, care declara: "Cinci firme austriece se ocupa de la studiul de prefezabilitate si fezabilitate si pana la predarea la cheie. Spitalul va fi dotat la nivel european. Deja seful serviciului de aprovizionare-achizitionare si investitii ASP Arad a fost la Bucuresti unde i s-au prezentat mobilierul si dotarile tehnice. In doi ani speram sa terminam lucrarile."
In legatura cu eventualitatea existentei vreunei probleme care ar impiedica construirea spitalului la iesire din Arad, potrivit zvonurilor ca acele terenuri au fost retrocedate, Gabriela Tarlea mai declara: "Nu sunt probleme, pamanturile  de acolo (drumul Arad-Zadareni) sunt la schimb cu terenuri din alte zone."
Situatia actuala si reala a terenurilor pe care se doreste construirea spitalului nu ne-a fost clarificata nici de Gavril Popescu, prefectul Aradului: "Primaria se ocupa de problema asta. Pamantul este la primarie, iar proiectul la ASP". 
Astfel, mingea este pasata de la o institutie la alta. 
Edilul Aradului, Gheorghe Falca, declara: "Prefectura se ocupa de aceasta problema, pentru ca investitia este a guvernului. Ma bucur ca prefectul nu stie nimic."
In ciuda acestor afirmatii care confirma conflictul dintre primar si prefect, nu ne bucura raspunsurile negative ale celor care conduc aceasta urbe. 
Daca primarul si prefectul nu stiu nimic, atunci oare cine se va ocupa de ridicarea noului spital? 
Un spital care va decongestiona Spitalul Clinic Judetean de Urgenta, mult prea sufocat. 
Vom incerca, zilele urmatoare, sa dezlegam acest mare mister al comunitatii: construirea noului Spital Judetean de Urgenta.

Andrea Dorotovics & Corina Neagu - Glasul Aradului

  • Dispensar cumparat la negru

Localnicii sunt revoltati pentru vanzarea la un pret derizoriu a dispensarului din SeitinLocalnicii din Seitin sunt revoltati ca un medic a obtinut pe nimic o cladire cu 42 de camere.  
Mai multi localnici din Seitin s-au adunat, ieri, in fata dispensarului, pentru a protesta impotriva modului in care doctorul Georgeta Emilia Mihut a reusit sa obtina, in instanta, toata cladirea unitatii medicale, contra sumei de 10.137 de euro.
Mai mult, satenii o acuza pe doctorita ca nu este niciodata acolo cand au nevoie de ea si ca doi oameni ar fi murit din aceasta cauza. 
Conform unei sentinte a Tribunalului Arad, Consiliul Local Seitin a fost obligat sa vanda medicului cabinetul in care-si desfasura activitatea, in baza Ordonantei de Guvern 110/2005.
Primarul Remus Pacurar sustine ca, alesii locali au refuzat in 2005 sa instraineze acest spatiu pe motiv ca, intre medic si autoritatile locale nu era incheiat un contract de comodat, asa cum prevede ordonanta.
"De trei ani nu a fost incheiat contract de comodat cu doamna doctor Mihut pentru ca nu asigura asistenta medicala in comuna. Ne-am trezit insa ca Tribunalul a dispus intabularea in cota 1/1 a cabinetului pe numele doamnei Mihut, dupa ce medicul cu care-l impartea a renuntat la partea sa. Apoi, sotul doamnei Mihut a intabulat toata cladirea, cu 42 de incaperi. Acolo mai functioneaza un cabinet stomatologic si o farmacie, iar la etaj sunt multe alte incaperi. In pretul de 10.137 de euro, stabilit in urma unei expertize de care nu am stiut, sunt inclusi si 500 metri patrati de teren, instanta obligandu- ne sa- i vindem alti 668 de metri patrati, contra sumei de 2.338 euro. Cum Primaria este situata chiar langa cabinet, ne- a lasat doar o cale de acces la uzina de apa. De aceea cred ca cineva de la Primarie este implicat in aceasta afacere", spune primarul Remus Pacurar.
Medicul, de negasit
Pacurar mai spune ca a aflat cu putin timp in urma ca imobilul fusese inscris in Cartea Funciara pe numele medicului, drept pentru care este decis sa se adrezeze instantei pentru a anula operatiunea. 
Primarul si o parte dintre consilieri sustin ca vor merge in audienta la prim- procurorul Parchetului de pe langa Tribunalul Arad pentru a- si cauta dreptatea.
"Daca nici asa nu se va face lumina imi voi da foc in fata la Prefectura sau la Szeged, sa ne vada toata Europa", ameninta Remus Pacurar.
In ciuda incercarilor noastre repetate de a lua legatura cu medicul Georgeta Mihut, aceasta nu ne- a raspuns la telefon. 
De asemenea, nu a fost de gasit nici la cabinet.

Lucian Serban - Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]