Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Vineri, 15 februarie 2008
Stirile TVA aici
  • Nou deputat pentru Arad!

Mihaela Vasil va reprezenta Aradul in Camera DeputatilorDirectorul casei Judetene de Pensii, Mihaela Vasil, va fi noul reprezentant al Aradului in Camera Deputatilor din partea PD-L pe locul lasat liber de Titu Gheorghiof (PNL), care a fost desemnat secretar general al Camerei Deputatilor. 
Desi liberalii si-ar fi dorit ca un reprezentant al PNL sa ajunga in Parlament in locul lui Gheorghiof, nu au avut de ales pentru ca Mihaela Vasil a fost urmatoarea pe lista Aliantei DA a fostilor parteneri din 2004, PD-PNL. 
Inca nu se stie cine va ocupa locul Mihaelei Vasil la Casa Judeteana de Pensii.  Mihaela Vasil spune ca totul s-a intamplat foarte repede si ca ar mai fi avut multe de facut la Casa Judeteana de Pensii, dar ca experienta sa in administratie o va ajuta si in Parlament. 
Mihaela Vasil a fost consilier local municipal in mandatul 2000-2004, mai apoi fiind nevoita sa renunte la cel de al doilea mandat pentru functia de director la Casa Judeteana de Pensii. 
Mihaela Vasil va prelua noua sa functie incepand de luna viitotare.

Vasile Blidar- Televiziunea Arad

  • Sfarsit tragic de Ziua Indragostitilor

Accident mortal la iesirea din parcarea MetroSot si sotie, decedati intr-un grav accident rutier petrecut pe soseaua de centura a Aradului.
Tragic accident de circulatie, ieri, pe soseaua de centura a Aradului, soldat cu decesul unui cuplu.
Cei doi soti tocmai si-au facut cumparaturi la Metro si se pregateau sa se indrepte spre casa. 
Barbatul, in varsta de aproximativ 70 de ani, se afla la volanul unui Renault, iar sotia de aproximativ 65 de ani era pe scaunul din dreapta.
Cand a iesit din parcarea centrului comercial, barbatul nu s-a asigurat, masina in care se afla impreuna cu sotia lui fiind luata in plin de un autotren inmatriculat in Bucuresti. 
TIR-ul a lovit masina in plin in partea soferului. 
Impactul a fost devastator, chiar daca soferul a avut centura pusa, nu a scapat. Femeia nu avea centura si a platit cu viata pentru aceasta.
A incercat sa evite impactul
Soferul TIR-ului a incercat sa evite impactul cu masina ce i-a aparut brusc in fata, dar nu a reusit. 
In urma impactului, ambele persoane din Renault au decedat pe loc, pentru scoaterea trupurilor neinsufletite ale acestora fiind nevoie de interventia echipajului de la descarcerare.
Conducatorul autocamionului, un barbat de 58 de ani, din Oradea, a fost dus la spital in stare de soc in urma celor intamplate. 
"Pacientul este echilibrat hemodinamic, cu un soc post traumatic si cu valori tensionale foarte mari. Acesta suferit si o contuzie toracica, fiind internat in spital", a declarat doctorul Gabriel Miclos.

I.C. - Adevarul

  • Ceata a "incurcat" planurile soferilor

Ceata le-a cam dat de furca soferilorIeri, circulatia s-a desfasurat cu dificultate, cu o vizibilitate sub 100 de metri, iar pe unele tronsoane de drum s-a  format chiar polei.
Ceata a dat mari batai de cap soferilor care s-au "aventurat" pe soselele din Arad. 
Rutele Arad-Timisoara, Arad-Nadlac si Arad-Oradea au fost cele mai afectate.
Pentru prevenirea oricaror neplaceri, mai multe  patrule din cadrul Serviciului Politiei Rutiere Arad au "vegheat" bunul mers al circulatiei.  
Dar cu toate ca pe la orele pranzului ceata a disparut, aglomeratia a continuat sa puna probleme.
Meteorologii prognozeaza ceata si pentru zilele urmatoare, asa ca politistii recomanda folosirea farurilor de ceata si adaptarea vitezei la conditiile de vizibilitate existente, sa mareasca distanta de siguranta in mers si sa puna in functiune luminile de avarie atunci cand incheie o coloana de vehicule care se opreste brusc, pentru a-i avertiza din timp despre acest lucru pe cei ce se apropie din spate. 
Rutieristii atrag atentia soferilor  ca, pe timp de ceata, manevra de depasire este extrem de periculoasa.

