Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Miercuri, 14 mai 2008
Stirile TVA aici
  • Aglomeratie in vama

Vama din Nadlac a fost blocata din nou de maghiariCozi de aproape 10  km  la punctele de  trecere a frontierei din judetul Arad, din cauza interdictiei de circulatie impuse de autoritatile maghiare masinilor de mare tonaj. 
In Ungaria traficul greu este interzis in perioada sarbatorilor, si in week-end vecinii nostri au praznuit Rusaliile, iar interdictia s-a mentinut pana luni seara. 
Unii dintre soferi  au asteptat aproape 3 zile ca sa poata intra in Ungaria. 
In zona frontierei Nadlac s-au strans in acest interval de timp aproximativ o mie de camioane. 
Tot ceea ce pot sa faca autoritatile  de frontiera din Romania  este suplimentarea numarului de agenti si a benzilor de control. 
Pe drumul national 7 traficul rutier se desfasoara ca mare dificultate din cauza tirurilor oprite pe banda de mers spre tara vecina. 
Soferii revoltati ca au asteptat  zeci de ore risca acum sa fie si amendati de autoritatile maghiare pentru ca nu au respectat diagrama. 
Marti dimineata desi interdictia  nu mai era in vigoare, camioanele au format cozi de aproape 10 kilometri. 
Circulatia ar putea reintra in normal  de-abia in cursul noptii.  
Pentru ca si in orele urmatoare vama Nadlac va fi aglomerata politistii de frontiera aradeni recomanda utilizarea altor puncte de tranzit cum ar fi Varsand si Turnu.

Vasile Obsitos - Televiziunea Arad

  • Te Deum pentru eroi la Pecica

10 Mai a fost sarbatorit si la PecicaIn 10 Mai, dl. Vasile Chifor, a organizat la Pecica o intalnire a veteranilor de razboi, a altor localnici, a unor membri ai Societatii "Amicii Regelui Mihai" din Arad, in prezenta forurilor de conducere locale: primarul Iustin Cionca si reprezentantii Consiliului local si a Casei de Cultura pentru reintroducerea in calendarul localitatii a fostei sarbatori nationale a Romaniei, ziua de 10 Mai.
Cu acesta ocazie preotul Miron Jarca a oficiat un Te Deum in memoria celor 10.000 de eroi care au luptat in 1877 pentru independenta Romaniei, dupa care un grup de copii si maturi au recitat poezii, avand ca tema Razboiul de Independenta, poezii impresionante semnate de Vasile Alecsandri si George Cosbuc.
O nota sarbatoreasca daduse deja de la inceput fanfara unei alte biserici locale.
Dl. Vasile Chifor a expus motivatia intrunirii, revenirea la sarbatorirea zilei de 10 Mai ca zi nationala, subliniind cele trei semnificatii ale sale:
1. Sosirea in tara a Printului Carol de Hohenzollern-Sigmaringen proclamat de noua Adunare Constituanta ca Domnitor, sub numele Carol I, salutata de oamenii de rand pe intregul parcurs de la Turnu Severin la Bucuresti.
2. Proclamarea Independentei Romaniei fata de Imperiul Otoman, hotarata de Parlament in seara zilei de 9 si parafata prin semnatura Domnitorului Carol in 10 Mai 1877. Aceasta actiune a fost urmata de Razboiul de Independenta, in care frontul romano-rus condus de Domnitorul roman (intrat in istoria militara ca mare conducator de osti) si-a adus jertfa de sange pentru implinirea visului de veacuri al acestui neam.
3. Parlamentul tarii a votat in 26 martie 1881 (Legea nr. 710) transformarea Romaniei in regat, incoronarea lui Carol I avand loc in 10 Mai a aceluiasi an, act care a deschis calea intrarii Romaniei in randurile tarilor europene. Acest eveniment istoric a impulsionat si crearea Partidului National Roman din Transilvania si Banat.
Dl. V. Chifor a subliniat faptul ca si numele tarii, ROMANIA, a fost oficializat prin declararea ca regat, in locul celei anterioare Principatele Unite, Moldova si Tara Romaneasca. 
Pentru o edificare deplina a celor care nu au avut acces la istoria reala, adevarata a Romaniei, vorbitorul a citat partea semnificativa a versurilor unui vechi cantec patriotic (interzis de comunisti): 
"Zece Mai va fi deapururi Sfanta zi, caci ea ne-a dat: Domn puternic tarii noastre, libertate si Regat".
Noi am redat doar esenta acelei documentate comunicari.
D-soara Raouth Abulil a adus salutul Socitatii "Amicii Regelui Mihai" din Arad.
Alti vorbitori ne-au adus la cunostinta faptul ca in Pecica exista un copac sadit in ziua nasterii Majestatii sale Regele Mihai, copac ce fusese destinat la un moment dat taierii, dar cativa patrioti locali s-au opus, inclusiv pazindu-l noaptea, cerand cu curaj ca respectivul stejar sa fie ocrotit.
Primarul proaspatului oras Pecica, dl. Iustin Cionca, socotindu-se un om pragmatic, spunea ca nu se poate proiecta viitorul fara a cunoste istoria, fara a cunoaste personalitatile care au faurit tara prin credinta, vrednicie, sete de dreptate, libertate, omenie, ridicand-o la nivel european. De aceea, reintegrarea zilei de 10 Mai ca sarbatoare nationala este o necesitate.

Hugo Hauptmann – Virtual Arad

  • Primarul din Moneasa spune ca localitatea are proiecte aprobate, dar Guvernul intarzie sa plateasca

Primarul din Moneasa asista si la montarea pavelelor pe drumurile comuneiMoneasa, situata la poalele Masivului Codru-Moma la o distanta de 110 km est de Arad, este o localitate destul de cunoscuta in toata tara, in special pentru statiunea sa. 
Pentru ca are cel mai ionizat aer din tara, comuna situata la o altitudine de 300 de metri, este cautata chiar si de turistii din strainatate.
Primarul localitatii, Terente Condea, este unul dintre putinii edili care au in spate o experienta atat de indelungata in aceasta functie din administratie. 
Asadar nici emotiile pentru aceste alegeri nu ar trebui sa fie prea mari. 
Mai degraba preocupat de problemele comunei decat de perioada electorala, Condea incearca sa duca la bun sfarsit proiectele pentru care s-a zbatut, desi intampina dificultati.
Acest din urma mandat nu va trece neobservat, pentru ca primarul a incercat sa faca cat mai multe pentru comunitatea care i-a acordat votul inca din 1990.
Prin programul PHARE 2003 s-a trecut la modernizarea si extinderea retelei de apa si canalizare, iar statia de epurare si tratare a apei este o adevarata comoara, care functioneaza electronic, regland automat parametrii atunci cand apar nereguli. 
O asemenea instalatie este unica in vestul tarii noastre.
Centrul sportiv poate fi observat de oricine, la intrarea in comuna. 
Vestiarele moderne, cele trei terenuri (de fotbal, tenis cu gazon artificial si inca unul, multifunctional), satisfac si cele mai pretentioase gusturi. 
Centrul de informare si prim ajutor a fost si el recent pus in functiune. 
Aleile din parc sunt reabilitate, peste tot fiind instalate pavele. 
Chiar in fata cladirii primariei vor fi puse asemenea pavele, renuntandu-se la ideea unui gard, care in opinia lui Condea ar fi creat impresia de loc inaccesibil, necomunicativ. 
Asadar s-a luat decizia plantarii de flori, plantele urmand sa formeze un gard verde.
La inceputul lunii iulie, locuitorii si turistii vor avea parte de o imagine noua a parcului, pentru ca Ministerul Mediului finanteaza reabilitarea si modernizarea spatiilor verzi aferente primariei si spatiului civic. 
Au fost asadar atrasi 250 de mii de lei nerambursabili.
Teatrul de vara va fi si el modernizat, iar potentialul turistic al localitatii va fi pus in valoare mai bine cu ajutorul extinderii cu 600 de metri a drumului judetean care face legatura cu Moneasa.
Unul dintre proiectele la care primarul tine destul de mult, dar pentru finalizarea caruia intampina greutati, este podul de legatura cu statiunea, care a fost construit initial din lemn. 
Acum se lucreaza la el, dar banii de la Guvern intarzie sa mai vina, desi conform Ordonantei 7 ar fi trebuit deja sa se afle in posesia primariei. 
Din aceasta cauza lucrarile au fost sistate, iar temenul de finalizare prevazut in contract a fost deja depasit cu cateva luni de zile. 
Mai mult de atat, primaria este pusa in situatia de a plati penalitati de intarziere a platii. 
"Stau cu proiectele aprobate si incepute, dar banii nu mai vin!", declara primarul. 
Desi localitatiele sunt incurajate sa obtina bani prin proiecte, se pare ca nu este suficient pentru indeplinirea obiectivelor stabilite.
Ministerul Cultelor finanteaza si el construirea unui Camin Cultural nou, iar Terente Condea are tot timpul in vizor orice posibilitate de finantare din tara sau strainatate, pentru realizarea obiectivelor de interes imediat pentru comunitate. 