Corina Neagu - Glasul Aradului

  • Apicultorii de pe valea Muresului, ingrijorati din cauza padurilor de salcam

Apicultorii de pe Valea Muresului sunt nemultumiti de taierea padurilor de salcamApicultorii de pe valea Muresului sunt nemultumiti ca padurile de salcam din zona se imputineaza pe zi ce trece.
Oamenii spun ca lemnul pleaca, la un pret mic, spre Ungaria, unde este folosit pentru incalzirea caselor sau pentru confectionarea aracilor.
Localnicii au revendicat padurile din zona de ani de zile, insa nu au primit deocamdata titlurile de proprietate.
Padurile de salcam si carpen sunt administrate la ora actuala de ocolul silvic.
Apicultorii din satul Cladova se tem ca fara padurile de salcam, albinele vor muri la primavara.
Ei spun ca arborii sunt taiati fara noima, iar lemnul ia calea Ungariei.
"Se fura lemn din padure si este carat cu masini mari", spune o localnica extrem de revoltata, dar la curent cu ce se intampla.
Un apicultor se intreaba ce va face cu albinele din moment ce padurile de salcam sunt tot mai putine si ca sunt taiati pana si salcamii grosi de doar zece centimetri.
"Padurea de la noi este veche, de 50 de ani. Pomii sunt taiati intr-una si nimeni nu se gandeste ca mai trebuie sa treaca alti 50 de ani ca sa se faca padurea la loc, asa cum era inainte", sustine un locuitor de pe valea Cladovei.
Secretarul Primariei Ghioroc, de care apartine padurea de salcam de pe valea Cladovei, sustine ca padurea este administrata de ocolul silvic care aproba taierile pentru a-si sustine activitatea.
Pe valea Muresului exista mii de stupi, iar padurile de salcam sunt o mana cereasca pentru apicultori.
Pe de alta parte, angajatii ocolului silvic spun ca oamenii exagereaza, deoarece taierile sunt controlate si ca in acest moment sunt deja sistate.
"S-au taiat 900 de fire de salcam, iar acum copacii sunt doar toaletati, nicidecum taiati", declara Dorel Tamas, inginer silvic.
Apicultorii de pe valea Cladovei sunt foarte ingrijorati si sunt convinsi ca vor trebui sa-si mute stupii pentru a nu ramane fara albine.

Observator

  • Neale, pe jumatate rapsigan

Americanul Neale Bergman impreuna cu iubita lui romancaTanarul, american 100%, a invatat romaneste de dragul logodnicei lui si familiei acesteia.
L-am intalnit la Rapsig. Il cheama Neale Bergman.
E un baiat inalt (are 2.05 metri), cu chip copilaros. Glasu-i cald e dublat de privirea blanda si zambetul ce pare a nu i se dezlipi de pe buze. Pe scurt, un tanar... pozitiv.
S-a nascut la Washington acum 25 de ani. Studiaza Dreptul International la Universitatea din Maryland. Pana in urma cu putin timp, a trait undeva, langa Philadelphia.
Asadar, e american 100%. Dar iubeste o romanca (stabilita in SUA). Neale si Ligia sunt impreuna din 2004, de cand s-au intalnit in Belgia -loc in care amandoi isi faceau stagiatura, la Parlamentul European.
Prima lor vizita - ca si cuplu - in Romania s-a intamplat cu ocazia Craciunului 2004. Au venit la Rapsig pentru a o vizita pe bunica Ligiei, careia amandoi ii spun "maica".
Drag de limba romana...
"Aici am invatat romaneste, la Rapsig. Asa ca pot spune ca sunt rapsigan pe jumatate" - zice Neale, intr-o limba romana neasteptat de bine vorbita.
Pare de necrezut ca un american sa se declare mandru a fi roman (fie chiar si pe jumatate) doar pentru ca "jumatatea" sa este romanca.
Cu atat mai mult cu cat multi dintre romanii "americanizati" vor sa-si uite cat mai repede originea...
Desi cu Ligia vorbeste mai mult in engleza, Neale a invatat destul de repede romaneste. Nu a avut niciodata un profesor adevarat care sa-l invete limba romana. "Am invatat de la maica si de la Scumpita (mama Ligiei -n.r.)" -marturiseste tanarul.
Americanul Neale coplesit de ospitalitatea rapsiganilor De ce a invatat? Ce l-a determinat sa vrea sa vorbeasca romaneste? "N-am avut de ales: Ligia si familia ei sunt, acum, noua mea familie, iar eu trebuie sa-mi inteleg familia. Asa e natural..." - crede Neale.
Isi aminteste cu amuzament experienta invatarii primului cuvant in limba romana.
"Stateam cu maica in camera - doar eu cu ea - si maica m-a intrebat: «Vrei sa-ti fac un pilaf?» Asta e: pilaf! E primul cuvant pe care l-am invatat in romana. A fost usor pentru ca la fel se spune si in engleza: pilaf" - povesteste Neal.
Si, rememorand experienta, trebuie neaparat sa adauge ca "maica" i-a facut, in cele din urma, un pilaf foarte gustos.
Impresionat de ospitalitate
L-am intrebat pe Neale care ar fi argumentul forte cu care ar incerca el sa-l convinga pe un american sa vina in Romania. Raspunsul sau a venit prompt, neasteptat de repede: "E foarte simplu: peisajul! Aveti peisaje foarte, foarte frumoase. Este minunat sa calatoresti prin tara cu trenul si sa privesti pe geam admirand peisajele!"
El a facut-o calatorind la Brasov si-n imprejurimile sale, dar are amintiri placute si din Cluj-Napoca, Timisoara sau Oradea...
Dupa experienta acumulata la noi in tara, Neale zice ca i se pare foarte interesant sa traiasca aici.
Considera ca romanii sunt simpatici si foarte, foarte  ospitalieri, "chiar daca nu au multi bani".
Si cand face aceasta remarca se gandeste la vecinii de la Rapsig, oameni simpli, care ar imparti cu el toate bunatatile ce le au pe masa...
Cea mai inedita amintire pe care o are de la Rapsig se refera la taiatul porcului si la toate obiceiurile legate de acest moment. I s-a parut extraordinar sa vada cum se face carnatul - si chiar sa-l faca el insusi! -, iar apoi, evident, sa-l si manance.

D.D.- Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]