D.M. - Observator

  • Injunghiat de prietenul de 13 ani

Crima la Sanpetru GermanUn adolescent de 16 ani a fost gasit mort intr-o balta de sange ieri, chiar de tatal sau.
Un baiat de 16 ani din Sanpetru German a fost gasit mort in propria casa ieri putin inainte de ora 18:00.
Tatal baiatului a fost cel care a facut socanta descoperire.
Adolescentul zacea pe podeaua camerei intr-o balta de sange, dupa ce un cutit i-a fost infipt in spate.
Parintele a chemat imediat o ambulanta sperand ca baiatul va putea fi salvat, insa medicii nu au mai putut face nimic decat sa constate decesul.
Tatal copilului a fost in stare de soc iar cadrele medicale sosite la locul faptei i-au administrat calmante pentru a-l linisti.
Anchetatorii au exclus varianta talhariei, asta dupa ce au constatat ca din casa nu lipseau bunuri, usa nu era fortata iar in casa nu erau semne de lupta.
De asemenea langa cadavru a fost gasita si arma crimei, un cutit ce apartine familiei.
Moarte violenta
In urma efectuarii examenului medico legal s-a stabilit ca moartea tanarului a fost violenta.
Anchetatorii au stabilit imediat un cerc de suspecti, unul dintre acestia se pare ca a intrat in casa victimei chiar in ziua crimei, lucru confirmat si de principalul suspect, un baiat de doar 13 ani, prieten bun cu victima.
Acesta si-ar fi recunoscut fapta, conform unor surse din interiorul anchetei.
Baiatul de 13 ani ar fi povestit anchetatorilor ca prietenul sau de 16 ani il punea sa-i faca rost de bautura si tigari pe gratis de aceea l-ar fi injunghiat.
Daca va fi gasit vinovat, baiatul de 13 ani va sta pana la majorat intr-un centru pentru minori, apoi va fi trimis la inchisoare.

I.C.- Jurnal aradean

  • Cristi Borcea cumpara UTA!

Cristi Borcea intentioneaza sa cumpere echipa de fotbal UTAEchipa de fotbal din Arad va deveni "satelitul" dinamovistilor.
Dinamovistii isi extind influenta in fotbalul romanesc. Cristian Borcea, actionar la formatia "cainilor rosii", se afla in negocieri avansate pentru a prelua de la Nicolae Bara clubul UTA, grupare retrogradata in liga secunda la finalul sezonului recent incheiat.
Primul pas a fost facut deja prin numirea lui Ionut Chirila, un apropiat al trupei din Soseaua Stefan cel Mare, in functia de antrenor principal al "Batranei Doamne".
"Vreau sa duc echipa in cupele europene"
Borcea a recunoscut ca vrea sa achizitioneze clubul din vestul tarii.
"Sunt interesat de tot ceea ce este ros-alb (n.r. - UTA are aceleasi culori ca Dinamo)! Negociez cu cei de la UTA, dar nu pot spune mai multe. Vreau sa duc aceasta echipa in cupele europene", a declarat ieri, pentru EVZ, Borcea, care va conduce clubul prin interpusi, deoarece legislatia nu-i permite sa fie actionar, in acelasi timp, la doua formatii din Liga I. Borcea preia modelul lansat de Gigi Becali.
Prin intermediul prietenului sau, Costel Bucur, seful Stelei dirijeaza Gloria Buzau.
Bara ezita sa confirme
Nicolae Bara, actualul proprietar al clubului aradean, a refuzat sa ofere detalii despre tranzactie.
Bara sustine ca, in doi ani la UTA, a cheltuit suma de sapte milioane de euro, cumparand 64 de jucatori si angajand cinci antrenori.
"De unde stiti voi aceste lucruri? Nu pot sa infirm, dar nici sa confirm daca Borcea va prelua UTA. Prefer sa nu comentez. Sunati-l pe Borcea", s-a eschivat Bara, surprins de faptul ca tratativele nu mai reprezinta un secret.
Odata cu preluarea clubului, Borcea doreste sa concesioneze de la primaria Arad stadionul "Francisc von Neumann" pentru o perioada de 49 de ani.
6 titluri de campioana a castigat UTA.
"Batrana Doamna"
a triumfat in 1947, 1948, 1950, 1954, 1969 si 1970
REACŢIA SUPORTERILOR
"Nu suntem Gloria Buzau sau Dacia Mioveni!"
In Arad se stie ca UTA ar urma sa fie condusa de un "careu" format din Cristi Borcea, Vasile Turcu, Nicolae Bara si Marius Vizer, care sunt si parteneri in diverse afaceri.
Galeria echipei UTA l-a avertizat ieri pe Borcea sa nu distruga simbolul provinciei.
"Cat timp cei de la Dinamo nu vor face la Arad ceea ce au facut la Mioveni, ci vor dori sa faca performanta, nu ne intereseaza cine vine patron. Poate fi chiar si Ion Iliescu! Nu suntem Gloria Buzau sau Dacia Mioveni! UTA e campioana provinciei si nu va ajunge niciodata echipa-satelit", a anuntat ieri Ciprian Jurma, conducator la "Suporter Club UTA".
In toamna anului trecut, suporterii au facut miting in tentativa de a salva clubul, amenintat cu falimentul.
UTA este un club de legenda in Romania. Aradenii ocupa locul trei in clasamentul all-time al echipelor care au castigat titlul de campioana, cu sase trofee (1947, 1948, 1950, 1954, 1969 si 1970).
Spre deosebire de orase precum Timisoara sau Craiova, Dinamo este apreciata in Arad.
In urbea de pe Mures, "cainii" au cel mai mare fan club din afara Bucurestiului.
Cristi Borcea, director executiv la Dinamo:"Sunt interesat de tot ceea ce este ros-alb! Negociez cu cei de la UTA, dar nu pot spune mai multe."

Daniel Contescu & Bogdan Cioara - Evenimentul Zilei


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]